Procedura penala : Plangeri prealabile.

Decizie 269 din 05.09.2008


Procedura penala : Plangeri prealabile.

Prin sentinta penala nr. 296/24.03.2008 pronuntata de Judecatoria Slatina in dosarul nr. 576/311/2008, in baza art. 278/1 alin. 8 lit. a c.p.p. s-a respins plangerea petentilor P. I. si P. T. impotriva rezolutiei  pronuntata in dosarul nr. 3652/P/2007 al Parchetului de pe langa Judecatoria Slatina,  ca neintemeiata, fiind obligati la cheltuieli judiciare statului.

Pentru a dispune astfel, prima instanta a retinut ca lipseste plangerea prealabila a partii vatamate P. T., ce constituie actul procedural si procesual necesar in vederea angajarii raspunderii penale a intimatei GA iar din lecturarea declaratiei data de aceasta in fata organelor de politie, nu a rezultat ca si-a manifestat vointa in sensul angajarii raspunderii penale a persoanei vinovate de producerea accidentului.

In privinta incadrarii juridice a faptei cu privire la care petentii au sustinut ca intruneste elementele constitutive ale infractiunii de vatamare corporala grava din culpa, prev. de art. 184 alin. 2 si 4 c.p., s-a retinut ca din actul medico legal existent la dosar nu rezulta ca petenta P. T. a prezentat o infirmitate fizica permanenta ci numai faptul ca a necesitat 24-25 zile ingrijiri medicale.

Impotriva acestei sentinte au declarat recurs  petentii P. I. si T, aratand ca desi nu au formulat plangere impotriva intimatei , au considerat ca organele de politie ii vor anunta si ii vor chema sa ii intrebe, daca inteleg sau nu, sa formuleze o astfel de plangere.

Au mai aratat ca leziunile suferite de victima P. T. si cu deosebire cea a ochiului drept, constituie o infirmitate fizica permanenta , astfel ca incadrarea juridica a faptei atragea incidenta art. 184 alin. 2 si 4 c.p. pentru care nu este necesara plangerea prealabila.

Examinand recursurile formulate, tribunalul le-a apreciat ca intemeiate intrucat verificand sentinta recurata, s-a constatat ca hotararea este nelegala si netemeinica deoarece a fost pronuntata cu incalcarea dispoz. art. 286 c.p.p. potrivit carora, daca intr-o cauza in care s-au facut acte de cercetare penala , se considera ulterior ca fapta urmeaza a primi o incadrare juridica pentru care este necesara plangerea prealabila, organul de cercetare penala cheama partea vatamata si o intreaba  daca intelege sa faca plangere , in caz afirmativ, continuand cercetarea iar in caz contrar inaintand actele procurorului in vederea incetarii urmaririi penale.

In consecinta, se retine ca potrivit dispozitiilor legale, organul de cercetare penala avea obligatia sa cheme partile vatamate si sa le intrebe daca inteleg sau nu sa faca plangere, urmand a  proceda in consecinta.

In lumina acestei dispozitii legale, aprecierea primei instante ca aceasta obligatie a organului de cercetare penala, excede cadrului procesual, este total eronata, astfel ca admitandu-se recursurile formulate sentinta va  fi casata iar in baza art. 278/1 alin. 8 lit. d c.p.p. vor fi admise plangerile petentilor cu consecinta trimiterii cauzei la procuror in vederea inceperii urmaririi penale pentru savarsirea infractiunilor prev. de art. 184 alin. 1 si 3 c.p.

Data publicarii pe portal : 12.12.2008