Soluţionarea laturii civile în cadrul procesului penal

Sentinţă penală 42 din 04.03.2008


 SUMA DE BANI ACORDATĂ CU TITLU DE DAUNE MORALE TREBUIE SĂ FIE ÎNTR-UN CUANTUM REZONABIL, SĂ NU REPREZINTE O PEDEAPSĂ PENTRU INCULPAT SAU O SURSĂ DE ÎMBOGĂŢIRE PENTRU PĂRŢILE CIVILE, ŢINÂNDU-SE SEAMA ŞI DE CONDIŢIILE GENERALE ECONOMICO-SOCIALE. ESTE DE NECONTESTAT FAPTUL CĂ BUNICUL ŞI UNCHIUL MINOREI AU SUFERIT UN PREJUDICIU PSIHIC PRIN DECESUL ACESTEIA, ÎNSĂ, INSTANŢA APRECIAZĂ CĂ NUMAI PĂRINŢII COPILULUI SUNT ÎM MĂSURĂ SĂ SOLICITE DAUNE MORALE ÎN ACEST CAZ.

Prin Rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, nr.641/247/2006, inculpatul X a fost trimis in judecata pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, prevăzute de art. 178 al 2 Cp şi art. 184 al 2,4 Cp.

Din actele şi lucrările dosarului, instanţa constată următoarele:

În ziua de 21 august 2005, în jurul orelor 11,00, inculpatul X se afla la volanul autoturismului Dacia 1310 cu numărul BR-72-ALX şi circula pe DJ 211A dinspre localitatea Viziru, spre satul Cuza Vodă.

La km 21+350 m, inculpatul s-a angajat în traversarea unui pod rutier peste un canal de irigaţii.

În momentul în care  a ajuns la partea superioară a podului, a observat pe sensul său de mers, coborând podul, la mică distanţă, un alt autoturism ce se deplasa în aceeaşi direcţie cu viteză redusă, deoarece în faţa acestuia rula o căruţă.

În situaţia creată, inculpatul a frânat şi dându-şi seama că nu poate evita coliziunea cu cele două vehicule ce rulau în faţa sa a efectuat o manevră de virare la stânga, intrând pe contrasens fără să se asigure.

În momentul efectuării depăşirii, inculpatul a observat pe celălalt sens  autoturismul marca Lada cu numărul CGX -435 şi nemaiavând timp să se redreseze a intrat în coliziune  frontală cu acesta.

În urma impactului, autoturismul marca lada condus de A a fost proiectat în şanţul aflat la marginea  şoselei şi s-a răsturnat, fiind avariat în proporţie de 80-85%.

În autoturismul condus de A se aflau părţile vătămate BD, BO, BN şi LI.

Din raportul de constatare medico-legal privind pe BD rezultă că a fost internată în spital în perioada 21.08.-22.08.2005 după care a decedat.

Moartea numitei BD a fost violentă şi ea s-a datorat insuficienţei cardio-respiratorii acute în cadrul unui politraumatism cu traumatism cranio - cerebral cu fracturi craniene, hematom epicranian şi hemoragie meningo-cerebrală şi facturi fără deplasare coloană vertebrală.

Politraumatismul a putut fi produs prin izbire de corpuri dure în interiorul unui  autoturism în mişcare.

Din raportul de constatare medico-legală privind pe BN rezultă că a prezentat leziuni care s-au putut produce prin lovire cu sau de corpuri dure la data de 21.08.2005, în cadrul unui accident rutier.

BN a necesitat 16-18 zile de îngrijiri medicale de la data producerii leziunilor. Leziunile suferite nu a pus în primejdie viaţa victimei.

Din raportul de constatare medico-legală privind pe BO, rezultă că a prezentat leziuni traumatice ce au putut  fi produse prin lovire de corpuri dure în  interiorul unui autoturism, în condiţiile unui accident de trafic rutier. Leziunile pot data din 21.08.2005.

Au necesitat 35-40 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare de la data producerii leziunilor.. Leziunile nu au pus în primejdie viaţa victimei.

Din raportul de constatare medico-legală privind pe LI rezultă că a  prezentat leziuni care s-au produs  prin lovire cu sau  de corpuri dure la data de  21.08.2005, în cadrul unui accident  de trafic rutier.

