Penal - înşelăciunea (art. 215 C.p.)

Sentinţă penală 43/2009 din 20.02.2009


R O M A N I A

JUDECATORIA FAGARAS

JUDETUL BRASOV

Sedinta publica de la 20 februarie 2009

 Pe rol fiind  pronuntarea cauzei penale  privind pe inculpatii:

- S L- pentru savarsirea infractiunilor prev. de art. 26 raportat la art. 20, 215 al.1 ,2 si 3 cod penal cu aplicarea art. 41 al.2 cod penal ( 2 acte materiale) si art. 290 al.1 cod penal, infractiuni in concurs real prev. de art. 33 lit. a cod penal;

- S S - pentru savarsirea infractiunilor prev. de art. 26 raportat la art. 20, 215 al.1 ,2 si 3 cod penal cu aplicarea art. 41 al.2 cod penal ( 2 acte materiale) si art. 290 al.1 cod penal, infractiuni in concurs real prev. de art. 33 lit. a cod penal;

- I A M - pentru savarsirea infractiunilor prev. de art. 20, 215 al.1 ,2 si 3 cod penal cu aplicarea art. 41 al.2 cod penal ( 2 acte materiale) si art. 291 teza II cod penal cu aplicarea art. 41 al.2 cod penal ( 2 acte materiale), infractiuni in concurs real prev. de art. 33 lit. a cod penal;

La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns inculpatii S L, I A M si S S, asistati de avocat G Asi au fost lipsa si partile vatamate B C R, B R pentru D- G S G- Sucursala B.

Procedura de citare legal indeplinita.

Cauza s-a dezbatut in fond la termenul din 09 februarie 2009 cand reprezentanta parchetului si  aparatorul inculpatilor au pus concluzii, inregistrate conform art. 304 cod procedura penala, care se afla consemnate in incheierea de amanare a pronuntarii din acea data, incheiere ce face parte integranta din prezenta sentinta.

I N S T A N T A

Constata ca prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Fagaras nr. 90/P/2008, inregistrat la aceasta instanta sub nr., au fost trimisi in judecata inculpatii S L pentru infractiunile prev. de art. 26 raportat la art. 20, 215 al.1 ,2 si 3 cod penal cu aplicarea art. 41 al.2 cod penal ( 2 acte materiale) si art. 290 al.1 cod penal, I A-M pentru infractiunile prev. de art. 20, 215 al.1 ,2 si 3 cod penal cu aplicarea art. 41 al.2 cod penal ( 2 acte materiale) si art. 291 teza II cod penal cu aplicarea art. 41 al.2 cod penal ( 2 acte materiale) si S S pentru infractiunile prev. de art. 26 raportat la art. 20, 215 al.1 ,2 si 3 cod penal cu aplicarea art. 41 al.2 cod penal ( 2 acte materiale) si art. 290 al.1 cod penal.

Prin rechizitoriu s-a retinut ca intr-una din zilele primei decade a lunii ianuarie 2008, inculpatul S L s-a inteles cu inculpata I A-M sa obtina impreuna credite prin mijloace frauduloase de la BCR-Sucursala F si respectiv BRD-Agentia F, pe care sa le foloseasca la cumpararea unui teren intravilan din localitatea V, judetul Brasov pe care urma sa-l vanda, iar banii rezultati sa-i imparta intre ei, creditele urmand sa ramana nerambursate.

Dupa ce inculpata I A-M si-a dat acordul in acest sens, cei doi inculpati s-au inteles cu inculpata S S, mama inculpatului S L, ca impreuna cu fiul ei sa intocmeasca in fals un contract individual de munca care sa ateste, necorespunzator adevarului, faptul ca I A-M este angajata la SC ?D S SRL C? jud. Brasov, societate administrata de S S, precum si doua adeverinte care sa ateste ca inculpata I A-M, in calitatea ei de angajat la societatea mentionata, obtine un venit lunar de 1.600 lei, necesare la cele doua banci, pentru obtinerea creditelor.

Cunoscand intentia infractionala a inculpatilor, S S impreuna cu fiul lui S L, intr-o alta zi din cursul lunii ianuarie 2008, au intocmit in fals un contract individual de munca, care atesta necorespunzator adevarului, calitatea de angajat a inculpatei I A M la societatea  mai sus mentionata, precum si doua adeverinte din care rezulta, necorespunzator adevarului, ca aceasta obtine un salariu lunar de 1.600 lei.

