Anulare act

Sentinţă civilă 283/2015 din 14.01.2015


SENTINŢA CIVILĂ  Nr. 283/2015

Şedinţa publică de la 14 Ianuarie 2015

Completul compus din:

PREŞEDINTE ……

Grefier ………

Pe rol judecarea cauzei Civil privind pe reclamanţii …….. şi pe pârât …. având ca obiect anulare act.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică nu se prezintă părţile.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier, învederându-se că la dosar s-au depus concluzii scrise, după care:

Se constată că fondul cauzei s-a dezbătut în şedinţa publică din data de 07.01.2015 când părţile au pus concluzii pe fond, concluzii ce au fost consemnate în încheierea de şedinţă de la acea dată, încheiere ce face parte integrantă din prezenta hotărâre, dată la care s-a amânat pronunţarea cauzei pentru termenul din 14.01.2015 când s-a pronunţat hotărârea.

INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată la Judecătoria Oradea în data de 04.09.2014 sub dosar nr.18742/271/2014, legal timbrată cu taxă judiciară de timbru de 100 lei (f.11), reclamanţii …….în contradictoriu cu pârâta …..au solicitat instanţei ca prin hotărârea ce o va pronunţa să dispună anularea Hotărârii Adunării Generale Extraordinare din data de 18.05.2014 a membrilor asociaţi ai Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi …… anularea modificărilor operate în Actul Constitutiv al AVPS …… în Baza Hotărârii AGA …….. din 18.04.2014 şi anularea înregistrării din Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor a înscrierilor efectuate în baza Hotărârii AGA AVPS ……. din 18.04.2014, cu cheltuieli de judecată.

În motivarea în fapt, reclamanţii arată că în data de 15.08.2014 a avut loc în localitatea Băile 1 Mai, în sala de conferinţe a Hotelului Perla, Adunarea Generală Extraordinară a membrilor asociaţi ai Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi ……, fiind aprobate hotărâri în sensul revocării Consiliului de Administraţie, desemnarea noii componenţe a Consiliului de Administraţie, hotărâri privind modificarea Statutului Asociaţiei, adoptarea unor reguli privind cooptarea de noi membri, condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească aceştia, excluderea membrilor din Asociaţie, precum şi modificarea sediului.

Potrivit procesului verbal încheiat în 03.05.2014, când a avut loc prima întrunire a Adunării generale extraordinare, convocatorul a fost publicat în ziarul Jurnal Bihorean din 15.04.2014, iar modalitatea de convocare prin intermediul presei scrise, în condiţiile în care dispoziţiile statutare nu reglementează expres modalitatea de înştiinţare a membrilor, nu asigură respectarea principiului reprezentativităţii membrilor în cadrul Adunării generale.

Convocatorul din ziar nu cuprinde ordinea de zi pentru care se convoacă AGAE în 03.05.2014 şi nici menţiuni privind temeiul legal/statutar al convocării ori care sunt membrii care o convoacă, neputându-se stabili dacă cvorumului necesar de 1/3 din membrii asociaţi a fost îndeplinită.

Constatându-se în 03.05.2014 că nu este îndeplinită condiţia cvorumului, Adunarea a fost reconvocată pentru data de 18.05.2014, convocatorul fiind semnat de 27 de persoane din care numai 4 (patru) sunt membri ai asociaţiei.

Or, conform Statutului Asociaţiei, primirea noilor membri se face prin decizia/hotărârea Adunării Generale, în limita locurilor stabilite şi cu respectarea condiţiilor prevăzute la art. 6 alin. 1 din statut, cooptarea/primirea de noi membri având loc o singură dată, când au fost primiţi domnii …………….., din perioada 1999-2014 neexistând alte hotărâri ale Asociaţiei.

Se mai arată că la data înfiinţării asociaţiei, 26.04.1999, existau 32 de membri fondatori, din care şase s-au retras, şapte au fost excluşi, iar doi au decedat, fiind cooptaţi doi noi membri, numărul total al membrilor fiind 19.

Arată reclamanţii că persoanele care au iniţiat convocarea aveau datele tuturor membrilor, inclusiv adresele de domiciliu, convocarea putând fi realizată prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, însă nu s-a dorit, urmărindu-se sporirea atribuţiilor Consiliului de Administraţie desemnat într-o nouă structură, în detrimentul reducerii atribuţiilor Adunării Generale.

Mai arată că acest convocator pentru data de 18.05.2014 nu a fost publicat în presa scrisă.

Susţin reclamanţii că din procesul-verbal al Adunării Generale Extraordinare din 18.05.2014 rezultă că au participat 29 de persoane, însă numai 6 (şase) persoane au calitatea de membru potrivit dispoziţiilor statutare, ………., restul fiind străine Asociaţiei. De asemenea, la şedinţa din 03.05.2014 au participat 20 de persoane, din care doar 4 (persoane) erau membre, …….

În procesul verbal din 03.05.2014 s-a arătat că şedinţa AGAE se reprogramează pentru data de 18.05.2014, ocazie cu care, potrivit legii, se pot adopta orice decizii menţionate în convocator, indiferent de numărul membrilor prezenţi, însă art. 44 din Statut prevede că adunarea generală este întrunită statutar în prezenţa majorităţii membrilor, indiferent dacă este prima sau a doua convocare, respectiv prima sau a doua şedinţă, cvorum obligatoriu care nu a fost atins în condiţiile participării doar a şase membrii din totalul de nouăsprezece.

Art. 44 din Statut prevede că hotărârile se iau cu majoritate, iar trei dintre cei şase membri prezenţi nu au fost de acord cu desfăşurarea Adunării Generale Extraordinare, contestând caracterul legal al convocării, calitatea persoanelor prezente şi caracterul statutar al Adunării Generale Extraordinare din 18.05.2014.

În drept a invocat art. 23 alin. 2-3 din OG 26/2000.

În probaţiune au solicitat administrarea probelor cu înscrisuri (f.14-39), interogatoriul pârâtei şi martorii …………

Deşi i-a fost comunicată cererea introductivă cu înscrisurile anexe, pârâta nu a formulat întâmpinare şi nu şi-a precizat poziţia procesuală.

Instanţa a administrat proba cu înscrisuri şi proba cu interogatoriul pârâtei, luând act de renunţarea reclamantei la proba testimonială.

Analizând actele şi lucrările dosarului, reţine următoarele:

În data de 03.05.2014, ca urmare a convocării publicate în presa scrisă, a avut loc Adunarea Generală a Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi ……… Adunarea Generală, în procesul-verbal încheiat (f.16) constatându-se că nu este îndeplinit cvorumul necesar, astfel că şedinţa a fost reprogramată pentru data de 18.05.2014, cu menţiunea că se vor putea adopta orice decizii din cele menţionate în convocator, indiferent de numărul membrilor prezenţi, întocmindu-se cu acea ocazie un nou convocator (f.19), pentru data de 18.05.2014, care nu a mai fost publicat.

În data de 18.05.2014 a avut loc o nouă şedinţă, ocazie cu care s-a întocmit un proces-verbal (f.21), în care s-a consemnat prezenţa a 29 de persoane, din care şase au refuzat să semneze procesul-verbal.

Potrivit art. 21 alin. 1 din OG 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, Adunarea generală este organul de conducere, alcătuit din totalitatea asociaţilor, iar potrivit alin. 6, regulile privind organizarea şi funcţionarea adunării generale se stabilesc prin statut.

Potrivit art. 31 din Statutul Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi …………, Adunarea Generală se întruneşte anual în şedinţa ordinară şi ori de câte ori este necesar, în şedinţa extraordinară, art. 44 din acelaşi statut prevăzând că Adunarea Generală este statutar întrunită în prezenţa majorităţii membrilor acestora, hotărârile luându-se cu votul majorităţii celor prezenţi.

