Nulitate titlu proprietate

Sentinţă civilă 548/2013 din 01.04.2013


JUDECĂTORIA NOVACI, JUDEŢUL GORJ

Sentinţa Civilă Nr. 548/2013

Şedinţa publică de la 01.04.2013

Completul constituit din:

PREŞEDINTE:

Grefier:

Pe rol fiind judecarea acţiunii civile pentru nulitate titlu proprietate, formulată de reclamanţii M.G şi M. C, cu domiciliul ales la cabinetul de avocat O.N., str........, nr., bl., sc. .., ap...., ........, împotriva pârâtelor Primăria comunei .........Judeţul Gorj, Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei..........., Judeţul Gorj şi Comisia Judeţeană Gorj de fond funciar.

 La apelul nominal făcut în şedinţa publică au lipsit părţile, pârâtele Primăria comunei.........., Judeţul Gorj şi Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei................., Judeţul Gorj, fiind reprezentate de consilier juridic P.V.

Procedura de citare legal îndeplinită.

S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de şedinţă, care învederează instanţei faptul că reclamanţii au depus la dosar prin fax, o cerere ce se află ataşată la fila nr.35, prin care solicită ataşarea la prezenta cauză, a dosarului nr.270/267/2011, solicitând de asemenea judecata cauzei în lipsă.

A fost pusă în discuţie cererea formulată.

Consilier juridic P.V, a solicitat respingerea cererii respective, motivat de faptul că nu are legătură cu cauza dedusă judecăţii.

Instanţa, analizând cererea formulată de reclamanţi, o apreciază a fi neîntemeiată, având în vedere obiectul cauzei de faţă, cât şi faptul că la dosar la fila nr.18, se află ataşată sentinţa civilă nr.1551/11.10.2011, pronunţată în dosarul civil nr.270/267/2011, ce se solicită a fi ataşat la prezenta cauză, astfel că urmează a respinge cererea formulată de reclamanţi, de ataşare a dosarului nr.270/267/2011 şi acordă cuvântul pe fond.

Consilier juridic Popa Vasile pentru pârâtele Primăria comunei..........., Judeţul Gorj, Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei ......., Judeţul Gorj, a solicitat respingerea acţiunii, arătând că titlul de proprietate a cărui nulitate se solicită de către reclamanţi, a fost emis în baza sentinţei civile nr. 1551/11.10.2011, pronunţată în dosarul civil nr.270/267/2011.

INSTANŢA:

Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată la această instanţă la data de 18/02/2013, sub nr. dosar 386/267/2013, reclamanţii  M.G şi M.C, au chemat în judecată pârâtele Primăria comunei..........., Judeţul Gorj, Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei............, Judeţul Gorj şi Comisia Judeţeană Gorj de fond funciar, solicitând instanţei ca prin sentinţa ce se va pronunţa, să se constate nulitatea absolută a titlului de proprietate nr.1500421/19.11.2012, cu cheltuieli de judecată.

În motivarea acţiunii, reclamanţii au arătat că titlul de proprietate nr. 1500421/19.11.2012, priveşte reconstituirea suprafeţei de 279 ha 900 mp., compusă din păşuni şi alte terenuri neagricole situate în extravilanul comunei..........., Judeţul Gorj, proprietari fiind toţi cei înscrişi în titlul de proprietate.

Că în acest titlu nu sunt trecuţi autorii moştenitorilor, ceea ce a dus la situaţia eliberării unui singur titlu de proprietate, în condiţiile în care există 4 autori diferiţi, printre care se află şi autorul reclamanţilor, A.F.

Au mai arătat reclamanţii că ceilalţi 3 autori nu au fost rude între ei şi pe cale de consecinţă au moştenitori diferiţi şi suprafeţele de teren la care au dreptul fiind diferite, fără a putea fi împroprietăriţi în indiviziune, fiind necesar eliberarea a 4 titluri de proprietate cu autori moştenitori şi suprafeţe de teren diferite.

Astfel, titlul de proprietate a cărui nulitate absolută se solicită, urmează a fi anulat ,pentru a fi eliberate 4 titluri de proprietate cu titluri diferite pentru fiecare autor în parte, cu moştenitorii  lor, conform tuturor actelor depuse la dosarele întocmite în baza legilor proprietăţii.

Situaţia creată prin eliberarea acestui titlu îi prejudiciază grav, deoarece nu au posibilitatea să procedeze la partajarea acestor terenuri, deoarece titlul de proprietate nu este întocmit cu respectarea legilor fondului funciar, urmând ca Instituţia Prefectului să procedeze la promovarea unei acţiuni de constatarea nulităţii absolute a titlului de proprietate în vederea eliberării altor 4 titluri.