A necesitat 55-60 zile de îngrijiri medicale de la data producerii leziunilor. Leziunile suferite nu au pus în primejdie viaţa victimei.

Din raportul de constatare medico-legală privind pe A rezultă că a  prezentat leziuni traumatice ce au putut fi produse în condiţiile unui accident de trafic rutier prin lovire de corpuri dure din interiorul autoturismului.

Leziunile pot data  din 21.08.2005, necesită 120-130 zile de îngrijiri medicale de la data producerii. Leziunile nu i-au pus în primejdie viaţa.

Din raportul de  expertiză tehnică auto efectuat în cauză rezultă:

Accidentul  nu putea fi evitat de către conducătorul auto lada, A, întrucât nu avea cum să întrevadă apariţia pe banda sa de mers a autoturismului Dacia.

Conducătorul autoturismului Dacia a iniţiat singura manevră posibilă, frânarea, dar nu a avut timpul material necesar pentru a evita impactul frontal;

Accidentul putea fi evitat de către conducătorul auto Dacia,  X, dacă circula cu atenţie, adapta viteza la condiţiile de mers şi astfel nu ar fi fost silit să frâneze brusc şi astfel să intre pe banda de contrasens.

În drept, fapta inculpatului X de a circula în ziua de 21.08.2005 pe DJ 211A cu autoturismul Dacia 1310 cu numărul BR-71-ALX din direcţia Viziru – Cuza Vodă, de a nu adapta viteza la condiţiile de mers şi de a se angaja în depăşirea altor autovehicule, intrând pe contrasens şi ciocnind autoturismul Lada cu numărul CGX-435 care circula regulamentar, lucru care a condus la decesul  minorei BD, precum şi vătămare corporală a persoanelor vătămate BN BO, LI, A, constituie infracţiunile prevăzute de art.178 alin.2 cod penal, art.184 alin.1,3 cod penal, art.184 al.2-4 cod penal cu aplicarea art.33 lit. a cod penal.

În ceea ce priveşte latura civilă, instanţa a constatat următoarele:

Partea vătămata BO s-a constituit parte civila cu suma de 30.000 euro, din care 15.000 euro reprezintă daunele morale determinate de suferinţa personală ca urmare a leziunilor produse, precum şi suferinţa provocată de decesul minorei in vârstă de 3 luni, restul de 15 000 euro reprezentând daune materiale  şi anume c/val îngrijirilor speciale datorate fracturii –luxaţie humerus drept, pentru care a stat in aparat gipsat 3 săptămâni, alimentaţia adecvată, ajutor însoţitor, hainele deteriorate, lipsă serviciu, imposibilitatea efectuării concediului şi altele.

Partea vătămata BN s-a constituit parte civila cu suma de 30.000 euro din care 5000 euro reprezintă daune materiale determinate de c/val îngrijirilor medicale pe perioada de 16-18 zile, c/val hainelor deteriorate in timpul accidentului, iar restul de 25.000 euro reprezentând daunele morale determinate de decesul minorei in vârstă de 3 luni, precum şi suferinţa proprie provocată de leziunile suportate.

Partea vătămata LI s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 20000 euro, din care 5000 euro reprezintă daunele materiale ce constau in tratamentul efectuat pe perioada îngrijirilor medicale, imposibilitatea prestării unei activităţi, 5000 euro reprezintă suferinţa proprie de pe durata spitalizării şi recuperarea, de 5.000 euro reprezintă suferinţa determinată de decesul nepoatei in vârstă de 3 luni, precum şi suferinţa fiicei sale fata de pierderea copilului, iar restul de 5.000 euro reprezintă c/val autoturismului marca Lada.

Partea vătămata A s-a constituit parte civila cu suma de 15000 euro, din care 5000 euro reprezintă daunele materiale şi anume cheltuielile legate de spitalizare, îngrijirea medicala pe perioada de 120 zile, îngrijirea medicala pentru recuperare, lipsa de la locul de munca, 5000 euro reprezentând c/val daunelor morale determinate de suferinţa proprie pe parcursul a 120 zile de îngrijiri medicale, 5000 euro, reprezentând daunele morale determinate de decesul nepoatei in vârstă de 3 luni precum şi suferinţa surorii sale faţă de pierderea copilului.

Instanţa va reţine că singura vina in producerea accidentului de circulaţie aparţine inculpatului , care nu a adaptat viteza la condiţiile de mers,  fiind silit sa frâneze brusc şi sa intre pe banda de contrasens.

