Trafic de droguri de risc

Sentinţă penală 8 din 13.01.2012


Dosar nr. 2400/89/2011

R O M Â N I A

TRIBUNALUL VASLUI

SECŢIA PENALĂ

SENTINŢA PENALĂ Nr. 8

Şedinţa publică de la 13 Ianuarie 2012

Instanţa constituită din:

PREŞEDINTE:

Grefier:

Ministerul Public reprezentat de procuror

din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vaslui

Pe rol se află pronunţarea în cauza penală privind pe inculpaţii B D, M L şi M A, toţi trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc, fără drept, prev. de art. 2 alin.1 din Legea nr. 143/2000, modificată şi completată, cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal.

T R I B U N A L U L

Din actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt;

La data de 03 februarie 2011, ofiţerii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că numitul M L are preocupări pe linia traficului de droguri de risc şi anume comercializează cannabis şi rezină de cannabis pe raza judeţelor Iaşi şi Vaslui.

Din probele administrate în cauză s-a stabilit că în perioada februarie-iunie 2011, inculpaţii M L şi M A au deţinut şi comercializat droguri de risc pe raza municipiului Bârlad la diverşi dealeri şi consumatori de droguri. De asemenea, s-a stabilit că inculpatul M L a vândut în mod repetat droguri de risc, respectiv de 7 ori, investigatorilor şi colaboratorilor acoperiţi.

Astfel, la data de 03 februarie 2011, colaboratorul acoperit, autorizat potrivit ordonanţei nr. 7/A/2011 a cumpărat de la inculpatul M L cantitatea de 0,6 grame cannabis, pentru care a plătit suma de 100 lei.

La data de 18 martie 2011, colaboratorul acoperit, autorizat potrivit ordonanţei nr. 13/A/2011, a cumpărat de la inculpatul M L cantitatea de 0,9 grame rezină de cannabis, pentru care a plătit suma de 50 lei.

În ziua de 21 martie 2011, inculpatul M L i-a vândut investigatorului sub acoperire 1,5 grame de rezină de cannabis, primind suma de 50 lei. Pe data de 17 aprilie 2011 investigatorul sub acoperire „M” a întocmit un proces-verbal privind tranzacţia ce a avut loc anterior, atunci când inculpatul i-a vândut celui dintâi cantitatea de 1,5 grame de rezină de cannabis cu suma de 50 lei.

La data de 25 mai 2011, investigatorul sub acoperire „S”, autorizat conform ordonanţei nr. 23/A/2011 a cumpărat de la inculpatul M L cantitatea de 2,2 grame rezină de cannabis plătind suma de 70 lei.

La data de 22 iunie 2011, inculpatul M L i-a contactat pe investigatorii sub acoperire „S” şi „I” – acesta din urmă fiind autorizat potrivit ordonanţei nr. 25/A/2011 – pentru a le vinde acestora o cantitate mai mare de rezină de cannabis.

Ca urmare, în data de 24 iunie 2011, în jurul orelor 1600, inculpatul M L s-a întâlnit cu investigatorii sub acoperire în parcarea supermarketului LIDL din Bârlad, situat pe bulevardul Republicii şi, după o negociere de aproximativ 30 minute acesta s-a deplasat în parcarea celuilalt supermarket LIDL situat pe strada Ştefan cel Mare, unde s-a întâlnit cu inculpatul M A, care se afla într-un autoturism marca Opel, de culoare albastră, cu numărul de înmatriculare. După câteva minute, cei doi inculpaţi au revenit în parcarea unde s-au întâlnit prima dată, au urcat împreună în autoturismul investigatorilor sub acoperire, inculpatul M A fiind cel care a primit suma de 2.000 lei pentru marfa vândută.

Din raportul de constatare tehnico-ştiinţifică nr. 562551/2011 întocmit de specialişti din cadrul BCCO Iaşi s-a stabilit că inculpaţii M L şi M A au vândut investigatorilor sub acoperire cantitatea de 93,2 grame rezină de cannabis.

Din interceptările convorbirilor telefonice ale inculpaţilor pe parcursul zilei de 24 iunie 2011 s-a stabilit că o cantitate mai mare de rezină de cannabis se afla la domiciliul inculpatului B D. Ca urmare a percheziţiei efectuate la domiciliul inculpatului B D, aceste indicii s-au confirmat, astfel că, s-a găsit cantitatea totală de 552,2 grame rezină de cannabis.

