Uzucapiune

Sentinţă civilă 1257 din 16.06.2015


S-a luat în examinare judecarea cauzei civile privind pe reclamantul GR împotriva pârâţilor Comuna B prin Primar şi Consiliul Local B, cu obiect uzucapiune.

La apelul nominal, nu au răspuns părţile.

Procedura completă. 

Dezbaterile asupra fondului cauzei au avut loc în şedinţa Camerei de Consiliu din data de 09.06.2015, fiind consemnate în încheierea de şedinţă din acea dată, care face parte integrantă din prezenta hotărâre, pronunţarea cauzei fiind amânată în vederea deliberării, pentru data de azi, când

INSTANŢA

Deliberând asupra acţiunii civile de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată la această instanţă la data de  04.04.2014 sub nr. 1224/208/2014, reclamantul GR  a chemat în judecată pârâţii Comuna B prin Primar şi Consiliul Local B, solicitând instanţei ca prin sentinţa ce se va pronunţa să dispună dobândirea dreptului de proprietate, prin uzucapiune, asupra terenului de 300 mp, pe care se află casa cu nr. 23 neîntabulată – din CF nr.772 V – nr.top2344/1/1 Păşune la T, în suprafaţă totală de 876711 mp.

În motivarea cererii reclamantul a arătat că părinţii săi, GR şi Gherga GM, în prezent decedaţi, au avut posesia şi folosinţa terenului de 300 mp din totalul de 876711 mp, evidenţiat în CF nr.772 V – nr.top 2344/1/1 Păşune în T, de peste 60 de ani. Porţiunea de teren este delimitată prin împrejmuire de restul terenului.

Din certificatul fiscal eliberat de Primăria B rezultă că valoarea impozabilă este de 15.000 lei, pentru care reclamantul a achitat o taxă de timbru în cuantum de  857 lei (fila 20 dosar

A mai învederat reclamantul că a exercitat  asupra imobilelor menţionate, împreună cu antecesorii săi o posesie publică, continuă, netulburată şi sub nume de proprietar de peste 60 de ani, plătind impozitul către stat şi fiind cunoscuţi în comunitate ca proprietari ai acestora.

Reclamantul a mai arătat că terenul face parte din patrimoniul Comunei B, întrucât Composesoratul de Păşunat a locuitorilor din Comuna V numai există, iar de la intrarea în stăpânirea imobilelor menţionate autorii reclamantului au înţeles să se comporte ca proprietari exclusivi, astfel fiind cunoscuţi şi de  vecini, achitând integral impozitele şi taxele.  A apreciat reclamantul îndeplinită condiţia posesiei utile.

Reclamantul a anexat cererii înscrisuri.

La dosar s-a administrat proba cu înscrisuri şi cea testimonială, probe din analiza cărora  instanţa reţine următoarele:

Asupra imobilului din CF 772 V nr.top 2344/1/1 Păşune La T de 876711 mp  , CF vechi  1591/1929, proprietar tabular al imobilului este  Statul Român – Comuna B, ca urmare a desfiinţării Composesoratului de Păşunat a locuitorilor din Comuna V.

 Întrucât proprietarul tabular - Composesoratului de Păşunat a locuitorilor din Comuna V - s-a desfiinţat, reclamantul a chemat în judecată  Comuna B prin Primar şi Consiliul Local B.

În aceste condiţii, în temeiul art.1051 C.pr.c, instanţa a emis o somaţie publică şi a dispus afişarea acesteia la sediul  Primăriei comunei B, BCPI C, uşa instanţei şi de asemenea a dispus publicarea somaţiei în 2 ziare de circulaţie pentru ca, în termenul legal, orice persoană care ar putea face opoziţie acţiunii promovate în instanţă să se prezinte la Judecătoria Caransebeş. După trecerea unui interval de timp de 6 luni, stabilit de art. 1051 alin. 1 lit. e din C.pr. civ. şi calculat de la data emiterii celei din urmă publicaţii 18.06.2013,  se constatată că nu s-a prezentat nicio persoană care să formuleze opoziţie la cererea de uzucapiune. În atare situaţie instanţa a procedat la cercetarea fondului, constatându-se că reclamantul a dobândit un drept de proprietate prin uzucapiune asupra terenului în suprafaţă de 300 mp teren din terenul cu nr.top 2344/1/1 Păşune La T de 876711 mp din CF 772 V, fiind îndeplinite condiţiile prev. de lege, respectiv art. 28 din Decretul 115/1938 şi art. 1847 C.civ., care reglementează uzucapiunea extratabulară, după cum urmează.

