Sentinta penala

Hotărâre 319 din 02.07.2007


Prin sentinta penală nr. 319/02.07.2007 a Judecătoriei Hârlău a fost condamnat  inculpatul B A B,  la 2(doua) luni  inchisoare pentru savarsirea infractiunii de vătămare corporală gravă prevazută şi pedepsită de art 182 alin 1 cod penal cu retinerea art 74 alin 1 lit. a, c , art 73 lit b  cod penal raportat la art 76 alin 1 lit d cod penal.

In baza dispoziţiilpr art 71 cod penal interzice inculpatului  exercitarea drepturilor prevazute la art 64 lit a, b, cod penal.

In baza disp art 81 Cod penal  dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate inculpatului.

In  baza dispozitiilor art 82 Cod penal stabilileste  termen de incercare de 2 ani si doua luni luni.

Atrage atentia inculpatului asupra disp art 83 şi 84 Cod penal, dispozitii referitoare la revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in cazul savarsirii unei infractiuni şi a neexecutării obligaţiilor civile

In baza disp art 71 alin 5 raportat la art 82 cod penal suspenda  executarea pedepsei accesorii drepturile

In temeiul art 14 raportat la art 346 cod procedura penala admite actiune  Spitalului Clinic De Urgenţe Sf Traima Iaşi obligand inculpatul la plata sumei de 3628,17 lei, si a Spitalului Clinic de Recuperare Iaşi obligand inculpatul la plata sumei de 1311,48 lei.

Ia act că Serviciul de Ambulanţă nu s-a constituit parte civilă în prezenta cauză.

 In temeiul art 14 raportat la art 346 cod procedura civila admite in parte actiunea civila promovata de catre partea văţămata ND obligand astfel inculpatul la palta sumei de 1.000 lei reprezentand daune morale.

In baza dispozitiilor art 191 alin 1 cod penal obliga inculpatul  la plata cheltuielilor judiciare avansate se stat in cursul urmaririi penale si in cursul judecatii precum in cunatum de 250 lei din care 100 lei cheltuieli judiciare din faza de urmarire penale, 150 lei cheltuieli judiciare din fara de cercetare judecatoreasca din care 100 lei onorar aparator oficiu  .

In baza art 189 cod procedura penala onorariul avocet oficiu va fi suportat initial din fondurile speciale ale Ministerului de Justitie.

In temeiul art 193 alin 1 cod procedura penala  obligă inculpatul la plata sumei de 50 lei reprezentand cheltuilei avansate de către partea vatamata în cursul judecăţii.

 

 Pentru a se pronunta astfel instanta  aretinut următoarele

 Audiat fiind inculpatul  recunoaste comiterea faptei si regreta cele intamplate, aratand că a fost provocat de către partea vătămată care l-a ameninţat că îi bagă becurile în gură şi nu a făcut decât să împingă partea vătămată care a căzut cu capul de asfalt şi a necesitat îngrijiri medicale 75-80 zile.

 Partea vătămata invedereaza instanţei că nu a ameninţat inculpatul şi a fost lovit pe la spate de către inculpat fapt ce nu se coroborează nici cu rezultatul certificatului medico legal şi nici cu depoziţiile martorilor audiaţi în cauză care confirmă varianta inculpatului.

 În concluziile certificatului medico legal se retine că partea vătămată a prezentat contuzie şi dilacerare frontală bilaterală şi hemoragie subarahnoidiană leziuni ce s-ar fi putut produce prin cădere cu impact cranian de suprafeţe dure. Recomandând ca auto sau heteropropulsia să fie demonstrate prin anchetă. Inculpatul recunoaste că a împins partea vătămată moment în care aceasta a căzut cu capul de asfalt, fapt confirmat si de martori.

 Din declaraţiile martorilor propuşi de catre partea vătămata nu rezultă o altă situaţie de fapt. Situatia de fapt  retinuta rezulta din analiza coroborata a declaratiilor partii vatamate  (partială) cu declaratiile martorilor  precum si cu aspectele continute in inscrisurile existente la dosar si declaratia inculpatului, coincide cu cea retinuta prin rechizitoriu:

 Din certificatul medico legal  al IML Iasi nrezulta ca partea vatamata a prezentat contuzie şi dilacerare frontală bilaterală şi hemoragie subarahnoidiană leziuni ce s-ar fi putut produce prin cădere cu impact cranian de suprafeţe dure

 Cum din probatoriu administrat în cauza reiese că inculpatul a săvârşit fapta sub infulenta stării de provocare a părţii vatămate care l-a ameninţat cu introducerea unui bec în gură, şi încercând să îl imobilizeze, fapta inculpatului  intruneste elementele constituve ale infractiunii prevazute de art 182 alin 1 Cod penal-vatamare corporala grava cu reţienerea circumstantei atenuante obligatorii prevăzuăt de art 73 lit b cod penal.

Sub aspect obiectiv, s-a dovedit prin probele administrate  ca inculpatul a impins partea vătămată in data de 21.12.2005 când aceasta a căzut cu capul de asfalt din dezechilibrare, pentru care aceasta a necesitat ingrijiri medicale de 75-80 zile, săvârşind astfel infractiunea de vatamare corporala grava.

 Obiectul juridic al infractiunii il constituie relatiile sociale care se refera la ocrotirea integritatii corporale impotriva faptelor care aduc atingere acestora.

 Latura obiectiva a infractiunii -elementul material se realizeaza prin actiunea de impingere ce are drept rezultat o vatamare a integritatii corporale victimei care a necesitat ingrijiri medicale de 75-80 zile.

 Urmarea imediata consta in actiunea  de impingere a provocat o vatamare corporala.

Sub aspect subiectiv, pozitia psihica a faptuitorului  de fata este specifica vinovatie  sub forma intentiei indirecte săvârşind astfel infractiunea cu vinovăţia cerută de lege, prevăzând şi acceptând producerea rezultatului faptei sale, deşi nu l-a urmărit. Nu interseaza mobilul sau scopul urmarit

 Existand infractiune, va exista si raspundere penala si pedeapsa.

 Instanta, in baza dispozitiilor art 345 cod procedura penala coroborat cu art 182 alin 1  cod penal va dispune condamnarea inculpatului.

La individualizarea judiciara a pedepsei ce va fi aplicata inculpatului instanta are in vedere criteriile generale de individualizare a pedepsei prev de art. 72 Cod penal, circumstantele personale ale acetuia, atitudinea infractorului in sensul recunoasterii faptei, şi comportamentul anterior pozitiv fiind la prima abatere,precum şi starea de provocare în care s-a aflat inculpatul la momentul săvârşirii infracţiunii, urmeaza a retine circumstantele atenuante care pledeaza in favoarea acetuia mentionate mai sus si materializate in art 74 alin 1 alit a, c  cod penal raortat la art 76 alin 1 lit d cod pena precum şi circumstanta atenuantă  legala obligatorie  prevăzută de art 73 lit c cod penal.

 Scopul pedepsei prevazut  de art.52 Cod penal si necesitatea asigurarii preventiei generale si speciale, fata de modul si mijloacele de savarsire a faptei, scopul urmarit, au format convigerea instantei ca  prin aplicarea unei pedepse cu inchisoarea, orientate sub minimul special prevazut de lege ajungând până spre minimul general al pedepsei,  satisface  exigentele individualizarii judiciare a pedepsei, si de asemenea cu suspendarea executarii pedepsei.

Limitele de peapsa pentru infractiunea pentru care a fost trimis in judecata sunt 2 ani- 7 ani, tinand cont de circumstantele reale, personale si judiciare ce pledeaza in favoarea inculpatului,instanta in temeiul art 345 cod procedura penala coroborat cu art 182 alin 1 cod penal cod penal cu retinerea art 74 alin 1 alit a, c si 73 lit b cod penal raportat la art 76 alin 1 lit d cod penal, urmeaza a aplica o pedeapsa de 2 luni inchisoare.

In baza disp art 81 Cod penal va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate inculpatului si va in  baza dispozitiilor art 82 Cod penal va stabili termen de incercare.

Va atrage atentia inculpatului asupra disp art 83 şi 84 Cod penal , dispozitii referitoare la revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in cazul savarsirii unei infractiuni şi in caz de neexecutare a obligatiilor civile.

In baza dispoziţiilpr art 71 cod penal interzice inculpatului  exercitarea drepturilor prevazute la art 64 lit a  (dreptul de a allege si a  fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice;), b (dreptul de a ocupa o functie implicind exercitiul autoritatii de stat);  cod penal.

