Cerere pensie de intretinere

Sentinţă civilă 2942 din 20.10.2009


R O M A N I A

INSTANTA

Asupra cererii de fata:

La data de 2009 s-a inregistrat pe rolul Judecatoriei B, sub nr. X cererea reclamantei DG, in contradictoriu cu paratul BIL, solicitand incredintarea catre reclamanta, spre crestere si educare, a minorilor BR, nascut la data de.2004 si BC, nascut la data de 2002, precum si obligarea paratului la plata pensiei de intretinere pentru cei 2 minori, calculata la nivelul salariului minim pe economie.

In motivare, reclamanta arata ca a trait in concubinaj cu paratul din anul 2000, iar din aceasta relatie s-au nascut cei 2 minori: BC si BR.

Acestia au locuit in comuna P in domiciliul paratului. Acesta a avut inca de la inceput un comportament violent cu reclamanta, iar dupa nasterea copiilor i-a terorizat si pe acestia.

Reclamanta mai arata  ca paratul a fost condamnat pentru o infractiune de furt si a executat pedeapsa cu inchisoarea. Dupa eliberare, a continuat sa manifeste fata de reclamanta acelasi comportament agresiv, lovind-o, in cele din urma izgonind-o de acasa impreuna cu minorii. Reclamanta a plecat cu cei doi minori la locuinta parintilor sai.

Fata de minori, paratul nu a  manifestat interes, amenintand-o pe reclamanta ca-i va pune pe copii sa munceasca sau sa fure.

In dovedirea actiunii reclamanta a depus in copii certificate urmatoarele inscrisuri: certificatul de nastere al reclamantei, certificatele de nastere ale minorilor BR si C.

Paratul nu a formulat intampinare, dar prezent in instanta, a aratat ca nu e de acord sa plateasca pensie de intretinere pentru ca nu lucreaza, solicitand sa-i fie incredintat un copil. Acesta a solicitat proba cu inscrisuri, incuviintata de instanta si a depus acte medicale si un CD.

Reclamanta a solicitat si instanta a incuviintat proba testimoniala.

In cauza s-a efectuat ancheta sociala de catre autoritatea tutelara.

S-au administrat probele cu inscrisuri si a fost audiata martora B M, propusa de reclamanta.

Dupa ce instanta a acordat partilor cuvantul pe fondul cauzei, paratul a solicitat sa-i fie incredintat unul dintre cei 2 minori.

Deoarece acesta nu a beneficiat de aparare calificata, instanta a repus cauza pe rol pentru a se discuta cererea paratului si pentru a i se pune in vedere sa formuleze cererea in forma legala si s-o timbreze.

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta constata urmatoarele:

Reclamanta a avut relatii de concubinaj cu paratul, din aceasta rezultand cei 2 minori, BR, nascut la data de 2004 si BC, nascut la data de 2002.

Paratul a manifestat in perioada concubinajului un comportament foarte agresiv fata de reclamanta si fata de copii a manifestat dezinteres.

Referatul de ancheta sociala efectuat de autoritatea tutelara in cauza, la domiciliul parintilor reclamantei, in satul C, com. C, jud. V, releva faptul ca reclamanta impreuna cu parintii sai le pot asigura celor 2 minori conditiile adecvate, desi modeste, pentru dezvoltarea lor normala. De asemenea, atat din referatul de ancheta sociala cat si din declaratiile martorei B M rezulta ca reclamanta le acorda celor 2 minori o ingrijire deosebita, ii supravegheaza si ii educa cu o preocupare adanca, suferind daca acestora li se intampla ceva rau.

Esential in stabilirea parintelui caruia ii vor fi incredintati copiii este si atasamentul acestora fata de unul dintre parinti. Astfel instanta constata ca cei doi minori sunt foarte atasati de mama lor, fiind imperios necesara mentinerea acestei legaturi afective.

In ceea ce priveste relatia copiilor cu paratul, instanta constata ca intre acestia nu s-a dezvoltat aceeasi afectivitate, datorita comportamentului agresiv al paratului fata de ei si de reclamanta, dublat de dezinteresul total fata de copii.

Faptul ca a solicitat sa-i fie incredintat un minor nu denota o anumita preocupare pentru acesta, deoarece nu numai ca nici nu conteaza care dintre cei 2 minori sa-i fie incredintat, dar si pentru ca niciuna dintre probele administrate in cauza nu confirma vreo preocupare a paratului pentru soarta minorilor ori o apropiere afectiva a acestora de parat.

Dimpotriva, asa cum reiese chiar din declaratiile sale date in instanta, neavand venituri nu este de acord cu plata pensiei de intretinere pentru minori, motiv pentru care a solicitat sa-i fie incredintat unul dintre ei.

Pentru aceste motive  si avand in vedere dispozitiile art. instanta va constata ca cererea reclamantei este intemeiata si o va admite in totalitate.

In temeiul art. 100 alin. 3, Codul Familiei va incredinta reclamantei spre crestere si educare pe cei doi minori,  BC, nascut la data de 2002 si BR, nascut la data de 2004.

Totodata, in baza art. 89 si art. 94 Codul Familiei va obliga pe parat sa contribuie la intretinerea celor 2 minori, prin plata unei pensii de intretinere in favoarea lor, in cuantum de 153 lei, cate 76 lei pentru fiecare. La calculul acestei pensii se are in vedere salariul minim net /economie.

In temeiul art. 274 Cod proc. civila va obliga paratul la plata catre reclamanta  a sumei de 10,30 lei cu titlu de  cheltuieli de judecata (taxa de timbru si timbru judiciar)

2