Întreruperea executării pedepsei

Hotărâre din 06.05.2010


întreruperea executării pedepsei, admisă – naştere copil în perioada anterioară de întrerupere

 - art.453 Cod de procedură penală

La data de …, s-a înregistrat, pe rolul instanţei, sub nr. …, cererea formulată de petenta M. L.-A., prin care a solicitat întreruperea executării pedepsei de 3 ani închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. .., a Judecătoriei …, definitivă prin neapelare, în dosarul nr. …

În motivarea cererii, s-a susţinut de către petentă că,  prin sentinţa penală sus menţionată a fost condamnată la 3 ani închisoare, cu aplicarea art.57 şi 71 Cod penal, iar de la momentul pronunţării a beneficiat de întrerupere a executării pedepsei prin S.p. nr. …, a Judecătoriei … şi respectiv prin S.p.  nr. … a Judecătoriei …, prin ultima hotărâre dispunându-se întreruperea executării pedepsei  până la data de …, măsură ce se impune a fi reiterată faţă de împrejurarea naşterii unui nou copil la data de ….

În drept s-au invocat disp. art. 455 rap. la art. 453 al. 1 lit. b Cod penal.

În dovedire s-au administrat probatorii scrise, depunându-se, în copie, S.p. nr. … a Judecătoriei …, definitivă prin neapelare, în dosarul nr. …, S.p. nr. …, a Judecătoriei …, definitivă prin neapelare, în dosarul nr. …, S.p. nr. … a Judecătoriei …, dată în dosarul nr. …, S.p. nr. … a Judecătoriei …, dată în dosarul nr. …, D.p. nr. …, pronunţată de Tribunalul …, în dosarul nr. …, certificat de naştere emis pe numele  minorei M. I. V. L. (f.6-17 dosar).

Analizând coroborat ansamblul probator administrat, instanţa reţine în fapt că, prin sentinţa penală nr. …., definitivă prin neapelare,  Judecătoria … a dispus condamnarea petentei la 3 ani închisoare pentru săvârşirea  infracţiunii de distrugere, prev. de art.217 al. 4 Cod penal, emiţând mandatul nr.435 din data de …. Deşi a început executarea pedepsei la unitatea de detenţie arondată, aceasta a fost pusă în libertate la data de  15.04.2008, în considerarea statuărilor S.p. nr. … a Judecătoriei …, pronunţată în dosarul nr. …, prin care i s-a admis cererea de întrerupere formulată până la împlinirea vârstei de un an a copilului Tuleu L. I.-A., născut la …. Intrată în relaţie de căsătorie cu numitul M.A., condamnata a fost diagnosticată de medicul de familie la data de … cu o sarcină în evoluţie de circa 18 săptămâni, beneficiind de întreruperea executării pedepsei prin S.p.  nr. …, a Judecătoriei …, pronunţată în dosarul nr. …,  până la încetarea stării de graviditate. La data de  …, aceasta a dat naştere copilului M. D.-I.-M., astfel că, prin S.p. nr. …, a Judecătoriei …, pronunţată în dosarul nr. …, s-a prelungit întreruperea executării pedepsei  până la data de …, iar prin D.p. nr. …, pronunţată de Tribunalul …, în dosarul nr. …, ca urmare a  admiterii recursului  declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria …, s-a casat, în parte, S.p. nr. … şi s-a dispus  întreruperea executării pedepsei de 3 ani închisoare aplicată petentei.

Potrivit art. 455 raportat la art.453 lit. b Cod de procedură penală, executarea pedepsei închisorii sau a detenţiunii pe viaţă poate fi amânată atunci când condamnata este gravidă sau are un copil mai mic de un an.

Astfel, din probatoriul administrat rezultă că petenta M. L.-A., la data de …, a dat naştere unui copil de sex feminin – M. I.V. L., de a cărui creştere şi îngrijire se ocupă petenta împreună cu ceilalţi membri ai familiei (conform certificatului de naştere seria NJ nr. …, emis la data de …, de către SPCLEP …- f. 17 dosar).

Cum situaţia de fapt descrisă se circumscrie textului de lege invocat, instanţa apreciază ca deplin fondată cererea dedusă judecăţii, urmând să o admită corespunzător şi să dispună întreruperea executării pedepsei de 3 ani închisoare, aplicată numitei M. (fostă T.) L.-A., prin S.p. nr. … a Judecătoriei …, definitivă prin neapelare, pronunţată în dosarul nr. …, pentru săvârşirea infracţiunilor prev. de art. 217 al. 4 şi 208 al.1-209 al.1 lit. a, g şi i Cod penal, până la împlinirea vârstei de un an a copilului M.I. V. L., născut la data de …, începând cu data de … până la data de ….

Pe durata întreruperii acordate, operabilă de la momentul pronunţării prezentei hotărâri, având în vedere caracterul executoriu instituit de art.453 al.22 Cod de procedură penală, petenta va trebui să respecte obligaţiile statornicite de art.455 al.2 raportat la 4531 Cod de procedură penală, anume, să nu depăşească limita teritorială a judeţului Vâlcea decât în condiţiile stabilite de instanţă, să nu-şi schimbe locuinţa fără încuviinţarea acesteia, să se prezinte la Poliţia oraşului … după planificarea întocmită sau ori de câte ori este chemată, să nu deţină, să nu folosească arme şi să nu poarte nicio categorie de arme.

Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.