Plangere impotriva rezolutiei procurorului de netrimitere in judecata a faptuitorilor conform art. 278 indice 1 C.pr. pen.

Decizie 15 din 09.02.2009


Plangere impotriva rezolutiei  procurorului de netrimitere in judecata a faptuitorilor conform art. 278 indice 1  C.pr. pen.

 

 Prin cererea inregistrata pe rolul  Tribunalului Olt la nr.  4895/104/2008,transmisa spre solutionare de  Parchetul de pe langa tribunalul Olt cu adresa nr.  877/II/2/2008  din 17 nov. 2008  persoana vatamata  D. I.  a formulat plangere impotriva  rezolutiei cu nr. 250 /P/2008 emisa la data de 6 oct. 2008 de procuror  din cadrul acestui Parchet.

 In motivarea acestei plangeri se arata ca  in dosarul penal nr. 1153//P/2007  al aceluiasi Parchet a fost cercetat  de catre faptuitori  pentru comiterea infractiunilor de violare de domiciliu si furt  si ca s-a propus de acestia  prin referatul  cu acelasi numar din 30.05.2007 emiterea rechizitoriului si trimiterea sa in judecata  iar in ce priveste inceperea urmaririi penale impotriva sa pentru fapta de violare de domiciliu prevazuta de art. 192 alin. 1 C. p aceasta a avut loc fara indeplinirea conditiei referitoare la existenta plangerii prealabile. Mai arata persoana vatamata ca a formulat in dosarul nr. 250 /P/2008 plangere  privind comiterea, in modul aratat,de abuzuri de catre faptuitori cu ocazia exercitarii atributiilor de serviciu.

 In vederea solutionarii acestei plangerii  s-a dispus de instanta sa fie atasate cele doua dosare de urmarire penala mentionate anterior.

 De asemenea, s-a luat act ca a fost parcursa procedura prevazuta de art.  278 C. p. p. prin depunerea rezolutiei cu nr. 799/II/2/2008 din 31 oct. 2008 emisa de primul procuror al aceluiasi Parchet prin care s-a respins plangerea persoanei vatamate impotriva rezolutiei procurorului.

 Pe baza actelor si lucrarilor dosarului  se constata ca fiind fondata plangerea persoanei vatamate in conditiile si limitele  de mai jos.

 In acest sens se  retine ca prin  rezolutia procurorului se face o expunere a  actelor de urmarire penala efectuate de faptuitori impotriva persoanei vatamate in calitate de invinuit in cauza ce a format obiect al dosarului cu nr. 1153/P/2007  ce s-au finalizat cu propunerea mentionata mai sus de emitere a rechizitoriului si ca prin ordonanta din  17 iulie 2007 a procurorului din acelasi Parchet s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala a persoanei vatamate de fata ,cu aplicarea  unei amenzi administrative. De asemenea ,se mai retine ca in urma plangerii formulata impotriva acestei ordonante instantele au desfiintat ordonanta si au restituit cauza la  procuror dupa care s-a  dat o noua ordonanta de scoatere de sub urmarire penala a persoanei vatamate de fata  in baza art. 10 alin. 1 lit. b C. p. p. pentru fapta de furt si de incetare a urmaririi penale pentru fapta  de violare de domiciliu.

Pentru  concluzia  caracterului fondat al plangerii de fata se retine ca rezolutia procurorului din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Olt  cu nr.  250/P/2.008 prin care se dispune neinceperea urmaririi penale  impotriva faptuitorilor  nu a avut in vedere  fapte si imprejurari cu caracter esential pentru rezolvarea cauzei pe baza mijloacelor de proba de mai jos.

In primul rand, au acest caracter  elementele de fapt ce se refera la  aceea ca  nu a fost realizat in masura  suficienta obiectul urmaririi penale  prevazut de art. 200  C. p. p. in sensul de a se  analiza  si activitatea faptuitorului  D. A. D. care la randul sau a  efectuat acte de urmarire penala in cauza ce formeaza obiect al dosarului nr. 1.153/P/2.007 in vederea realizarii scopului procesului penal  asa cum este  reglementat la art. 1 alin. 1 C. p. p. In acest sens se vor avea in vedere ca mijloc de proba inscrisurile intocmite in legatura cu aceasta  activitate de cercetare penala.

In al doilea rand , rezolutia  atacata cu plangere se rezuma la a enumera actele  procesuale si de procedura efectuate in cauza  iar ca singura argumentatie a solutiei de neincepere a urmaririi penale procurorul invoca respectarea dispozitiilor legale fara a face o analiza a probelor in legatura cu situatia in care s-a ajuns la inceperea urmaririi penale si la  solutii de scoatere de sub urmarire penala a persoanei vatamate in calitate de invinuit .In acest sens se impunerea sa se constate ca atata timp cat a fost infirmata ordonanta procurorului din 17 iulie 2007  din dosarul nr. 1153/P/2007 in mod evident  nu  s-au facut cercetari penale complete ce sa clarifice fapta  de furt  prin stabilirea  situatiei daca intr-adevar a avut loc o deposedare a unei persoane prin actele materiale ale  persoanei vatamate de fata. Mai mult, concluzia de mai sus este justificata de faptul ca in ce priveste fapta de violare de domiciliu prevazuta de art. 192 alin.1 C. p. , pentru care plangerea prealabila a persoanei vatamate constituie act conditie pentru punerea in miscare si exercitarea  actiunii penale, prin rezolutia atacata cu plangere nu s-a analizat in ce masura drepturile si interesele legitime ale persoanei vatamate au fost incalcate de faptuitori prin efectuarea de acte de urmarire penala fara indeplinirea acestei conditii legale. Pe de alta parte, corelativ cu administrarea de probe in acest sens trebuie stabilita nu numai situatia din punct de vedere obiectiv  ci si subiectiv pentru a se constata  atitudinea psihica pe care  au avut-o  faptuitorii.Ca mijloace de proba se au in vedere in acest sens inscrisurile  din dosarul de urmarire penala nr. 1.153P/2007 intre care, in primul rand,  referatul cu propunere de scoatere de sub urmarire penala din 24.03.2.008 .

In consecinta, in baza art. 278 indice 1 alin. 8  lit. b C. p. p. s-a a admis plangerea persoanei vatamate si s-a desfiintat ordonanta procurorului cu trimiterea cauzei la acesta in vederea inceperii urmaririi penale.

Data publicarii pe portal : 26.02.2009