În cauză au fost audiaţi martori, iar din declaraţiile acestora a rezultat că inculpaţii M L şi M A au vândut, în mod constant, în perioada februarie-iunie 2011, droguri de risc persoanelor care le-au solicitat.

Datorită faptului că traficul de droguri se realizează în mod conspirat, iar inculpaţii din prezenta cauză, s-a dovedit că erau bine ancoraţi în mediul infracţional, în desfăşurarea urmăririi penale s-au folosit mijloace probatorii pe măsură, constând în interceptarea convorbirilor telefonice şi folosirea investigatorilor sub acoperire şi a colaboratorilor acestora.

Inculpatul M L a vândut droguri de risc în perioada februarie-iunie 2011. Astfel, în luna aprilie 2011, inculpatul M L le-a vândut droguri numitelor, aşa cum rezultă din declaraţia martorei UD M, coroborată cu înregistrările convorbirilor telefonice din datele de 11.04.2011 şi 25.04.2011.

În lunile martie şi aprilie 2011, inculpatul M L i-a oferit în mod repetat, rezină de cannabis martorului zis „V”, astfel cum rezultă din declaraţia acestuia, care se coroborează cu transcrierile înregistrărilor convorbirilor telefonice din datele de 30.03.2011 şi 25.04.2011.

Martorul P V P a arătat că inculpatul M L vinde droguri de risc în municipiul Bârlad de circa doi ani, şi i-a oferit martorului în repetate rânduri haşiş, pentru care nu a achitat sume de bani.

De asemenea, martorii au declarat că în anul 2011 au cumpărat de mai multe ori de la inculpatul M L droguri de risc – cannabis şi rezină de cannabis – declaraţii ce se coroborează cu interceptările convorbirilor telefonice din care rezultă preocuparea constantă a inculpatului în a comercializa drogurile pe care le deţinea.

Această preocupare constantă a inculpatului M L a fost probată suplimentar prin cumpărările realizate în mod repetat de către investigatorii sub acoperire şi colaboratorii acestora, date la care s-au întocmit procese-verbale şi planşe foto cu drogurile de risc achiziţionate.

După fiecare cumpărare realizată autorizat, marfa a fost înaintată Laboratorului de Analiză şi Profil al Drogurilor Iaşi, iar din rapoartele de constatare ştiinţifică nr. 562350/07.02.2011, 562445/28.03.2011, 562446/29.03.2011, 562474/29.04.2011, 562532/25.05.2011 şi 562551/25.06.2011, întocmite de specialişti, rezultă că inculpaţii M L şi M A au pus în vânzare sau au vândut droguri de risc.

Pe de altă parte, în perioada martie-iunie 2011, martorul H I B a declarat că a achiziţionat în  mod repetat de la inculpatul M A porţii de câte 3 sau 6 grame de haşiş pentru consum propriu.

Aşa cum rezultă din procesul-verbal de redare a convorbirilor telefonice purtate între inculpaţi în data de 24.06.2011, în intervalul orar 1100-1706, în vederea comercializării unei cantităţi mai mari de rezină de cannabis investigatorilor sub acoperire, inculpaţii M L şi M A au luat legătura cu inculpatul B D de la care în final au luat marfa oferită spre vânzare.

Din raportul de constatare tehnico-ştiinţifică nr/25.06.2011, întocmit de specialişti, rezultă că inculpaţii M L şi M A au încercat să vândă investigatorilor sub acoperire cantitatea de 93,2 grame rezină de cannabis.

Ca urmare a percheziţiei domiciliare efectuate la inculpatul B D, în camera în care locuieşte acesta, s-a găsit cantitatea totală de 552,2 grame rezină de cannabis, în trei locuri indicate de acesta, astfel că sub pat s-a găsit cantitatea de 8,4 grame rezină de cannabis, după sobă, în într-un loc s-au găsit 6 bucăţi de rezină de cannabis în formă de plăci paralelipipedice, în cantitate totală de 542,3 grame, iar într-un alt loc s-a găsit cantitatea de 1,5 grame rezină de cannabis.  Calitatea acestor produse şi natura substanţei pe care o conţineau au fost confirmate prin raportul de constatare tehnico-ştiinţifică nr. 562552/25.06.2011.

