Îndreptare eroare materială

Sentinţă civilă 0 din 17.04.2014


Îndreptare eroare materială

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA BUHUŞI

Dosar nr. …………

ÎNCHEIERE

Şedinţa din Camera de Consiliu de la 17 Aprilie 2014

Completul compus din:

PREŞEDINTE: 

Grefier: 

Pe rol fiind soluţionarea cererii formulată de reclamanta ………de îndreptare eroare materială a sentinţei civile nr. ………în dosarul nr. ……….., având ca obiect …………

La apelul nominal făcut în şedinţa din Camera de Consiliu, au lipsit părţile.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier, după care:

Instanţa constată cererea în stare de soluţionare şi trece la deliberare.

INSTANŢA

deliberând

Asupra cererii de îndreptare eroare materială, constată următoarele:

Prin cererea formulată de reclamanta …………, înregistrată la Judecătoria Buhuşi la data de …………., s-a solicitat ca instanţa să dispună îndreptarea sentinţei civile pronunţate de aceeaşi instanţă în dosarul nr. …………….., in sensul stabilirii corecte a valorii şi naturii sumelor la plata cărora a fost obligată pârâta-reclamantă ……………., respectiv în sensul obligării pârâtei – reclamante la plata sumei de ………………lei reprezentând debite restante neachitate şi penalităţi de întârziere, aferente contractelor nr. ……………… şi ………………… şi la plata cheltuielilor de judecată în sumă de………. lei.

În motivare reclamanta a arătat că, nu a solicitat obligarea pârâtei …………….. la plata cheltuielilor de mediere, aşa cum este precizat în pag. 1 alin 4 din sentinţă, ci obligarea  ……………… la plata sumelor reprezentând debite principale neachitate, a penalităţilor de întârziere aferente şi a cheltuielilor de judecată.

De asemenea, se arată că instanţa a omis complet să menţioneze că, anterior conexării la dosarul de faţă a cauzei cu nr. ……………. având ca obiect  cererea ………………., prin  care se solicita anularea contractelor nr. ………………. respectiv la data de …………………., a avut loc conexarea la dosarul nr. ………………. a celei de-a doua cereri a societăţii reclamante, obiect al dosarului nr. ……………..

Mai arată reclamanta că încercarea de soluţionare amiabilă a diferendului dintre părţi, ce a îmbrăcat forma tranzacţiei din data de …………….., a avut ca obiect suma de ……………. lei, compusă din suma de ………………….. lei, aferentă exclusiv debitului principal (nu şi penalităţilor), reprezentat de facturile neachitate în intervalul februarie 2009 – mai 2013 în baza contractului nr. ………………….. lei, aferentă exclusiv debitului principal (nu şi penalităţilor) reprezentând facturile neachitate în intervalul februarie 2009 – mai 2013 în baza contractului nr. …………… şi suma de …………… lei cheltuieli de judecată avansate de societatea reclamantă în dosarele ………….. şi …………………..

Reclamanta solicită ca instanţa să ia act de faptul că înţelegerea părţilor cuprinsă în contractul de tranzacţie din ……………. a avut ca obiect plata sumelor totalizând ……………. lei, reprezentând exclusiv debite principale şi nu a avut ca obiect şi sume reprezentând penalităţi de întârziere, aşa cum greşit se menţionează în sentinţa nr. ……………..

Practic, societatea reclamantă a fost dispusă să renunţe integral la penalităţile de întârziere, în condiţiile în care …………………. îşi plătea la zi debitele restante, prin urmare tranzacţia părţilor a fost una sub condiţie. Totodată, Actul adiţional nr. ……………… stabileşte în cuprinsul pct. 5 din cap. ,,clauze finale,, faptul că ,,Pârâtul – reclamant ia la cunoştinţă şi acceptă faptul că această amânare ( N.B. – 15.11.2013) la plata sumelor însuşite prin contractul de tranzacţie nr. 3670/27.05.2013, este ultima acceptată de către Reclamantul – Pârât. În condiţiile în care pârâtul-reclamant nu îşi va îndeplini obligaţia de plată însuşită prin prezentul act adiţional, acesta este încunoştinţat şi acceptă ca reclamantul-pârât să solicite instanţei obligarea pârâtului- reclamant, la plata tuturor sumelor iniţial solicitate, reprezentând debit principal, penalităţi de întârziere, cheltuieli de judecată şi orice alte costuri implicate, ce constituie obiectul dosarului nr. ……………..pe rolul Judecătoriei Buhuşi, dosar care include şi cererea introductivă din dosarul conexat nr. ………………..

Întrucât ………………… nu şi-a onorat obligaţia tranzacţionată, conform înţelegerii părţilor, tranzacţia din …………………s-a desfiinţat retroactiv.

Singura precizare/diminuare a sumelor iniţial pretinse a fost realizată de către societatea reclamantă la termenul din ……………., atunci când ……………. a achitat suma de ………….cu OP nr………………... Acest lucru a fost corect stabilit în pag. 3 alin. penultim din sentinţa nr. ………………

În drept, cererea a fost motivată pe dispoziţiile art. 442 C. pr. civ.

Din actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Potrivit dispoziţiilor înscrise în art. 442 C. pr. civ. erorile cu privire la numele, calitatea şi susţinerile părţilor, sau cele de calcul, precum şi orice alte erori materiale cuprinse în hotărâri sau încheierei, pot fi îndreptate din oficiu ori la cerere.

Prin raportare aşadar la acest text de lege, instanţa reţine că obiectul cererii de îndreptare priveşte strict îndreptarea erorilor de calcul, ori în cauză nu este vorba despre vreo eroare de calcul, instanţa motivând în considerentele sentinţei cuantumul sumelor acordate. Mai mult, motivele invocate de reclamantă în cererea de îndreptare vizează fondul cauzei. Prin urmare, dacă reclamanta este nemulţumită de valorile stabilite de instanţă, are deschisă calea de atac a recursului în acest sens.

Fata de aceste considerente, apreciind ca nu nu sunt indeplinite cerintele art. 442 C. pr. civ. instanta urmeaza sa respinga cererea ca neîntemeiată.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

DISPUNE

Respinge ca neîntemeiată cererea formulată de petenta ……………………… având ca obiect îndreptare eroare materială a sentinţei civile nr. ………………………

Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică azi, 17.04.2014.

PREŞEDINTE GREFIER