Fond funciar-constatare nulitate absoluta titlu proprietate

Sentinţă civilă 1944 din 13.10.2015


Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Iasi sub nr. reclamantul S M  a solicitat in contradictoriu cu paratii A N, L A I, D D M, COMISIA LOCALA DE FOND FUNCIAR si COMISIA JUDETEANA DE FOND FUNCIAR, constatarea nulitatii absolute a titlului de proprietate nr………emis pe numele L A .

In motivarea cererii reclamantul arata ca, prin contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr. ……….. la Notariatul de Stat Judetean, a dobandit de la numita I O, imobilul compus din casa de locuit si suprafata de 1000 mp teren, situat in sat. D, com. H, jud. Iasi, vanzatoarea dobandind imobilul prin mostenire de la L V si L C.

Reclamantul mai arata ca, prin sentinta civila nr. 10980/1993 pronuntata de Judecatoria Iasi, in care a fost parte si L A, acest imobil i-a fost atribuit numitei I O, L A fiind de acord sa primeasca sulta, insa, in anul 1994 a fost emis titlul de proprietate nr. …., pe numele lui L A, pentru aceeasi suprafata de teren si pentru constructia aferenta.

Sustine reclamantul ca, L A a decedat, iar mostenitorii acestuia sunt paratii din prezenta cauza si ca titlul de proprietate a fost emis abuziv dupa incheierea contractului de vanzare cumparare, cu atat mai mult cu cat dreptul sau de proprietate asupra imobilului dobandit este intabulat in cartea funciara, fiind in situatia in care exista doua titluri pentru aceeasi proprietate.

In drept, au fost invocate disp. art. III al. 1 lit. a din Legea 169/1997, art. 13 al. 3 din Legea 18/1991.

In sustinerea cererii au fost depuse la dosarul cauzei inscrisuri.

Cererea este scutita de la plata taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar.

 Paratii nu au formulat intampinare.

In cauza au fost administrate proba cu inscrisuri si proba cu expertiza tehnica in specialitatea topografie, cadastru su geodezie.

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

Prin contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr. …… la Notariatul de Stat Judetean, reclamantul a cumparat de la I O imobilul compus din casa de locuit si teren aferent in suprafata de 1000 mp, situat in sat. D, com. H, jud. Iasi, vanzatoarea dobandind imobilul prin mostenire de la L V si L C.

Din certificatul de mostenitor nr. ……. emis de Notariatul de Stat Judetean rezulta faptul ca I O si L A sunt mostenitorii defunctilor L V, decedat la data de …. si L C , decedata la data de …. Masa suucesorala ramasa de pe urma defunctului L  V se compune din cota indiviza de ½ din casa de locuit si un teren in suprafata de  1000 mp, situate in com. H , sat. D , jud. Iasi, de urma defunctei L C  ramanad ca mostenire cota indiviza de ½ din casa de locuit.

Prin sentinta civila nr. 10980/1993 pronuntata de Judecatoria Iasi, atat casa de locuit cat si terenul in suprafata de 1000 mp au fost atribuite numitei I  O.

Potrivit concluziilor raportului de expertiza dispus si efectuat in cauza, terenul inscris in titlul de proprietate nr. …………, emis pe numele lui L  A este unul si acelasi cu terenul ce a facut obiectul contractului de vanzare cumparare autentificat sub nr. …….. la Notariatul de Stat Judetean Iasi.

Din probele administrate in cauza rezulta faptul ca, suprafata de 1000 mp teren inscrisa in titlul de proprietate nr. ………. a ramas ca mostenire de pe urma defunctului L V , decedat la data de …., anterior intrarii in vigoare a Legii 18/1991.

Potrivit disp. art. 8 din Legea 18/1991 (1) Stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor care se gasesc in patrimoniul cooperativelor agricole de productie se face in conditiile prezentei legi, prin reconstituirea dreptului de proprietate sau constituirea acestui drept.

(2) De prevederile legii beneficiaza membrii cooperatori care au adus pamant in cooperativa agricola de productie sau carora li s-a preluat in orice mod teren de catre aceasta, precum si, in conditiile legii civile, mostenitorii acestora, membrii cooperatori care nu au adus pamant in cooperativa si alte persoane anume stabilite.

(3) Stabilirea dreptului de proprietate se face, la cerere, prin eliberarea unui titlu de proprietate in limita unei suprafete minime de 0,5 ha pentru fiecare persoana indreptatita, potrivit prezentei legi, si de maximum 10 ha de familie, in echivalent arabil.

