Uzucapiune

Sentinţă civilă 644 din 25.06.2014


Uzucapiune cu privire la imobilele care fac obiectul restituirii în temeiul unor legi speciale (Legea nr.10/2001, Legea nr.18/1991 etc.)

Dosar nr. 16159/55/2006**

Prima instanţă :

Admite acţiunea formulată de reclamanta S.C. “V” S.A., prin lichidator SC „E” S.R.L., în contradictoriu cu pârâtul E.F. Constatată că reclamanta a dobândit prin uzucapiune dreptul de  proprietate asupra cotei de 1/2  din imobilele înscrise în CF sub nr. top şi în CF sub nr. top fiind îndrumat Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Arad, la efectuarea cuvenitelor menţiuni în cărţile funciare. Fără cheltuieli de judecată.

Instanţa de apel :

Admite apelul. S-a reţinut, sintetic, reclamanta nu poate invoca favorabil dobândirea dreptului de proprietate prin uzucapiune, indiferent de temeiul în drept pe care l-ar invoca-Codul civil sau Decretul- Lege 115/1938- deoarece, nu numai că sunt incidente printr-o interpretare extensivă raportat la scopul normei (acela de conservare a situaţiei juridice a imobilelor ce intră sub incidenţa legii ), dispoziţiile art.21 alin.5 din Legea 10/2001, în condiţiile în care nici procedurile administrative şi nici cele judiciare nu sunt soluţionate, orice act ce are ca finalitate modificarea titularului dreptului de proprietate fiind lovit de nulitate, dar mai ales pentru faptul că, posesia pe care reclamanta a exercitat-o asupra imobilelor este una cu titlu precar, şi nu sub nume de proprietar, precaritatea derivând din obligaţia de restituire a bunului către proprietar care, până în anul 1989 a fost Statul Român de la care a preluat doar folosinţa, iar după 1989, descendenţii foştilor proprietari tabulari, unul fiind pârâtul Filotti Victor Silviu, cărora, după cum s-a arătat şi mai sus, legile speciale cu caracter reparator le recunosc vocaţia la restituire în una din formele prevăzute de aceasta, de asemenea sus menţionate.

Instanţa de recurs :

Respinge recursul.