Întreruperea executării pedepsei. Cazul prevăzut de art. 455 rap la art. 453 lit a Cod procedură penală.

Decizie 413/R din 19.07.2006


2. Întreruperea executării pedepsei. Cazul prevăzut de art. 455 rap la art. 453 lit a Cod procedură penală.

Prin sentinţa penală nr. 622 din 9 martie 2006 a Judecătoriei  Braşov a fost admisă cererea formulată de către condamnatul GA şi, în consecinţă, s-a dispus – în baza art. 455 raportat la art. 453 lit. a Cod procedură penală – întreruperea executării pedepsei de 5 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 201 din 15.06.2005 a Judecătoriei Rupea pe o durată de 3 luni începând cu data rămânerii definitive a sentinţei.

Pentru a pronunţa această hotărâre, prima instanţă a reţinut că petentul condamnat nu are la îndemână în sistemul penitenciar actual mijloacele minime pentru a face demersurile necesare în vederea examinării periodice a stării sale de sănătate, pentru a identifica momentul apariţiei complicaţiilor care ar impune operarea sa de urgenţă, fiind astfel lipsit de asistenţa medicală de specialitate pe durata executării pedepsei.

Apelul formulat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov împotriva acestei hotărâri a fost respins ca nefondat prin decizia penală nr. 258 din 6 iunie 2006 a Tribunalului Braşov, prin care a fost menţinută sentinţa pronunţată de Judecătoria  Braşov.

Împotriva acestei decizii a declarat recurs Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, invocând cazul de casare prevăzut de art. 385/9 alin.1 pct. 17/1 Cod procedură penală, apreciind că prin hotărâre s-a făcut o greşită aplicare a legii, în sensul că în mod greşit prima instanţă a ignorat termenul recomandat de către medicul legist drept perioadă de întrerupere a executării pedepsei, dispunând această măsură pe o perioadă de 3 luni, în loc de o lună recomandată de concluziile expertizei medico-legale.

Recursul este fondat şi urmează să fie admis pentru următoarele considerente:

Iniţial, raportul de constatare medico-legală nr. 127/E/3.02.2006 întocmit de Serviciul judeţean de medicină legală Braşov a conchis că petentul condamnat GA suferă de sechele fibronodulare post TBC stabilizat şi fractură femur drept 1/3 medie operată şi consolidată, apreciindu-se că acesta poate fi tratat în reţeaua sanitară a A.N.P. prin cabinetul locului de detenţie.

În faza procesuală a apelului a fost efectuat de către acelaşi Serviciu judeţean de medicină legală Braşov raportul de expertiză medico-legală nr. 1561/E/31.05.2006, fiind reexaminat datorită apariţiei durerilor la nivelul coapsei drepte. Cu această ocazie, examenul ortopedic efectuat a consemnat „fractură femur drept 1/3 medie operată, consolidată, necesitând intervenţie chirurgicală de urgenţă”.

Membrii comisiei de medici au apreciat că petentul condamnat nu poate fi tratat în reţeaua sanitară a A.N.P., nefiind în sistem medic ortoped, fiind necesară întreruperea executării pedepsei pe o perioadă de o lună, timp în care să se efectueze intervenţia chirurgicală pentru extragerea materialului de osteosinteză de la nivelul femurului drept.

În mod judicios instanţele au conchis că sunt întrunite condiţiile impuse de prevederile art. 455 raportat la art. 453 lit. a Cod procedură penală, întrucât s-a constatat pe baza unei expertize medico-legale că petentul condamnat suferă de o boală care îl pune în imposibilitate de a executa pedeapsa, impunându-se întreruperea executării pedepsei, însă pentru intervalul de timp recomandat de către aceiaşi medici legişti.

Dat fiind că temeiul admiterii cererii de întrerupere a executării pedepsei trebuie să îl constituie în ipoteza reglementată de art. 453 lit. a Cod procedură penală expertiza medico-legală, nu poate fi admis ca unele concluzii ale acesteia să fie însuşite de către instanţe, iar altele să fie ignorate, motiv pentru care recursul declarat de către Parchet va fi admis în ceea ce priveşte perioada de întrerupere stabilită de către prima instanţă.

Rejudecând în aceste limite, se va dispune ca întreruperea executării pedepsei să se realizez pe perioada recomandată de către medicii legişti în cuprinsul expertizei, respectiv pe o perioadă de o lună de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.

Celelalte dispoziţii ale hotărârilor atacate vor fi menţinute ca fiind legale şi temeinice.

În baza art. 192 alin.3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate în recurs rămân în sarcina statului.

Decizia penală nr. 413/R din 19 iulie 2006