Fond funciar

Sentinţă civilă 384 din 20.01.2010


Prin cererea înregistrată reclamantul P D V  a solicitat în contradictoriu cu pârâtele COMISIA LOCALĂ PENTRU STABILIREA DREPTULUI DE PROPRIETATE ASUPRA TERENURILOR şi COMISIA JUDEŢEANĂ PENTRU STABILIREA DREPTULUI DE PROPRIETATE ASUPRA TERENURILOR  constatarea nulităţii hotărârii Comisiei judeţene Bacău pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor prin care s-a invalidat documentaţia care stă la baza solicitării reclamantului de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenului în suprafaţă de 3,5 ha situat în comuna T obligarea Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Traian la punerea în posesie a reclamantului, în calitate de moştenitor al defunctului P N  asupra terenului de 3,5 ha(2,5 ha pădure şi 1,5 ha teren arabil) situat în comuna T , reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea reclamantului în calitate de moştenitor al defunctului P N , asupra terenului în suprafaţă de 3,5 ha(2,5 ha pădure şi 1,5 ha teren arabil) situat în comuna Traian.

Deşi la termenul de judecată din 22.04.2009 reclamantul a menţionat că obiectul acţiunii este „obligaţie de a face”, prin înscrisurile ulterioare depuse la dosar şi-a menţinut cererea astfel cum a fost formulată iniţial, inclusiv prin avocat ales(fila 65). 

Cererea este scutită de plata taxei de timbru şi a timbrului judiciar.

În motivarea cererii reclamantul arată că este unicul descendent(fiu) al defunctului P  L decedat în 1988, care la rândul său l-a moştenit pe bunicul reclamantului, P N , decedat în 1958. Bunicul reclamatului, P N, în baza testamentului din 22.08.1913, arată în continuare reclamantul, a devenit proprietarul suprafeţei de 5 ha teren arabil şi pădure. Datorită mişcărilor sociale şi politice din perioada de dinaintea colectivizării, bunicul reclamantului a fost nevoit să se înregistreze în registrul agricol al acelor ani doar cu suprafaţa de 1,5 ha teren pentru care, în baza Legii nr. 18/1991 i s-a reconstituit dreptul de proprietate prin eliberarea titlului de către Comisia Judeţeană Bacău. Pentru suprafaţa de 3,5 ha teren reprezentând diferenţa până la cele 5 ha, deşi a făcut cerere în baza Legii nr. 18/1991, modificată şi completată, până în prezent nu i s-a recunoscut dreptul de proprietate. În cursul lunii februarie 2009 reclamantul precizează că a primit adresa nr. 314/26.01.2009 de la Consiliul local Traian prin care i se aduce la cunoştinţă că a fost invalidată de Comisia judeţeană documentaţia trimisă de Comisia locală pe motiv că din actele depuse de reclamant nu rezultă că ar fi îndreptăţit să i se reconstituie dreptul de proprietate şi asupra celor 3,5 ha teren, nefăcând dovada continuităţii proprietăţii terenului solicitat din 1909 până la colectivizare. Reclamantul arată că ultimul act care face dovada continuităţii proprietăţii terenului este testamentul din 1913. 

În drept reclamantul a invocat dispoziţiile art. 11 din Legea nr. 18/1991, modificată.

În dovedirea cererii reclamantul au depus la dosar în copie înscrisurile de la filele 4-5 şi 66-67 şi a solicitat administrarea probei cu martori. Au fost audiaţi sub prestare de jurământ martorii S I şi G V .

Pârâtele nu au formulat întâmpinare în cauză. La solicitarea instanţei Comisia Locală Pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor  a depus la dosar documentaţia care a stat la baza cererii de reconstituire a dreptului de proprietate.

În cauză s-a administrat proba cu înscrisuri şi proba cu martori.