Conform art.12 din acelasi act normativ „Calitatea de moştenitor se stabileşte pe baza certificatului de moştenitor sau a hotãrîrii judecãtoreşti definitive ori, în lipsa acestora, prin orice probe din care rezulta acceptarea moştenirii. Moştenitorii care nu-şi pot dovedi aceasta calitate, întrucît terenurile nu s-au gãsit în circuitul civil, sînt socotiţi repuşi de drept în termenul de acceptare cu privire la cota ce li se cuvine din terenurile ce au aparţinut autorului lor. Ei sînt consideraţi ca au acceptat moştenirea prin cererea pe care o fac comisiei.Titlul de proprietate se emite cu privire la suprafata de teren determinata pe numele tuturor moştenitorilor, urmînd ca ei sa procedeze potrivit dreptului comun.”

Conform art.13 din H.G. nr.131/1991, stabilirea dreptului de proprietate se face numai la cerere, formulatã de fiecare persoana indreptatita. Cînd sînt mai mulţi moştenitori, cererea se poate face şi în comun, fiecare dintre ei semnind-o. În cerere se vor mentiona urmãtoarele date şi elemente: numele şi prenumele solicitantului şi ale pãrinţilor, calitatea, gradul de rudenie, suprafata de teren la care se socoteşte îndreptãţit, precum şi orice alte date necesare pentru stabilirea dreptului de proprietate potrivit legii.” Iar conform art.15 din acelaşi regulament „Stabilirea dreptului de proprietate pentru cooperatorii în viata se face pe numele persoanelor îndreptãţite, iar pentru cooperatorii decedati, pe numele moştenitorilor. Cînd sînt mai mulţi moştenitori, stabilirea dreptului de proprietate se face pe numele tuturor moştenitorilor. (…) Membrii cooperatori în viata, fie ca au adus sau nu terenuri în cooperativa, se înscriu cu suprafata stabilitã de comisie în tabelele anexa nr. 2.a. şi 2.b., iar moştenitorii cooperatorilor decedati se înscriu cu suprafata stabilitã în tabelul anexa nr. 3.”

Din analiza coroborată acestor texte legale rezultă faptul că pentru drepturile ce au aparţinut cooperatorilor decedaţi, legea a prevăzut posibilitatea moştenitorilor de a se adresa Comisiei Locale cu o cerere de reconstituire chiar în lipsa certificatului doveditor al calitatii lor, că prin chiar această cerere ei urmau a fi socotiţi de drept repuşi în termenul de acceptare a succesiunii. Deci în ceea ce priveşte stabilirea dreptului de proprietate ce a aparţinut cooperatorilor decedaţi la data apariţiei legii, emiterea actelor de reconstituire  a dreptului pe numele tuturor moştenitorilor nu reprezintă o obligaţie din oficiu a comisiilor, câtă vreme moştenitorii înşişi nu au investit aceste autorităţi cu cererile lor.

Din probele administrate in cauza rezulta faptul ca, L A , nu a formulat nici o cerere de reconstituire a dreptului de proprietate cu privire la terenul inscris in titlul de proprietate nr. …. si care a ramas mostenire de pe urma autorului sau L V .

Conform art. III din Legea 169/1997, (1) Sunt lovite de nulitate absolută, potrivit dispoziţiilor legislaţiei civile, aplicabile la data încheierii actului juridic, următoarele acte emise cu încălcarea prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 , Legii nr. 1/2000  pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991  şi ale Legii nr. 169/1997 , cu modificările şi completările ulterioare şi ale prezentei legi:  a) actele de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate, în favoarea persoanelor care nu erau îndreptăţite, potrivit legii, la astfel de reconstituiri sau constituiri.

Prin urmare, fata de prevederile legale anterior enuntate si de situatia de fapt expusa, instanta constata ca L  A  nu era indreptatit la reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenul ce a apartinut defunctului L  V .

In baza acestor considerente, instanta va admite actiunea formulata si va constata nulitatea absoluta a titlului de proprietate nr. …. emis pe numele L A .

In temeiul disp. art. 453 C.pr.civ., instanta va obliga paratii sa plateasca reclamantului suma de … lei cu titlul de cheltuieli de judecata constand in onorariu avocat si onorariu expert.

Domenii speta