Obligatia de a face

Sentinţă civilă 508/C din 23.04.2009


Dosar nr. 362/89/2009

R O M Â N I A

TRIBUNALUL VASLUI

SECŢIA CIVILĂ

Sentinţă civilă Nr. 508

Şedinţa publică de la 30 Aprilie 2009

Instanţa constituită din:

PREŞEDINTE LAURA-MONICA BALAN

Judecător VERGINICA HARABAGIU

Asistent judiciar SIMONA MIHAELA TĂBĂCARU

Asistent judiciar DANIEL GEORGE RUSU

Grefier LAVINIA-CERASELA LICA

Pe rol pronunţarea  cauzei Litigii de muncă privind pe reclamant R C, domiciliat în , în contradictoriu cu pârâta Casa Judeţeană de Pensii Vaslui, cu sediul în Vaslui, str. Andrei Mureşanu, nr.22, judeţul Vaslui, având ca obiect reconstituire vechime.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică au lipsit părţile.

Procedura legal îndeplinită.

Se constată că dezbaterile în prezenta cauză au avut loc în şedinţa publică din data de 23 aprilie 2009, ce s-au consemnat în încheierea de şedinţă din acea zi ce face parte integrantă din prezenta hotărâre, când pentru a se acorda timp ca reclamantul să depună o copie de pe cartea sa de muncă, s-a amânat pronunţarea pentru astăzi, când;

 

INSTANŢA:

Asupra acţiunii civile de faţă:

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată sub nr. 362/89/2008 pe rolul Tribunalului Vaslui,  aşa cum a fost aceasta precizată prin înscrisul depus la fila 7, precum si oral la termenul de judecată din data de 30.04.2009, reclamantul R C a  solicitat chemarea în judecată a pârâtei Casa Judeţeană de Pensii Vaslui pentru ca prin hotărârea ce se va pronunţa aceasta, în calitate de deţinător al arhivei S.C Prodagro Zorleni, societate în cadrul căreia a avut calitatea de salariat, în cadrul Fermei Griviţa-  Asociaţiei Intercooperatiste Odaia Bursucani,  să fie obligată a i se elibera o adeverinţă cu privire la vechimea în muncă, salariu, precum si  sporurile corespunzătoare perioadei 1.04.1988 1.05.1992, pentru ca pe baza acestei adeverinţe să-i fie recalculată pensia.

Reclamantul nu si-a motivat în drept cererea de chemare în judecată.

Prezenta cerere de chemare în judecată este scutită de plata taxei judiciare de timbru şi de timbru judiciar în temeiul prevederilor art. 285 din Codul Muncii.

Pârâta Casa Judeţeană de Pensii  Vaslui, legal citată, a depus întâmpinare în cuprinsul căreia a învederat faptul că, în conformitate cu prevederile art. 21 din Legea 16/1996 privind Arhivele Naţionale, nu poate fi obligată a elibera reclamantului o adeverinţă referitoare la cele două sporuri deoarece, după modificarea  art. 18 din Legea nr. 16/1996 prin OG nr. 39/2006, când s-a impus obligaţia Arhivelor Naţionale de a prelua de la Casa Judeţeană de Pensii  documentele constituind arhiva persoanelor juridice  desfiinţate, a căror activitate nu a fost continuată de alte persoane juridice,  nu are nici calitatea de creator de documente cu privire la documentele care fac parte din  arhivei fostei S.C Prodagro Zorleni S.A, aflată în detenţia sa,  nici cea de persoană juridică succesoare a acesteia.

Mai mult, învederează pârâta, chiar dacă ar fi obligată la eliberarea adeverinţei solicitate de către reclamant, aceasta tot nu ar putea fi folosită de reclamant la recalcularea pensiei deoarece, conform regulilor stabilite de către Casa Naţională de Pensii, asemenea adeverinţe nu pot fi valorificate decât dacă sunt eliberate de o societate comercială care are drept obiect activitate de arhivistică şi dacă sunt certificate pentru conformitate de către Arhivele Naţionale.

În dovedirea susţinerilor sale, pârâta a depus, în copie adeverinţa nr. 2007/13.08.2008 emisă de Casa Naţională de Pensii.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

Reclamantul R C a lucrat în cadrul Fermei Griviţa din cadrul fostei societăţi comerciale  S.C” Prodagro “SA Zorleni-Asociaţiei Intercooperatiste Odaia Bursucani.

Documentele din arhiva fostei societăţi comerciale S.C” Prodagro “SA Zorleni cu valoare practică, referitoare la stagiile de cotizare pentru asigurări sociale , societate în cadrul căreia a fost salariat reclamantul, au fost preluate, la desfiinţarea acesteia, în temeiul prevederilor art. 18 din Legea nr. 16/1996, forma anterioară modificării sale prin OG nr. 39/2006, deoarece activitatea acesteia nu a fost continuată de o altă persoană juridică, de către Casa Judeţeană de Pensii Vaslui, care era până în anul 2006 obligată prin actul normativ mai sus arătat a prelua şi a elibera, în calitate de deţinător de documente,  adeverinţe referitoare la drepturile privind stagiile de cotizare la asigurări sociale ale cetăţenilor.

Prin O.G nr. 39/2006, care a fost publicată în M. Of, nr. 39/2006, articolul 18, cel care impunea anterior caselor judeţene de pensii obligaţia de  a prelua o parte din arhiva persoanelor juridice desfiinţate a căror activitate nu mai era continuată de nici o altă persoană juridică, în speţă documentele care priveau stagiile de cotizare la asigurări sociale ale persoanelor fizice, a fost modificat în sensul în care, după intrarea în vigoare a acestui act normative, se impunea Arhivelor Natioanle, prin direcţiile lor judeţene, obligaţia  de a face constând în preluarea de  la casele judeţene de pensii documentele cu valoare practică, aflate în detenţia primelor.

