Fond funciar

Sentinţă civilă 1684 din 17.05.2012


R O M Â N I A

JUDECATORIA ONESTI

.

Dosar nr. 1468/270/2012 fond funciar

Înreg. 02.02.2012

SENTINTA CIVILA NR. 1684

Sedinta publica de la 17.05.2012

Instanta constituita din:

Presedinte – ….

Grefier - …….

Pe rol judecarea cauzei civile privind pe reclamantul ….. în contradictoriu pârâtii Comisia Locala pentru aplicarea Legii 18/1991 ….si Comisia Judeteana de aplicare a Legii 18/1991 …. având ca obiect fond funciar .

La apelul nominal facut în sedinta publica au lipsit toate partile.

Procedura legal îndeplinita.

Fata de lipsa partilor instanta dispune lasarea cauzei la a doua strigare

La apelul nominal facut în sedinta publica, la a doua strigare a cauzei, au raspuns reclamantul …  asistat de avocat …. lipsa fiind pârâtii.

Procedura legal îndeplinita.

S-a facut referatul cauzei de catre grefier care învedereaza:

- cauza are ca obiect „fond funciar”,

- se afla la primul  termen de judecata,

-  stadiul procesual fond, dupa care,

Instanta procedeaza la identificarea reclamantului  … care prezinta CI seria XC nr. .., CNP …

În  temeiul dispozitiilor art. 129 cod procedura civila instanta procedeaza la luarea unui interogatoriu din oficiu reclamantului raspunsurile acestuia fiind consemnate si atasate la dosar.

Instanta invoca din oficiu prematuritatea formularii actiunii si acorda cuvântul pe exceptia invocata din oficiu.

Avocat …. având cuvântul pe exceptia invocata arata ca la data când s-a atribuit pentru constructia de case o numita suprafata de teren prin act de dare de plata de catre fostul CAP aceasta nu putea depasi 250 mp iar reclamantului i s-a atribuit 300 mp neputându-se depasi aceasta suprafata de teren. La dosar exista o hotarâre de divort  si împartire de bunuri în care este mentionata suprafata de 300 mp.  Potrivit art. 24 din Legea 18/1991 suprafata terenurilor atribuite de catre CAP pentru constructia de locuinte  nu se specifica exact suprafata de teren aceasta limitându-se la 250 mp. Acest articol se completeaza cu o alta reglementare  potrivit careia suprafata totala reprezentând teren de folosinta al gospodariei cu constructii si anexe poate atinge suprafata de 1000 mp.. s-a facut plângere împotriva hotarârii Comisiei Judetene ….deoarece aceasta a validat numai pentru suprafata de 300 mp, chiar daca suprafata totala este de 1000 mp iar potrivit procedurii stabilite de Legea 18/1990 legea îl îndreptateste la  pâna la 1000 mp. Solicita respingerea exceptiei invocate fata de faptul ca obiectul  actiunii este o plângere  împotriva hotarârii Comisiei Judetene pentru Legea 18/1991.

Solicita efectuarea unei expertize  si depune nota de probe la dosar.

Instanta apreciaza dezbaterile închise si lasa cauza în pronuntare pe exceptia invocata din oficiu.

INSTANTA

Prin cererea de chemare în judecata înregistrata sub nr.1468/270/2012, reclamantul …, in contradictoriu cu Comisia Locala …de Aplicare a Legii nr. 18/1991, Comisia Judeteana … de Aplicare a Legii nr.18/1991 a formulat plângere împotriva hotarârii Comisiei Judetene … nr.15371/2012, solicitând înscrierea suprafetei de 1000 mp teren  intravilan în Anexa 2B.

Actiunea este scutita de plata taxei de timbru potrivit Legii nr. 18/1991 privind fondul funciar.

În motivare reclamantul mentioneaza ca în anul 1983 a primit de la fostul CAP ….suprafata de 250 mp teren intravilan pentru constructia unei case, precum si autorizatia de constructie, documentatie aferenta.

Reclamantul precizeaza ca prin sentinta civila a judecatoriei Onesti s-a dispus împartirea bunurilor comune ca urmare  a desfacerii casatoriei, iar în lotul sau au fost atribuite toate constructiile în a caror perimetru se afla suprafata de 1000 mp.

În continuare reclamantul a învederat faptul ca cele doua comisii, desi a fost masurata o suprafata totala de 1000 mp, au întocmit documentatia aferenta pentru constituirea dreptului de proprietate asupra suprafetei de 300 mp.

În drept s-au invocat prevederile art. 23 alin 1, art. 53 alin1, 2 din Legea nr. 18/1991.

În dovedire s-a solicitat încuviintarea probei cu înscrisuri.

Comisia Locala ..de Aplicare a Legii nr. 18/1991  a formulat întâmpinare solicitând respingerea actiunii.

În motivare se arata ca a fost întocmita documentatia în vederea emiterii titlului de proprietate catre reclamant pentru suprafata de 300 mp în conformitate cu prevederile statului CAP, documentului de atribuire a suprafetei de teren din anul 1983.

