Plângere contravenţională. Lipsa culpei contestatorului. Persoană greşit sancţionată.

Sentinţă civilă 96 din 09.01.2008


Plângere contravenţională. Lipsa culpei contestatorului. Persoană greşit sancţionată.

Prin adresa nr.2299/05.06.2007 a G.N.M. înregistrată pe rolul Judecătoriei Giurgiu la data de 05.06.2007 sub nr.5669/236/2007 a fost înaintată plângerea contravenţională formulată de contestatorul S.C. prin care acesta a solicitat anularea procesului-verbal de contravenţie încheiat de agentul constatator şi exonerarea sa de la plata amenzii contravenţionale.

În motivarea plângerii, contestatorul a arătat că la data de 15.05.2007 agentul constatator i-a aplicat o amendă de 10.000 lei RON fără ca acesta să se facă vinovat întrucât subsolurile blocurilor controlate au fost reparate şi igienizate cu instalatori angajaţi ai asociaţiei dar acestea sunt inundate periodic din cauza faptului că se înfundă canalizarea principală şi deversează în aceste subsoluri.

A mai arătat contestatorul că atunci când se înfundă coloana de scurgere menajeră în subsol se intervine imediat iar acest lucru se datorează neglijenţei locatarilor, astfel că amendarea sa este nejustificată.

Analizând întregul material probator administrat în cauză, instanţa a reţinut că, prin procesul verbal seria D nr.22459/22.05.2007 întocmit de un agent constatator din cadrul G.N.M. – C.J. Giurgiu, contestatorul S.N. în calitate de administrator al unei Asociaţii de Proprietari din Giurgiu a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru săvârşirea contravenţiei prevăzută şi sancţionată de art.87 pct.47 lit. b din Legea nr.107/1996, menţionându-se că acesta nu a luat măsurile care se impuneau pentru a realiza repararea instalaţiilor sanitare şi nu a evacuat fecaloidul de la subsolurile blocurilor P1, P2, E1 şi E3.

Verificând actul atacat prin prisma motivelor de nelegalitate care se pot invoca din oficiu, instanţa a considerat că agentul constatator a respectat prevederile art.17 din OG nr.2/2001 la încheierea procesului-verbal, astfel că nu există nici o cauză care să atragă nulitatea actului din punct de vedere al formei în care a fost încheiat.

Din punct de vedere al temeiniciei celor reţinute în procesul verbal contestat, instanţa a apreciat că, contestatorul a făcut dovada afirmaţiilor sale, în sensul dispoziţiilor art.1169 C.civ., respectiv a demonstrat că nu se face vinovat de comiterea contravenţiei reţinută în sarcina sa, răsturnând astfel prezumţia de veridicitate de care beneficiază procesul verbal de contravenţie.

În aprecierea temeiniciei plângerii contravenţionale formulate şi pe cale de consecinţă lipsa culpei contestatorului, instanţa are în vedere şi diligenţele pe care contestatorul le-a depus în vederea prevenirii oricăror evenimente care ar putea afecta mediul înconjurător şi sănătatea populaţiei, conform adreselor şi notificărilor depuse la dosar din care rezultă că acesta a notificat Primăria mun. Giurgiu şi D.G.S.P.G.C. Giurgiu în legătură cu diferitele probleme apărute în acest sens, solicitând sprijin în remedierea acestora.

Din probele administrate se conturează ideea conform căreia, contestatorul nu se face vinovat de comiterea contravenţiei reţinută în sarcina sa, cel mult, organul constatator putea aplica o sancţiune contravenţională Asociaţiei de Proprietari care nu a adus la îndeplinite măsurile stabilite prin nota de constatare n4.40/08.01.2007, ştiut fiind că fiecare proprietar este răspunzător potrivit cotei indivize ce îi revine pentru spaţiile comune ale blocului, aceştia având obligaţia de a contribui cu mijloace financiare la efectuarea de reparaţii de igienizări ale subsolului.

Ar fi absurd să se considere că administratorul unei asociaţii de proprietari ar trebui să rezolve aceste probleme de unul singur, lucru imposibil în lipsa banilor necesari în acest scop.

Mai mult, instanţa constată că administratorului S.C. nu a adoptat o atitudine de pasivitate ci din contră acesta a sesizat toate organele abilitate care l-ar fi putut sprijini în acest sens, neputându-se reţine vreo neglijenţă a acestuia în exercitarea atribuţiilor ce îi revin în calitate de administrator al Asociaţiei de Proprietari Giurgiu.

Pentru toate considerentele expuse, instanţa a admis plângerea contravenţională şi a anulat procesul verbal de contravenţie seria D nr.22459 încheiat la data de 22.05.2007 de G.N.M. – Comisariatul Judeţean Giurgiu.

Pe cale de consecinţă, instanţa a exonerat contestatorul de plata amenzii contravenţionale în cuantum de 10.000 lei RON.

Domenii speta