In cauza sunt întrunite condiţiile răspunderii civile delictuale, întrucât inculpatul a săvârşit cu vinovăţie o faptă ilicită ce a cauzat un prejudiciu, iar între fapta ilicită şi prejudiciu există raport de cauzalitate. Astfel, s-a stabilit ca,  urmare a nerespectării dispoziţiilor legale şi a masurilor de prevedere referitoare la conducerea unui autovehicul pe drumurile publice, inculpatul a cauzat un accident de circulaţie care s-a soldat cu moartea unei persoane şi vătămarea din culpa a altor patru.

Este cert ca părinţii minorei BD, decedata la numai 3 luni, au suferit o trauma psihica majora, insa suferinţa acestora nu va fi alinata  doar prin  primirea unei sume de bani. Prejudiciul moral nu poate fi evaluat pe baza unui mercurial economic, neavând o valoare băneasca .

De asemenea, instanţa va tine cont şi de faptul ca părţile  civile BO şi BN au suportat şi suferinţe fizice foarte mari , fiind supuse la tratamente de lunga durata pentru vindecare.

Instanţa va avea in vedere ca aceasta suma de bani sa fie intr-un cuantum rezonabil, sa nu reprezinte in acelaşi timp şi o pedeapsa pentru inculpat, dar şi o sursa de îmbogăţire pentru părţile civile, ţinându-se seama şi de condiţiile generale economico sociale, motiv pentru care va admite în parte cererea acestora privind acordarea de daune morale, apreciind ca suma de 10.000 euro, pentru partea civila BO  respectiv 15000 euro pentru partea civila BN este suficienta pentru a asigura o reparaţie in prejudiciul de afectaţiune , acesta constituind doar un substitut pentru suferinţele psihice proprii şi cele determinate de decesul copilului.

Cu privire la celelalte părţi civile, LI şi A, instanţa va admite, de asemenea, în parte ,cererea acestora de acordare de despăgubiri morale , numai pentru suferinţa proprie, nu şi pentru suferinţa părinţilor copilului decedat. Este de necontestat faptul ca bunicul şi unchiul minorei  au suferit un prejudiciu psihic prin decesul acesteia, insa instanţa apreciază ca numai părinţii copilului sunt in măsura sa solicite daune morale in acest caz.

Astfel celor doua părţi civile menţionate mai sus, le vor fi acordate câte 5000 euro pentru fiecare, reprezentând  daune morale, pentru acoperirea suferinţelor determinate de producerea accidentului.

Referitor la daunele materiale, instanţa constata ca la dosarul cauzei nu exista vreun înscris din care sa rezulte cheltuielile suportate de părţi cu spitalizarea, îngrijirile medicale ulterioare şi alimentaţia adecvată pentru recuperare, lipsa de la locul de muncă, c/val hainelor distruse in timpul accidentului.

De altfel, părţile vătămate, în cererile lor de constituire de părţi civile, au menţionat, în  general, daunele materiale, fără să indice concret, fiecare cheltuială suportată, iar părinţii copilului decedat, nici nu au solicitat cheltuielile de înmormântare ale acestuia.

La urmărirea penala, toate părţile vătămate s-au constituit părţi civile numai pentru daune morale.

Martorii audiaţi in cauza, GV şi BA, deşi arată modul cum au fost cheltuiţi banii, de către părţile vătămate, cu ocazia spitalizării, şi a celorlalte îngrijiri medicale, precizează o sumă, in ansamblu, fără alte detalieri, apreciind că ar fi vorba de 30.000 euro, instanţa neputând face astfel o individualizare a cheltuielilor.

De asemenea, partea civila BO arata ca este bucătar pe o nava de croaziera şi ca , pe luna câştiga 2000 euro, dar fără să facă vreo dovadă în acest sens, iar partea civilă LI a solicitat şi suma de 5000 euro, reprezentând c/val autoturismului avariat, însă din actele depuse la dosar de asigurator, rezulta ca acestuia i-a fost achitata suma de 2975,73 lei ( uzura de 85% şi valoarea reala de 917,25 euro)

Fata de aspectele mai sus enunţate, instanţa va respinge acţiunea civilă formulată de cele patru părţi civile, privind acordarea daunelor materiale, ca nefondată.

1