Pe fondul cauzei, din probele administrate în cauză  instanţa reţine că la data de 01.08.1991 s-a emis de Comisia locală Traian adeverinţa nr. 1570/1991 care atestă că reclamantul, în calitate de moştenitor al defunctului P N , are dreptul să primească în proprietate prin reconstituire suprafaţa totală de 5 ha teren pe raza comunei Traian.  Prin titlul de proprietate i s-a reconstituit reclamantului dreptul de proprietate asupra terenului în suprafaţă de 1,54 ha teren arabil extravilan pe raza comunei Traian, judeţul Bacău, deci cu mai puţin de 3,5 ha faţă de adeverinţa emisă în 1991.

La data de 30.11.2005 reclamantul a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului forestier în suprafaţă de 2 ha pe raza comunei Traian, în temeiul Legii nr. 247/2005. Prin referatul nr. 721/08.03.2007(fila 21 dos.) Comisia locală Traian a propus validarea cererii reclamantului şi înscrierea în anexa nr. 37, poziţia nr. 1, a reclamantului în calitate de moştenitor al defunctului P N , cu o suprafaţă de 1,40 ha teren forestier. Amplasamentul iniţial(pe raza satului Herţioana, comuna Traian, în punctul „Corboaia”) este în prezent ocupat, astfel cum a stabilit Comisia locală Traian prin procesul verbal de identificare nr. 719/08.03.2007(fila 20 dos.), însă a fost identificat şi propus un alt amplasament, respectiv în punctul „Coasta Morii” – codul UP 4, UA 32, acceptat de reclamant. Documentaţia de validare a fost returnată de Comisia judeţeană la Comisia locală motivând că reclamantul nu face dovada continuităţii proprietăţii terenului solicitat în perioada cuprinsă între anii 1913-1958.

Instanţa reţine că deşi Comisia judeţeană a returnat documentaţia fără a da o soluţie asupra propunerii de validare formulată de Comisia locală, potrivit art. 21 din Constituţia României, revizuită în 2003, orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor şi a intereselor sale legitime fără nici o îngrădire. De asemenea, potrivit art. 21 alin. 4 din legea fundamentală, jurisdicţiile speciale administrative sunt facultative, astfel că dreptul reclamantului de a se adresa instanţei nu poate fi limitat, chiar dacă procedura în faţa Comisiei Judeţene nu s-a finalizat; aceasta şi în lumina dispoziţiilor art. 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului(care potrivit art. 20 din Constituţie are aplicare directă în dreptul intern), ratificată de România prin Legea nr. 30/1994, text care prevede că „orice persoană are dreptul la judecarea în mod echitabil, în mod public şi într-un termen rezonabil a cauzei sale, de către o instanţă independentă şi imparţială, instituită de lege, care va hotărî fie asupra încălcării drepturilor şi obligaţiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricărei acuzaţii în materie penală îndreptate împotriva sa.”

 În temeiul art. 8 din Legea nr. 18/1991 „stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor care se găsesc în patrimoniul cooperativelor agricole de producţie se face în condiţiile prezentei legi, prin reconstituirea dreptului de proprietate sau constituirea acestui drept.

De prevederile legii beneficiază membrii cooperatori care au adus pământ în cooperativa agricolă de producţie sau cărora li s-a preluat în orice mod teren de către aceasta, precum şi, în condiţiile legii civile, moştenitorii acestora, membrii cooperatori care nu au adus pământ în cooperativă şi alte persoane anume stabilite.

  Stabilirea dreptului de proprietate se face, la cerere, prin eliberarea unui titlu de proprietate în limita unei suprafeţe minime de 0,5 ha pentru fiecare persoană îndreptăţită, potrivit prezentei legi, şi de maximum 10 ha de familie, în echivalent arabil, iar potrivit art. 11 alin. 1 din aceeaşi lege suprafaţa adusă în cooperativa agricolă de producţie este cea care rezultă din: actele de proprietate, cartea funciară, cadastru, cererile de înscriere în cooperativă, registrul agricol de la data intrării în cooperativă, evidenţele cooperativei sau, în lipsa acestora, din orice alte probe, inclusiv declaraţii de martori.

