Suspendare executare silită. Motive obiective privind suspendarea.

Decizie 213 din 01.10.2015


Cuprins pe materii: Apel. Suspendare executare silită. Motive obiective privind suspendarea.

art.718 alin.1 şi 2 C.p.c.

Instanţa va ţine cont în soluţionarea cererii de cuantumul ridicat al sumelor ce se cer a fi executate silit, calitatea contestatoarei de societate comercială, activitatea acesteia putând fi grav afectată existând riscul intrării în faliment, apoi ca o consecinţă prejudicierea altor societăţii cu care contestatoarea se află în relaţii contractuale.

Secţia II civilă, dec. civ. nr.213 din 01 oct. 2015 

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Galaţi, apelanta S.C. A. S. SRL a solicitat suspendarea executării silite ce face obiectul dosarului de executare nr. 44/TS/2014 al B.E.J. Tudorie Ștefan, până la soluţionarea contestației la executare ce face obiectul aceluiași dosar. Soluţionând cauza cu care a fost învestită, Judecătoria Galaţi prin încheierea din data de 14.07.2015 a respins cererea de suspendare ca nefondată.

Împotriva acestei încheierii, contestatoarea a formulat apel în termenul legal, arătând în esenţă în motivare că, instanţa de fond a înlăturat toate apărările invocate, făcând o nejustificată analiză în raport cu prejudiciul pe care-l va suferii.

Potrivit art.718 alin.1 C.p.c. până la soluţionarea contestaţiei la executare sau a altei cereri privind executarea silită, la solicitarea părţi interesate şi numai pentru motive temeinice instanţa competentă poate suspenda executarea, şi potrivit alin.2 din acelaşi text de lege, pentru a se dispune suspendarea executării silite cel care solicită trebuie să dea în prealabil o cauţiune calculată conform prevederilor aceluiaşi text de lege. 

Instanţa de apel a reţinut în primul rând cuantumul ridicat al sumelor ce se cer a fi executate silit, calitatea contestatoarei de societate comercială, activitatea acesteia putând fi grav afectată existând riscul intrării în faliment, apoi ca o consecinţă prejudicierea altor societăţii cu care contestatoarea se află în relaţii contractuale, există motive temeinice care conduc la concluzia că, activitatea contestatoarei ar putea fi grav afectată iar în susţinerea acestor aspecte sunt avute în vedere contractele încheiate şi aflate în derulare, în final fiind admis apelul.