În acest context, instanţa apreciază ca fiind nesinceră declaraţia inculpatului precum că ar fi găsit o cantitate aşa de importantă de rezină de cannabis la groapa de gunoi şi că ar fi deţinut-o acasă în intenţia de a o preda autorităţilor după ce a aflat că acea substanţă ar putea fi un drog. Din modul în care erau porţionate cantităţile de droguri găsite, în contextul în care în apropiere se afla şi un cântar de mare fineţe, este evident că inculpatul a deţinut droguri pe care le-a oferit spre vânzare şi a obţinut venituri din această operaţiune. În lipsa altor surse credibile de venit, instanţa reţine că sumele de bani găsite cu ocazia percheziţiei şi despre care inculpatul a arătat că îi aparţin, provin din vânzarea de droguri.

Prin probele propuse în apărare, inculpatul a încercat să demonstreze că se ocupa cu creşterea animalelor şi că din vânzarea cărnii şi a produselor lactate îşi asigura mijloacele necesare existenţei.

Din declaraţiile martorilor propuşi rezultă că inculpatul avea puţine animale acasă, nu avea condiţii pentru sacrificarea acestora şi că nu avea posibilitatea să desfacă zilnic sau săptămânal cantităţi importante de carne sau produse lactate preparate, în condiţiile în care pentru prepararea acestora din urmă nu s-a găsit nicio instalaţie sau locuri amenajate în acest sens.

La audierea din data de 25 iunie 2011, inculpatul M A a susţinut că drogurile de risc oferite spre vânzare investigatorilor sub acoperire nu proveneau de la inculpatul BD. De asemenea, inculpatul B D a declarat că nu le-a dat inculpaţilor M L şi M A sau altor persoane drogurile pe care le deţinea, deoarece, pretinde acesta, nu avea intenţia să le comercializeze.

Pentru a stabili veridicitatea susţinerilor inculpaţilor B D şi M A s-a dispus efectuarea unei constatări tehnico-ştiinţifice care să stabilească dacă probele prelevate din cantitatea de 93,2 grame sunt diferite de cele prelevate din cantitatea de droguri ridicată de la domiciliul inculpatului B D.

Din raportul de constatare tehnico-ştiinţifică nr. 143605/01.08.2011, realizat de către specialiştii Laboratorului Central de Analiză şi Profil al Drogurilor, rezultă că probele înaintate sunt asemănătoare în ceea ce priveşte concentraţiile substanţelor constituente.

Faptele inculpaţilor de a deţine, a oferi şi de a pune în vânzare, în mod repetat, droguri de risc, realizează conţinutul infracţiunii de trafic de droguri de risc, prev. de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, modificată prin Legea nr. 522/2004 cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal.

Pentru infracţiunile săvârşite, inculpaţilor li se va stabili câte o pedeapsă la individualizarea cărora, în cadrul general prev. de art. 52 şi art. 72 Cod penal, vor fi avute în vedere gradul de pericol social concret ridicat al faptelor comise, datele privind persoana inculpaţilor şi atitudinea acestora în timpul procesului penal.

De asemenea, inculpaţilor li se va aplica şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit. a) teza a II-a şi lit. b) Cod penal. Este evident că gravitatea faptelor comise îi fac nedemni pe inculpaţi de a fi aleşi în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat.

Pe durata executării pedepselor se vor interzice inculpaţilor exercitarea drepturilor prev. de art.64 lit. a) teza a II-a şi b) Cod penal în condiţiile prev. de art.71 Cod penal.

În baza art. 350 alin. 1 Cod procedură penală se va menţine starea de arest preventiv a inculpaţilor.

În temeiul art.88 alin.1 Cod penal se va deduce din pedepsele aplicate inculpaţilor durata reţinerii şi arestării preventive  de la 25 iunie 2011 la zi.

În baza art.17 alin.1,2 din Legea nr. 143 /2000 se va dispune confiscarea de la inculpatul M La cantităţii de 8,8 grame rezină de cannabis, de la inculpatul M A a cantităţii de 93,2 grame rezină de cannabis şi de la inculpatul B D a cantităţii de 534,5 grame rezină de cannabis, cantităţi aflate la I.G.P.R. – Direcţia cazier judiciar, statistică şi evidenţe operative. Se va dispune distrugerea drogurilor şi păstrarea de contraprobă conf. art. 18 alin.1 din Legea 143/2000.

