Fond funciar, rectificare titlu proprietate

Sentinţă civilă 580 din 13.10.2015


Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Iasi sub nr. 2032/245/21.01.2014 reclamantul A a solicitat in contradictoriu cu paratele Comisia Judeţeană Iaşi pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor şi Comisia Locala a comunei V pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor îndreptarea erorii materiale din titlul de proprietate nr. xx în sensul că la rubrica curţi, construcţii CC 64/4 apare suprafaţa de 6668 mp în loc de 740 mp, cum este corect.

In motivarea cererii de rectificare reclamantul a arătat ca, în urma verificărilor a constatat că a fost trecută in mod eronat parcela CC 64/4  în suprafaţă de 6668 mp, în loc de 740 mp cum corect este, astfel incat se impune indreptarea erorii materiale in acest sens, fără ca suprafaţa totală să sufere modificări.

In drept, s-au indicat art. 53-59 din Legea nr. 18/1991.

In sustinerea cererii au fost depuse la dosarul cauzei inscrisuri şi raportul de expertiză extrajudiciară realizat de către expert tehnic judiciar Mangalagiu Ioan.

Parata Comisia Judeţeană Iaşi pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a formulat intampinare prin care a aratat că, a intocmit titlul de proprietate pe baza documentatiei inaintata de Comisia locala de fond funciar, aceasta fiind cea care are atributii in stabilirea suprafetelor de teren reconstituite, astfel incat, nu se afla in culpa procesula pentru faptul ca in titlul de proprietate au fost inscrise in mod gresit amplasamentul suprafetelor de teren reconstituite. In drept, au fost invocate dispozitiile legii fondului funciar si HG 890/2005.

Pârâta Comisia Locala V de aplicare a Legii nr. 18/1991 a formulat întâmpinare prin care a arătat că este de acord cu acţiunea formulată, fiind vorba despre o eroare materială strecurată în titlul de proprietate nr. 163542/20.01.1993.

In drept, au fost invocate dispozitiile legii fondului funciar si HG 890/2005.

În data de 23.05.2014, reclamantul a lămurit obiectul cererii de chemare în judecată, în sensul că solicită obligarea Comisie Judeţene Iaşi pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor la soluţionarea cererii de rectificare în conformitate cu art. 591 din Legea nr. 18/1991.

Analizând actele si lucrările dosarului, instanţa urmează a admite cererea de chemare în judecată astfel cum a fost precizată faţă de următoarele considerente:

Prin cererea de rectificare a titlului de proprietate cu nr. xx înregistrată sub nr. aa la Comisia Locală a comunei Victoria pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor şi înregistrată sub nr. bb la Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi, fila 17, reclamantul a solicitat îndreptarea erorilor materiale strecurate în cadrul acestui titlu în ceea ce priveşte suprafeţele menţionate în intravilanul comunei Victoria, fără ca amplasamentul sau întinderea suprafeţei în fizic, totală, să sufere modificări.

Potrivit disp. art.I pct 11 din Legea nr.219/2012 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 81/2011 privind trecerea Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara din subordinea Ministerului Administratiei si Internelor in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, precum si pentru modificarea unor acte normative :”  După articolul 9 se introduc două noi articole, articolele 9^1 şi 9^2, cu următorul cuprins:…

…9^2. - Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1 din 5 ianuarie 1998, cu modificările şi completările ulterioare, se completează după cum urmează:…

… 2. După articolul 59 se introduce un nou articol, articolul 59^1, cu următorul cuprins:

 «Art. 59^1. - (1) Îndreptarea erorilor materiale înscrise în titlurile de proprietate care sunt produse din cauza erorilor de scriere se efectuează de oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară.

(2) Rectificarea titlurilor de proprietate se poate face de oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară, în temeiul hotărârii comisiei judeţene.

(3) Procedura de îndreptare a erorilor materiale şi de rectificare a titlurilor de proprietate va fi aprobată prin ordin cu caracter normativ al directorului general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.»"

În contextul arătat reiese că dispozitiile Legii nr.219/2012 invocată, ce a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 789 din 23 noiembrie 2012, atribuie de la acest ultim moment competenţa exclusivă de analiză şi soluţionare pentru cererile de rectificare a erorilor materiale din Titlurile de proprietate Comisiilor judeţene, în cadrul procedurii administrative reglementată prin Legea nr.18/1991.

Aşadar, conform textului de lege mentionat comisiile judeţene sunt cele abilitate să adopte hotărari cu privire la cererile de rectificare.

Conform art. 235 alin. 3 din Ordinul nr. 700/2014 privind aprobarea Regulamentului de avizare, recepţie şi înscriere în evidenţele de cadastru şi carte funciară, titlurile de proprietate se pot modifica de oficiul teritorial, în temeiul hotărârii comisiei judeţene, conform art. 591 alin. (2) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi se referă la: a) modificări ale numărului tarlalei/parcelei; b) modificarea numelui autorului dreptului de proprietate, în conformitate cu actele de stare civilă c) modificarea vecinătăţilor fără afectarea amplasamentului; d) modificarea suprafeţelor parcelelor fără modificarea suprafeţei totale.

De precizat este si faptul ca, în acest fel nu este îngrădit liberul acces la justiţie al persoanelor nemulţumite de modul de soluţionare sau al lipsei soluţionării, existând posibilitatea pentru acestea să conteste modul de soluţionare sau lipsa soluţionării cererilor de rectificare a erorilor materiale de către Comisia Judeţeană, prin intermediul plângerii reglementată de art. 53 din Legea nr.18/1991, republicată, cu modificări şi completări, în vederea exercitării controlului jurisdicţional de către instanţă.

