Obligatia legala de radiere

Sentinţă civilă 1815 din 13.12.2012


Prin cererea formulata si inregistrata pe rolul Judecatoriei Corabia la data de 03.09.2012 sub numarul 1xxx/213/2012, reclamantul V.N. a chemat in judecata pe pârâtul N.S., solicitând instantei ca prin hotarârea care se va pronunta, sa oblige pe aceasta :

-  sa se prezinte la Serviciul Inmatriculari Auto Olt cu certificatul si numerele de inmatriculare ale autoturismului cumparat de la reclamamat pentru radierea, respectiv inmatricularea autoturismului

- sa platesca suma de 375 lei reprezentând contravaloarea santiunii contraventionale achitate de reclamant in baza procesului verbal nr. 0386265/20.08.2012 pentru ca autoturismul a fost surprins circulând fara rovinieta,

- sa achite cheltuielile de judecata.

In motivarea in fapt a cererii, reclamantul arata ca in luna august 2011 a vândut pârâtului autoturismul marca Fiat Ducato cu nr. de inmatriculare OT 16 --- in prezenta martorului T.S.. Cu ocazia vânzarii autoturismului, reclamantul sustine ca a predat pârâtului certificatul de inmatriculare al autoturismului pârâtul oligându-se sa procedeze la inmatricularea autoturismului pe numele sau. Reclamantul arata ca l-a rugat de mai multe ori pe pârât, in prezenta martorului Vaetus Titel, sa se prezinte la Serviciul Inmatriculari Auto Olt cu certificatul si numerele de inmatriculare ale autoturismului cumparat pentru radierea, respectiv inmatricularea acestuia insa pârâtul nu a dat curs acestei obligatii.

Reclantul sustine ca pârâtul a circulat cu autoturismul care a facut obiectul vânzarii in acest timp fara a detine rovinieta si intrucât autoturismul figureaza inca inscris pe numele reclamantului acesta a fost sanctionat contraventional cu suma de 375 lei amenda.

Reclamantul si-a intemeiat cererea sa pe dispozitiile art. 1528, art. 1530-1531 C. civ si art. 25 din Ordinul MAI 1501/2006.

 Cererea a fost legal timbrata .

 In probatiune reclamantul a anexat cererii formulate fotocopiile urmatoarelor inscrisuri: cartea de identitate a reclamantului (f.4), certificatul de inmatriculare al autoutilitarei marca Fiat Ducato cu nr. de inmatriculare OT 16 --- (f.5), cartea de identitate a autoutilitarei marca Fiat Ducato cu nr. de inmatriculare OT 16 --- (f. 6), procesul verbal de constatare a contraventiei  nr. 0386265/20.08.2012 (f. ), ordinul de incasarte numerar nr. 2012082800032162/28.08.2012 (f.8), chitanta pentru incasarea de impozite si taxe seria TS7 nr. 7661121/28.08.2012 (f.9), adeverinta nr. 4146/04.10.2012 eliberata de Primaria Izbiceni (f.17).

 In cursul judecarii procesului, instanta a incuviintat pentru reclamant proba testimoniala, fiind audiat in cauza, sub prestare de juramânt religios martorul  T.S., cu declaratia consemnata si atasata la fila 20 din dosar.

Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele :

In luna august 2011, in baza unei intelegeri verbale,  reclamantul V.N. a vândut pârâtului N.S. autoturismul marca Fiat Ducato cu nr. de inmatriculare OT 16 --- in prezenta martorului T.S., primind de la cumparâtor suma de 13700 lei cu titlu de pret. Cu ocazia vânzarii autoturismului, reclamantul a predat pârâtului autoturismul impreuna cu certificatul de inmatriculare al acestuia urmând ca pârâtul sa procedeze la inmatricularea autoturismului pe numele sau. Reclamantul l-a rugat de mai multe ori pe pârât sa se prezinte la Serviciul Inmatriculari Auto Olt cu certificatul si numerele de inmatriculare ale autoturismului cumparat pentru radierea, respectiv inmatricularea acestuia insa pârâtul nu a dat curs acestei obligatii. Mai mult, pârâtul circula cu autoturismul care a facut obiectul vânzarii fara a detine rovinieta si intrucât autoturismul figureaza inca inscris pe numele reclamantului acesta a fost sanctionat contraventional cu suma de 375 lei.

 Din aspectele mentionate rezulta ca partile au executat conventia de vanzare-cumparare, situatie in care instanta este tinuta sa constate ca in speta a intervenit un transfer de proprietate, in urma caruia autoturismul Fiat sus-mentionat a intrat in patrimoniul paratului.

 Potrivit prevederilor art. 11 alin. 4 din OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, in cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, noul proprietar este obligat sa solicite autoritatii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, in termen de 30 de zile de la data dobandirii acestuia. Art. 17 alin. 2 din acelasi act normativ statueaza: radierea din evidenta a vehiculelor inregistrate, la trecerea acestora in proprietatea altor persoane, se face de catre autoritatea care a efectuat inregistrarea, la cererea proprietaruluiâ. Rezulta astfel ca pârâtul., in calitate de proprietar al autoturismului mentionat, avea obligatia de a cere radierea autoturismului de pe numele reclamantului si inscrierea acestuia penumele sau. Potrivit sustinerilor reclamantului, sustineri confirmate prin declaratia martorului T.S., aceasta obligatie nu a fost indeplinita, situatie de natura a prejudicia pe fostul proprietar care, in baza vechilor mentiuni existente in evidentele autoritatilor, este tinut in continuare a achita taxele si impozitele autoturismului care nu-i mai apartine, precum si eventuale amenzi datorate de lipsa rovinietei pentru acest autoturism. Pe de alta parte, evidentele in discutie, atestand imprejurari care nu mai corespund realitatii, sunt apte a determina si alte situatii neplacute, atat pentru reclamant cat si pentru autoritati (cel putin pentru cele tinute a cunoaste identitateaautovehiculelor si a detinatorilor acestora).

Pentru aceste considerente instanta va obliga pârâtul sa se prezinte cu certificatul si numerele de inmatriculare ale autoturismului cumparat de la reclamant la Serviciul Inmatriculari Auto-Olt pentru radierea autoturismului.

Având in vedere ca pârâtul a circulat cu autoturismul care a facut obiectul vânzarii fara a detine rovinieta si intrucât reclamantul a achitat amenda aferenta procesului verbal de constatare a contraventiei nr. 0386265/20.08.2012 deoareceautoturismul figureaza inca inscris pe numele sau, instanta va obliga pârâtul sa platesca suma de 375 lei reprezentând contravaloarea santiunii contraventionale achitate de reclamant in baza procesului verbal sus mentionat.

 

Publicat pe portal 24 mai 2013

Domenii speta