Condamnare viol

Hotărâre 3 din 27.06.2014


CONDAMNARE VIOL

Asupra prezentului proces penal:

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău cu nr. …/P/2014 din data de 12.05.2014 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului FI, pentru săvârşirea infracţiunilor de viol şi port fără drept de obiecte periculoase , prev. de art. 218 al. 1 C.p. şi art. 372 al. 2 C.p. , cu aplic. art. 38 C.p.şi art. 41 al. 1 C.p.

Prin actul de sesizare a instanţei s-a reţinut faptul că, în după amiaza zilei de 18.04.2014 , în timp ce se afla pe o alee situată în jurul lacului din Parcul Crâng, în mun. Buzău, profitând de faptul că în zonă nu se aflau alte persoane, a lovit-o din spate cu pumnul în zona capului pe FA, i-a pus acesteia mâna la gură pentru a nu ţipa şi sub ameninţarea unui cuţit pe care îl avea asupra sa, a condus-o la câteva zeci de metri distanţă de alee, în interiorul pădurii, unde a constrâns-o, prin exercitarea de violenţe (lovituri cu pumnul în zona feţei) şi ameninţări cu cuţitul să întreţină un raport sexual normal şi un act sexual oral neprotejate, fără finalizare.

Persoana vătămată a arătat că înţelege să-şi menţină plângerea formulată şi că doreşte tragerea la răspundere a acestuia, precum şi faptul că înţelege să se constituie parte civilă în prezenta cauză.

A fost audiat inculpatul care a aratat ca recunoaste savarsirea faptelor retinute in sarcina sa astfel cum a fost retinuta in actul de sesizare al instantei, solicitand judecarea sa in baza disp,. art. 396 alin. 10 C. pr. pen.

Apreciind ca sunt intrunite in mod cumulativ conditiile prevazute de lege, instanta a admis cererea formulata de catre inculpat de a se judeca in baza disp. art. 396 alin. 10 C. pr. pen.

Analizând întregul material probator administrat în cauză, respectiv declaraţiile inculpatului, declaraţiile persoanei vătămate, declaraţiile martorilor, procesul verbal de constatare a infracţiunii flagrante, procesul verbal de cercetare la faţa locului, planşe fotografice, fişa de constatări preliminare, bilet ieşire din spital, fişă de urgenţă, proces verbal de identificare a unei persoane, raport de expertiză medico-legală nr. …/2014, proces verbal de depistare, proces verbal de percheziţie corporală, raport de expertiză medico-legală nr. …/2014, mijloace materiale de probă, alte înscrisuri, instanţa va reţine următoarele:

Inculpatul  FI ( 56  ani) are domiciliul în …

Persoana vătămată FA (43 ani) are domiciliul în mun. …

În data de 18.04.2014 persoana vătămată se afla în parcul Crâng din mun. Buzău, unde se plimba, având în vedere că suferă de o afecţiune cardiacă, astfel încât, pentru ţinerea sub control a acestei afecţiuni, se plimbă zilnic, pentru aproximativ 30 de minute, pe jos, prin parc, traseul fiind de la intrare, pe aleea principală, în jurul heleşteului şi din nou pe aleea principală,către ieşire.

În data de 18.04.2014 inculpatul FI a venit în mun. Buzău, cu trenul, a cumpărat o sticlă de 2 litri de vin, pe care a consumat-o în totalitate, apoi a mers în parcul Crâng, urmând a-l suna pe prietenul său, martorul DM, pentru a se întâlni cu acesta.

În jurul orei 13.30, în timp ce se plimba prin parc, după ce a trecut de restaurantul "Conacul Trandafirilor" şi a ajuns în zona castelului de apă, fără să întoarcă privirea, persoana vătămată a simţit că în spatele său se afla o persoană care mergea în acelaşi ritm cu ea iar în momentul în care a încetinit, respectiva persoană a făcut acelaşi lucru.

Continuându-şi deplasarea şi ajungând în zona unei bănci pe care se aflau doi tineri, persoana vătămată şi-a întors privirea şi l-a observat în spatele său pe inculpat, căruia i-a sunat telefonul mobil în acel moment.

