Procedura necontencioasa .Inadmisibilitatea investirii cu formula executorie a unei hotarari judecatoresti ce nu poarta mentiunea ca ramasa definitiva ori a devenit irevocabila

Decizie 395 din 12.03.2009


Procedura necontencioasa .Inadmisibilitatea investirii cu formula executorie a unei hotarari judecatoresti ce nu poarta mentiunea ca ramasa definitiva  ori a devenit irevocabila

Prin incheierea din data de 19 ianuarie 2009, pronuntata de Judecatoria Caracal, in dosarul civil nr. 386/207/2009, s-a respins cererea formulata de  creditoarea SC S T SRL,  privind investirea cu forma executorie a sentintei  civile nr. 4713/14.11.2008 pronuntata de Judecatoria Caracal in dosarul civil nr. 5193/207/2008, ca prematura.

Pentru a pronunta aceasta  incheiere,  instanta de fond a retinut ca sentinta civila nr. 4713/2008 nu poarta mentiunea ca a ramas irevocabila.

Impotriva acestei incheieri a declarat recurs creditoarea SC S T SRL, considerand-o netemeinica si nelegala, intrucat a solicitat instantei investirea cu titlu definitiv irevocabil si formula executorie a sentintei civile nr. 4713/2008, cererea fiind respinsa ca prematura .

Analizand sentinta prin prisma motivelor de recurs invocate, dar si in lumina dispozitiilor art. 3041 Cod procedura civila, tribunalul urmeaza sa constate ca recursul este nefondat.

Creditoarea  a solicitat instantei de fond ,,investirea cu titlu definitiv, irevocabil si cu formula executorie a sentintei civile nr. 4713/2008’’.

Solicitarile creditorului nu puteau fi primite atata timp cat acesta trebuia sa urmeze doua etape procedurale distincte, respectiv a dovezii  din care sa rezulte ca hotararea judecatoreasca este definitiva sau a devenit irevocabila, asa cum cer dispozitiile art. 377(1) cod procedura civila, cu raportare la dispozitiile legii speciale OG 5/2001 pentru ca aceasta sa poata capata puterea de lucru judecat si , ulterior sesizarea instantei pentru pronuntarea unei incheieri in vederea investirii cu formula executorie potrivit dispozitiilor art. 374 ind.2(1) cod procedura civila . 

Procedura impusa de legiuitor in aceasta prima etapa a executarii este o procedura necontencioasa , astfel incat judecatorul fondului nu putea, din oficiu, sa verifice daca sentinta civila este irevocabila pentru ca, ulterior sa dispuna investirea acesteia cu formula executorie.

Constatand ca instanta de fond a dat o interpretare corespunzatoare lucrarilor dosarului tribunalul,  in conformitate cu dispozitiile art. 312 cod procedura civila, va respinge recursul ca nefondat.

Data publicarii pe portal : 10.04.2009