Fond funciar

Sentinţă civilă 7566/2013 din 03.06.2013


JUDECĂTORIA ….

SECŢIA CIVILĂ

JUDEŢUL BIHOR

DOSAR NR. …

SENTINŢA CIVILĂ NR. ….

Completul compus din:

PREŞEDINTE:  …. GREFIER: ……..

Pe rol fiind soluţionarea cauzei civile privind pe reclamanţii …….E în contradictoriu cu pârâtele ……, având ca obiect fond funciar.

La apelul nominal făcut în cauză, în şedinţă publică, nu se prezintă nimeni.

Procedura este legal îndeplinită fără citarea părţilor.

S-a făcut un scurt referat al cauzei de către grefierul de şedinţă, după care:

Se constată că prin serviciul registratură, reclamanţii au depus la dosar concluzii scrise.

Dezbaterile şi concluziile pe fond ale părţilor sunt consemnate în încheierea de şedinţă din data de …., care face parte integrantă din prezenta hotărâre, când instanţa, pentru a da posibilitate părţilor să formuleze concluzii scrise, a amânat pronunţarea pentru azi, ……...

JUDECĂTORIA

DELIBERÂND:

Constată că prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de …….., scutită de plata taxei de timbru, reclamanţii ………. au solicitat, în contradictoriu cu pârâtele Comisia locală pentru aplicarea L.18/1991 O………şi Comisia judeţeană pentru aplicarea L.18/1991 Bihor, pronunţarea unei hotărâri prin care să se constate că, în baza dispoziţiilor art. 23, alin. 1 din legea nr. 18/1991, sunt proprietari de drept asupra terenului aferent casei de locuit a reclamanţilor, în suprafaţă de 149 mp, înscris în CF ……, nr. top.  , să se dispună înscrierea acestui drept pe seama reclamanţilor în CF, cu cheltuieli de judecată, în caz de opunere.

În motivare, s-a arătat că, în baza Deciziei nr. /13.04.1990, reclamanţilor li s-a atribuit în folosinţă suprafaţa de 100 mp teren pentru construirea unei case familiale. Ulterior, după realizarea acestei construcţii, în baza Ordinului Prefectului nr. …….., respectiv a Adeverinţei nr. …….. terenul respectiv a trecut în proprietatea reclamanţilor, potrivit prevederilor art. 35 din legea nr. 18/1991.

Potrivit schiţei de dezmembrare vizată sub nr. ………, respectiv a măsurătorilor efectuate cu ocazia întocmirii acesteia, casa şi curtea reclamanţilor ocupă suprafaţa de 249 mp, din care li s-a atribuit, în mod nejustificat doar suprafaţa de 100 mp, deşi terenul aferent casei de locuit este în suprafaţă totală de 249 mp.

În drept au fost invocate prevederile Legii nr. 18/1991 republicată, art. 876 şi urm. C.civ.

Prin întâmpinare (f.26-27), pârât Comisia Locală pentru aplicarea L.18/1991 O…….. a solicitat respingerea cererii ca netemeinică şi nelegală.

În motivare, s-a arătat că, potrivit extrasului de carte funciară nr. …….., aflat în arhiva veche a comisiei, terenul cu nr. top. iniţial 8651, în suprafaţă de 2697 mp, a constituit proprietatea CAP-ului S……, cu titlu de cooperativizare, din anul 1976. Totodată, acest teren a făcut obiectul unor decizii de atribuire de locuri de casă, iar o parte este ocupată de traseul str. V…………..

S-a mai arătat că reclamanţii nu îndeplinesc condiţiile stabilite de art. 23 din legea nr. 18/1991.