Martorii DI şi VS, ambii locuitori ai localităţii V, ce aparţine de comuna B, au arătat că terenul ce face obiectul prezentei cauze este folosit de mai bine de 50 de ani de către reclamant şi chiar casa care se află situată pe acesta a fost  construită de către antecesorii săi, la nivelul comunităţii locale  GR şi antecesorii săi sunt cunoscuţi ca fiind proprietari ai imobilului, context în care se reţine că reclamantul a exercitat asupra terenului o posesie continuă, neîntreruptă, netulburată, publică şi sub nume de proprietar asupra terenului care a fost de altfel şi identificat prin documentaţia tehnică de delimitare şi amplasament  efectuată de către ing. BM.

Conform adeverinţei cu  nr. 723/30.04.2014 (fila 25), primăria B a confirmat că terenul de construcţii aflat în intravilanul localităţii V, în suprafaţă de 300 mp dezlipit din CF nr.772 V nr.top.2344/1/1 nu face parte din domeniul public al comunei B, nefiind înscris în HG 532/2002 privind atestarea domeniului public al judeţului CS, casa cu nr.23 din V fiind construită în anul 1962.

Potrivit art. 1492 din Codul civil austriac , pentru uzucapiune, pe lângă capacitatea persoanei şi existenţa în circulaţie a bunului, mai trebuie ca cineva să aibă în posesiune efectivă bunul sau dreptul ce urmează a fi dobândit în acest mod, ca posesiunea să fie legitimă, de bună credinţă şi neviciată şi să fie continuată tot timpul cerut de lege. Termenul ordinar pentru dobândirea dreptului de proprietate prin uzucapiune este de 30 de ani, astfel cum prevăd dispoziţiile art. 1478 din Codul civil austriac. Raportat la aceste dispoziţii legale, pentru dobândirea dreptului de proprietate prin uzucapiune este necesară îndeplinirea următoarelor condiţii: exercitarea unei posesii asupra bunului pentru o perioadă de 30 de ani, posesia să fie legitimă, neviciată, iar posesorul să fie de bună credinţă.

Reclamantul şi antecesorii săi au exercitat o posesie utilă şi neviciată asupra imobilului în litigiu, conform probelor administrate în cauză, de peste 50 de ani.

Aceasta fiind starea de fapt instanţa va constata îndeplinite dispoziţiile Codului civil şi va admite acţiunea  astfel cum a fost formulată. 

Se va constata că reclamantul GR a dobândit prin uzucapiune dreptul de proprietate asupra  imobilului teren în suprafaţă de 300 mp teren din terenul cu nr.top 2344/1/1 Păşune La T de 876711 mp din CF 772 V.

Se va dispune înscrierea dreptului dobândit în temeiul prezentei hotărâri judecătoreşti în cartea funciară, la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.

În baza art. 453 C.pr. civ. va lua  act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

H O T Ă R Ă Ş T E

Admite cererea reclamantului GR, domiciliat în com.B, sat V nr.109A, judeţul CS în contradictoriu cu pârâtele Comuna B prin Primar şi Consiliul Local B, pentru uzucapiune.

Constată că reclamantul GR a dobândit dreptul de proprietate prin uzucapiune asupra suprafeţei de  300 mp teren din terenul cu nr.top 2344/1/1 Păşune La T de 876711 mp din CF 772 V.

Autorizează părţile să intabuleze în CF dreptul de proprietate astfel dobândit.

Cu apel în 30 de zile de la comunicare.

Apelul se depune la Judecătoria Caransebeş.

Data în camera de consiliu şi pronunţată în şedinţă publică, azi, 16.06.2015.

PREŞEDINTEGREFIER