Nulitate donatie

Sentinţă civilă 6073/2011 din 25.05.2011


Prin oferta de donatie autentificata sub nr…. din data de ….. (f.6-7), numitii N. A. si N. M. au oferit cu titlu de donatie Statului român cotele lor de proprietate de 2/24 si respectiv 16/24 din imobilul loc de casa de 954 mp, Inscris In CF…. Brasov, nr. top ……...

Oferta de donatie a fost acceptata prin Decizia nr…. din data de …. a Biroului Permanent al Comitetului Executiv al Consiliului Popular Judetean Brasov (f.8), fiind ulterior Inscris dreptul de proprietate al Statului român In CF …. provenita din conversia de pe hârtie a CF …… Brasov (f.69-71).

Defunctul N. A. a decedat la data de 08.05.1987, având ca unic mostenitor pe N. M. care la rândul ei a decedat la data de 27.10.1995 iar reclamantii au calitatea de mostenitori ai acesteia din urma (f.79-83).

 Prin Sentinta civila nr….. din data de …. a Judecatoriei Brasov, ramasa irevocabila (f.84-89) s-a constatat nulitatea absoluta a donatiei facute de catre defuncta N. M. In ceea ce priveste cota de 16/24 din imobilul loc de casa de 954 mp, Inscris In CF …… Brasov, nr. top ……. si s-a dispus rectificarea CF In ce priveste cota de proprietate ce a apartinut acestei defuncte.

 In drept, potrivit art.948 pct.4 Cod civ., orice act juridic pentru a fi valid trebuie sa aiba o cauza licita iar conform art.966, obligatia fara cauza sau fondata pe o cauza falsa sau nelicita, nu poate avea nici un efect.

De asemenea, art.967 stabileste doua prezumtii legale, respectiv cea de valabilitate a cauzei si cea privind existenta cauzei, fiind vorba de prezumtii relative iar sarcina probei revine celui ce invoca lipsa sau nevalabilitatea cauzei, In speta reclamantilor.

In schimb, se admite In doctrina si jurisprudenta ca dovada contrara se poate face prin orice mijloc de proba, indiferent de valoarea obiectului actului juridic Intrucât absenta sau nevalabilitatea cauzei reprezinta un fapt juridic.

In ce priveste donatiile, cauza Incheierii actului juridic trebuie sa fie reprezentata de animus donandi, respectiv intentia donatorului de a gratifica pe donatar.

In speta, instanta considera ca In aprecierea existentei sau inexistentei intentia de a gratifica din partea autorului reclamantilor, nu se poate face abstractie de Imprejurarile concrete In care a fost facuta oferta de donatie.

Astfel, oferta de donatie a fost facuta In timpul regimului comunist, Intr-o perioada când Instrainarea terenurilor era interzisa In conditiile art.30 din L. nr.58/1974 iar valorificarea dreptului de proprietate cu privire la un asemenea teren nu era posibila, titularul dreptului de proprietate fiind practic constrâns sa cedeze dreptul sau cu titlu gratuit.

In acest context, se poate prezuma In mod legitim faptul ca autorul reclamantilor a facut oferta de donatie lipsit de intentia de a gratifica Statul român, ceea ce atrage lipsa de cauza a actului de donatie, fiind vorba de o prezumtie judecatoreasca In conditiile art.1203 Cod civ.

De altfel, aceeasi oferta de donatie a fost anulata partial pentru cota de proprietate donata de catre N. M., conform Sentintei civile nr…. din data de…. a Judecatoriei Brasov.

Prin dispozitiile art.1200 pct.4 si art.1202 Cod civil se atribuie lucrului judecat valoarea unei prezumtii legale absolute In sensul ca se considera ca o hotarâre judecatoreasca irevocabila corespunde adevarului si nu este admisibila nicio dovada contrara acestei prezumtii.

De vreme ce printr-o hotarâre irevocabila s-a statuat ca oferta de donatie facuta In aceleasi conditii ca si autorul reclamantilor de catre un alt coproprietar al aceluiasi imobil, a fost lipsita de intentia de a gratifica, In prezenta speta nu se poate da o solutie contrara celor stabilite anterior In mod irevocabil.

 In raport cu aceste considerente, instanta va constata nulitatea absoluta a actului de donatie facut Statului român si fata de prevederile art.34 pct.1 din L.7/1996, se impune restabilirea situatiei anterioare de CF si Inscrierea dreptului de proprietate al reclamantilor.