Pentru a certifica contractul individual de munca intocmit in fals, inculpatul S L, impreuna cu inculpata S S, au folosit un aparat tip scanner cu ajutorul caruia au copiat stampila I.T.M. Brasov- punctul de lucru Fagaras si semnatura aferenta de pe un contract de munca original aflat la societatea inculpatei S S, care au fost aplicate pe contractul falsificat, numerotat si datat cu mentiunea falsa ?4/11940/3457/20.05.2006?.

Aparatul folosit a fost imprumutat de catre inculpatul S L de la un tanar ramas neidentificat in cursul urmaririi penale.

Aceste acte false au fost depuse apoi de catre inculpata I A-M la cele doua subunitati bancare din mun. F, in aceeasi zi, respectiv la data de 09.01.2008, pentru acordarea creditelor solicitate de catre aceasta.

Cererile de creditare au fost respinse deoarece solicitanta nu a indeplinit conditiile necesare acordarii lor, in conditiile in care au aparut suspiciuni legate de veridicitatea documentelor prezentate la cele doua banci pentru obtinerea creditelor. Urma ca aceasta sa depuna toate documentele necesare acordarii creditelor si sa completeze toate formularele in acest sens insa, inculpata I A-M nu s-a mai prezentat la sediul bancilor, in imprejurarile in care organele de politie au fost sesizate cu privire la intentia lor infractionala. Astfel ca nu s-a mai trecut la redactarea si inregistrarea contractelor de imprumut.

In aceste imprejurari de fapt, in care infractiunile de inselaciune au ramas in faza de tentativa, cele doua unitati bancare nu au fost prejudiciate, motiv pentru care nici nu se constituie parti civile in cauza.

Prin rechizitoriu, s-a retinut ca:

- faptele inculpatului S L, savarsite in modalitatea expusa realizeaza continutul  infractiunilor prev. de art. 26 raportat la art. 20, 215 al.1 ,2 si 3 cod penal cu aplicarea art. 41 al.2 cod penal ( 2 acte materiale) si art. 290 al.1 cod penal, infractiuni in concurs real, prev. de art. 33 lit.a cod penal.

- Faptele inculpatei I A M, savarsite in situatia mai sus expusa realizeaza continutul infractiunilor prev. de art. 20, 215 al.1 ,2 si 3 cod penal cu aplicarea art. 41 al.2 cod penal ( 2 acte materiale) si art. 291 teza II cod penal cu aplicarea art. 41 al.2 cod penal ( 2 acte materiale), infractiuni in concurs real, prev. de art. 33 lit.a cod penal.

- Faptele inculpatei S  S, savarsite in situatia mai sus expusa, realizeaza continutul infractiunilor prev. de art. 26 raportat la art. 20, 215 al.1 ,2 si 3 cod penal cu aplicarea art. 41 al.2 cod penal  ( 2 acte materiale) si art. 290 al.1 cod penal, infractiuni in concurs real, prev. de art. 33 lit a cod penal.

Instanta, examinand rechizitoriul in raport cu actele si probele existente la dosar, retine in  esenta urmatoarele :

Starea de fapt descrisa in rechizitoriu corespunde in mare masura probelor administrate in cauza,  iar incadrarea juridica  ,data faptelor comise de inculpatii S L , S S si I A M,  este conforma cu realitatea in ce priveste complicitatea la tentativa la infractiune de inselaciune in dauna avutului privat, in forma continuata si tentativa la aceeasi infractiune de inselaciune in dauna avutului privat, in forma continuata . Instanta apreciaza insa  ca procurorul a dat o incadrare juridica gresita celeilalte parti  a activitatii inculpatilor, stabilind ca acestia au  savarsit si  infractiunile de fals in inscrisuri sub semnatura privata  si uz de fals.

 In legatura cu aceste ultime fapte, instanta , contrar  celor  care se  desprind din  actul de inculpare  retine ,la randul sau, ca inculpatul S L, a scanat singur stampila ITM Brasov-Punctul de Lucru F si semnatura aferenta, pe un contract de munca  inform (inform pentru motivele pe care le vom arata mai jos), care atesta necorespunzator realitatii  faptul ca inculpata I A M era angajata  la societatea comerciala  D S SRL  C. Contractul  a fost intocmit de catre inculpata S S, in luna ianuarie 2008,in calitate de administrator al societatii, la rugamintea fiului sau, inculpatul S L .