În baza art.118 lit. b) Cod penal, se va confisca de la inculpatul M L suma de 1.870 lei, de la inculpatul M A suma de 450 lei şi de la inculpatul B D sumele de 2.900 lei – consemnaţi la CEC  Sucursala Iaşi, cu chitanţa nr. şi 100 euro – depuşi la B.C.R. – Sucursala Iaşi cu ordinul de încasare nr. şi se va menţine cu privire la aceste sume sechestrul asigurător instituit prin Ordonanţa procurorului nr. 19D/P/2011 din 07.07.2011.

În baza art.118 lit. b) Cod penal, se va confisca de la inculpatul M L un telefon mobil marca MOTOROLA cu cod, cartelă SIM Orange, seria 1 şi cartela SIM Orange cu, de la inculpatul B D un telefon mobil marca NGM dual SIM, cu codul, cartelele aferente şi un cântar electronic marca QELINGER şi de la inculpatul M A un telefon mobil marca NOKIA 8 cu cartela SIM Cosmote şi telefon mobil marca SONY ERICSSON seria cu cartela SIM Orange seria, bunuri aflate la B.C.C.O.  din cadrul I.P.J. Iaşi.

În baza dispoziţiilor art. 191 Cod procedură penală, inculpaţii vor fi obligaţi la plata cheltuielilor judiciare către stat.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Condamnă inculpaţii:

1. M L, fiul, în prezent deţinut în Penitenciarul Iaşi, fără antecedente penale, la pedeapsa de 6 ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art.64 lit. „a” teza a II-a şi lit.”b” Cod penal pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc prev. de art.2 alin.1 din Legea nr.143/2000, modificată prin Legea nr.522/2004 cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal.

2. M A,  fără antecedente penale, la pedeapsa de 4 ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art.64 lit. „a” teza a II-a şi lit.”b” Cod penal pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc prev. de art.2 alin.1 din Legea nr.143/2000, modificată prin Legea nr.522/2004 cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal.

3. BD, , la pedeapsa de 5 ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art.64 lit. „a” teza a II-a şi lit.”b” Cod penal pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc prev. de art.2 alin.1 din Legea nr.143/2000, modificată prin Legea nr.522/2004 cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal.

 Pe durata executării pedepselor interzice inculpaţilor exercitarea drepturilor prev. de art.64 lit. a) teza a II-a şi b) Cod penal în condiţiile prev. de art.71 Cod penal.

În baza art. 350 alin. 1 Cod procedură penală menţine starea de arest preventiv a inculpaţilor.

În temeiul art.88 alin.1 Cod penal deduce din pedepsele aplicate inculpaţilor durata reţinerii şi arestării preventive  de la 25 iunie 2011 la zi.

În baza art.17 alin.1,2 din Legea nr. 143 /2000 confiscă de la inculpatul M L cantitatea de 8,8 grame rezină de cannabis, de la inculpatul M A cantitatea de 93,2 grame rezină de cannabis şi de la inculpatul B D cantitatea de 534,5 grame rezină de cannabis, cantităţi aflate la I.G.P.R. – Direcţia cazier judiciar, statistică şi evidenţe operative. Dispune distrugerea drogurilor şi păstrarea de contraprobă conf. art. 18 alin.1 din Legea 143/2000.

În baza art.118 lit. b) Cod penal, confiscă de la inculpatul M L suma de 1.870 lei, de la inculpatul M A suma de 450 lei şi de la inculpatul B D sumele de 2.900 lei – consemnaţi la CEC  Sucursala Iaşi, şi menţine cu privire la aceste sume sechestrul asigurător instituit prin Ordonanţa procurorului nr. 19D/P/2011 din 07.07.2011.

În baza art.118 lit. b) Cod penal, confiscă de la inculpatul M L un telefon mobil marca MOTOROLA cu, cartelă SIM Orange, şi cartela SIM Orange cu seria , de la inculpatul B D un telefon mobil marca NGM dual SIM, cu codul, cartelele aferente şi un cântar electronic marca QELINGER şi de la inculpatul M A un telefon mobil marca NOKIA cod cu cartela SIM Cosmote şi telefon mobil marca SONY ERICSSON seria cu cartela SIM Orange seria, bunuri aflate la B.C.C.O.  din cadrul I.P.J. Iaşi.

Obligă inculpaţii la câte 2.500 lei cheltuieli judiciare către stat.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 13 ianuarie 2012.

PREŞEDINTE,GREFIER,