Obligatia de a face

Sentinţă civilă 2149 din 24.09.2014


INSTANTA

Cu nr.X din 23 iulie 2014 s-a inregistrat contestatia la executare prin care contestatorul Inspectoratul teritorial al politiei de frontiera X, cu sediul procesual ales la Serviciul teritorial al politiei de frontiera X, X, str.X, nr.X, jud. X, prin reprezentantii legali, in contradictoriu cu intimata Unitatea administrativ teritoriala a Comunei X, jud.X, prin primar, a solicitat instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa oblige intimatala preluarea si executarea amenzii contraventionale in suma de 100 lei, aplicata prin procesul verbal de contraventie seria K, nr.X din 04.05.2014, incheiat de Sectorul de politie de frontiera X - Inspectoratul teritorial al politiei de frontiera X, pe numele contravenientului X X, cu domiciliul in localitatea X, com. X, jud. X .

Motivand contestatia, contestatoarea a sustinut cala data de 4 mai 2014, Sectorul de politie de frontiera X - Inspectoratul teritorial al politiei de frontiera X a sanctionatcontraventional pe contravenientului X X, cu domiciliul in localitatea X, com.X, jud.Xaplicandu-i acestuia sanctiunea amenzii contraventionale in suma de 100 lei pentru contraventia prevazuta de art.75 lit.f din OUG nr.105/2001 privind frontiera de stat a Romaniei.

Intrucat contravenientul nu a fost prezent la intocmirea procesului verbal de constatare a contraventiei, procesul verbal a fost expediat prin posta, in termenul de o luna de la data incheierii, respectiv data de 09.05.2014, cu avizul de primire nr.X, potrivit art.26 al.3 si art.27 din O.G 2/2001.

Contravenientul X X a refuzat in mod explicitprimirea procesului verbal. In acest sens este scrisoarea recomandata cu A.R. nr.X, unde contravenientul figureaza ca destinatar si expeditor S.P.F. X, refuzul primirii din data de 14 mai 2014. Procesul verbal de contraventie nu a fost contestat de contravenient. Prin adresa S.P.F. Xnr.48 din 12 iunie 2014 procesul verbal de contraventie, seria K, nr.X din 04.05.2014, incheiat de Sectorul de politie de frontiera X - Inspectoratul teritorial al politiei de frontiera X, insotit de dovada comunicarii a fost trimis spre executare Primariei X, potrivit art.39 al.2 lit.a din O.G. 2/2001.

Prin adresa nr.4003 din 12 iunie 2014, comunicata agentului constatator la data de 14.07.2014, dupa aproape o luna de la intocmire, Primaria X a restituit procesul verbal de contraventie cu motivarea ca nu exista dovada comunicarii procesului verbal de contraventiesi ca prevederile Deciziei ICCJ nr.10 din 10.06.2013, data in interesul legii sunt aplicabile si obligatorii doar pentru instanta. A apreciat ca organul constatator a transmis spre executare procesul verbal de contraventiecu respectarea dispozitiilor legale si in termenul prevazut de art.141 al.7 din codul de procedura fiscala.

A depus in proba adresa nr.4003 din 12 iunie 2014 emisa de Primaria com. X, cu plicul de expediere din care rezulta ca aceasta a fost primita cu confirmare de primire la data de 14 iulie 2014, adresa nr.48 din 12 iunie 2014 inaintata de Ministerul afacerilor interne, Inspectoratul general al Politiei de frontiera, Inspectoratul teritorial al politiei de frontiera X, copia procesului verbal de contraventie, seria K, nr.X din 04.05.2014, incheiat de Sectorul de politie de frontiera X - Inspectoratul teritorial al politiei de frontiera X, insotit de dovada comunicarii trimis spre executare Primariei X, potrivit art.39 al.2 lit.a din O.G.2/2001, instiintarea de plata, adresa catre contravenientul X X, dovada expedierii procesului verbal de contraventie catre contravenient, cu confirmare de primire si refuzul primirii procesului verbal din 14.02.2014.

Unitatea administrativ teritoriala a Comunii Xnu a depus intampinare in termenul legalprev. de art.201 al.1 din codul de procedura civila motiv pentru care s-a aplicat sanctiunea decaderii intimatei din dreptul de a propune probe sau invoca exceptii potrivit art. 208 din codul de procedura civila. Sustinerile intimatei din inscrisul intitulat, intampinare vor fi retinute ca aparari ale acesteia raportate cererii formulate de contestatoare .

Intimata Unitatea administrativ teritoriala a com. Xa solicitat respingerea contestatiei. A apreciat ca nu au fost respectate dispozitiile art.141 al.8 din OUG 92/2003 referitoare la dovada comunicarii procesului verbal de contraventie si ca nueste aplicabila Decizia ICCJ nr.10/2013.