Pentru realizarea continutului infractiunii prev. de art. 290 al.1 cod penal, este obligatorie falsificarea inscrisului sub semnatura privata prin unul din modurile aratate la art. 288 din codul penal, adica: prin contrafacerea scrierii sau subscrierii sau prin alterarea lui in orice mod iar falsul sa fie realizat in vederea producerii unei consecinte juridice. In ce masura inculpatii au realizat  sau nu continutul celor doua infractiuni  prev. de art.290 al. 1 si art. 291  teza a II-a cod penal rezulta din considerentele urmatoare:

Din examinarea textului art. 290 al.1 din codul penal, se poate observa ca obiectul material al acestei infractiuni - de fals in inscrisuri sub semnatura privata- il constituie un inscris care trebuie sa fie perfect atat din punct de vedere formal  ( adica sa fie datat si semnat de catre partile raportului juridic) cat si din punctul de vedere al continutului, in sensul ca acesta trebuie sa aiba relevanta juridica, adica sa faca dovada existentei, modificarii sau stingerii unui drept sau a unei obligatii.

Inscrisul intocmit de catre inculpata S S, menit sa faca dovada unui contract individual de munca, era inapt de a produce efecte juridice, deoarece nu a fost semnat de catre inculpata I A M care urma sa intre intr-un raport juridic de  munca fictiv ,cu SC D S SRL C.

Ulterior intocmirii contractului respectiv, a intervenit activitatea inculpatului  S L de scanare si aplicare pe inscris  a stampilei ITM Brasov, precum si  a semnaturii referentului de la punctul de lucru F.

In opinia instantei  inscrisul intitulat ?contract individual de munca? nu era apt de a fi trecut in evidentele ITM Brasov, in  scopul de a produce  efecte juridice , datorita neindeplinirii conditiei de forma (lipsa  unei semnaturi de pe inscris). Pentru  acelasi motiv, el nu putea fi credibil nici in fata institutiilor bancare, vizate de catre inculpati, chiar daca , acel inscris, avea aplicata stampila ITM  Brasov si era semnat de catre un referent al acestei institutii.

 Deosebit de importanta, in aprecierea activitatii desfasurate de catre inculpata S S, este imprejurarea relevata de catre aceasta, respectiv ca intentionat nu i-a cerut inculpatei I A-M sa semneze contractul (depus in copie la dosar), deoarece ea a sperat ca acel imprumut nu se va concretiza.

In raport de aceste considerente,  instanta apreciaza ca  cei doi inculpati  S S  si S L, nu se fac vinovati de savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata iar  ca o consecinta  nu se poate retine nici in sarcina  inculpatei I A-M, infractiunea de uz de fals.

Din probele administrate in cauza mai rezulta faptul ca inculpata S S, a intocmit doua adeverinte care atesta, necorespunzator adevarului, ca inculpata I A- M este  angajata la SC D S SRL C, cu un salariu de 1600 lei.

Intocmirea acestor inscrisuri nu putea fi incadrata nici in ipoteza  textului de lege  prevazut de  art. 290 din codul penal ( pentru ca modul de atestare a situatiei nereale nu corespundea ipotezei  infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata) dar nici in cel al prevederilor art. 289 cod penal (fals intelectual) pentru faptul ca inscrisurile  respective nu intra in categoria inscrisurilor oficiale asa cum acestea  sunt  definite de art. 150 al.2 din codul penal.

Aceste inscrisuri pot fi incadrate insa  in categoria mijloacelor frauduloase folosite de inculpata I A-M in tentativa de savarsire a infractiunii de inselaciune in dauna avutului privat,  prev. de art. 215 al.1 si 2 din codul penal.

Activitatea infractionala a inculpatei S S s-a materializat  in intocmirea si predarea celor doua adeverinte in scopul de a o ajuta pe inculpata I A-M la savarsirea infractiunii de inselaciune in dauna avutului privat. Ajutorul acordat inculpatei I A M realizeaza continutul complicitatii la infractiunea de inselaciune in dauna avutului privat.

Contributia inculpatului S L a constat in demersurile facute de catre acesta pentru obtinerea mijloacelor frauduloase dar si in  ajutorul moral dat inculpatei I A-M, pe tot parcursul derularii activitatii infractionale a acesteia.