Persoana vătămată şi-a continuat deplasarea către marginea lacului, vorbind la telefon cu fiul său, iar după ce a mai parcurs aproximativ 100 m către Obelisc, fără să se întâlnească cu vreo persoană în tot acest interval, a fost lovită din spate cu pumnul în zona capului, fiind în acelaşi timp prinsă cu ambele braţe de inculpat care i-a pus una dintre mâini la gură şi la nas, astfel că nu mai putea respira.

În acelaşi timp inculpatul a tras-o pe persoana vătămată în partea stângă, către pădure, concomitent înjurând-o şi ameninţând-o că are un cuţit asupra sa şi că “îi va lua gâtul dacă ţipă”.

În timp ce era târâtă prin vegetaţie, zbătându-se, FA a reuşit să îşi elibereze gura şi să ţipe, moment în care a reuşit şi să îl zgârie pe faţă pe inculpat. Imediat după aceea însă a fost lovită de acesta cu pumnul în zona plexului şi a căzut pe sol, cu faţa în jos, iar agresorul s-a urcat peste ea şi dintr-un buzunar a scos un cuţit pe care i l-a lipit de pometele drept, în apropierea ochiului.

Cu lama cuţitului lipită de pomete, inculpatul a ridicat-o de păr pe persoana vătămată şi a tras-o în continuare în interiorul pădurii. În aceste împrejurări, persoanei vătămate i-a căzut în iarbă elasticul cu care avea prins părul.

La un moment dat, inculpatul s-a oprit, s-a dezbrăcat de bluzele cu care era îmbrăcat, le-a aşezat pe iarbă şi i-a cerut persoanei vătămate să se aşeze în genunchi pe acestea. La rândul său, inculpatul s-a aşezat pe cele două bluze, s-a descheiat la pantaloni şi i-a lăsat în jos până la jumătatea coapselor, moment în care persoana vătămată a observat că acesta avea penisul în semi-erecţie.

Ţinând-o de păr şi punându-i cuţitul în zona capului, inculpatul a forţat-o pe persoana vătămată să întreţină un raport sexual oral apoi a dezbrăcat-o de blugi şi de lenjeria intimă până la nivelul coapselor.

Întrucât inculpatul se mai calmase, persoana vătămată a reuşit să poarte un dialog cu acesta, ocazie cu care i-a spus că suferă de probleme cardiace, că este căsătorită şi că are un copil. Fiind întrebată cu ce se ocupă ea şi soţul său, persoana vătămată i-a oferit date nereale agresorului, spunându-i acestuia că este învăţătoare iar soţul este ofiţer.

După acest dialog, inculpatul a înfipt în pământ cuţitul pe care îl avea asupra sa şi i-a cerut persoanei vătămate să se dezbrace, întrebând-o dacă preferă să facă sex normal sau sex anal. Întrucât persoana vătămată i-a spus că nu vrea să întreţină raporturi sexuale anale, inculpatul s-a urcat peste ea, i-a desfăcut picioarele cu genunchii şi a întreţinut cu aceasta un raport sexual normal, neprotejat.

La un moment dat, persoana vătămată a fost sunată de fiul său, a reuşit să răspundă, ocazie cu care i-a spus inculpatului că cel cu care vorbeşte este soţul său, care este gelos şi o caută. La indicaţiile inculpatului, persoana vătămată i-a spus fiului său (pretinsului soţ) că şi-a pierdut telefonul şi i-a cerut acestuia să nu se supere şi să o aştepte la intrarea în Crâng. Realizând că s-a întâmplat ceva cu mama sa, martorul FA a continuat să o apeleze telefonic pe aceasta.

Câştigându-i încrederea inculpatului, prin aceea că i-a ascultat indicaţiile în timpul convorbirii telefonice cu fiul său şi pentru că oricum nu mai avea erecţie, acesta a lăsat-o pe persoana vătămată să plece, indicându-i direcţia în care să se deplaseze.

În timp ce se îndepărta de agresor, persoana vătămată a discutat din nou la telefon cu fiul său, căruia i-a spus că este în Crâng şi că a fost violată,  cerându-i să sune la poliţie. Întrucât reuşise să îi vadă faţa agresorului, observând că era aceeaşi persoană pe care o văzuse în spatele său în zona castelului de apă, persoana vătămată i-a comunicat telefonic fiului său semnalmentele agresorului.

