Executarea silită contra moştenitorilor, decesul debitorului anterior încuviinţării executării silite, nulitatea executare silită, notificare moştenitori, termenul de formulare a contestaţiei la executare

Decizie 300 din 04.06.2015


Cuprins pe materii: Executarea silită contra moştenitorilor, decesul debitorului anterior încuviinţării executării silite, nulitatea executare silită, notificare moştenitori, termenul de formulare a contestaţiei la executare

Index alfabetic:- executare silită contra moştenitorilor

- Nulitate executare silită

-Notificare moştenitori

Termenul de formulare a contestaţiei la executare începe să curgă la expirarea termenului de 8 zile reglementat de art. 397 alin.1 V.C.proc.civ. executarea silită contra moştenitorilor este legal realizată dacă aceştia au fost notificaţi conform art. 397 al. 1 VCPC.

În cauză contestatoarea invocă un impediment la executarea silită şi anume nulitatea executării silite, pe motiv că această este demarată împotriva unei persoane decedate .

Considerând că este vorba de excepţia lipsei capacităţii procesuale de folosinţă, recurenta susţine că această excepţie poate fi invocată oricând, chiar şi cu depăşirea termenului prevăzut de art. 401 alin. 1 lit. a şi c V.C.proc.civ.

În concret, din actele şi lucrările dosarului, rezultă următoarele:

Debitorul AG  a decedat la data de 04.04.2012.

Cererea de executare silită a fost depusă la data de 28.01.2013, iar încuviinţarea executării silite a avut loc la data de 05.02.2013.

După emiterea somaţiilor imobiliare şi a proceselor verbale din februarie 2013, deoarece debitorul era decedat, executorul judecătoresc a procedat la notificarea moştenitorilor, sens în care recurenta a semnat de primire la data de 21.03.2013, acestora acordându-se un termen de 8 zile, pentru a se conforma titlului executoriu.

Se constată că executorul a respectat disp. art. 397 alin.1 V.C.proc.civ. referitoare la executarea în contra moştenitorilor.

În consecinţă, în privinţa recurentei, pentru exercitarea în termen a unei contestaţii la executare, a început să curgă un nou termen de 15 zile, calculat de la data expirării termenului de 8 zile prev. de art. 397 alin.1 V.C.proc.civ. Ca urmare, o contestaţie depusă cu respectarea termenului prev. de art. 401 V.C.proc.civ. trebuia depusă cel mai târziu la data de 15.04.2013.

Cum prezenta contestaţia a fost depusă la data de 12.07.2013, cu mult după expirarea termenelor mai sus menţionate, rezultă că recurenta a pierdut termenele procedurale înlăuntrul cărora putea invoca neregularităţi ale executării silite.

Cum tardivitatea echivalează cu inexistenţa, având în vedere că executarea silită este demarată legal în contra moştenitorilor, reţinând şi că recurenta nu a criticat în mod expres încheierea din data de  21.03.2014 pronunţată de Judecătoria Galaţi, rezultă că soluţia instanţei este corectă şi nu se impune a fi reformată.