In raport de considerentele de mai sus, instanta  apreciaza ca inculpatii se fac vinovati de savarsirea urmatoarelor infractiuni:

- complicitate la tentativa de inselaciune  fapta prev. de  art.26 rap. la art. 20, 215 alin.1, 2 si 3 cod penal, cu aplicarea art. 41 al.2 cod penal ( 2 acte materiale), in cel priveste pe inculpatul S L;

- tentativa la inselaciune  prev. de art. 20 rap. la art. 215 al.1, 2 si 3 cod penal cu aplicarea art. 41 al.2 cod penal ( 2 acte materiale) , in ceea ce o priveste pe inculpata I A-M si

- complicitate la tentativa de inselaciune prev. de art.26 rap. la art. 20, 215 alin.1, 2 si 3 cod penal cu aplicarea art. 41 al.2 cod penal ( 2 acte materiale) , in ceea ce o priveste pe inculpata S S.

Inculpatii au recunoscut faptele si au manifestat regret pentru comiterea acestora.

La individualizarea pedepselor ce urmeaza a se aplica inculpatilor , instanta va tine seama de prevederile art. 72 cod penal privind criteriile de individualizare a pedepsei,  de gradul de pericol social concret al faptei comise,  de imprejurarea ca inculpatii a recunoscut si au regretat faptele.

Se va avea in vedere, de asemenea, ca inculpatii sunt la primul lor  conflict cu legea penala  si au avut o buna conduita atat in faza de urmarire penala cat si in faza de judecata, sens in care instanta urmeaza a le  recunoaste circumstantele  atenuante prev. de art. 74 lit. a si c cod penal.

Asa fiind, instanta apreciaza ca  prin aplicarea unor pedepse de cate 6 luni inchisoare, scopul educativ si preventiv al acestora va putea fi atins.

In baza art. 71  al.2 cod penal, urmeaza a-i priva pe inculpati de exercitarea drepturilor prevazute de art. 64 cod penal, dupa cum urmeaza:

- dreptul de a fi alesi in autoritatile publice sau in functii elective publice

- dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat.

Executarea pedepsei accesorii , a interzicerilor unor drepturi , incepe din momentul in care hotararea de condamnare a ramas definitiva pana la terminarea executarii pedepsei, pana la gratierea totala sau a restului de pedeapsa  ori pana la implinirea termenului de prescriptie a executarii pedepsei.

Avand convingerea ca inculpatii se vor putea reeduca fara ca sa execute pedeapsa in regim de detentie, instanta in temeiul art. 81,82 din codul penal, urmeaza a dispune suspendarea executarii acestora pe un termen de incercare de 2 ani si 6 luni, care se  va compune din durata pedepsei aplicate la care se va adauga un interval de timp  de 2 ani .

Va pune in vedere inculpatei dispozitiile art. 83 din cod penal.

In baza art. 71 al.5 cod penal, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii , se suspenda si executarea pedepselor accesorii.

In baza art.191 cod procedura penala, urmeaza a obliga pe fiecare inculpat sa plateasca in favoarea statului suma de 600 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

 PENTRU ACESTE MOTIVE

 IN NUMELE LEGII

H O T A R A S T E

I. 1.In baza art.26 rap. la art. 20, 215 alin.1, 2 si 3 cod penal, cu aplicarea art. 41 al.2 cod penal ( 2 acte materiale), art. 74 lit.a si c cod penal si art. 76 cod penal;

Condamna pe inculpatul S L, fiul lui C si S, nascut la data 03.12.1986 in mun. Brasov, cetatean roman, studii 12 clase, stagiul militar nesatisfacut, fara ocupatie si loc de munca, necasatorit si fara copii minori, fara antecedente penale,  domiciliat in  comuna V, sat. C, str. P, nr., jud. Brasov , posesor al CI seria, nr. emisa de SPCLEP Brasov, CNP x, la o pedeapsa de  6 (sase) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de  complicitate la tentativa de inselaciune.

2.In baza art. 11 pct. 2 lit. a rap. art. 10 lit.d  din codul de procedura penala;

Dispune achitarea inculpatului pentru infractiunea de fals in inscrisuri sub  semnatura privata, prev. de 290, al.1 din codul penal;

In baza art. 71  al.2 cod penal;

Priveaza pe inculpat de exercitarea drepturilor prevazute de art. 64 cod penal, dupa cum urmeaza:

- dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice

- dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat.

Executarea pedepsei accesorii , a interzicerilor unor drepturi , incepe din momentul in care hotararea de condamnare a ramas definitiva pana la terminarea executarii pedepsei, pana la gratierea totala sau a restului de pedeapsa  ori pana la implinirea termenului de prescriptie a executarii pedepsei.

In baza art.81, 82 din codul penal:

Dispune suspendarea executarii pedepsei aplicata inculpatului pe un termen de incercare de  2 ani si 6 luni, care se compune din durata pedepsei aplicate la care se adauga un interval de timp  de 2 ani.

