Contestaţie decizie de pensionare

Sentinţă civilă 584 din 09.06.2009


În conformitate cu dispozitiile art. 38 alin. 1 litera c din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, în sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite perioade asimilate, în care asiguratul a satisfacut serviciul militar ca militar în termen sau ca militar cu termen redus, pe durata legal stabilita,a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.

Aceasta dispozitie legala este aplicabila numai în situatia în care pe perioada satisfacerii stagiului militar asiguratul nu a realizat venituri pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale sau acestea sunt inferioare cotei de 25% din salariul mediu brut lunar pe economie din perioada respectiva.

Prin sentinta civila nr. 584/9.06.2009, pronuntata de Tribunalul Maramures în dosarul nr. 1300/100/2009, irevocabila prin decizia Curtii de Apel Cluj nr. 2549/R/17.11.2009, a fost admisa contestatia formulata de contestatorul MD. în contradictoriu cu intimata Casa Judeteana de Pensii Maramures si a fost obligata intimata sa procedeze la recalcularea pensiei cuvenite contestatorului, stabilita potrivit deciziei nr. 155635/18.01.2008, prin luarea în calcul a veniturilor brute realizate de contestator în perioada 10.05.1962-17.12.1963 si pentru care s-au platit contributii de asigurari sociale, conform adeverintei nr. PCM 428/1.09.2008, emisa de Ministerul Apararii - UM 02405 Pitesti.

Contestatorul a solicitat obligarea intimatei la recalcularea pensiei cuvenite motivat de faptul ca, în perioada aratata, în care a satisfacut stagiul militar, a îndeplinit efectiv si functia de impiegat de miscare CFR, beneficiind de salariul corespunzator în raport de care s-au achitat si contributiile la fondul de pensii.

Tribunalul a retinut ca, în conformitate cu dispozitiile art. 38 alin. 1 lit. c din Legea 19/2000, în sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite perioade asimilate, în care asiguratul a satisfacut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.

Potrivit art. 78 din Legea 19/2000, punctajul anual al asiguratului se determina prin împartirea la 12 a punctajului rezultat în anul respectiv din însumarea numarului de puncte realizat în fiecare luna.

Numarul de puncte realizat în fiecare luna se calculeaza prin raportarea salariului brut lunar individual, inclusiv sporurile si adaosurile, sau dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale, la salariul mediu brut lunar din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica si Studii Economice.

Punctajul asiguratului se calculeaza la nivelul veniturilor brute realizate pentru care s-au platit contributii de asigurari sociale.

Pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului anual al asiguratului se utilizeaza 25% din salariul mediu brut lunar pe economie din perioadele respective, pentru care prevazut de art. 38 alin. 1 lit. c. Aceasta din urma dispozitie legala este aplicabila numai în situatia în care pe perioada satisfacerii stagiului militar, asiguratul nu a realizat venituri pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale sau acestea sunt inferioare cotei de 25% din salariul mediu brut lunar pe economie din perioada respectiva.

Dispozitiile art. 38 si cele ale art. 78 alin. 5 se refera la perioadele necontributive, care sunt asimilate stagiului de cotizare, chiar daca în perioada respectiva nu s-a contribuit la bugetul asigurarilor sociale de stat, fiind dispozitii de favoare pentru cei care se încadreaza în situatiile reglementate de lege. Aplicarea acestora nu poate sa excluda luarea în calcul a veniturilor efectiv realizate si pentru care s-au platit contributii de asigurari sociale, în ipoteza în care pe perioada satisfacerii serviciului militar au fost obtinute astfel de venituri si când practic nu mai putem vorbi de o perioada necontributiva.

Retinând ca în perioada efectuarii stagiului militar reclamantul a realizat venituri si a contribuit la fondul de asigurari sociale, nefiind aplicabile dispozitiile art. 38 din Legea 19/2000, tribunalul a apreciat contestatia formulata întemeiata.