Partaj succesoral reducţiune donaţii

Sentinţă civilă 2811 din 12.08.2008


Prin sentinta civila nr.2811/12 08 2009 a Judecatoriei Câmpina, s-a admis în parte actiunea precizata si completata formulata de reclamantii pârâti MAC, CMN, CI, ME, CNM  si de asemenea s-a admis în parte cererea reconventionala formulata de pârâtii reclamanti CM SI MS respingându-se cererea de constatare a caracterului de donatie deghizata a înstrainarii ce face obiectul contractului de vânzare cumparare nr. 154/1988 si reductiunea liberalitatilor ce depasesc cotitatea disponibila.

Pentru a pronunta aceasta hotarâre , instanta a avut în vedere urmatoarele:

Reclamantii au solicitat partajarea averii ramase de pe urma defunctilor CA decedata la data de 01.02. 1989 si a defunctului CV decedat la data de 23.02. 1992, ambii cu ultimul domiciliu în comuna Sotrile, judetul Prahova, iar masa succesorala ramasa de pe urma acestora se compune din mai multe imobile terenuri si o constructie.

Pârâtii au formulat cerere reconventionala, prin care au solicitat sa se constate deschise cele doua succesiuni cu mostenitorii si cotele lor , iar în masa de împartit mai intra alaturi de imobilele aratate prin actiune si terenul în suprafata de 400mp, situat în pct. Lunca Mare , cladire de locuit cu acareturi situate pe acest teren , precum si alte 2 terenuri situate în alte puncte de pe raza localitatii.

Reclamantii au formulat precizare si completare la actiune, prin care au solicitat deschiderea celor doua succesiuni si sa se scoata de la masa ce partaj, terenul de 400 mp si a cladirii situata asupra lui, întrucât acestea au fost înstrainate de autorii lor în timpul vietii, fiicei lor MAC si sotului acesteia MN iar ulterior cumparatorii au vându fiului lor MNM.

Pârâtii reclamanti au formulat cerere completatoare, prin care au solicitat sa se constate în baza art. 845 cod civil, caracterul de donatie deghizata a înstrainarii ce face obiectul contractului de vânzare cumparare 154/1988 si sa se dispuna reductiunea liberalitatii care depaseste cotitatea disponibila. Au motivat cererea prin faptul ca vânzatorii si-au rezervat un drept de abitatie viagera asupra unei camere si bucatarii, iar art. 845 cod civil instituie prezumtia de gratuitate pentru bunurile înstrainate cu titlu oneros, catre un succesibil în linie dreapta, cu sarcina rentei viagere sau cu rezerva uzufructuarului.

În urma probatoriilor administrate, s-au constatat deschise cele doua succesiuni a caror masa succesorala cuprinde mai multe imobile terenuri , precum si o constructie nefiind retinut terenul în suprafata de 400 mp. înstrainat de cei doi defuncti în timpul vieti lor, fiicei si sotului acesteia . S-a retinut ca prin contractul de vânzare cumparare , autorii partilor vânzatorii si-au rezervat un drept de abitatie asupra unei bucatarii si a unei camere

Prin  disp. art. 845 cod civil, se prevede în favoarea mostenitorilor rezervatari o prezumtie relativa , potrivit careia înstrainarea cu titlu oneros facuta unui mostenitor în linie dreapta, reprezinta donatie deghizata supusa reductiunii, dar numai daca înstrainarea s-a facut cu rezerva uzufructului sau cu sarcina rentei viagere. Prezumtia legala instituita prin disp. art. 845 cod civil nu este irefragabila, fiind o prezumtie relativa care poate fii rasturnata prin orice dovada (fiind vorba de relatii de rudenie). Or in cauza de fata din probatoriile administrate si chiar din raspunsurile si atitudinea paratilor cumparatori de-a lungul vremii care nu au solicitat in intervalul de 20 de ani desfiintarea actului, a rezultat ca  pretul a fost achitat de cumparatori, astfel încât nu este vorba de o donatie deghizata.

De asemenea , instanta nu a retinut la masa de partaj nici suprafata de 180 mp. din punctul " acasa" masurata  de expert, întrucât aceasta nu a fost solicitata de nici una din parti, iar potrivit art. 129 alin. 6 cod proc. civila, instanta se pronunta  numai asupra cererilor cu care a fost sesizata.

In ceea ce priveste iesirea din indiviziune, instanta a omologat varianta B din expertiza Andreescu Florin, fiind apreciata ca mai judicioasa , care  respecta disp. art. 741 cod civil prin atribuirea de bunuri de aceeasi natura si valoare tuturor partilor, tine cont de posesia bunurilor, iar sultele sunt mai mici decat in varianta A. Este adevarat ca cel de-al doilea lot din pct." Podisoara " se farâmiteaza in loturi de cate 274 mp. dar partile mai primesc in ambele variante si dupa dorinta lor loturi mai mici si in alte puncte cum ar fi "Stan al Serbanoaiei" (302,40 mp)

 Pe de alta parte , chiar daca partile primesc în pct. Podisoara , loturi de câte 274mp, ele primesc în acelasi punct si câte un lot  mai mare de câte 952 mp, iar a atribui în întregime lotul din acest punct în suprafata de 1370 mp si care are o valoare mult mai scazuta decât terenul de  4762 mp din acelasi punct pârâtei AS ar fii total inechitabil si ar dezavantaja-o total.

Domenii speta