Drepturi băneşti (dobânda legală)

Sentinţă civilă 97/LMA din 26.02.2015


Cod operator: 11276

R O M Â N I A

TRIBUNALUL SATU MARE

SECŢIA I CIVILĂ

SENTINŢA CIVILĂ  Nr. 97/LMA/2015

Şedinţa publică de la 26 Februarie 2015

Completul compus din:

Pe rol se află judecarea litigiului de muncă privind pe reclamantul SINDICATUL Z, cu sediul în …, în reprezentarea membrilor de sindicat …, în contradictoriu cu pârâta X,  cu sediul în Drăguşeni, str. Principală, nr. 42 jud. Satu Mare, având ca obiect drepturi băneşti.

Se constată că judecarea cauzei a avut loc în şedinţa publică din data de 19.02.2015, amânându-se pronunţarea pentru şedinţa de azi, când în urma deliberării.

INSTANŢA

DELIBERÂND

Asupra litigiului de muncă de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată sub nr. de mai sus, SINDICATUL Z în reprezentarea membrilor de sindicat  în calitate de reclamanţi cuprinşi în tabelul anexat cererii, a chemat în judecată unitatea şcolară X,  cu sediul în …, solicitând ca prin hotărârea ce se va pronunţa în cauză, să se dispună:

- obligarea pârâtei la plata către fiecare reclamant în parte a dobânzii legale aferentă drepturilor băneşti cuvenite Sent. Civ. nr. 249/LMA/16.02.2011 pronunţată în dosar nr. …/83/2009; Decizia Civilă nr. 5574/R/11.12.2012 pronunţată în dosar nr. …/83/2012, calculată de la data pronunţării hotărârii în care sunt cuprinse drepturile salariale şi până la data plăţii efective.

În susţinerea cererii se arată că, prin hotărârile indicate în petitul acţiunii parata a fost obligată la plata drepturilor băneşti cuvenite reclamanţilor ,însa cu toate că este irevocabilă şi executorie aceştia din urma nu au beneficiat de plata drepturilor salariale cuprinse în dispozitiv. Astfel că în conformitate cu dispoziţiile art.166 al.4 din codul muncii ,întârzierea nejustificata a plaţii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune - interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului în condiţiile în care potrivit art.161 salariile se plătesc înaintea oricăror obligaţii băneşti ale angajatorilor. De asemenea potrivit art.278 al.1 din codul muncii, dispoziţiile prezentului cod se întregesc cu celelalte dispoziţii cuprinse în legislaţia muncii si în măsura în care nu sunt incompatibile cu specificul raporturilor de muncă prevăzute de prezentul cod ;cu dispoziţiile legislaţiei civile .

Prin urmare, apreciază că si în privinţa daunelor interese datorate de unitatea angajatoare salariaţilor pentru neplata la timp a drepturilor salariale sunt aplicabile dispoziţiile codului civil. Daunele interese potrivit codului civil în cazul obligaţiilor băneşti sunt moratorii iar potrivit art.1535 al.1 în cazul în care o sumă de bani nu este plătită Ia scadenţă, creditorul are dreptul la daune moratorii, de la scadenţă până în momentul plaţii, în cuantumul prevăzut de părţi sau, în lipsă, în cel prevăzut de lege, fără a trebui să dovedească vreun prejudiciu. În acest caz debitorul nu are dreptul să facă dovada că prejudiciul suferit de creditor ca urmare a întârzierii plaţii ar fi mai mic.

În egală măsură mai sunt incidente în cauză şi dispoziţiile art.2 din O.G.nr.13/2011 privind dobânda legală renumeratorie si penalizatoare pentru obligaţiile băneşti, precum şi pentru reglementarea unor masuri financiar – fiscale în domeniul bancar, potrivit cărora în cazul în care potrivit dispoziţiilor legale sau prevederilor contractuale, obligaţia este purtătoare de dobânzi renumeratorii sau penalizatoare după caz, şi în absenta stipulaţiei exprese a nivelului acestora de către părţi, se va plăti dobânda legală aferentă fiecăreia dintre acestea. De asemenea, potrivit art.1 alin.3 din O.G.nr.13/2011 dobânda legala este penalizatoare pentru obligaţiile băneşti iar potrivit art.10 din ordonanţă dispoziţiile art.1535 din L 287/2009 republicată sunt aplicabile dobânzii penalizatoare. Ori potrivit acestor texte de lege în cazul dobânzii penalizatoare care este specifică obligaţiilor băneşti .debitorul nu trebuie pus în întârziere, prin urmare dobânda curge de la data scadentei după cum prevăd dispoziţiile art.1535 al.1 din codul civil. Această punere în întârziere a debitorului se cere doar în cazul obligaţiilor de a face şi în cazul altor obligaţii potrivit art.1536 cod civil. Mai precizează faptul că aceste dobânzi penalizatoare reprezintă preţul lipsei de folosinţă privind drepturile salariale ale reclamanţilor începând cu data scadentă a acestora care corespunde datei pronunţării hotărârilor judecătoreşti în materia litigiilor de muncă si pană în momentul plaţii efective a acestora.

În drept invocă art.161, 166 al.4 , ART.287 alin.1 din Codul muncii, art.1535 si 1536 din codul civil ,art.1 , art.10 din O.G. nr.13/2011.

