Plangere , impotriva rezolutiei de neincepere a urmarii penale pronuntata de procuror

Sentinţă penală 224 din 20.04.2010


INSTANTA

Sub nr. 2010 din 24.03.2010 a fost inregistrata la instanta plangerea formulata in temeiul art. 278 1 Cod procedura penala ,  formulata de  persoana vatamata  GP, domiciliat  in comuna Z, jud. V, impotriva rezolutie de neincepere a urmarii penale pronuntata de procuror  la data de 06 iulie 2006 in dosar nr. 1676/P/2006 al Parchetului de pe langa Judecatoria B.

Din analiza actelor si lucrarilor dosarului instanta retine urmatoarele:

Prin rezolutie pronuntata de procuror  la data de 06 iulie 2006 in dosar nr. 2006 al Parchetului de pe langa Judecatoria B, procurorul a confirmat neinceperea urmarii penale, in temeiul art. 10 lit. d  si art. 228 alin. 6 Cod procedura penala,  fata de persoanele cercetate GP, BV si AA, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor prev. de art. 246 Cod penal, in plangerea formulata de persoana vatamata CD .

Prezent in instanta la termenul din 20 aprilie 2010, petentul GP a precizat , atat oral cat si in inscrisul depus la dosar ca  nu este autorul plangerii, scrisul nu ii apartine, a fost semnat in fals, nu isi insuseste plangerea, dorind sa renunte la judecarea ei si isi rezerva dreptul de a sesiza organele de cercetare penala cu privire la perosanele pe care le banuieste ca au savarsit un fals formuland prezenta plangere in numele sau.

Conform art. 275-278 cod procedura penala: „ Orice persoana poate face plangere impotriva masurilor si actelor de urmarire penala, daca prin acestea s-a adus o vatamare intereselor sale legitime.

Plangerea se adreseaza procurorului care supravegheaza activitatea organului de cercetare penala si se depune fie direct la acesta, fie la organul de cercetare penala.

Introducerea plangerii nu suspenda aducerea la indeplinire a masurii sau a actului care formeaza obiectul plangerii.

Cand plangerea a fost depusa la organul de cercetare penala, acesta este obligat ca in termen de 48 de ore de la primirea ei sa o inainteze procurorului impreuna cu explicatiile sale, atunci cand acestea sunt necesare.

Procurorul este obligat sa rezolve plangerea in termen de cel mult 20 de zile de la primire si sa comunice de indata persoanei care a facut plangerea modul in care a fost rezolvata.

Plangerea contra actelor procurorului

(1) Plangerea impotriva masurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispozitiilor date de acesta se rezolva de prim-procurorul parchetului sau, dupa caz, de procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel ori de procurorul sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

(2) In cazul cand masurile si actele sunt ale prim-procurorului ori ale procurorului general al parchetului de pe langa curtea de apel sau ale procurorului sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori au fost luate sau efectuate pe baza dispozitiilor date de catre acestia, plangerea se rezolva de procurorul ierarhic superior.

(3) In cazul rezolutiei de neincepere a urmaririi penale sau al ordonantei ori, dupa caz, al rezolutiei de clasare, de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale, plangerea se face in termen de 20 de zile de la comunicarea copiei de pe ordonanta sau rezolutie, persoanelor interesate, potrivit art. 228 alin. 6, art. 246 alin. 1 si art. 249 alin. 2.

(3^1) Rezolutiile sau ordonantele prin care se solutioneaza plangerile impotriva rezolutiilor sau ordonantelor de neincepere a urmaririi penale, de clasare, de scoatere de sub urmarire penala ori de incetare a urmaririi penale, se comunica persoanei care a facut plangerea si celorlalte

Conform art. 278 indice 1 aliniat 1  Cod procedura penala: „  Dupa respingerea plangerii facute conform art. 275 - 278 impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale sau a ordonantei ori, dupa caz, a rezolutiei de clasare, de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale, date de procuror, persoana vatamata, precum si orice alte persoane ale caror interese legitime sunt vatamate pot face plangere, in termen de 20 de zile de la data comunicarii de catre procuror a modului de rezolvare, potrivit art. 277 si 278, la judecatorul de la instanta careia i-ar reveni, potrivit legii, competenta sa judece cauza in prima instanta. Plangerea poate fi facuta si impotriva dispozitiei de netrimitere in judecata cuprinse in rechizitoriu.”

 Conform art. 278 indice 1 aliniat 13  Cod procedura penala : „ Plangerea gresit indreptata se trimite organului judiciar competent.”

Desi petentul declara ca nu a formulat prezenta plangere, instanta constata ca nu se poate pronunta asupra manifestarii sale de vointa, deoarece nu a fost investita in mod legal, conform art. 278 1 Cod procedura penala, cu o plangere impotriva solutiei procurorului,  fiind omisa etapa obligatorie prev. de art. 275-278 Cod procedura penala, prin adresarea, in  prealabil, a plangerii impotriva solutiei procurorului de caz , la Prim Procuror.

In consecinta, plangerea petentului, insusita sau nu,  este gresit indrepata la instanta, urmand a fi trimisa Prim Procurorului Parchetului de pe langa Judecatoria B, spre competenta solutionare, urmand ca  in functie de  satisfactia partii interesate fata de solutia Prim Procurorului,  sa-si manifeste diponibilitatea de  a uza de  calea plangerii  prev. de art.  278 1 Cod procedura penala, la instanta  careia i-ar reveni competenta sa judece cauza  in prima instanta.

 In temeiul art. 278 indice 1 aliniat 13  Cod procedura penala, instanta va trimite  Prim Procurorului Parchetului de pe langa Judecatoria B, jud. V, spre competenta solutionare, plangerea penala, gresit indreptata la instanta,  formulata de  persoana vatamata  GP, impotriva rezolutie de neincepere a urmarii penale pronuntata de procuror  la data de 06 iulie 2006 in dosar nr. 1676/P/2006 al Parchetului de pe langa Judecatoria B.

In temeiul art. 192 alin. 3 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare raman in sarcina statului.

1