În temeiul art. 6 alin. 1 din Legea nr. 1/2000, modificată, la stabilirea, prin reconstituire, a dreptului de proprietate pentru terenurile agricole şi forestiere, în conformitate cu prevederile prezentei legi, comisiile comunale, orăşeneşti, municipale şi comisiile judeţene, constituite potrivit legii, vor verifica în mod riguros existenţa actelor doveditoare prevăzute la art. 9 alin. (5) din Legea nr. 18/1991, republicată, precum şi pertinenţa, verosimilitatea, autenticitatea şi concludenţa acestor acte, ţinându-se seama şi de dispoziţiile art. 11 alin. (1) şi (2) din aceeaşi lege.

Analizând testamentul din 22 august 1913(filele 24-28) rezultă că autorul reclamantului, I A P (străbunicul) a testat în favoarea fiilor săi, printre care şi N I. P căruia împreună cu George I. P le-a lăsat „în indiviziune şi în porţiuni egale surina de pământ de la „Ciutea”, loc arabil, fânaţ, vie şi pădure în întindere de zece hectare două arii şi patruzeci de centiarii, megieşită la apus cu proprietatea d-nei EL, la răsărit cu pământurile clăcăşeşti, la sud cu urmaşii Ii S, iar la nord cu I G, afară de partea despre apus unde pădurea se megieşeşte cu C B .” Acest înscris autentic se coroborează cu declaraţiile martorilor audiaţi în cauză care au arătat că bunicul reclamantului, P N, avea pe raza satului Herţioana, comuna Traian, o suprafaţă de teren de 5 hectare, teren arabil, şes şi pădure care se întindea „din zare în zare”. Trebuie menţionat că însăşi Comisia locală Traian a recunoscut reclamantului încă din 1991 dreptul de proprietate al autorului său asupra suprafeţei de 5 ha teren pe raza comunei Traian, prin emiterea adeverinţei nr. 1570/1991(fila 5 dos.).

Potrivit art. 6 alin. 14 din Legea nr. 1/2000 orice probă dovedind dreptul de proprietate al foştilor proprietari poate fi înlăturată numai printr-o probă de aceeaşi forţă produsă de către deţinătorul actual al terenului sau de către terţi, tăgăduind dreptul de proprietate. Prin urmare, întrucât reclamantul a dovedit dreptul de proprietate asupra terenului în litigiu, pârâta Comisia judeţeană este cea care trebuie să producă dovada contrară că persoana titulară a dreptului de proprietate conform actului primar, ulterior, până la momentul deposedării din perioada colectivizării, a înstrăinat o parte din teren. Cum această probă nu a fost produsă, simpla susţinere a pârâtei privind lipsa de continuitate a proprietăţii este nefondată şi nu poate fi reţinută.

Prin adresa nr. 5482/03.11.2009(fila 118) pârâta Comisia locală Traian arată că există teren arabil în rezerva sa, iar cu privire la terenul forestier a fost deja identificat un amplasament încă din 2007(prin procesul verbal de identificare nr. 719/08.03.2007(fila 20 dos.).

În consecinţă, în temeiul dispoziţiilor legale enunţate şi pentru considerentele care au fost expuse, va admite cererea în parte şi va dispune reconstituirea dreptului de proprietate pe numele reclamantului P D V în calitate de moştenitor al defunctului P N asupra terenului în suprafaţă totală de 3,5 ha( 2 ha pădure şi 1,5 ha teren arabil extravilan) situat în comuna Traian, judeţul Bacău, va obliga pârâta Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Traian să pună în posesie pe reclamantul P D V în calitate de moştenitor al defunctului P N cu terenul în suprafaţă totală de 3,5 ha( 2 ha pădure şi 1,5 ha teren arabil extravilan) situat în comuna Traian, judeţul Bacău, iar pârâta Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Bacău va fi obligată să emită titlu de proprietate pe numele reclamantului P D V  în calitate de moştenitor al defunctului P N  asupra terenului anterior individualizat.

Întrucât în cauză reclamantul nu a dovedit că pârâta Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Bacău a emis o hotărâre asupra cererii sale de reconstituire, va respinge cererea de constatare nulitate absolută a hotărârii acestei Comisii, ca nefondată.

1