Sentinta civila nr 2457

Hotărâre 2457 din 18.11.2008


Dosar nr. 2064/201/2007 acţiune în constatare

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA CALAFAT

CALAFAT

SENTINŢA CIVILĂ Nr. 2457

Şedinţa publică de la 18 Noiembrie 2008

Completul compus din:

PREŞEDINTE DS

Grefier AS

*

Pe rol soluţionarea acţiunii civile formulată de reclamantul ZC din C, împotriva pârâţilor MC şi MG, din C.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică au răspuns reclamantul asistat de avocat M T, pârâtul MC asistat de avocat G C lipsă fiind pârâtul MG.

 Procedura completă.

S-a făcut referatul oral al  cauzei de grefierul de şedinţă, după care reclamantul, prin apărător, a arătat că renunţă la judecată.

Avocat GC, pentru pârâtul prezent, a arătat că nu este de acord cu renunţarea la judecată şi solicită ca instanţa să se pronunţe pe fond.

Având în vedere prevederile art. 246 alin.4 C.p.civ., instanţa apreciază că renunţarea nu poate fi făcută fără acordul pârâtului şi apreciind cauza în stare de judecată a acordat cuvântul în fond.

Avocat M T,e pentru reclamant, lasă la aprecierea instanţei soluţia.

Avocat G C pentru pârâtul MC, solicită respingerea acţiunii şi obligarea reclamantului la cheltuieli de judecată.

JUDECATA

Reclamantul ZC a chemat în judecată pe pârâţii MC şi MG, solicitând ca prin sentinţa ce se va pronunţa să se constate că la 5.04.2007 între părţi s-a încheiat o convenţie de vânzare-cumpărare şi să se dea o hotărâre care să ţină loc de act de vânzare-cumpărare.

În motivarea acţiunii s-a susţinut că la 5.04.2007 pârâţii au vândut reclamantului imobilul lor situat în Ccu preţul de 45.000 lei.

Conform actului  sub semnătură privată, părţile s-au obligat ca în timp de o lună să se prezinte la un biroul notarial pentru autentificarea actului.

Deşi au fost somaţi prin executorul judecătoresc, pârâţii nu s-au prezentat în vederea încheierii actelor în formă autentică.

S-a depus la dosar notificarea adresată pârâţilor, promisiunea de vânzare-cumpărare intitulată "chitanţă", TDP nr. 5179 având ca titular pe MC, s-au audiat martorii IF, GE, FM, DG, MG şi s-a luat interogatoriu din oficiu pârâtului MC.

La 1.11.2007 pârâtul MC a formulat întâmpinare şi cerere reconvenţională solicitând să se respingă acţiunea formulată de reclamant şi să se constate nulitatea absolută a convenţiei de vânzare-cumpărare iar reclamantul să fie obligat la cheltuieli de judecată.

În fapt, s-a motivat că pârâtul MC a luat cunoştinţă de actul sub semnătură privată privind vânzarea casei de locuit atunci când a primit o notificare pentru a se prezenta la notar în vederea încheierii actului  autentic.

A formulat plângere penală pentru săvârşirea infracţiunii de fals sub semnătură privată şi uz de fals privind pe făptuitorii ZC şi MG. Actul sub semnătură privată este nul întrucât îi lipseşte un elemente esenţial şi anume consimţământul vânzătorului MC care nu are cunoştinţă de vânzarea încheiată. Niciodată acesta nu a convenit cu reclamantul vânzarea vreunui bun iar la 22.05.2007 fiul său MG l-a agresat pentru că nu era de acord să vândă imobilul casă.

S-a depus la dosar s.p. 106/26.05.2008 a Judecătoriei Calafat.

Din actele dosarului instanţa a reţinut că la începutul anului 2007 MG având nevoie de bani a discutat cu reclamantul ZC ca acesta din urmă să cumpere imobilul din C cu preţul de 45.000 lei.

La 5.04.2007 reclamantul şi MG au încheiat un act sub semnătură privată intitulat "Chitanţă" în care la rubrica "vânzători" a fost trecut şi MC, proprietarul imobilului. MG a semnat  în locul tatălui său ştiind că acesta nu este de acord cu vânzarea casei.

Prin sentinţa penală 106/26.05.2008 Judecătoria Calafat a condamnat pe MG în baza art. 290 C.p., cu aplic. art. 74 lit.a,c şi 76 C.p. la 250 lei amendă şi a dispus anularea actului fals intitulat chitanţă, datat 5.04.2007 privind vânzarea-cumpărarea imobilului casă şi teren aferent din C.

Faţă de cele reţinute, instanţa urmează să respingă acţiunea privind constatarea valabilităţii convenţiei şi pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de act de vânzare-cumpărare.

Urmează să se respingă şi cererea reconvenţională ca rămasă fără obiect.

Reclamantul va fi obligat la cheltuieli de judecată reprezentând onorariu avocat către pârâtul MC.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Respinge acţiunea civilă formulată de reclamantul ZC din C, împotriva pârâţilor C şi MG din C, jud. Dolj.

Respinge cererea reconvenţională formulată de  pârâtul MC, ca rămasă fără obiect .

Obligă pe reclamant la 500 lei cheltuieli de judecată către pârâtul MC .

Sentinţă cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică de la 18 Noiembrie 2008.

PREŞEDINTE, Grefier,

DS AS

Domenii speta