Săvârşirea infracţiunii de „înşelăciune”, prevăzută şi pedepsită de art. 244 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal, ca urmare a împăcării cu persoana vătămată y.z. (faptă din 03.11.2014).

Sentinţă penală 1371 din 10.09.2015


Obiect –  Săvârşirea infracţiunii de „înşelăciune”, prevăzută şi pedepsită de art. 244 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal, ca urmare a împăcării cu persoana vătămată Y.Z. (faptă din 03.11.2014).

Cuprins pe materii : Drept penal. Înşelăciune. Recidiva.  Încetarea procesului penal.

Index alfabetic :

-Înşelăciune

-Recidiva

-Împăcarea

-Încetarea procesului penal

Judecătoria Galaţi, secţia penală, sentinţa penală nr. 1371/10.09.2015

 Instanţa de fond a reţinut în sarcina inculpatei X. Y. că, în data de 03.11.2014, sub pretextul oferirii spre vânzare a unui număr de 36 de pachete de ţigări la un preţ redus, a indus în eroare persoana vătămată YZ, oferindu-i acestuia în fapt un colet împachetat ce conţinea polistiren şi un PET cu apă, cauzându-i acestuia un prejudiciu de 250 lei, întruneşte elementele constitutive a unei infracţiuni de „înşelăciune”, faptă prev. de art. 244 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal.

Instanţa, a constatat că la termenul de judecată din data de 02.09.2015, între persoana vătămată și inculpată a intervenit împăcarea.

Instanța a reținut astfel că, există unul din cazurile care împiedică exercitarea acțiunii penale, respectiv împăcarea părților și, în consecinţă, se impune pronunțarea unei soluții de încetare a procesului penal, potrivit art. 16 alin. 1 lit. g) teza a II-a Cod de procedură penală.

În ceea ce priveşte efectele pe care le produce împăcarea părților, potrivit art. 159 alin. 2 Cod penal, aceasta înlătură răspunderea penală și stinge acțiunea civilă, determinând încetarea procesului penal, potrivit art. 396 alin. 6 Cod de procedură penală.

În consecință, în raport de manifestarea expresă de voinţa a persoanei vătămate și a inculpatei, precum și de textele legale menționate, instanţa a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatei XY, pentru săvârșirea infracţiunii de ”înșelăciune”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 244 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal, potrivit dispozițiilor art. 17 alin. 2 Cod de procedură penală, în referire la art. 16 alin. 1 lit. g) teza a II-a Cod de procedură penală.

În baza art. 159 alin. 2 Cod penal, a constatat stinsă acțiunea civilă exercitată de persoana vătămată.

În baza art. 404 alin. 4 lit. a) Cod procedură penală, în referire la art. 72 alin. 1 Cod penal, a constatat că inculpata a fost reținută 24 de ore în data de 20.11.2014.

În baza dispoziţiilor art. 274 alin. 1, raportat la art. 272 Cod procedură penală, onorariul parțial al apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpat, a fost plătit către Baroul de Avocaţi Galaţi din fondurile speciale ale Ministerului Justiţiei, urmând a rămâne în sarcina statului.

În baza art. 275 alin. 1 și art. 275 alin. 1 pct. 2 lit. d) Cod procedură penală, a obligat inculpata la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 100 lei reprezintă cheltuieli judiciare avansate de stat pentru faza de urmărire penală.

În baza art. 275 alin. 1 pct. 2 lit. d) Cod de procedură penală, obligat persoana vătămată la plata sumei de 50 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Calea de atac

Nici părţile şi nici Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi nu au formulat cale de atac, hotărârea rămânând definitivă prin neapelare.

Problema de drept

Instanţa a dispus încetarea procesului penal, ca urmare a împăcării părţilor, iar cu privire la latura civilă a cauzei, instanţa a dat eficienţă dispoziţiilor Codului penal care precizează că împăcarea părţilor stinge acţiunea civilă exercitată în procesul penal, pe când soluţia legislativă a Codului de procedură penală prevede că instanţa lasă nesoluţionată acţiunea penală.