Totodata se mentioneaza ca reclamantul a semnat procesul verbal de punere în posesie nr. 9785/2011, fara obiectiuni, iar în registrul agricol reclamantul figureaza doar cu aceasta suprafata de 300 mp.

În drept s-au invocat prevederile Legii nr. 18/1991, art. 169 cod civil.

În dovedire s-a solicitat încuviintarea probei cu înscrisuri.

Comisia Judeteana .. de Aplicare a Legii nr.18/1991 a formulat întâmpinare solicitând respingerea plângerii ca neîntemeiata.

În motivare se arata ca hotarârea nr. 15371/2012 a validat propunerea Comisiei Locale .., aceasta continând înscrisuri din care rezulta faptul ca propunerea de validare a fost în deplina concordanta cu solicitarea reclamantului.

În drept s-au invocat prevederile Legii nr. 18/1991, Regulamentul aprobat prin Hotarârea nr. 890/2005, art. 115 cod proc. civ.

În dovedire s-a solicitat proba cu înscrisuri.

Fata de plângerea pendinte, instanta retine urmatoarele:

Cu privire la exceptia prematuritatii invocate din oficiu, instanta urmeaza a se pronunta în sensul admiterii acesteia si respingerea actiunii ca prematur formulata.

Astfel, reclamantul a formulat plângere împotriva hotarârii nr. 15371/2012 emisa de Comisia Judeteana … de Aplicare a Legii nr.18/1991întrucat Anexa 2b la aceasta hotarâre trebuia sa cuprinda dispozitia de validare a documentatiei întocmite de Comisia Locala ..pentru suprafata de 1000 mp teren intravilan si nu 300 mp teren intravilan.

În fapt, asa cum partile învedereaza, reclamantului i s-a atribuit în anul 1983 suprafata de 250 mp în vederea edificarii unei constructii.

Actualmente, reclamantul sustine ca imobilele constructii edificate de el pe suprafata de teren ocupa în perimetrul lor 1000 de mp, solicitând în baza dispozitiilor art. 23 alin 1 din Legea nr. 18/1991 constituirea dreptului de proprietate pentru aceasta suprafata de teren.

De mentionat este faptul ca reclamantul a formulat cerere de constituire a dreptului de proprietate înregistrata sub nr.9348/2011 la Primaria …( fila 21 dosar) având ca obiect tocmai suprafata de 300 mp pentru care cele doua comisii au dispus constituirea dreptului de proprietate.

Cu ocazia interogatoriului luat din oficiu reclamantului, în temeiul dispozitiilor art. 129 cod procedura civila, acesta a avut o pozitie procesuala nesincera aratând ca a solicitat Comisiei Locale constituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 1000 mp, în timp ce aparatorul sau a precizat în prima etapa faptul ca reclamantului i s-a impus de catre aceasta autoritate solicitarea constituirii doar pentru suprafata de 300 mp.

În cauza de fata instanta constata ca reclamantul nu a facut dovada celor afirmate în conditiile art. 1169 cod civ.” cel ce face o propunere în fata judecatii trebuie sa o dovedeasca”, cererea de la fila 22 dosar fiind singura dovada sub aspectul întinderii suprafetei solicitate de reclamant spre constituire drept de proprietate suprafata aferenta constructiilor.

Din întreaga economie a dispozitiilor art. 8, art. 11 din Legea fondului funciar rezulta ca stabilirea dreptului de proprietate se face la cerere, indiferent ca este vorba de reconstituire sau constituirea acestui drept.

Instanta apreciaza ca legislatia în materia fondului funciar, privind constituirea si  reconstituirea dreptului de proprietate reglementeaza într-adevar o procedura speciala, cu un caracter obligatoriu , subsumata exercitarii unui drept subiectiv civil.

Aceasta procedura cu caracter obligatoriu presupune parcurgerea unei etape administrative, la care reclamantul nu a apelat asa încât instanta va admite exceptia invocata, reclamantul urmând sa se adreseze mai întâi celor doua comisii si apoi instantei de judecata, în conditiile art. 53 din legea fondului funciar.

Cererii de constituire nu a fost  urmata de parcurgerea procedurii administrative prevazute de legea fondului funciar, finalizata printr-o hotarâre a comisiei judetene care sa poata fi atacata în instanta conform art. 53 alin. 2 din Legea nr. 18/1991, acest lucru fiind imputabil reclamantului.

Fata de considerentele anterior mentionate, instanta va respinge actiunea ca prematur formulata.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE:

Admite  exceptia prematuritatii formularii actiunii invocata din oficiu de catre instanta.

Respinge actiunea formulata de catre reclamantul …. domiciliat în ….. în contradictoriu pârâtii Comisia Locala pentru aplicarea Legii 18/1991 …. cu sediul în … si Comisia Judeteana de aplicare a Legii 18/1991 …, cu sediul în …. ca prematur formulata.

Cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Pronuntata în sedinta publica, azi 17.05.2012

PRESEDINTE GREFIER