 In ceea ce priveşte dreptul prevăzut la art 64 lit c (dreptul de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru savirsirea infractiunii); Cod penal, având în vedere natura infracţiunii şi faptul că inculpatul nu ocupă o functie de natura săvârşirii înfractiunii, nu se impune interzicerea acestui drept.

Instanta constata ca interzicerea drepturilor sale părinteşti si dreptului de fi curator sau tutore  aduce atingere dreptului său la respectarea vieţii de familie, drept garantat de art. 8 din Convenţia Europeana a Drepturilor Omului drept pentru care nu le va interzice.

Avand in vedere ca s-a stabili suspendarea executarii pedepsei princupale in baza art 71 alin 5 cod penal raportat la art 82 cod penal va suspenda si executarea pedepselor accesorii

Sub aspectul actiunii civile devoluate instantei,  prin constituirea partii vatamate ca  parte civila in procesul penal cu suma de 15000 lei din care 10.000 lei daune morale si 1500 lei daune materiale,  instanta retine ca partea vatamata nu a dovedit prejudiciul reprezentand daune materiale, nedepunad la dosar chitante din care sa rezulte medicatia cumparata, cheltuilei de transport si alte inscrisuri care sa justifice daunale materiale, cu atat mai mult cu cat asistenta juridical medicala de specialitate i-a fost acordata in spital care la randul s-a constituit parte civila in prezenta cauza, iar martora arată ca medicaţia este compensată.

In ceea ce priveste lipsa veniturilor in perioada in care a beneficiat de ingrijiri medicale retine instanta ca partea vatamata nu a prezenta o carte de munca sau o adeverinta din care sa rezulte ca ar lucra in mod permanent undeva, doar martora a arătat că lucra partea vătămată dar nu s-a depus document justificativ în acest sens, drept pentru care va respinge daunele materiale de 5000 lei solicitate .

In ceea ce priveste daunele morale solicitate  de către partea vătamata in cuantum de 10.000 lei, la evaluarea acestui prejudiciu moral -constand în suferinta cauzată acestei părti  "praetuim doloris " instanta va avea in vedere  de zilele de ingrijire medicală necesitate pentru vindecarea părtii  vătamate si suferinta efectiva ca urmare a loviturii, insă în aprecierea acestui prejudiciu instanţa va tine cont şi de faptul ca fara actiunea de provocare din partea părţii vătămate, probabil că acest prejudiciu nu s-ar fi produs.

Intre fapta si prejudiciu exista o legatura de cauzalitate

Culpa prinde contur juridic prin fapta ilicita de impingere pe care a savarsit-o incuplatul asupra partii vatamate pentru care a necesitat ingrijiri medicale de 75-80 zile.

In baza art. 14 Cod procedură penală cu referire la art. 346 Cod procedură penală instanta va admite în parte actiunea civila reprezentand daunele morale solicitate si va obliga incuplatul, la plata sumei de 1000 lei.

Sub aspectul actiunii civile devoluate instantei  prin constituirea Spitalul clinic de Urgenţe Sf Treime Iaşi (adresa 8297/17.11.2006) cu suma de totala de 3628,17 lei precum si a Spitalului Clinic de Recuperare Iasi (adresa 11652/21.11.2006) cu suma totala de 1311,48  lei instanta retinâd  culpa inculpatului  fata de spitalizarile părţii vătămate va admite actiunile civile promovate de catre acestea.

Ia act că desi partea vătămată a invederat instantei ca a fost transportata cu ambulanta, Serviciul de ambulanţă cu adresa 1864/07.065.2007 nu s-a constituit parte civilă în prezenta cauză neavând în evidente un asemenea transport.

 Vazand si disp art 191 alin 2 si art 189  Cod procedura  penala va dispune in consecinta.

 In temeiul art 193 alin 1 cod procedura penala va oblige inculpatul la plata sumei de 500 lei reprezentand cheltuilei avansate de catre partea vatamata cu ocazia judecatii -chitanta-reprezentand onorar avocat.

Impotriva acestei sentinta a declarat apel partea vătămată şi in urma efectuării unei noi expertize in apel s-a constatat că părtii vătamate in urma loviturilor i s-a adus o infirmitate fizică permanentă fapt ce a determinat schimbarea incadrării juridice din 182 ali1 in 182 alin 2, a fost şi in urma rejudecării cauzei a fost majorată pedeapsa la 6 luni şi majorate pretentiile civile la suma de 2000 lei , mentinându-se celelte dispozitii ale sentintei apelate.