Examinand probele dosarului si sustinerile partilor instanta retine ca obiectul cauzei este contestatie la executare, refuzul organului de executare de a executa sume reprezentand amenzi aplicate de Sectorul de politie de frontiera X - Inspectoratul teritorial al politiei de frontiera X, pe numele contravenientului X X, cu domiciliul in localitatea X, com.X, jud.X. Potrivit art.161 indice 1 din O.G 92/2003 „(1) Autoritatile administratiei publice locale sunt obligate sa colaboreze si sa efectueze procedura de executare silita a creantelor fiscale datorate bugetelor locale ale unitatilor administrativ-teritoriale sau, dupa caz, subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor. (2) In situatia in care debitorul datoreaza impozite, taxe sau alte venituri la bugetul local si nu are bunuri urmaribile pe raza teritoriala a respectivei unitati administrativ-teritoriale sau a subdiviziunii unitatii administrativ-teritoriale a municipiului, competenta pentru efectuarea procedurii de executare silita revine organului fiscal in a carui raza teritoriala se afla bunurile urmaribile.(3) Organul fiscal din cadrul autoritatii administratiei publice locale care administreaza creantele fiscale prevazute la alin. (2), denumit in prezentul articol autoritate solicitanta, solicita, in scris, organului fiscal din cadrul autoritatii administratiei publice locale in a carui raza teritoriala se afla situate bunurile mobile sau imobile, denumit in prezentul articol autoritate solicitata, efectuarea procedurii de executare silita. (4) Cererea contine, in mod obligatoriu, urmatoarele informatii: a) datele de identificare a debitorului; b) valoarea creantei de recuperat; c) valoarea creantelor fiscale accesorii stabilite, potrivit legii, pana la data solicitarii; d) contul in care se vireaza sumele incasate; e) orice date necesare pentru identificarea bunurilor urmaribile, daca este cazul. (5) Cererea este insotita obligatoriu de o copie a titlului executoriu. (6) Autoritatea solicitata confirma, in scris, primirea cererii, in termen de 10 zile de la data primirii. (7) Autoritatea solicitata poate refuza efectuarea procedurii de executare silita in urmatoarele cazuri: a) titlul executoriu nu este valabil; b) cererea nu contine toate informatiile prevazute la alin. (4). (8) Sumele realizate prin executare silita se vireaza autoritatii solicitante. Prevederile art. 168se aplica in mod corespunzator.”

Potrivit art.39 al.1 lit.a si al.2 din O.G. 2/2001 referitoare la regimul contraventiilor

„ (1) Punerea in executare a sanctiunii amenzii contraventionale se face astfel: a) de catre organul din care face parte agentul constatator, ori de cate ori nu se exercita calea de atac impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei in termenul prevazut de lege;(2) In vederea executarii amenzii, organele prevazute la alin. (1) vor comunica din oficiu procesul-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii, neatacat cu plangere in termenul legal, in termen de 30 de zile de la data expirarii acestui termen, ori, dupa caz, dispozitivul hotararii judecatoresti irevocabile prin care s-a solutionat plangerea, in termen de 30 de zile de la data la care hotararea a devenit irevocabila, astfel: a) pentru sumele care se fac venit integral la bugetele locale, organelor de specialitate ale unitatilor administrativ-teritoriale in a caror raza teritoriala domiciliaza contravenientul persoana fizica sau, dupa caz, isi are domiciliul fiscal contravenientul persoana juridica; b) pentru sumele care se fac venit integral la bugetul de stat, organelor de specialitate ale unitatilor subordonate Ministerului Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in a caror raza teritoriala isi are domiciliul fiscal contravenientul persoana juridica. (3) Executarea se face in conditiile prevazute de dispozitiile legale privind executarea silita a creantelor fiscale. (4) Impotriva actelor de executare se poate face contestatie la executare, in conditiile legii.”

In temeiul art.172 din OG 92/2008, codul de procedura fiscala „(1) Persoanele interesate pot face contestatie impotriva oricarui act de executare efectuat cu incalcarea prevederilor prezentului cod de catre organele de executare, precum si in cazul in care aceste organe refuza sa indeplineasca un act de executare in conditiile legii.”

Termen de contestare, potrivit art.173 din OUG 92/2008 este de 15 zile, sub sanctiunea decaderii, de la data cand: „a) contestatorul a luat cunostinta de executarea ori de actul de executare pe care le contesta, din comunicarea somatiei sau din alta instiintare primita ori, in lipsa acestora, cu ocazia efectuarii executarii silite sau in alt mod;b) contestatorul a luat cunostinta, potrivit lit. a), de refuzul organului de executare de a indeplini un act de executare;”

Din adresa nr.4003 emisa la data de 12 iunie 2014 de Unitatea administrativ teritoriala a com.X, sectia financiara, primita de contestatoare la data de14 iulie 2014 raportata la data inregistrarii contestatiei, 23.07.2014, instanta apreciaza ca aceasta contestatia la executare este depusa in termen. Contestatoarea a respectat termenul legal de 15 zile.