Conform art. 53 alin 1 din Legea nr.18/1991, hotărârile comisiei judeţene asupra contestaţiilor persoanelor care au cerut reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate privată asupra terenului,  se comunică celor interesaţi prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire iar potrivit alin. 2 al aceluiaşi text de lege împotriva hotărârii comisiei judeţene se poate face plângere la judecătoria în a cărei rază teritorială este situat terenul, în termen de 30 de zile de la comunicare.

În interpretarea art. 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a statuat că dreptul de acces la justiţie nu este absolut, el poate  permite restricţii admise implicit, întrucât, prin chiar natura sa, este reglementat de către stat. Elaborând o astfel de reglementare, statele se bucură de o anumită marjă de apreciere. Totuşi, restricţiile aplicate nu pot limita accesul persoanei într-o asemenea măsură sau până într-acolo încât dreptul să fie atins în însăşi substanţa sa. În plus aceste restricţii nu sunt conforme cu art. 6 alin 1 din Convenţie decât dacă urmăresc un scop legitim şi dacă există un raport rezonabil de proporţionalitate între mijloacele utilizate şi scopul vizat (a se vedea cauza Lungoci împotriva României, definitivă la 26.04.2006, paragraful 36).

Or, analizând cerinţele arătate mai sus, instanţa constată că prin reglementarea competenţei exclusive de soluţionare a cererilor de rectificare a erorilor materiale strecurate în titlurile de proprietate emise în temeiul legii fondului funciar în favoarea chiar a organului emitent al acestor titluri de proprietate, se urmăreşte un scop legitim, respectiv acela de a asigura un termen rezonabil de soluţionare a acestor cereri, care, în sine, nu implică probleme de interpretare sau de aplicare a normelor de drept ci doar de verificare a corectitudinii datelor menţionate în titlurile de proprietate emise, verificări ce însă nu pot fi realizate de către instanţele de judecată cu aceeaşi celeritate ca în procedura administrativă, având în vedere încărcătura reală a activităţii actuale a instanţelor judecătoreşti (în medie 674 de dosare pe judecător la 6 luni la nivelul judecătoriilor în anul 2012, conform Raportului privind activitatea instanţelor de judecată în primul semestru al anului 2012 emis de către Consiliul Superior al Magistraturii, volumul şi încărcătura fiind în creştere). Totodată, prin această reglementare se urmăreşte şi degrevarea instanţelor judecătoreşti de acest tip de cauze, tocmai pentru a se putea asigura soluţionarea cu celeritate a cauzelor înregistrate pe rolul judecătoriilor pentru care nu este reglementată o astfel de procedură.

De asemenea, se observă că este respectat şi raportul rezonabil de proporţionalitate  între mijloacele utilizate şi scopul vizat, formularea cererii către organul emitent al titlului de proprietate nefiind o sarcină disproporţionată faţă de scopul descris mai sus.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a mai reiterat şi în cauza Buzescu împotriva României, hotărârea din 24.05.2005, paragraful 60, că art. 6 alin 1 din Convenţiwe nu obligă statele să supună litigiile asupra drepturilor şi obligaţiilor cu caracter civil unei proceduri care să respecte integral, în toate etapele, cerinţele art.6. intervenţia iniţială a organismelor administrative sau profesionale, care au sau nu prerogative judiciare, care nu îndeplinesc toate cerinţele, poate fi justificată dacă aceste organisme se supun controlului ulterior al unui organ judiciar cu competenţă deplină, care garantează drepturile prevăzute de art. 6 alin 1 din Convenţie.

În acest sens, modul de soluţionare sau chiar lipsa de soluţionare a cererilor de rectificare a erorilor materiale de către Comisia Judeţeană poate fi contestată conform plângerii reglementată de art. 53 din Legea nr.18/1991, republicată, cu modificări şi completări, în vederea exercitării controlului jurisdicţional de către instanţa de judecată, fiind astfel garantat pe deplin accesul la justiţie.

Având în vedere refuzul soluţionării cererii de rectificare a titlului de proprietate cu nr. xx înregistrată sub nr. aa la Comisia Locală a comunei Victoria pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor şi înregistrată sub nr. bb la Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi, astfel cum rezultă din adresele nr. 6151/5289/28.11.2013, fila 19 şi nr. 18638/25.11.2013, fila 20, faţă de dispoziţiile mai sus citate, instanţa constată că în sarcina Comisiei Judeţene Iaşi pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor  revine obligaţia de a emite o hotărâre în sensul indicat de art. 59 1 din Legea nr. 18/1991, de admitere sau de respingere, hotărâre ce este supusă la rândul său dispoziţiilor art. 53 din Legea nr. 18/1991.

Având în vedere că cererea înregistrată sub nr. 5289/07.10.2013 la Comisia Locală a comunei V pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor şi înregistrată sub nr. bb la Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi nu a fost respinsă în urma analizei temeiniciei cererii prin emiterea unei hotărâri de către Comisia Judeţeană Iaşi pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, instanţa urmează a admite cerere de chemare în judecată, în sensul obligării Comisiei Judeţene Iaşi la soluţionarea acestei cereri de rectificare în conformitate cu dispoziţiile art. 591 din Lege anr. 18/1991 coroborat cu art. 235 alin. 3 lit  d din Ordinul nr. 700/2014 privind aprobarea Regulamentului de avizare, recepţie şi înscriere în evidenţele de cadastru şi carte funciară.