Fond funciar

Sentinţă civilă 831 din 14.12.2012


Prin decizia civila nr. 831/14.12.2012, tribunalul a admis recursul declarat de  recurenta pârâta CLT, în contradictoriu cu intimata-pârâta CJT si intimata-reclamanta MRM.

A modificat sentinta recurata  în sensul  ca a respins, ca nefondata,  actiunea civila  având ca obiect  modificarea titlului  de proprietate, formulata de reclamanta MRM.

Pentru a pronunta aceasta hotarâre tribunalul a retinut ca, prin actiunea civila înregistrata sub nr.1710/329/2012 din 3 iulie 2012, reclamanta MRM,  a chemat în judecata pe pârâtele CJT si CLT, solicitând instantei ca prin hotarârea ce va pronunta sa dispuna rectificarea titlului de proprietate 8100038 din 24.12.2002 emis pe numele autorului sau MNN în sensul emiterii unui nou titlu de proprietate pe numele reclamantei în calitate de unic mostenitor al autorului sau, conform certificatului de mostenitor nr. 82/30.07.2010.

De asemenea, a solicitat obligarea pârâtei CLT sa întocmeasca documentatie aferenta si sa o transmita pârâtei CJT, care sa fie obligata sa emita un nou titlu de proprietate pentru suprafata de 6,5 ha pe teritoriul comunei T, pe numele reclamantei MRM.

În motivarea actiunii, reclamanta a aratat ca:

S-a adresat în mod repetat pârâtelor pentru rectificarea titlului de proprietate 8100038 din 24.12.2002 emis pe numele autorului sau MNN, pentru suprafata de 6,5 ha pe teritoriul comunei T,  deoarece autorul sau a decedat, iar  reclamanta are  calitatea de unic mostenitor al acestuia, conform certificatului de mostenitor nr. 82/30.07.2010, cererile formulate fiind însotite de înscrisuri doveditoare.

A apreciat ca pârâta CLT este vinovata pentru nesolutionarea cererilor sale (ultima fiind înregistrata sub nr. 507/30.05.2012 ), care, în mod nejustificat,  nu a transmis documentatia aferenta în termen pârâtei CJT. De asemenea,  pârâta comisie judeteana nu a luat masuri împotriva comisiei locale, nu a solicitat transmiterea documentatiei aferente, desi era în cunostinta de cauza si nici nu a dispus sanctiuni pentru neîndeplinirea sarcinilor de serviciu.

În sustinerea actiunii a depus la dosar în copii înscrisuri.

A solicitat încuviintarea probelor cu înscrisuri si cu interogatoriu.

Pârâta CLT a depus la dosar întâmpinare.

Prima instanta, analizând probele administrate în cauza, a retinut ca în urma cererii adresata CLT, i s –a reconstituit  numitului MNN - în prezent decedat – dreptul de proprietate pentru suprafata de 6, 5000 ha pe raza comunei T, eliberându-se titlul de proprietate nr. 8100038 /24.12. 2002.

Unica mostenitoare a defunctului este reclamanta MRM, cum  reiese din certificatul de mostenitor nr. 82 / 30.07. 2010 si potrivit art. 13 alin. 3 din Legea nr.  18 /1991, titlul de proprietate se emite pe  numele tuturor mostenitorilor, care urmeaza sa procedeze potrivit dreptului comun, încât actiunea reclamantei, a fost  apreciata ca întemeiata si s –a dispus modificarea titlului de proprietate în sensul ca se va trece numele reclamantei MRM în loc de MNN.

Fata de dispozitiile art. 5 din Regulamentul  privind procedura de constituire, atributiile si  functionarea  comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, a modelului si modului de atribuire a titlului de proprietate, precum  si punerea în posesie a proprietarilor, CLT a fost obligata sa întocmeasca documentatia aferenta si sa o transmita CJT, în  vederea eliberarii unui nou titlu de proprietate pe numele reclamantei, iar CJT a fost obligata  sa emita un nou titlu.