În probaţiune anexează hotărârile judecătoreşti indicate în petitul acţiunii.

Analizând cererea raportat la dispoziţiile legale aplicabile în cauză instanţa reţine următoarele :

Prin hotărârile judecătoreşti irevocabile devenite titluri executorii în perioada 2010 – 2013 reclamanţilor li s-au recunoscut drepturile salariale indicate, fiind deci vorba de creanţe certe, lichide şi exigibile.

Conform hotărârilor judecătoreşti menţionate, unitatea şcolară pârâtă a fost obligată să le plătească drepturile salariale menţionate anterior, sume ce urmau să fie actualizate conform indicelui de inflaţie, fără să fi solicitat si aplicarea de dobânzi.

Drepturile salariale restante au fost amânate la plată de către unitatea şcolară pârâtă, în baza mai multor acte normative succesive, nefiind achitate integral nici până în prezent. Astfel, prin O.U.G. nr. 71/2009, O.U.G. nr. 45/2010 şi apoi O.U.G. nr. 113/2010, s-a dispus eşalonarea obligaţiei de plată a sumelor.

 Dobânda îşi are temeiul în art. 1088 Cod civil, iar actualizarea îşi are raţiunea în respectarea principiului reparării integrale a pagubei.

Prin acordarea dobânzii se urmăreşte sancţionarea debitorului pentru executarea cu întârziere a obligaţiei care îi incumbă, pe când prin actualizarea debitului se urmăreşte acoperirea unui prejudiciu efectiv cauzat de fluctuaţiile monetare în intervalul scurs de la data scadenţei şi cea a plăţii efective a sumei datorate.

Întârzierea în executarea unei obligaţii generează acordarea de daune creditorului căruia neexecutarea la timp i-a cauzat un prejudiciu. Astfel, potrivit dispoziţiilor art.1088 al.1l din Codul civil, în forma în vigoare la data la care s-a născut obligaţia de plată, în cazul obligaţiilor care au ca obiect o sumă oarecare, daunele-interese pentru neexecutare nu pot cuprinde decât dobânda legală, pentru ca, la alin.2 al aceluiaşi articol, să se prevadă că aceste daune-interese se cuvin fără ca creditorul să fie ţinut a justifica despre vreo pagubă, ele fiind debite din ziua cererii de chemare în judecată.

Aceste dispoziţii au fost, de altfel, preluate în mod asemănător de art. 1535 din NCC „în cazul în care o sumă de bani nu este plătită la scadenţă, creditorul are dreptul la daune moratorii, de la scadenţă până în momentul plăţii, în cuantumul convenit de părţi sau, în lipsă, în cel prevăzut de lege, fără a trebui să dovedească vreun prejudiciu. In acest caz, debitorul nu are dreptul să facă dovada că prejudiciul suferit de creditor ca urmare a întârzierii plăţii ar fi mai mic. Dacă, înainte de scadenţă, debitorul datora dobânzi mai mari decât dobânda legală, daunele moratorii sunt datorate la nivelul aplicabil înainte de scadenţă. Dacă nu sunt datorate dobânzi moratorii mai mari decât dobânda legală, creditorul are dreptul, în afara dobânzii legale, la daune-interese pentru repararea integrală a prejudiciului suferit."

În acest sens s-a pronunţat şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care prin Decizia nr.2/17 februarie 2014 a admis recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, stabilind că: "In aplicarea dispoziţiilor art.1082 şi art.1088 din Codul civil din anul 1864, respectiv art.1531 alin.(1), alin.(2) teza I şi art.1535 alin.(1) din Legea nr.287/2009 privind Codul civil, pot fi acordate daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eşalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar în condiţiile art. l şi art.2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariate personalului din sectorul bugetar, aprobată cu modificări prin Legea nr.230/2011, cu modificările şi completările ulterioare."

Art.517(4) din noul Cod de procedură civilă prevede că dezlegarea dată problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instanţă.

Pentru aceste considerente, instanţa va admite acţiunea şi în consecinţă, va fi obligată unitatea pârâtă la plata către fiecare reclamant în parte a dobânzii legale aferentă drepturilor băneşti cuvenite conform sentinţelor indicate în cuprinsul acţiunii introductive, calculată de la data pronunţării hotărârii în care sunt cuprinse drepturile salariale şi până la data plăţii efective.

Asistenţii judiciari, participând la deliberare cu vot consultativ, au exprimat aceeaşi opinie profesională în cauză.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite acţiunea civilă formulată de SINDICATUL Z, cu sediul în …, în reprezentarea reclamanţilor …, în contradictoriu cu pârâta X,  cu sediul în …şi, în consecinţă:

Obligă pârâta la plata către fiecare reclamant în parte a dobânzii legale aferentă drepturilor băneşti cuvenite conform Sent.Civ.nr.249/LMA/16.02.2011 pronunţată în dosar nr. …/83/2009; Decizia Civilă nr.5574/R/11.12.2012 pronunţată în dosar nr. …/83/2012 calculată de la data pronunţării hotărârii în care sunt cuprinse drepturile salariale şi până la data plăţii efective.

Executorie.

Cu apel în 10 zile de la comunicare; cererea de apel se depune la Tribunalul Satu Mare.

Pronunţată azi, 26.02.2015, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.