Art. 17 alin. 2 prevede că adunarea generală se convoacă în sesiune extraordinară de către consiliul organizaţiei, biroul, preşedintele sau directorul acesteia ori la cererea a cel puţin 1/3 din numărul membrilor vânători şi pescari sportivi ai AVPS ……………

Conform art. 23 din OG 26/2000, hotărârile luate de adunarea generală în limitele legii, ale actului constitutiv şi ale statutului sunt obligatorii chiar şi pentru membrii asociaţi care nu au luat parte la adunarea generală sau au votat împotrivă, dar hotărârile adunării generale, contrare legii, actului constitutiv sau dispoziţiilor cuprinse în statut, pot fi atacate în justiţie de către oricare dintre membrii asociaţi care nu au luat parte la adunarea generală sau care au votat împotrivă şi au cerut să se insereze aceasta în procesul-verbal de şedinţă, în termen de 15 zile de la data când au luat cunoştinţă despre hotărâre sau de la data când a avut loc şedinţa, după caz.

Reclamantul ………. nu a fost prezent la şedinţa din 18.05.2014, iar pârâta nu a depus nicio dovadă în sensul aducerii la cunoştinţa acestuia a hotărârii, prin comunicare sau în vreo altă modalitate de publicitate, instanţa constatând că nu a fost încălcat termenul de 15 zile prevăzut de art. 23 alin. 2 din OG 26/2000.

Faţă de susţinerea reclamanţilor că Adunarea Generală Extraordinară din 18.05.2014 nu a fost legal convocată, instanţa reţine că în Statutul asociaţiei nu este prevăzută modalitatea de aducere la cunoştinţa membrilor a convocărilor Adunării Generale Extraordinare, însă aceasta nu înseamnă că asemenea convocări nu trebuie comunicate. În condiţiile în care în statut nu este prevăzută nicio modalitate de publicitate a convocatoarelor, instanţa apreciază că membrilor trebuia să li se comunice convocatorul prin poştă, la domiciliul cu care figurează în evidenţele asociaţiei sau sub semnătură de primire. Or, convocatorul din 03.05.2014 nu a fost adus la cunoştinţa membrilor asociaţiei.

Instanţa apreciază că lipsa comunicării atrage nulitatea relativă a hotărârii adoptate de adunarea generală, cu condiţia ca reclamanţii să facă dovada unei vătămări care să nu poate fi altfel înlăturată decât prin anularea hotărârii. Or, din cuprinsul procesului-verbal al adunării reiese că reclamantul …… nu a participat la adunarea generală din 18.05.2014, neavând posibilitatea de a-şi exprima votul, deşi avea acest drept în calitate de membru al asociaţiei.

Instanţa va avea în vedere şi prevederile art. 358 C.pr.civ., faţă de lipsa răspunsului la interogatoriu.

Întrucât Adunarea Generală Extraordinară din 18.05.2014 nu a fost legal convocată, instanţa apreciază că nu se mai impune a analiza şi celelalte motive de anulare invocate.

Pentru considerentele de mai sus, instanţa, în temeiul art. 23 alin. 3 din OG 26/2000, va admite cererea reclamanţilor şi va anula Hotărârea Adunării Generale Extraordinare din data de 18.05.2014 a membrilor asociaţi ai Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Lupoaia, iar pe cale de consecinţă, va anula şi modificările operate în Actul Constitutiv al AVPS …………în Baza Hotărârii AGA AVPS …… din 18.04.2014 şi înregistrările din Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor ale înscrierilor efectuate în baza Hotărârii AGA AVPS ……….. din 18.04.2014.

Instanţa va lua act că reclamanţii nu au mai solicitat cheltuieli de judecată.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii ………….. ambii cu domiciliul procesual ales la Cabinetul de avocat ……, în contradictoriu cu A………, şi, în consecinţă:

Anulează Hotărârea Adunării Generale Extraordinare din data de 18.05.2014 a membrilor asociaţi ai Asociaţiei ………. precum şi modificările operate în Actul Constitutiv al AVPS ……….. în Baza Hotărârii AGA AVPS ……..din 18.04.2014 şi înregistrările din Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor ale înscrierilor efectuate în baza Hotărârii AGA AVPS ………… din 18.04.2014.

Ia act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.

Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

Apelul se va depune la Judecătoria Oradea.

Dată în camera de consiliu şi pronunţată în şedinţa publică din 14.01.2015.

PreşedinteGrefier

………….

…..

……….