Conflict negativ de competenţă.

Sentinţă penală 47/F din 22.09.2006


Conflict negativ de competenţă.

Prin sentinţa penală nr.459/S/17.08.2006, pronunţată de Tribunalul Braşov în dosar penal nr.1162/2006, s-a dispus, în baza art.42 Cod procedură penală , declinarea competenţei de soluţionare a cererii având ca obiect contestaţie contra executării formulată de contestatorul FMC, deţinut în Penitenciarul Codlea, în favoarea Judecătoriei Braşov, iar în baza art.43 Cod procedură penală  a fost sesizată Curtea de Apel Braşov pentru soluţionarea conflictului negativ de competenţă ivit.

Pentru a pronunţa această hotărâre, Tribunalul a reţinut că prin sentinţa penală nr.1061/20.04.2006, Judecătoria Braşov a declinat competenţa de soluţionare a contestaţiei la executarea sentinţei penale nr.220/20.07.2000 a Tribunalului Braşov, formulată de contestatorul FMC, în favoarea Tribunalului Braşov, arătând în motivare că petentul execută pedeapsa de 12 ani închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr.831/28.03.2006 a Judecătoriei Braşov, prin care au fost contopite pedepsele aplicate prin mai multe sentinţe, printre care şi sentinţa penală nr.220/20.07.2000 a Tribunalului Braşov.

Judecătoria Braşov a reţinut că, potrivit art.461 alin.2 Cod procedură penală, instrumentarea unei contestaţii la executare pe temeiul prev. de art.461 alin.1 lit.c Cod procedură penală  este dată în competenţa instanţei care a pronunţat hotărârea, contestatorul  referindu-se la sentinţa Tribunalului Braşov prin care a fost condamnat pentru săvârşirea unei infracţiuni cu consecinţe deosebit de grave.

De asemenea, Tribunalul Braşov a reţinut că nu poate fi primit punctul de vedere al Judecătoriei Braşov, cele menţionate de contestator neîncadrându-se în art.461 alin.1 lit.c Cod procedură penală, nefiind vorba de o redactare greşită a dispozitivului, erori materiale sau greşirea calculului computării măsurilor preventive, contestatorul referindu-se la mărirea cuantumului sumei de bani pentru a se reţine dispoziţiile art.146 Cod penal referitoare la consecinţele deosebit de grave. De altfel, chiar contestatorul a indicat ca temei al cererii sale dispoziţiile art. 461 alin.1 lit.d Cod procedură penală, competenţa aparţinând instanţei de executare, care, după contopirea dispusă prin sentinţa penală 831/28.03.2006, este Judecătoria Braşov.

Având a se pronunţa asupra conflictului de competenţă ivit între Tribunalul şi Judecătoria Braşov, Curtea constată că, în raport de motivele invocate de contestator în cererea formulată, temeiul juridic în baza căruia poate fi soluţionată este cel reţinut de Tribunalul Braşov, respectiv, art.461 alin.1 lit.d Cod procedură penală, prin raportare însă la dispoziţiile art.458 Cod procedură penală  şi art.15 Cod penal.

În urma modificării art. 146 Cod penal, prin majorarea la 200.000 lei RON a valorii pagubei materiale peste care o infracţiune se consideră că a produs consecinţe deosebit de grave, contestaţia la executare poate fi întemeiată pe prevederile art. 15 Cod penal şi art. 458 Cod procedură penală, aplicarea legii penale mai favorabile fiind facultativă, iar nu obligatorie. În raport de aceste dispoziţii legale, la soluţionarea contestaţiei ar trebui să se aibă în vedere infracţiunea săvârşită, persoana condamnatului, conduita acestuia după pronunţarea hotărârii sau în timpul executării pedepsei şi timpul cât a executat din pedeapsă.

Prin urmare, o atare analiză şi apreciere nu poate fi făcută decât de instanţa de executare a pedepsei aplicată pentru infracţiunea cu consecinţe deosebit de grave, în speţă, de Tribunalul Braşov, care a pronunţat sentinţa penală nr.220/S/20.07.2000.

Împrejurarea că în prezent ceea ce execută contestatorul este o pedeapsă rezultantă în urma contopirii realizată printr-o sentinţă a Judecătoriei Braşov nu atrage competenţa acestei instanţe în soluţionare cererii formulată câtă vreme contestatorul, prin motivele invocate, a avut în vedere modificări legislative care privesc infracţiunea pentru care a fost judecat şi condamnat, în primă instanţă, de Tribunalul Braşov.

În considerare acestor argumente, văzând şi dispoziţiile art.43 Cod procedură penală, constatând că în speţă există un conflict negativ de competenţă, Curtea va admite sesizarea Tribunalului Braşov şi va stabili competenţa de soluţionare a contestaţiei la executare formulată de condamnatul FMC în favoarea Tribunalului Braşov.

Sentinţa penală nr. 47/F din 22 septembrie 2006