Acesta a alertat o patrulă de poliţie care se afla în apropierea intrării în parc, iar pe baza semnalmentelor oferite de persoana vătămată, un echipaj din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi a identificat în jurul orelor 14:45, pe o alee, la aproximativ 30 metri de Obelisc, un bărbat, identificat ca fiind FI. Articolele vestimentare purtate de acesta prezentau depuneri de culoare verzuie, asemănătoare vegetaţiei.

Cu ocazia prezentării pentru recunoaşterea de pe planşă foto, FA l-a recunoscut fără nici un dubiu pe FI ca fiind cel care a obligat-o în data de 18.04.2012 să întreţină relaţii sexuale cu el prin exercitarea de violenţe.

Declaraţia persoanei vătămate se coroborează cu declaraţia martorului FA şi cu procesul verbal de cercetare la faţa locului, din care rezultă că în locul în care a avut loc raportul sexual au fost identificate mai multe urme de târâre dinspre aleea betonată către interiorul pădurii. De asemenea, a fost identificat un loc în care vegetaţia era culcată la pământ, în acel loc fiind găsit şi un smoc de păr de culoare şaten, cu lungimea de aproximativ 16 cm precum şi un elastic pentru prins părul. Totodată, la faţa locului a fost identificată şi o lamă de cuţit înfiptă în sol precum şi mai multe urme de încălţăminte tip sport.

La examinarea articolelor vestimentare ale persoanei vătămate s-a constatat că acestea prezintă depuneri de culoare verde, cu aspect de iarbă şi depuneri de culoare brună, cu aspect de pământ. Pe gulerul hainei persoanei vătămate au fost identificate depuneri de culoare brun-roşcată, cu aspect de sânge.

La ora 15:56 FI a fost testat cu aparatul alcooltest Drager, ocazie cu care a rezultat că acesta avea o alcoolemie de 0,19 mg/l alcool pur în aerul expirat , aspect care confirmă faptul că inculpatul consumase băuturi alcoolice anterior întreţinerii raportului sexual, aşa cum acesta a şi afirmat.

Cu ocazia percheziţiei corporale, asupra inculpatului au fost identificate, pe lângă alte bunuri, cinci folii cu prezervative şi un bilet CFR pe ruta Bucureşti Nord - Buzău (cu plecare în data de 18.04.2014 ora 05:45 şi cu sosire la ora 07:33).

Potrivit raportului de expertiză medico-legală cu examinarea persoanei nr. 53 din 18.04.2014, "FI prezintă leziuni traumatice ce s-au putut produce :

-cu un corp tăietor (posibil lamă de ras) pentru escoriaţiile faciale descrise, ce pot data din data de 17.04.2014 (autoproduse)

-prin lovire cu sau de corpuri dure (posibil şi prin compresie a feţei pe membrul superior), pentru echimoza zigomatică dreapta ce poate data din data de 18.04.2014"

Din fişa de constatări preliminare nr. …./18.04.2014 rezultă că persoana vătămată FA "1.Prezintă leziuni traumatice ce s-au putut produce prin lovire cu şi de corpuri şi planuri dure;pot data din 18.04.2014 şi necesită 4-5 zile de îngrijiri medicale, sub rezerva investigaţiilor paraclinice recomandate. 2. Prezintă leziuni traumatice la nivelul regiunii pelvo-genitale, ce s-au putut produce posibil în cadrul unui raport sexual recent, ce poate data din 18.04.2014".

Conform Raportului de expertiză medico-legală nr. …/2014 din 18.04.2014, „FA prezintă leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu corp dur, pot data din 18.04.2014 şi necesită 4-5 zile de îngrijiri medicale.

Prezintă leziuni traumatice în sfera organelor genitale care s-au putut produce prin manopere mecanice în contextul unui act sexual. Pot data din 18.04.2014”

Fiind audiat în calitate de suspect, FI a declarat că a întreţinut raporturi sexuale cu persoana vătămată însă a precizat că acestea au fost consimţite. Ulterior, cu ocazia audierii în calitate de inculpat de către procuror, de către judecătorul de drepturi şi libertăţi, de către judecătorul de cameră preliminară şi de instanţă, FI a recunoscut comiterea faptei în modalitatea descrisă de persoana vătămată.