Totodată, prin acelaşi act normativ se impunea ca, pe viitor, documentele cu valoare practică create de o persoană juridică desfiinţată, a cărei activitate nu a fost continuată de către o altă persoană juridică să fie preluate de către Arhivele Naţionale, prin direcţiile lor judeţene.

Astfel,  în temeiul textului de lege mai sus arătat, pe de o parte,  caselor judeţene de pensii li se impunea  obligaţia de a face constând în predarea documentelor arhivistice deţinute în condiţiile de mai sus  către arhivele naţionale prin direcţiile lor judeţene, predare care urma a se materializa prin încheierea unui proces verbal, iar pe de altă parte se impunea arhivelor naţionale, prin direcţiile lor judeţene, tot obligaţia de a face, corelativă celei a caselor judeţene de pensii, de a prelua documentele arhivistice aflate în gestiunea caselor judeţene de pensii.

Din interpretarea logico-gramaticală a  textului de lege mai sus arătat, în speţă a art. 18 din Legea  nr.16/1996, aşa cum a fost acesta modificat prin OG nr. 39/2006, rezultă faptul că calitatea caselor judeţene de pensii de deţinătoare a documentelor arhivistice preluate anterior intrării în vigoare  a OG nr. 39/2006 şi de persoană juridică succesoare din punct de vedere arhivistic a creatorului de documente, în speţă,  succesoare a S.C” Prodagro “SA Zorleni, nu încetează de drept odată cu publicarea OG nr. 39/2006 în Monitorul Oficial nr.  485 din 5 iunie 2006, ci aceasta calitate încetează doar odată cu predarea efectivă a acestor documente arhivistice către direcţiile judeţene din cadrul Arhivelor Naţionale. Cum însă predarea arhivei Prodagro  nu a fost realizată nici până în prezent , pârâta Casa Judeţeană de Pensii Vaslui are în continuare calitatea de persoană juridică succesoare din punct de vedere arhivistic a creatorului de documente S.C”Prodagro” S.A.

Pe de altă parte, potrivit prevederilor art. 21 din Legea nr. 16/1996, modificată şi republicată, doar creatorii de documente sau, după caz, persoanele juridice succesoare ale acestora, adică persoanele juridice care  deţinut, la un moment dat, în temeiul legii, arhiva creatorului de documente sunt obligate, la cererea persoanelor juridice şi a persoanelor fizice, să elibereze, copii certificate  si extrase de pe documentele care le creează sau le deţin, dacă acestea se referă la drepturi care îl privesc pe reclamant.

În atare condiţii, întrucât în ceea ce priveşte documentele cu caracter practic create de către S.C”Prodagro” S.A nici până la data pronunţării prezentei hotărâri, acestea nu au fost predate de către pârâta Casa Judeţeană de Pensii Vaslui către  Direcţia Judeţeană Vaslui a Arhivelor Naţionale, reţinem că pârâta Casa Judeţeană de Pensii are actualmente calitatea de persoană succesoare  din puncte de vedere arhivistic a creatorului de documente S.C” Prodagro” S.A şi, în această calitate, îi revine obligaţia, ca în temeiul prevederilor art. 21 din Legea nr.16/1996,  să elibereze reclamantului un certificate, o adeverinţă  referitoare la  vechimea în muncă, salariile si sporurile corespunzătoare perioadei 1.04.1988- 1.05.1992.

În ceea ce priveşte susţinerile reclamantei potrivit cărora, la recalcularea pensiei, nu ar avea în vedere decât adeverite eliberate de societăţi având drept obiect activitate de arhivistică, avizate de Arhivele Naţionale, instanţa retine că nu prezintă relevanţă în cauză deoarece practica interna a Casei Naţionale de Pensii contravine tocmai Legii nr. 16/1996 , cu modificările si completările ulterioare , care impun caselor judeţene de pensii obligaţia de a elibera adeverinţe prin valorificare documentelor cu valoare practică deţinute.

 Pentru aceste considerente, acţiunea formulată de către reclamantul  Rădoi Corneliu va fi admisă, iar pârâta Casa Judeţeană de Pensii Vaslui va fi obligată să-i elibereze reclamantului o adeverinţă referitoare  la  vechimea în muncă, salariile si sporurile corespunzătoare perioadei 1.04.1988- 1.05.1992.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite acţiunea formulată de către RC, domiciliat în, în contradictoriu cu pârâta Casa Judeţeană de Pensii Vaslui, cu sediul în Vaslui, str. Andrei Mureşanu, nr.22, judeţul Vaslui şi, în consecinţă:

Obligă pârâta, în temeiul prevederilor art.21 din Legea nr.16/1996 privind Arhivele Naţionale, aşa cum a fost aceasta modificată prin prevederile O.U.G nr.39/2006, să elibereze reclamantului o adeverinţă referitoare la vechimea în muncă, salariile şi sporurile încasate de către reclamant în perioada 1.04.1988 – 1.05.1992, când a desfăşurat activitate în cadrul Asociaţiei Intercooperatiste Odaia Bursucani, comuna Griviţa, jud. Vaslui – Ferma Griviţa din cadrul SC Prodagro SA Zorleni.

Definitivă.

Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 30 aprilie 2009.

1