Analizând materialul probator administrat în cauză, instanţa reţine următoarele:

Prin Decizia nr……., emisă de Primăria Municipiului ……….. reclamantului i s-a atribuit în folosinţă, în vederea construirii unei locuinţe, suprafaţa de 100 mp, identificată prin nr. top. ... Ulterior, în baza art. 35 din legea nr. 18/1991 în forma iniţială, reclamantului i s-a constituit dreptul de proprietate cu privire la această suprafaţă de 100 mp, atribuită în folosinţă, iar, aşa cum reiese din înscrierile de sub B.3-4 din CF ………., nr. top. ........ reclamantul apare întabulat cu această suprafaţă, precum şi cu o construcţie.

Potrivit raportului de expertiză topografică extrajudiciară, întocmit de expertul …….), reclamanţii folosesc suprafaţa de 250/1586 mp, identificată prin nr. top. ……… înscrisă în CF ……, suprafaţa de teren fiind împrejmuită şi pe această suprafaţă este edificată locuinţa reclamanţilor.

Potrivit art. 8 din Decretul-Lege nr. 42/1990, terenul aferent casei de locuit şi anexelor gospodăreşti, precum şi curtea şi grădina din jurul acestora, în zonele cooperativizate, constituie proprietatea particulară a deţinătorilor, acestea pot fi înstrăinate şi lăsate moştenire.

Conform art. 23 din legea nr. 18/1991, sunt şi rămân în proprietatea privată a cooperatorilor sau, după caz, a moştenitorilor acestora, terenurile aferente casei de locuit şi anexelor gospodăreşti, precum şi curtea şi grădina din jurul acestora, deteminate potrivit art. 8 din Decretul-Lege nr. 42/1990.

În principiu, dispoziţiile art. 23 din legea nr. 18/1991 instituie un caz de reconstituire a dreptului de proprietate şi două cazuri de constituire a dreptului de proprietate. Titularii dreptului de constituire a dreptului de proprietate sunt proprietarii construcţiilor care şi-au edificat aceste construcţii pe loturi atribuite de către cooperativa agricolă de producţie, dacă aveau calitatea de membri cooperatori, precum şi dobânditorii construcţiilor prin acte de înstrăinare, încheiate cu foştii membri cooperatori.

În speţă, suntem în prezenţa primului caz de constituire a dreptului de proprietate, obiectul constituirii dreptului de proprietate îl reprezintă diferenţa dintre suprafaţa de teren, care a fost atribuită de cooperativa agricolă de producţie în vederea edificării de construcţii şi anexe gospodăreşti şi suprafaţa de teren aferentă construcţiilor şi anexelor gospodăreşti, până la maximum 1000 mp. Prin terenuri aferente casei de locuit şi anexelor gospodăreşti se au în vedere terenurile necesare pentru buna exploatare a acestor construcţii, fără a se depăşi suprafaţa de 1000 mp.

În ceea ce priveşte procedura de constituire a dreptului de proprietate, în speţă, în literatura juridică de specialitate s-a arătat că persoanele îndreptăţite au beneficiat în virtutea legii de constituirea dreptului de proprietate ope legis, fără a mai fi nevoie de formularea unei cereri de reconstituire a dreptului de proprietate, în termenele prevăzute de legile funciare.

Având în vedere că reclamanţii folosesc neîntrerupt terenul aferent casei de locuit, în baza art. 23 din legea nr. 18/1991 instanţa va admite cererea, în sensul că va constata că reclamanţii sunt proprietari de drept asupra terenului aferent casei de locuit a acestora, în suprafaţă de 150 mp, înscris în CF ……..a, nr. top. ……. va dispune înscrierea acestui drept pe seama reclamanţilor în CF ……….

Instanţa va lua act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite cererea formulată de reclamanţii ……ambii cu domiciliul în …., în contradictoriu cu pârâtele …. cu sediul în Oradea, jud. Bihor şi ……….., cu sediul în ………….

Constată că reclamanţii sunt proprietari de drept asupra terenului aferent casei de locuit a acestora, în suprafaţă de 150 mp, înscris în CF ………., nr. top. ……….

Dispune înscrierea acestui drept de proprietate pe seama reclamanţilor în CF ………...

Fără cheltuieli de judecată.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, …………

PREŞEDINTE, GREFIER,

……….

……..