Sentinta civila

Sentinţă civilă 111 din 02.02.2010


Dosar nr. 1777/239/2009

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA HÂRLĂU, Judeţul IAŞI 

JUDECĂTORIE

Şedinţa publică din 02 Februarie 2010

PREŞEDINTE - L. V.

Grefier L. I.

SENTINŢA CIVILĂ Nr. 111

La ordine fiind judecarea cauzei Minori şi familie privind pe reclamant A. V. şi pe pârât A. P., autoritate tutelară P.C.B., având ca obiect divorţ cu minori.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică : prezent reclamantul asistat de avocat C., lipsă pârâta, prezenţi martorii, prezent minorul A. I. V.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier, constând în:

Procedura este completă.

S-a audiat minorul A. I. V. în C. de C. potrivit depoziţiei ataşate la dosarul cauzei.

S-au audiat martorii A. A. şi B. I. sub prestare de jurământ  potrivit depoziţiilor ataşate la dosarul cauzei.

Avocat C. depune la dosarul cauzei procedura de citare cu pârâta într-un ziar local şi unul central.

Nemaifiind alte cereri de formulat instanţa acordă cuvântul la dezbateri.

Avocat C. solicită admiterea acţiunii, desfacerea căsătoriei din culpa exclusivă a pârâtei,încredinţarea minorilor reclamantului care este în măsură să se ocupe de minori, revenirea pârâtei la numele avut anterior căsătoriei, obligarea pârâtei la plata pensiei de întreţinere  în favoarea minorilor calculată la venitul minim pe economia naţională, şi obligarea la plata cheltuielilor de judecată, sens în care depune la dosar chitanţe privind onorariu avocat.

In temeiul art.150 Cod procedură civilă instanţa declară dezbaterile închise şi rămâne în pronunţare.

INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei civile de faţă,constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 27.11.2009 sub nr.1777/239/2009,reclamantul A. V. a chemat în judecată pe pârâta A. P. solicitând desfacerea căsătoriei încheiate de ei din culpa exclusivă a pârâtei,revenirea acesteia la numele avut anterior casatoriei,de C.,încredinţarea spre creştere si educare a minorilor A. A.-D. născută la data de 19.09.2001 si A. V.-I. născut la data de 2.07.1996,obligarea paratei la plata unei pensii de întreţinere in beneficiul minorilor,cu cheltuieli de judecată.

In motivarea cererii,reclamantul a aratat ca relatiile dintre ei au fost bune pana in urma cu aproximativ sase ani cand parata a inceput sa consume in mod exagerat băuturi alcoolice,a iniţiat relaţii extraconjugale notorii,a început să lipsească nejustificat de acasă si sa-si neglijeze îndatoririle de soţie si mama.

A precizat reclamantul ca a surprins-o pe parata intr-o atitudine intima cu un bărbat,împrejurare in care a reacţionat violent,incident după care pârâta a părăsit domiciliul comun si s-a mutat la părinţii săi,copiii rămânând in grija lui.

După aproximativ noua luni,pârâta a revenit la domiciliu si a promis ca işi va revizui comportamentul,astfel că s-au împăcat,insa parata nu s-a ţinut de cuvânt si a reluat seria beţiilor pana la inconstienţa si a relaţiilor extraconjugale,neglijând casa si copiii.

După mai multe despărţiri în fapt,în luna august 2009 parata a părăsit domiciliul comun si a plecat in Italia unde se afla toate rudele sale,data de la care nu a mai ţinut legătura cu el si cu copiii.

Cererea a fost întemeiată in drept pe dispoziţiile art.37,38,40 si 94 Cod familiei.

In dovedirea cererii,reclamantul a depus înscrisuri: certificat de căsătorie,certificate de naştere a minorilor.

Deşi legal citata,pârâta nu a formulat întâmpinare si nu s-a prezentat in instanţa pentru a solicita încuviinţarea si administrarea de probe.

Sub aspectul probatoriului,instanţa a încuviinţat reclamantului probele cu inscrisuri,testimoniala si cu efectuarea anchetei sociale la domiciliul părtilor.

A fost depus referatul de ancheta sociala de către Primăria comunei B.

A fost audiat minorul A. I.-V. in camera de consiliu,opţiunea sa fiind consemnata in procesul-verbal ataşat dosarului cauzei.

Au fost audiaţi martorii A. A. si B. I.,declaraţiile acestora fiind consemnate si ataşate dosarului.

Analizând actele dosarului,instanţa retine că părţile s-au căsătorit la data de 12.11.1995 iar din convieţuirea lor au rezultat doi copii:A. V.-I. născut la data de 2.07.1996 si A. A. -D. născută la data de ........