La data de 01.02.2014 au intrat în vigoare Noul Cod penal şi Noul Cod de procedură penală, astfel încât în cauză sunt incidente prevederile Noului Cod Penal.

În drept, fapta inculpatului FI, constând în aceea că  în după amiaza zilei de 18.04.2014, în timp ce se afla pe o alee situată în jurul lacului din Parcul Crâng, în mun. Buzău, profitând de faptul că în zonă nu se aflau alte persoane, a lovit-o din spate cu pumnul în zona capului pe FA, i-a pus acesteia mâna la gură pentru a nu ţipa şi sub ameninţarea unui cuţit pe care îl avea asupra sa, a condus-o la câteva zeci de metri distanţă de alee, în interiorul pădurii, unde a constrâns-o, prin exercitarea de violenţe (lovituri cu pumnul în zona feţei) şi ameninţări cu cuţitul să întreţină un raport sexual normal şi un act sexual oral neprotejate, fără finalizare, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunilor de viol şi port fără drept de obiecte periculoase, prev. de art. 218 al. 1 C.p. şi art. 372 al. 2 C.p. , cu aplic. art. 38 C.p..

Aşadar, reţinând vinovăţia inculpatului, care a fost dovedită cu certitudine, cu privire la faptele deduse judecatii, instanţa îl va pe condamna pe acesta în baza situaţiei de fapt şi a textelor incriminatorii la cate o pedeapsa cu inchisoarea pentru fiecare fapta in parte, orientata catre maximul special prevazut de lege, redus conform disp.art. 390 alin. 10 C. pr. pen., la stabilirea şi dozarea pedepselor având în vedere criteriile generale de individualizare, prevăzute de art. 74 Cod penal, respectiv împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, ( in timpul zilei, într-un parc, în apropierea unui loc de joacă pentru copii, în Vinerea Mare), precum şi mijloacele folosite ( prin violenţă, cu ameninţarea unui cuţit), starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, (libertatea adusa vieţii intime şi integrităţii fizice a unei persoane) natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit,  faptul că inculpatul nu se află la prima incidenţă cu legea penală, fiind recidivist, suferind mai multe condamnări cu închisoarea pentru infracţiuni de furt calificat, tâlhărie şi viol ( cinci infracţiuni, iar la numai două săptămâni de la eliberarea din penitenciar a săvârşit o nouă infracţiune), conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal şi nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

Aşa fiind, în contextul elementelor de fapt şi de drept reţinute, instanţa în baza art. 218 alin. 1 C.pen cu aplicarea disp.art. 41 alin. 1 C.pen si art. 374 alin. 4 raportat la art. 396 alin. 10 C. pr. Pen va condamna inculpatul FI la pedeapsa de 6 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de viol, săvârşit la data de 18.04.2014.

Va interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 66 lit. a şi b Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat,  pe o perioadă de 3 ani cu începere după executarea pedepsei închisorii.

În baza art. 65 Cod penal va interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 66 lit. a şi b Cod penal cu începere de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe şi până când pedeapsa a fost executată sau considerată ca executată.

Instanţa, având în vedere situaţia de fapt şi de drept reţinută, în baza disp. art. 372 alin. 2 C.pen cu aplicarea disp.art. 41 alin. 1 C.pen si art. 374 alin. 4 raportat la art. 396 alin. 10 C. pr. pen va condamna inculpatul FI la pedeapsa de 1 an închisoare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de port fără drept de obiecte periculoase, săvârşită la data de 18.04.2014.

În baza art. 38 alin. 1 Cod penal, va constata că cele două infracţiuni sunt concurente şi în baza art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal va aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea, respectiv pedeapsa de 6 ani şi 6 luni, la care se va adăuga un spor de o treime din pedeapsa de 1 an aplicată pentru infracţiunea concurentă, inculpatul urmând să execute pedeapsa de 6 ani şi 10 luni închisoare.

