Alte cereri

Sentinţă civilă 1619 din 18.06.2014


INSTANTA

Cu nr.x din 29 aprilie 2014 s-a inregistrat cererea prin care reclamanta X X, C.N.P. X, cu domiciliulin X, str. X X, nr.X, jud. Xin contradictoriu cu paratul X X X, C.N.P.X, cu domiciliul in X, str.X X, nr.X, bl.X, sc.X, et.X, ap.X, jud. X a solicitat instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa suplineascaconsimtamantul paratului pentru a se obtine pasaportul personal pentru minorul X X X, nascuta la data de X si pentru ca minorul X X X sa calatoreasca cu reclamantadin Romania inSpania si invers. S-au solicitat cheltuieli de judecata.

Motivand cererea reclamant a sustinut ca a fost casatorita cu paratul si din aceasta relatie s-a nascut minorul, X X X, nascuta la data de 10 mai 2007.

Prin S.C.476 din13.02.2013pronuntata de Judecatoria X, dosar X/2012 s-a desfacut casatoria, prin acord, reclamanta arevenit la numele anterior casatorieisi s-a stabilit locuinta minorului la ea. S-a dispus exercitarea autoritatii parintesti incomun. Paratul a fost obligat la plata pensiei de intretinere pentru minor, pensie pe care acesta a platit-o la trei luni.

In vara anului 2013 a doritsa mearga cu minorul in vizita la surorile sale din X si paratul a refuzat, sa-i dea procura pentru a obtine pasaportul minorului si a putea pleca cu copilul. Refuzul paratului este un abuzasa cum este reglementat de prevederile art.89 al.1 si al.2 din Legea nr. 272/2014 privind drepturile copilului si libera circulatie.

Cererea a fost motivata in drept pe dispozitiile art. 486 din codul civil.

In proba reclamanta a solicitat administrarea probei cu acte si in acest sens a depus copie de pe S.C. 476 din13.02.2013pronuntata de Judecatoria X, dosar X/2012 copie de pe certificatul de nastere seria NV nr.X, copie de pe cartile de identitate ale reclamantei si paratului,certificat de inregistrare a cetateanului uniunii 0843104.

Paratul nu a depus intampinare a fost legal citat, urmand a se aplica dis part.208 din codul de proc.civ.

Din probele administrate in cauzainstanta retine ca minorul X X X, nascuta la data de 10 mai 2007 este fiul reclamantei si a paratului. Prin S.C.476 din13.02.2013pronuntata de Judecatoria X, dosar X189/2012 s-a desfacut casatoria dintre parti, prin acord, s-a dispusca reclamanta sarevina la numele anterior casatoriei, s-a dispus exercitareaautoritatii parintesti incomun de catre ambii parinti si s-a stabilit locuinta minorului la reclamanta.

Potrivit art. 22, art.23 din Legea nr.272 /2004 „Copilul ai carui parinti locuiesc in state diferite are dreptul de a intretine relatii personale si contacte directe cu acestia, cu exceptia situatiei in care acest lucru contravine interesului superior al copilului” iar potrivit art. 23 ”(1) Copiii neinsotiti de parinti sau de un alt reprezentant legal ori care nu se gasesc sub supravegherea legala a unor persoane au dreptul de a li se asigura, in cel mai scurt timp posibil, reintoarcerea alaturi de reprezentantii lor legali. (2) Deplasarea copiilor in strainatate se realizeaza cu respectarea prevederilor Legii 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, cu modificarile si completarile ulterioare.”

In temeiul art.17 din Legea nr.248/2005 „(1) Minorilor cetateni romani care nu se afla in una dintre situatiile de suspendare a exercitarii dreptului la libera circulatie in strainatate li se elibereaza pasapoarte simple electronice in urmatoarele conditii: a) in cazul minorului care nu a implinit varsta de 14 ani, numai la cererea ambilor parinti, a parintelui supravietuitor, a parintelui caruia i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui care exercita singur autoritatea parinteasca in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva si irevocabila ori in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva pentru procesele incepute cu data de 15 februarie 2013 sau, dupa caz, a reprezentantului legal; b) in cazul minorului care a implinit varsta de 14 ani, la cererea acestuia, numai cu acordul ambilor parinti, a parintelui supravietuitor, a parintelui caruia i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui care exercita singur autoritatea parinteasca in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva si irevocabila ori in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva pentru procesele incepute cu data de 15 februarie 2013 sau, dupa caz, a reprezentantului legal. (2) Emiterea pasaportului simplu electronic pentru minor, in situatia in care exista neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acordului ori unul dintre parinti se afla in imposibilitatea de a-si exprima vointa, cu exceptia situatiilor prevazute la art 17 indice 1 alin. (1) lit. e), se efectueaza numai dupa solutionarea acestor situatii de catre instanta de judecata, care se pronunta in conditiile legii”.

In cauza reclamanta a dovedit faptul ca se impune deplasarea minorului in Spania, la rude, insotit de mama lui. Paratula refuzat sa-si dea acordul in acest sens. Aceasta pozitie rezulta din atitudinea procesuala. A avut posibilitatea legala sa se prezinte la proces sa–si exprime pozitia fata de cerinta reclamantei, ca reprezentant legal a minorului, nu a dat curs cerintei acesteia dease prezenta sa dea acordul in calitatea sa de parinte al minorului pentru ca minorul sa obtina pasaport si sa poata calatori cu mama luiinSpania

Apreciind ca paratul refuza sa se prezinte si sa dea acordul pentru eliberarea pasaportul pentru fiul lui si sa de acordul ca aceasta sa calatoreasca cu mama lui in strainatate, in baza textelor sus indicate dar si in temeiul art.486 din codul civil, retinand interesul superior al minorului instanta urmeaza sa admita cererea reclamantei ca intemeiata.

In temeiul art.451-art. 453din codul de procedura civila paratul va fi obligata sa plateasca reclamantei cheltuielile de judecata ocazionate de proces reprezentand onorariu avocat si taxa judiciara de timbru.