Pune in vedere inculpatului dispozitiile art. 83 din cod penal.

In baza art. 71 al.5 cod penal,

Pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii , se suspenda si executarea pedepselor accesorii.

II. 1. In baza art. 20 rap. la art. 215 al.1, 2 si 3 cod penal cu aplicarea art. 41 al.2 cod penal ( 2 acte materiale) si art. 74 lit. a si c si art. 76 cod penal;

Condamna pe inculpata I A M, fiica lui N si M, nascuta la data de 03.01.1988 in B, cetatean roman, studenta, necasatorita si fara copii minori, fara antecedente penale, domiciliata in comuna B, jud. B, locuieste efectiv in mun. Brasov, str. G, bl., sc., ap, jud. B, posesoare a CI seria, nr. emisa de SPCLEP Buzau, CNP x, la o pedeapsa de  6 (sase) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de tentativa la inselaciune.

2. In baza art. 11 pct. 2 lit. a rap. art. 10 lit.d  din codul de procedura penala

Dispune achitarea inculpatei pentru infractiunea de uz de fals in forma continuata prev. de art. 291 teza a-II-a cod penal cu aplicarea art. 41 al.2 cod penal.

In baza art. 71  al.2 cod penal;

Priveaza pe inculpata de exercitarea drepturilor prevazute de art. 64 cod penal, dupa cum urmeaza:

- dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice

- dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat.

Executarea pedepsei accesorii , a interzicerilor unor drepturi , incepe din momentul in care hotararea de condamnare a ramas definitiva pana la terminarea executarii pedepsei, pana la gratierea totala sau a restului de pedeapsa  ori pana la implinirea termenului de prescriptie a executarii pedepsei.

In baza art.81, 82 din codul penal:

Dispune suspendarea executarii pedepsei aplicata inculpatei pe un termen de incercare de  2 ani si 6 luni, care se compune din durata pedepsei aplicate la care se adauga un interval de timp  de 2 ani.

Pune in vedere inculpatei dispozitiile art. 83 din cod penal.

In baza art. 71 al.5 cod penal,

Pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii , se suspenda si executarea pedepselor accesorii.

III. 1.In baza art.26 rap. la art. 20, 215 alin.1, 2 si 3 cod penal cu aplicarea art. 41 al.2 cod penal ( 2 acte materiale) art. 74 lit.a si c si art. 76 cod penal;

Condamna pe inculpata  S S, fiica lui N si C, nascuta la data de 07.09.1967 in A, jud S, cetatean roman, studii superioare, administrator de societate, divortata si fara copii minori, fara antecedente penale, domiciliata in comuna V, sat C, str. P, nr., jud. Brasov, posesoare a CI seria, nr. emisa de SPCLEP Fagaras, CNP x, la o pedeapsa  6(sase) luni  inchisoare pentru savarsirea infractiunii de complicitate la tentativa de inselaciune.

  2. In baza art. 11 pct. 2 lit. a rap. art. 10 lit.d  din codul de procedura penala;

Dispune achitarea inculpatei pentru  infractiunea de fals in inscrisuri sub  semnatura privata, prev. de art. 290 al.1 din codul penal.

In baza art. 71  al.2 cod penal;

Priveaza pe inculpata de exercitarea drepturilor prevazute de art. 64 cod penal, dupa cum urmeaza:

- dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice

- dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat.

Executarea pedepsei accesorii , a interzicerilor unor drepturi , incepe din momentul in care hotararea de condamnare a ramas definitiva pana la terminarea executarii pedepsei, pana la gratierea totala sau a restului de pedeapsa  ori pana la implinirea termenului de prescriptie a executarii pedepsei.

In baza art.81, 82 din codul penal:

Dispune suspendarea executarii pedepsei aplicata inculpatei pe un termen de incercare de  2 ani si 6 luni, care se compune din durata pedepsei aplicate la care se adauga un interval de timp  de 2 ani.

Pune in vedere inculpatei dispozitiile art. 83 din cod penal.

In baza art. 71 al.5 cod penal,

Pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii , se suspenda si executarea pedepselor accesorii.

In baza art.191 cod procedura penala:

Obliga pe fiecare inculpat sa plateasca in favoarea statului suma de 600 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

Cu drept de apel in 10 zile de la pronuntare si comunicare cu partile vatamate B CR  si B R pentru D- G S G- Sucursala B, lipsa.