Având în vedere că infracţiunile de viol şi port fără drept de obiecte periculoase  au fost săvârşite de inculpat la data de 18.04.2014, în timpul liberării condiţionate dispuse de Judecătoria Brăila prin Sentinţa penala nr. …/24.03.2014 ( din pedeapsa de 3 ani şi 1035 zile închisoare dispusă prin Sentinţa penala nr. …/2014 a Judecătoriei Brăila), instanţa constată că în cauză sunt realizate condiţiile recidivei prevăzute de art. 41 alin. 1 C.pen.

Având în vedere că inculpatul mai avea de executat din pedeapsa anterioară un număr de 276 zile, instanţa, în baza art. 43 alin 2 C.pen. va adăuga pedeapsa rezultată de 6 ani şi 10 luni la restul rămas de executat din pedeapsa anterioară de 276 zile, inculpatul urmând a executa pedeapsa de 6 ani, 10 luni şi 276 zile.

În baza art. 104 alin. 2, ultima teză C.pen., instanţa va revoca liberarea condiţionată dispusă prin Sentinţa penală nr. …/24.03.2014 a Judecătoriei Brăila şi va dispune executarea restului de pedeapsa de 276 zile, în condiţiile arătate mai sus.

În baza art. 72 Cod penal scade din pedeapsa aplicată perioada reţinerii şi arestării preventive dispuse în cauză, de la 19.04.2014, la zi.

În baza art. 399 alin. 1 C.pr.pen. va menţine starea de arest preventiv a inculpatului conform MAP nr. …/…/19.04.2014 apreciind că temeiurile care au determinat luarea măsurii preventive a inculpatului se menţin, nu s-au modificat până la acest moment procesual, şi impun în continuare măsura privativă de libertate menţionată.

În baza art. 4 în referire la art. 7 alin. 1 din Legea nr. 76/2008, instanţa va dispune prelevarea probelor biologice de la inculpat în vederea introducerii profilului genetic în Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare.

În baza art. 112 alin. 1 lit. b C.pen. şi art. 397 alin. 3 C.pr.pen dispune confiscarea bunurilor folosite la săvârşirea faptei, urmând a i se restitui inculpatului telefonul mobil ridicat, apreciind că restituirea acestuia nu împiedică justa soluţionare a cauzei.

În latură civilă, instanţa va lua act că persoana vătămată s-a constituit parte civilă, cu suma de 50300 lei, din care 50.000 lei reprezentând daune morale şi 300 lei reprezentând contravaloarea expertizei medico legale şi a tratamentului efectuat.

În dovedirea cererii sale, partea vătămată a depus la dosarul cauzei, extras de cont din care reiese plata efectuat către I.N.M.L. Mina Minovici, reţetă medicală şi bon fiscal, bilet de ieşire din spital, certificat medico-legal.

Faţă de soluţia adoptată în latura penală a cauzei, instanţa constată că acţiunea civilă formulată de persoana vătămată este întemeiată în ceea ce priveşte cheltuielile materiale efectuate.

În ceea ce priveşte daunele morale, instanţa reţine că partea vătămată a suferit un prejudiciu moral urmare a acestei infracţiuni, că a avut nevoie de un număr însemnat de zile de îngrijiri medicale, că a rămas cu sechele atât fizice cât şi morale urmare a evenimentului motiv pentru care apreciază că obligarea inculpatului, în aceleaşi condiţii, şi la 50.000 lei despăgubiri civile reprezentând daune morale este menită să acopere prejudiciul invocat de persoana vătămată FA, fără ca această reparaţie morală să constituie o îmbogăţire fără just temei pentru aceasta.

Mai mult instanţa are în vedere şi faptul că inculpatul a fost de acord cu despăgubirea acesteia, fără a se contesta suma solicitată.

În aceste condiţii, instanţa în baza art. 397 alin. 1 C.pr.pen. va admite actiunea civila formulata de persoana vătămată FA şi va obligă inculpatul la plata sumei de 50000 lei daune morale şi 300 lei daune materiale către aceasta.

Faţă de culpa infracţională a inculpatului, instanţa, în baza art. 398 C.pr.pen. va obliga inculpatul la plata cheltuielilor judiciare în cuantum de 700 lei, urmând ca onorariul apărător oficiu în cuantum de 700 lei să rămână în sarcina statului

Domenii speta