Din adresa 4003 emisa la data de 12 iunie 2014 de Unitatea administrativ teritoriala a com.X, sectia financiara, rezulta ca organul de executare a restituit agentului constatator, Sectorul de politie de frontiera X - Inspectoratul teritorial al politiei de frontiera X, procesul verbal decontraventie, seria K, nr.X din 04.05.2014, incheiat pe numele contravenientului X X, cu domiciliul in localitatea X, com.X, jud. Xpe motivul ca nu exista dovada comunicarii procesului verbal de contraventie asa cum prevad dispozitiile art.141 al.8 din codul de procedura fiscala si ca au fost aplicate dispozitiile art.33 al.1 din codul de procedura civila privind restituirea.

A mai comunicat prin aceeasi adresa ca dispozitiile Deciziei 10 din 10.06.2013 a ICCJ, privind recursul in interesul legii, referitoare la interpretarea dispozitiilor art.27, teza 1, rap. la art.14 al.1 si art.25 al.2sunt obligatorii si aplicabile instantelor de judecata nu si in situatia data.

Din probele dosarului a rezultat ca la data intocmirii procesului verbal de contraventie, contravenientul nu era de fata. Organul constatator, Sectorul de politie de frontiera X - Inspectoratul teritorial al politiei de frontiera X, a comunicat procesul verbal, in termenul legal, prin scrisoare recomandata si contravenientul a mentionat expres ca refuza primirea. Aspectele rezulta din dovezile de pe plicul de expediere, A.R. nr.X, unde contravenientul figureaza ca destinatar si expeditor S.P.F. X, refuzul primirii din data de 14 mai 2014. Procesul verbal de contraventie cu dovada refuzului expres al contravenientului de a primi plicul de expediere al acestuia a fost inaintat organului de executare in termenul legal prev. de art.39 al.2.din O.G. 2/2001.

Cu privire la sustinerile intimatei in sensul ca Decizia 10 din 10.06.2013a ICCJ, se aplica doar de catre instante si nu sunt obligatorii si pentru organul de executare cu privire la interpretarea si aplicarea dispozitiilor art.27 teza I, rap. la art.14 alin.1, art.25 al.2 si art.31 al.1 din O.G. 2/2001 trebuie de precizat ca decizia in interesul legii s-a pronunta pentru a se asigura un just echilibru intre interesele contrare din cadrul procedurii contraventionale, intr-o maniera care sa nu reduca dreptul persoanei sanctionate contraventional, de a i se comunica actul prin care s-a dispus aceasta masura, la unul pur formal (in varianta considerarii celor doua modalitati de comunicare ca fiind alternative), pe de o parte, si care, in acelasi timp, sa nu greveze obligatia autoritatii cu o sarcina imposibil de realizat, ce ar depinde in exclusivitate de vointa persoanei sanctionate, de a se prevala intr-un mod abuziv de dreptul respectiv, pe de alta parte. Pronuntarea acestei decizii a avut drept scop de a lamuri si dispune totodataca interpretarea textelor de lege de mai sus in ceea ce priveste comunicarea proceselor verbale de contraventie sa fie unitara.

Dezlegarea problemelor de drept referitoare latextele de legeanalizate in decizie sunt obligatorii pentru instante dar si pentru toti participantii la actul executional. Prin Decizia 10 din 10.06.2013 a ICCJ, a admisrecursul in interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si, ininterpretarea si aplicarea dispozitiilor art.27 teza I raportat la art.14alin.(1) art. 25 alin.(2) si art.31 alin.(1) din Ordonanta Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, a stabilitca: „Modalitatea de comunicare a procesului-verbal de contraventie si a instiintarii de plata, prin afisare la domiciliul sau sediul contravenientului, este subsidiara comunicarii prin posta, cu aviz de primire. Cerinta comunicarii procesului-verbal de contraventie si a instiintarii de plata este indeplinita si in situatia refuzului expres al primirii corespondentei, consemnat in procesul-verbal incheiat de functionarul postal.”

Prin urmare, sustinerea intimatei ca procedura de comunicare a procesului verbal de contraventie, in cazul dat, in situatia refuzului expres al primirii corespondentei, de catre contravenient, refuz consemnat in procesul-verbal incheiat de functionarul postal este neintemeiata si urmeaza sa fie inlaturata.

Apreciaza ca in mod nelegal organul de executare a refuzat executarea procesului verbal de contraventie pe motiv ca nu s-a dovedit comunicarea procesului verbal de contraventie.

Urmeaza sa admita contestatia la executare si in temeiul art.174 pct.3 din codul de procedura fiscala, sa oblige intimata sa procedeze la executarea sanctiunii contraventionale in suma de 100 lei, aplicata prin procesul verbal de contraventie seria K, nr.X din 04.05.2014, incheiat de Sectorul de politie de frontiera X - Inspectoratul teritorial al politiei de frontiera X, pe numele contravenientului X X, cu domiciliul in localitatea X, com. X, jud.X.