Cererea formulata de reclamanta privind obligarea pârâtilor la plata cheltuielilor de judecata a fost respinsa, ca nefondata, întrucât reclamanta  nu a facut dovada ca a adus la cunostinta  comisiilor, decesul tatalui sau, pâna la data emiterii titlului de proprietate.

Fata de aceste considerente Judecatoria TM, prin sentinta civila nr. 1774 din 26.10. 2012 a admis actiunea formulata  de reclamanta  MRM si în consecinta:

- A dispus modificarea titlului de proprietate nr.8100038 din 24.12.2002 al CJT în sensul ca la rubrica „Cetateanul (a)” se va trece numele MRM în loc de MNN.

 A obligat  CLT sa întocmeasca documentatia aferenta si sa o transmita CJT, în vederea eliberarii unui nou titlu de proprietate pentru suprafata de 6,5 ha pe numele reclamantei.

 A obligat CJT sa emita un nou titlu de proprietate care sa cuprinda modificarile în sensul ca la rubrica „Cetateanul (a)” se va trece numele MRM în loc de MNN.

A respins, ca nefondata, cererea privind obligarea pârâtelor la plata cheltuielilor de judecata.

Împotriva acestei sentinte în termen legal  a declarat recurs pârâta CLT.

Recursul  este întemeiat .

Potrivit art. 8 alin ( 1 ) din Legea nr. 18 / 1991” stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor  care se gasesc în patrimoniul cooperativelor agricole de productie se face în conditiile prezentei legi prin  reconstituirea dreptului de proprietate  sau  constituirea acestui drept „ si de prevederile legii „ beneficiaza membrii cooperatori care au adus pamânt în cooperativa agricola de productie, sau carora li s –a preluat în orice mod teren de catre aceasta, precum si, în conditiile legii civile, mostenitorii acestora „ .

Stabilirea dreptului de proprietate se face la cerere, în raport  de actele de proprietate, cadastru, cererile de înscriere în cooperativa,  registrul agricol  de la data intrarii în  cooperativa,  evidentele cooperativei si orice alte probe prevazute de art. 11 alin ( 1 ) din  Legea 18/1991 si în aceste conditii, în urma cererii formulate în anul 1997 în temeiul Legii 169 / 1997, autorului reclamantei, MNN, i s –a  reconstituit dreptul de proprietate pentru suprafata  de 6,5000 ha pe raza comunei T, judetul T, pentru care s –a eliberat titlul de proprietate nr. 8100038 la data de  24. 12. 2002.

Decesul titularului dreptului de proprietate a intervenit la data de 10. 06. 2000, însa certificatul de mostenitor nr. 82 prin care a fost dezbatuta succesiunea  defunctului  MNN  a fost eliberat  la data  de 30. 07. 2010, astfel încât, la data  eliberarii titlului de proprietate  a carui rectificare se solicita, 24. 12. 2002 , CJT, nu avea cunostinta de decesul titularului dreptului de proprietate si de  numele mostenitorilor defunctului,  a caror calitate  se  stabileste pe  baza certificatului de mostenitor sau a  hotarârii  judecatoresti definitive or, în  lipsa acestora, prin orice probe din care sa rezulte acceptarea mostenirii, potrivit art. 13 alin(1) din Legea nr. 18/  1991.

Nu rezulta din înscrisurile aflate la dosar, împrejurarea ca reclamanta a  încunostiintat cele doua comisii cu privire la decesul tatalui sau MNN, motiv pentru care , titlul de proprietate a fost eliberat pe numele titularului cererii, cu atât mai mult cu cât, la data eliberarii titlului, succesiunea defunctului nu fusese înca dezbatuta.

Prin urmare, tribunalul apreciaza ca în mod gresit s–a dispus modificarea titlului de proprietate emis pe numele titularului MNN, la data de 24.12. 2002,  ca o consecinta a  eliberarii certificatului de mostenitor nr. 82 care a fost obtinut la data de 30.07. 2010, ulterior eliberarii titlului, astfel ca recursul a fost admis

Domenii speta