În concluzie, reclamanţii au solicitat eliberarea titlului de proprietate  pe autori cu moştenitorii lor şi suprafeţele de teren deţinute de fiecare autor, în muntele........., conform actelor de proprietate, pentru autorul A.F.

 În dovedirea acţiunii formulate, reclamanţii au înţeles să se folosească  de proba cu înscrisuri şi interogatoriu pârâţilor.

Au solicitat judecata cauzei în lipsă.

Reclamanţii au depus la dosar în copie, titlul de proprietate nr. 1500421/19.11.2012, a cărui nulitate o solicită.

În cauză a fost formulată întâmpinare de către pârâta Primăria comunei ........Judeţul Gorj, ce se află ataşată la dosar la fila nr.12, prin care a solicitat respingerea acţiunii reclamanţilor ca neîntemeiată.

Sub aspect de întâmpinare, pârâta Primăria comunei........., Judeţul Gorj, a arătat că titlul de proprietate a cărui nulitate se solicită a fost eliberat ca urmare a sentinţei civile nr.1551 din data de 11.10.2011, irevocabilă, prin care instanţa de judecată a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru petenţii din titlu, cu privire la suprafaţa de 279,90 ha gol alpin situat în muntele........., identificat prin expertiza întocmită în cauză.

Ca urmare, comisia locală de fond funciar a dus la  îndeplinire hotărârea instanţei de judecată.

Pârâta a depus la dosar copie de pe sentinţa civilă nr. 1551 din data de 11.10.2011, a Judecătoriei Novaci,Judeţul Gorj.

În raport de susţinerile reclamanţilor, s-au solicitat de la Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei..........., Judeţul Gorj, actele care au stat la baza emiterii titlului de proprietate, a cărui nulitate se solicită de către reclamanţi.

Cu adresa nr.2455/20.03.2013, ce se află ataşată la dosar la fila nr.17, s-a  răspuns la cele solicitate, fiind înaintate în copie, următoarele acte: sentinţa civilă nr. 1551 din data de 11.10.2011, a Judecătoriei Novaci, Judeţul Gorj, adresa nr.7763/20.09.2012, înaintată Oficiului de Cadastru şi Publicitate imobiliară Gorj, tabelul 1, procesul-verbal de punere în posesie nr. 7749 şi anexa la acesta, o schiţă, raportul de expertiză întocmit în dosarul nr.270/267/2011.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine şi constată următoarele:

Prin prezenta acţiune, reclamanţii M. G. şi M. C, au chemat în judecată pârâtele Primăria comunei........., Judeţul Gorj, Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei..........., Judeţul Gorj şi Comisia Judeţeană Gorj de fond funciar, solicitând instanţei ca prin sentinţa ce se va pronunţa, să se constate nulitatea absolută a titlului de proprietate nr.1500421/19.11.2012, cu cheltuieli de judecată.

În raport de terminologia juridică folosită de reclamanţi, de cuprinsul cererii de chemare în judecată, starea de fapt şi de drept descrisă, de scopul urmărit prin promovarea acţiunii, acţiunea de faţă este una prin care reclamanţii solicită constatarea nulităţii absolute a titlului de proprietate nr.1500421/19.11.2012, motivul invocat constând în lipsa menţiunii autorilor fiecărui moştenitor şi a suprafeţelor deţinute de fiecare autor, în muntele ..........

Potrivit art. III din Legea nr.169/1997, cu modificările intervenite prin Legea nr.247/2005, „sunt lovite de nulitate absolută, potrivit dispoziţiilor legislaţiei civile aplicabile la data încheierii actului juridic, actele de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate, în favoarea persoanelor care nu erau îndreptăţite potrivit legii, la astfel de reconstituiri sau constituiri”.

Prin art. III din  legea menţionată, s-a instituit o aplicare concretă a principiului neretroactivităţii legii civile noi, urmărindu-se asigurarea stabilităţii circuitului civil.

Aşadar, în cauza dedusă judecăţii, pentru a fi aplicabile disp. art. III alin.1lit. a din Legea nr.169/1997, ar trebui ca actele de reconstituire realizate în favoarea reclamanţilor, să se fi făcut cu încălcarea dispoziţiilor legii civile aplicabilă la data încheierii actului juridic, în cazul de faţă, al Legii nr. 18/1991, modificată şi completată prin Legea nr. 247/2005.

Astfel, în temeiul Legii nr.18/1991, se naşte beneficiul persoanelor îndreptăţite, nu direct un drept de proprietate privată, ci un alt drept, tot de natură patrimonială, de reconstituire sau constituire, după caz, a proprietăţii private asupra terenurilor, în limitele şi condiţiile prevăzute de lege.