Instanţa constată ca raporturile de familie s-au depreciat ca urmare a comportamentului necorespunzător al pârâtei.Astfel,asa cum rezulta din declaraţiile martorilor audiaţi in cauza,parata avea viciul beţiei,fiind tot timpul in stare de ebrietate si,din acest motiv,nu se putea ocupa de treburile gospodăreşti sau de creşterea si îngijirea copiilor.

 Martorii au relatat ca pârâta întreţinea relaţii extraconjugale,împrejurare care ajunsese de notorietate in comunitatea locala.

 In prezent,pârâta se afla in Italia de la începutul lunii august 2009,unde a plecat fara acordul reclamantului,din acest moment părtile fiind despărţite în fapt.

 Fata de aceste împrejurări,instanţa apreciază ca datorită unor motive temeinice relaţiile dintre soţi sunt grav si iremediabil vătămate iar continuarea căsătoriei nu mai este posibilă.

 In consecinţa,in temeiul art.38 alin.1 Cod familiei,instanţa va dispune desfacerea căsătoriei din culpa exclusiva a paratei.

 In temeiul art.40 alin.3 Cod familiei,parata va reveni la numele avut anterior căsătoriei,de Ciornei.

 In ceea ce priveşte încredinţarea minorilor,instanţa va avea in vedere cererea reclamantului,declaraţiile martorilor,concluziile referatului de ancheta sociala si opţiunea minorului exprimata in camera de consiliu,si,in temeiul art.42 alin.1 Cod familiei,va încredinţa reclamantului spre creştere si educare pe cei doi minori rezultaţi din căsătoria părţilor.

 Astfel,din declaraţiile martorilor rezulta ca starea de ebrietate zilnica in care se afla parata ii afecta si pe copii deoarece aceştia nu mai beneficiau de grija si atentia pe care o mama este datoare sa le manifeste fata de copiii ei. Din cauza faptului ca era mereu sub influenta alcoolului,copiii stăteau in marea parte a timpului la bunicii paterni care locuiesc in apropierea casei soţilor,care pregăteau mâncare si pentru minori.

 De când este plecată în străinătate,au relatat martorii,pârâta a luat legătura cu copiii doar de trei ori si le-a trimis in doua rânduri mici sume de bani,copiii fiind in grija reclamantului,care este ajutat de părinţii lui.

 Referatul de ancheta sociala consemnează ca minorii au nevoie de ingrijirea mamei insa aceasta este plecata in Italia.

 Instanţa apreciază ca încredinţând copiii reclamantului sunt protejate si interesele acestora deoarece tatăl este singurul părinte care se afla efectiv alături de ei si a demonstrat ca este un tata responsabil,care a preluat integral grija creşterii si educării minorilor ajutat fiind de părinţii lui,in condiţiile in care mama,plecata in Italia de peste sase luni,nu tine decât sporadic legătura cu ei si le trimite doar mici sume de bani.De asemenea,instanţa a avut in vedere la luarea acestei masuri si opţiunea minorului care a împlinit 10 ani exprimata in camera de consiliu.

In temeiul art.42 alin.3 si art.94 Cod familiei,instanţa o va obliga pe parata la plata unei pensii de întreţinere in beneficiul minorilor in suma de 168 lei lunar,cate 84 lei lunar pentru fiecare,raportat la venitul minim net pe economia naţională,incepand cu data introducerii acţiunii si pana la majoratul copiilor.

In temeiul art.274 Cod procedura civila,instanţa va obliga parata la plata cheltuielilor de judecata in suma de 539,3 lei reprezentând taxa timbru,timbru judiciar si onorariu avocat,conform chitanţelor ataşate dosarului.

PENTRU ACESTE MOTIVE

IN NUMELE LEGII

HOTARASTE

Admite acţiunea promovată de reclamantul A. V. cu domiciliul în sat şi comuna B.,jud.I. în contradictoriu cu pârâta A. P. cu domiciliul în sat şi comuna B.,jud.I..

Desface căsătoria încheiată de părţi la data de 12.11.1995 şi înregistrată în registrul stării civile al Primăriei comunei B.,jud.I la nr.90/1995,din culpa exclusivă a pârâtei.

Încredinţează reclamantului spre creştere şi educare pe minorii: A. V.-I. născut la data de 2.07.1996 şi A. A.-D. născută la data de .......

Obligă pârâta la plata unei pensii de întreţinere în favoarea minorilor în sumă de 168 lei lunar,câte 84 lei lunar pentru fiecare,începând cu data introducerii acţiunii-27.11.2009 şi până la majoratul copiilor.

Dispune ca pârâta să revină la numele purtat anterior căsătoriei,de C..

Obligă pârâta la plata către reclamant a sumei de 539,3 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

Cu apel în 30 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică azi,2.02.2010.

Preşedinte,Grefier,

1

Dosar nr.1777/239/2009