Plingere împotriva incheierii de carte funciara prin care s-a notat in cartea imobilului sulta datorata de titularul dreptului de proprietate către foştii coproprietari. Efectele înscrierii cu privire la exerciţiul dreptului de proprietate. Limitele ...

Sentinţă civilă 266 din 24.03.2008


Petentii I.I., B.I, P.E. s.a. au formulat plingere impotriva incheierii de carte funciara prin care s-a notat in cartea imobilului sulta in cuantum de 137.934 lei si in favoarea numitei I.S, solicitind radierea acestei inscrieri. In motivare s-a arătat ca aceasta notare aduce grave atingeri dreptului de proprietate, fiind abuziva si nelegala, in condiţiile in care decizia instanţei prin care au fost obligaţi la plata sultei nici nu a fost redactata, petentii sint solvabili, iar creditoarea sultei nici nu a cerut plata acesteia, preferind sa o noteze in cartea funciara.

Potrivit art.26 alin.4 lit.c din Legea 7/1996, pot fi notate in cartea funciara, printre altele, si drepturile personale ce se afla in legătura cu un imobil inscris. Notarea acestor drepturi personale, avind un caracter exclusiv informativ, nu aduce astfel atingere substanţei dreptului de proprietate asupra imobilului, nestinjenind si nelimitind exercitarea nici unui atribut al acestui drept, de către proprietarul tabular.

Instanţa retine aşadar ca prin notarea sultei de 137.934 lei nu s-a produs o indisponibilizare a imobilului si nu s-a limitat in nici un mod dreptul de proprietate al petentilor asubra imobilului in cauza, aceştia beneficiind de exerciţiul deplin si nelimitat al atributelor dreptului lor de proprietate.

îndeplinind o simpla funcţie de informare, notarea drepturilor personale in cartea funciara nu este condiţionata de demararea procedurilor de executare a obligaţiilor personale notate, de refuzul de executare, sau, cum arata petentii, de redactarea hotaririi definitive si irevocabile prin care s-au recunoscut aceste obligaţii personale si drepturile lor corelative.

In fine, intrucit in procedura plingerii impotriva incheierii de carte funciara, instanţa realizează un control de legalitate, la aprecierea legalităţii soluţiei pronunţate de registrator prin incheiere urmează a se avea in vedere situaţia juridica existenta la data pronunţării acesteia.

împrejurarea ca, ulterior notarii sultei, petentii au achitat suma aferenta (filele 19-28), nu poate atrage nelegalitatea notarii si a incheierii atacate, intrucit, fata de imprejurarile avute in vedere la pronunţarea incheierii CF, soluţia la care registratorul a ajuns era pe deplin justificata.

Neexistind astfel motive de nelegalitate cu privire la notarea sultei dispusa prin incheierea de carte funciara atacata prin prezenta plingere, instanţa o va respinge ca neintemeiata.