Fara titlu

Sentinţă penală 17 din 22.01.2009


Dosar nr. 2690/257/2008

R O M Â N I A

JUDECATORIA MEDIAS

SECTIE GENERALA

SENTINTA PENALA NR.17

Sedinta publica de la 22 Ianuarie 2009

Prin rechizitoriul 406/P/2008 înregistrat la Judecatoria Medias în data de 9.10.2008 sub nr. 2690/257/2008, Parchetul de pe lânga Judecatoria Medias a trimis în judecata pe inculpatul D. C. pentru savârsirea infractiunii de furt prevazuta si pedepsita de art. 208 alin.1 Cod penal.

În considerentele actului de sesizare s-a retinut ca inculpatul a profesat in calitate de învatator la scoala  cu clasele I-VIII din Copsa Mica. In ziua de 13.02.2008, in jurul orelor 13 cadrele didactice din scoala au participat la o sedinta a corpului profesoral  in cancelaria scolii,la care inculpatul a întârziat circa 10 minute dupa care, in jur de ora 14 acestea au organizat o petrecere de pensionare a doua profesoare. In timpul acestei petreceri, inculpatul a plecat singur spre biroul sau situat la etajul I, iar când a trecut pe lânga sala radio din scoala a observat ca usa este întredeschisa, asa ca a intrat si a sustras de aici doua laptopuri împreuna cu sursele lor de alimentare pe care le-a introdus in geanta sa diplomat, a revenit in cancelarie, iar in jurul orelor15 a parasit scoala luând cu el geanta in care se aflau cele doua laptopuri.

La domiciliul sau a deschis notebook-ul Acer si a accesat diferite aplicatii, inclusiv Yahoo Messenger.

Sesizându-se in aceeasi zi lipsa celor doua laptopuri, au fost sesizate organele de politie, cazul luând amploare  si având o rezonanta mare atât in rândul cadrelor didactice, cat si a elevilor. Din aceasta cauza, de teama de a nu fi descoperit, inculpatul s-a hotarât sa duca înapoi cele doua laptopuri, fara a anunta conducerea  scolii si organele de politie care deja anchetau furtul, astfel încât, in data de 18.02.2008 le-a pus intr-un dulap din cancelaria nr.2 a scolii unde au fost gasite de personalul de serviciu.

La data de 28.03.2008 in prezenta specialistului IT I. L. de la aceasta scoala, s-au deschis cele doua notebook-uri, ocazie cu care, printre altele, s-au gasit in laptopul marca Dell doua fotografii care îl reprezentau pe inculpat.

Acesta nu a recunoscut fapta nici in data de 22.02.2008 cu ocazia audierii sale de catre organele de politie.

Ulterior, la data de 20.03.2008, in fata specialistului psiholog, inculpatul a recunoscut ca este autorul sustragerii, insa a afirmat ca a vrut sa verifice unele programe, ci nu a avut intentia de a-si însusi bunurile.

Audiat fiind atât în faza de urmarire cât si de judecata, inculpatul a avut aceeasi pozitie de recunoastere a sustragerii, dar a motivat ca nu a avut intentia  de a-si însusi laptopurile, ci doar de a verifica unele programe de calculator. 

Partea vatamata Scoala din Copsa Mica prin Inspectoratul Scolar Judetean Sibiu, nu s-a constituit parte civila în cauza, întrucât bunurile sustrase au fost recuperate.

S-au audiat in faza de judecata martorii propusi prin rechizitoriu. Inculpatul nu a propus probe in aparare.

Din probatoriul administrat în cauza instanta a retinut urmatoarele:

Inculpatul a fost învatator la Scoala  cu clasele I-VIII din Copsa Mica.

In data de 13.02.2008, in jurul orelor 13 cadrele didactice din scoala au participat la o sedinta a corpului profesoral  in cancelaria scolii la care inculpatul a întârziat circa 10 minute dupa care, in timpul petrecerii de pensionare a doua profesoare din scoala, organizata in incinta scolii cu începere de la ora 14, inculpatul a plecat spre biroul sau situat la etajul I. Când a trecut pe lânga sala radio din scoala a observat ca usa este întredeschisa, astfel încât a intrat si a luat din aceasta încapere doua laptopuri marca Acer si Dell in valoare totala de 5098 lei împreuna cu sursele lor de alimentare pe care le-a introdus in geanta sa diplomat pe care a lasat-o in biroul sau,b revenind apoi in cancelarie, iar in jurul orelor 15 a parasit scoala luând cu el geanta in care se aflau cele doua laptopuri.

La domiciliul sau a accesat diferite aplicatii pe cele doua laptopuri, inclusiv Yahoo Messenger.

Fiind observata lipsa celor doua laptopuri, au fost sesizate organele de politie care au început sa faca cercetari. A doua zi inculpatul s-a prezentat la serviciu, insa nu a spus nimanui ca a luat aparatura, nici atunci si nici in zilele urmatoare, justificând aceasta atitudine in fata instantei prin aceea ca relatiile sale cu conducerea scolii nu erau dintre cele mai bune si ca stia ca aceasta nu-l va sprijini. Nici in momentul audierii sale, la data de 22.02.2008, inculpatul nu a recunoscut fapta,declarând ca nu stie nimic despre furt, iar ulterior a aratat in declaratia data in instanta ca oricum voia sa duca laptopurile înapoi (fila 139 dosar).

 Cazul luând amploare  si având o rezonanta mare atât in rândul cadrelor didactice, cat si a elevilor, de teama de a nu fi descoperit, inculpatul s-a hotarât sa duca înapoi cele doua laptopuri. Fara a anunta conducerea  scolii si organele de politie care deja faceau cercetari in privinta furtului, in data de 18.03.2008 le-a pus intr-un dulap din cancelaria nr.2 a scolii unde au fost gasite de personalul de serviciu.

Ulterior, la data de 21.03.2008,  inculpatul a recunoscut ca este autorul sustragerii, insa a afirmat ca a vrut sa verifice unele programe, ci nu a avut intentia de a-si însusi bunurile.

La data de 28.03.2008 in prezenta specialistului IT I. L. de la aceasta scoala, s-au deschis cele doua notebook-uri, ocazie cu care, printre altele, s-au gasit în laptopul marca Dell doua fotografii care îl reprezentau pe inculpat.

Situatia de fapt prezentata a rezultat coroborând declaratiile martorilor audiati atât in faza de urmarire penala, cat si in faza de judecata, procesul verbal de cercetare la fata locului - fila 11-25 dosar parchet, proces verbal de constatare si planse fotografice - filele 20-82 dosar parchet, declaratiile inculpatului date in cursul urmaririi penale si a judecatii, proces verbal de reconstituire-filele 96-100 dosar parchet.

 Faptele savârsite de catre inculpat întrunesc elementele constitutive ale infractiunii de furt prevazuta si pedepsita de art. 208 alin.1 Cod penal.

Din probele dosarului rezulta fara dubiu ca inculpatul a avut intentia de a-si însusi bunurile pe nedrept si aceasta este demonstrata de toata conduita sa ulterioara sustragerii celor doua bunuri:inculpatul nu a spus nimic despre faptul ca a luat laptopurile, nici in ziua urmatoare si nici chiar dupa mai multe zile, când a fost audiat, dimpotriva, a declarat ca nu stie nimic despre furt, apoi speriat de toata amploarea pe care a luat-o acest caz, a pus obiectele intr-un loc unde stia ca vor fi gasite, trimitând si anunturi anonime scolii despre locul unde se gasesc, aceasta insa dupa mai mult de o luna de la savârsirea faptei. Restituirea bunurilor de catre inculpat nu poate fi considerata desistare sau împiedicarea producerii rezultatului deoarece actiunea a fost executata in întregime, iar bunurile au fost restituite dupa descoperirea faptei, iar infractiunea s-a consumat in momentul sustragerii. Aceasta activitate de restituire a bunurilor poate fi apreciata eventual ca o circumstanta atenuanta, însa in cazul de fata instanta, date fiind conditiile in care inculpatul a actionat si conduita sa ulterioara, restituirea facându-se doar de teama si in momentul in care inculpatul avea convingerea ca va fi prins, constata ca nu poate fi retinuta ca si circumstanta atenuanta în sensul art.74 Cod penal.

Tinând seama de criteriile generale de individualizare ale art. 72 C.p., instanta va condamna pe inculpat la pedeapsa închisorii pentru infractiunea savârsita, având în vedere criteriile de individualizare a sanctiunii prevazute de art. 72 Cp din care va aminti limitele de pedeapsa prevazute de lege, valoarea prejudiciului produs, prezentarea acestuia in fata organelor judiciare si lipsa antecedentelor penale, dar si pozitia de nerecunoastere a inculpatului in cursul urmaririi penale si mai ales conditiile de savârsire a faptei-inculpatul fiind cadru didactic si a sustras bunuri din incinta unei scoli, ceea ce denota o gravitate sporita a faptei  savârsite. 

Se vor interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit.a teza II si lit.b Cod penal, dreptul de a fi ales în autoritatile publice sau în functii elective publice si cel de a ocupa  o functie  implicând exercitiul autoritatii de stat fiind considerate de catre instanta incompatibile cu fapta savârsita.

În baza art.81, 82 si 71 alin.5 Cod penal, vazând ca sunt îndeplinite conditiile privind suspendarea conditionata a executarii pedepsei - respectiv pedeapsa aplicata fiind de 3 ani închisoare, inculpatul nu a mai fost condamnat anterior si apreciindu-se ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fara executarea acesteia,  se va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate de 3 ani închisoare, precum si a pedepsei accesorii, stabilind termen de încercare de 5 ani.

În baza art.359 Cod procedura penala se va atrage atentia inculpatului asupra prevederilor art.83 Cod penal.

Va constata ca prejudiciul a fost recuperat, bunurile fiind restituite.

În baza art. 191 al.1 C.p.p. va obliga pe inculpat la plata de cheltuieli de judecata catre stat in suma de 800 lei din care 200 lei reprezinta onorariul de avocat oficiu si 300 lei cheltuieli stabilite la urmarire penala.

Va dispune plata din fondurile Ministerului Justitiei a sumei de 200 lei catre av.Lupsan Anamaria, onorariu de aparator oficiu.