Plângere contravenţională

Sentinţă civilă 763 din 14.09.2011


Plângere contraventionala. Prestarea muncii fara încheierea unui contract.

Potrivit dispozitiilor art. 276 alin.1 lit.e din Legea nr. 53/2003, modificata „primirea la munca a persoanelor fara încheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), , constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 4.000 lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 lei”.

(sentinta civila 763/14.09.2011 pronuntata de Judecatoria Chisineu Cris în dosar 477/210/2011)

Prin procesul verbal de contraventie seria AR nr. 017600 din data de 14.04.2011 i s-a aplicat petentei SC PD SRL sanctiunea amenzii în valoare de 6.000 lei, retinându-se în sarcina acesteia ca a încalcat dispozitiile art. 276 alin.1 lit.e din Legea nr. 53/2003, modificata, prin faptul ca a primit la munca doua persoane fara a avea încheiate contracte individuale de munca în forma scrisa, anterior începerii activitatii. Persoanele în cauza se numesc PM si BI. 

Analizând legalitatea procesului verbal de contraventie, instanta a constatat ca acesta contine toate mentiunile prevazute de art. 16 din O.G. nr. 2/2001, fara a lipsi mentiunile prevazute de art.17 din O.G. nr. 2/2001, care atrag nulitatea absoluta a procesului verbal de contraventie iar procesul verbal a fost semnat de reprezentantul petentei, împuternicitul prin procura speciala RNL.

Potrivit dispozitiilor art. 276 alin.1 lit.e din Legea nr. 53/2003, modificata, constituie contraventie „primirea la munca a persoanelor fara încheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 3.000 lei la 4.000 lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 lei”. Potrivit art.16 din acelasi act normativ, „Contractul individual de munca se încheie în baza consimtamântului partilor, în forma scrisa, în limba româna. Obligatia de încheiere a contractului individual de munca în forma scrisa revine angajatorului. Angajatorul persoana juridica, persoana fizica autorizata sa desfasoare o activitate independenta, precum si asociatia familiala au obligatia de a încheia, în forma scrisa, contractul individual de munca anterior începerii raporturilor de munca.”

Din actele aflate la dosar, instanta a retinut ca la data controlului numitele PM si BI îsi desfasurau activitatea la punctul de lucru al petentei, fara a avea încheiat, respectiv înregistrat, contract de munca la I.T.M.

Astfel, controlul a fost efectuat în data de 13.04.2011, iar PM îsi desfasoara activitatea la societatea petenta din data de 11.04.2011 (ba chiar din anul 2006, potrivit propriei declaratii), iar BI din data de 1.04.2011.

Atât fisele de identificare completate si semnate de catre cele doua persoane în cauza (PM si BI), cât si nota explicativa data de împuternicitul prin procura speciala RNL se coroboreaza cu cele retinute în cuprinsul procesului verbal de contraventie si în procesul-verbal de control nr.35009 din data de 14.04.2011, motiv pentru care în mod temeinic si legal a fost retinuta în sarcina petentei contraventia descrisa în actul atacat în prezenta cauza.

Instanta a mai retinut ca sanctiunea este aplicata în limitele prevazute de art. 276 alin.1 lit.e din Legea nr. 53/2003, modificata.

În ceea ce priveste gradul de pericol social al faptei, precum si urmarile produse, instanta a retinut ca, munca nedeclarata este cea mai importanta problema din domeniul relatiilor de munca. Conceptul de munca nedeclarata (cunoscuta si sub denumirea de munca la negru) reprezinta acea activitate prestata de un salariat pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, fara a fi respectate prevederile legale în vigoare privind încheierea, executarea, modificarea, suspendarea si încetarea contractului individual de munca.

Munca nedeclarata are efecte negative, pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung, atât pentru individ, cât si pentru societate, precum si pentru bugetul de stat, existând o relatie interdependenta între plata contributiilor si impozitelor si accesul la drepturile de asigurari sociale si alte masuri de protectie sociala.

Neplata acestor obligatii legale conduce, pe de o parte, la lipsa de venituri catre bugetul consolidat al statului, afectând totodata si sistemele de asigurare sociala, iar pe de alta parte - si cel mai important -, la faptul ca persoanele care presteaza munca nedeclarata nu pot beneficia de niciuna dintre formele de protectie sociala prevazute de lege.

Întrucât munca nedeclarata implica un loc de munca nesigur, cu perspective pe termen scurt, fara posibilitati de progres profesional, cu salarii mai mici decât cele de pe piata fortei de munca, fara protectie sociala, efectele negative pentru cei care presteaza activitate nedeclarata se manifesta inclusiv în pozitia economico-sociala precara în comparatie cu salariatii angajati cu forme legale.

Consecintele muncii nedeclarate se reflecta negativ si în economie, prin distorsionarea mediului concurential. Astfel angajatorii care nu utilizeaza munca declarata au mai putine obligatii financiare si deci se afla în concurenta neloiala cu acei angajatori care folosesc toate tipurile de resurse si depun eforturi reale pentru respectarea obligatiilor legale ce le revin.

Cu privire la individualizarea pedepsei aplicate petentei, instanta constata ca însusi legiuitorul a apreciat ca încalcarea legislatiei muncii cu privire la protectia persoanelor încadrate în munca este o fapta cu un grad de pericol social ridicat, astfel ca nu se impune înlocuirea amenzii cu avertismentul.

Art.276 alin.1 lit. e din Legea nr. 53/2003, modificata, stabileste amenda de la 3000 lei la 4000 lei pentru fiecare persoana identificata, în speta de fata fiind deci aplicata sanctiunea în cuantum minim de 3000 lei pentru fiecare dintre persoanele identificate.

Contraventia este una de pericol, nefiind conditionata de producerea unui rezultat material si, având în vedere împrejurarile concrete ale faptei, respectiv împrejurarea ca la data efectuarii controlului, 13.04.2011, angajatele PM si BI nu aveau contract de munca înregistrat la I.T.M., asa cum se mentioneaza în nota de control, ca amenda aplicata este în cuantum minim, instanta apreciaza ca nu se impune înlocuirea sanctiunii amenzii cu avertismentul.