În raport de actele existente la dosar, instanţa constată că reclamanţii au formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pentru terenul cuprins în titlul a cărui nulitate absolută se solicită, contestând hotărârea Comisiei judeţene Gorj de fond funciar, nr.5493/2010, prin care le-a fost invalidată cererea privind reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 279,90 ha teren în muntele............., aspect ce rezultă din cuprinsul sentinţei civile nr.1551/2011, a Judecătoriei Novaci, Judeţul Gorj, ce se află ataşată la dosar la fila nr.18.

Rezultă din considerentele sentinţei menţionate şi actele dosarului, că autorii reclamanţilor, ca de altfel şi al celorlalte persoane trecute în titlul de proprietate, respectiv F.I, F.A, Ş.I şi B. D, împreună cu soţia B. R, în baza unui contract de vânzare-cumpărare încheiat la data de 10.11.1926, au cumpărat suprafaţa de teren reprezentând ľ din muntele .........

Ca atare, reclamanţii, care au formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate, au avut la dispoziţie acţiunile de care putea  beneficia şi autorul lor, în temeiul reglementărilor legislaţiei privind reconstituirea dreptului de proprietate.

Persoana îndreptăţită la reconstituire s-a stabilit prin sentinţa civilă nr.1551/2011.

În măsura în care persoana ce a formulat cererea de reconstituire este nemulţumită, reclamanţii formulând o astfel de cerere, aşa cum rezultă din cuprinsul sentinţei civile nr.1551/2011, a Judecătoriei Novaci, Judeţul Gorj, ce se află ataşată la prezenta cauză, are la dispoziţie conform art.53 alin.2 din Legea nr.18/1991, procedura plângerii împotriva hotărârii comisiei judeţene, procedură obligatorie pentru a înlătura eventualele nemulţumiri în legătură cu cererea de reconstituire.

În consecinţă, persoana care a uzat  de procedura reconstituirii dreptului de proprietate, nu poate uza de calea acţiunii în constatarea nulităţii absolute a titlului de proprietate.

În acest sens, în practica judiciară s-a decis că legile adoptate în materia fondului funciar, au instituit o procedură specială de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi forestiere, finalizată cu emiterea titlului de proprietate.

Fiind o procedură specială, persoanele îndreptăţite la reconstituire trebuie să respecte întocmai succesiunea etapelor ei şi să conteste în condiţiile precis determinate de lege.

Orice nemulţumire a solicitanţilor legată de reconstituire sau punere în posesie, trebuie adusă la cunoştinţa comisiilor de aplicare a legii fondului funciar, care rezolvă acest gen de  contestaţii, anterior emiterii titlului  de proprietate.

După eliberarea titlului de proprietate, asemenea contestaţii nu mai sunt posibile, întrucât acceptarea lor ar presupune o eludare şi o nesocotire a dispoziţiilor legale ce reglementează expres procedurile cu caracter prealabil în reconstituirea proprietăţii.

Desigur, în eventualitatea în care titlul de proprietate sau procesul-verbal de punere în posesie nu au respectat validarea dreptului de proprietate, atunci pe calea acţiunii în constatarea nulităţii absolute se poate cere desfiinţarea unor asemenea acte şi emiterea unui proces-verbal sau titlu de proprietate care să respecte validarea dreptului de proprietate şi amplasamentul stabilit prin validare.

În prezenta cauză, se constată că titlul de proprietate a cărui nulitate se solicită, a fost emis în baza sentinţei civile nr.1551/2011, a Judecătoriei Novaci, Judeţul Gorj, ce se află ataşată la dosar la fila nr.18.

Se constată aşadar, că titlul de proprietate emis reclamanţilor, are la bază derularea procedurii speciale de reconstituire a dreptului de proprietate prevăzută de legea fondului funciar, procedură care confirmă existenţa în patrimoniul autorului reclamanţilor a terenului în litigiu, aspect pe care nici reclamanţii nu l-au contestat, aceştia referindu-se doar la faptul că titlul de proprietate se impune a fi eliberat pe autori cu moştenitorii lor.

În concluzie, se apreciază că  motivul invocat de reclamanţi nu se încadrează în nici una din cerinţele  prevăzute de art. III din Legea nr.169/1997, motiv pentru care urmează a se dispune respingerea prezentei acţiuni.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Respinge acţiunea civilă pentru nulitate titlu proprietate, formulată de reclamanţii M. G şi M.C, cu domiciliul ales la cabinetul de avocat O. N, ...., nr.., bl...., sc. .., ap...., .....împotriva pârâtelor Primăria comunei.........., Judeţul Gorj, Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei......., Judeţul Gorj şi Comisia Judeţeană Gorj de fond funciar.

Cu drept de apel, în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţa publică din data de 01 Aprilie 2013.

 

Red.tehnored.DE/UAM

ex.7

Domenii speta