Liberare condiţionată. Condiţii.

Sentinţă penală 1457 din 17.08.2010


6. Liberare condiţionată. Condiţii.

Prin sentinţa penală nr. 1457/17.08.2010 a Judecătoriei Brăila s-a admis propunerea de liberare condiţionată formulată de Comisia de Propuneri pentru punerea în libertate condiţionată din cadrul Penitenciarului Brăila.

În baza art. 450 alin. 1 C.pr.pen., în referire la art. 59 C.pen., s-a dispus liberarea condiţionată a condamnatului C. A. din executarea pedepsei de 10 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 70/2009 a Judecătoriei Cluj (mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 78/2009 emis de Judecătoria Cluj).

S-a atras atenţia condamnatului asupra dispoziţiilor art. 61 C.pen. referitoare la revocarea liberării condiţionate în ipoteza săvârşirii unei noi infracţiuni până la împlinirea duratei pedepsei mai sus menţionate.

În baza art.192 alin. 3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare au rămas în sarcina statului.

Pentru a pronunţa această hotărâre, instanţa a reţinut în esenţă următoarele:

Din procesul-verbal nr…./….08.2010, care însoţeşte propunerea de liberare condiţionată, întocmit de Comisia de propuneri pentru punerea în libertate condiţionată din cadrul Penitenciarului Brăila, se reţine că deţinutul C. A. a fost condamnat la o pedeapsă de 10 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, pedeapsă aplicată prin sentinţa penală nr. 70/2009 a Judecătoriei Cluj, iar pentru a putea fi liberat condiţionat trebuia să execute fracţia de 2/3, respectiv 2434 zile.

Acelaşi proces-verbal mai prevede că deţinutul C. A. a executat de la data de 19.04.2004 şi până la data de 02.08.2010, un număr de 2297 zile şi i se consideră ca executate ca urmare a muncii prestate, un număr de 346 zile.

Potrivit dispoziţiilor art.59 C.pen., după executarea fracţiei obligatorii, condamnatul care este stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele sale penale, poate fi liberat  condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepsei. Însă, aceste împrejurări nu-i conferă un drept, ci doar o vocaţie, acest aspect fiind exprimat în lege prin cuvintele “poate fi liberat condiţionat”.

Pe cale de consecinţă, sunt cerute cumulativ patru condiţii, respectiv: executarea unei părţi din pedeapsă, stăruinţă în muncă şi disciplină, dovezile temeinice de îndreptare şi condiţia antecedentele penale ale condamnatului.

În ce priveşte prima condiţie, instanţa apreciază că prin executarea fracţiei obligatorii de pedeapsă de 2/3, condamnatul C. A. a dobândit o vocaţie la acordarea beneficiului liberării condiţionate.

 Raportând criteriile legale stăruinţă în muncă şi disciplină la situaţia condamnatului C. A. , instanţa reţine că acesta se află la prima analiză, iar pe durata executării pedepsei a avut un comportament corespunzător, nu a fost sancţionat disciplinar, a fost recompensat de 17 ori cu suplimentarea unor drepturi şi o dată cu învoire o zi. De asemenea, condamnatul a participat la activităţi lucrative (deservire-bibliotecă, perimetru) şi a câştigat în total 346 zile.

Prin urmare, instanţa apreciază că este îndeplinită şi cea de-a doua condiţie, stăruinţă în muncă şi disciplină.

Referitor la condiţia dovezi temeinice de îndreptare, instanţa apreciază că şi această condiţie este întrunită, având în vedere menţiunile din caracterizarea psihocomportamentală a condamnatului (a participat la activităţi şi programme educative şi de asistenţă psihosocială, a absolvit facultatea de Drept şi Administraţie Publică, specializarea Drept, a fost recompensat de 17 ori cu suplimentarea unor drepturi şi odată cu învoire o zi).

Referitor la antecedentele penale ale condamnatului, instanţa reţine că deţinutul C. A. este fără antecedente penale.

În ce priveşte persoana condamnatului, instanţa reţine din caracterizarea deţinutului C. A. , că acesta are un copil major, are un nivel educaţional ridicat, are o calificare profesională şi are atitudine pozitivă faţă de muncă.

Faţă de cele expuse mai sus, având în vedere dispoziţiile art.59-60 C.pen. şi art. 450 alin.1si 2 C.pr.pen, instanţa apreciază că timpul executat de condamnat din pedeapsă a fost suficient pentru ca acesta să îşi însuşească scopul preventiv şi educativ al pedepsei, astfel încât în viitor să nu mai comită şi alte fapte infracţionale.

În aceste condiţii, instanţa apreciază că este oportună acordarea beneficiului liberării condiţionate, motiv pentru care propunerea Comisiei din cadrul Penitenciarului Brăila va fi admisă, urmând a se dispune liberarea condiţionată a condamnatului C. A din executarea pedepsei de 10 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 70/2009 a Judecătoriei Cluj (mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 78/2009 emis de Judecătoria Cluj). Se va atrage atenţia condamnatului asupra dispoziţiilor art. 61 C.pen. referitoare la revocarea liberării condiţionate în ipoteza săvârşirii unei noi infracţiuni până la împlinirea duratei pedepsei mai sus menţionate.

În temeiul art. 192 al.3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului.