Loviri si alte vatamari

Sentinţă penală 491 din 09.11.2012


Judecătoria Moineşti

Sentinţa penală nr.491 din 09 Noiembrie 2012

Prin Rechizitoriul nr. ... al Parchetului de pe lângă Judecătoria ... s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului C.A.C. pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe prevăzută de dispoziţiile art. 180 alin. 2 C.pen., constând în aceea că, la data de ..., a lovit partea vătămată T.C., cauzându-i leziuni corporale obiectivate prin plagă contuză arcada dreaptă - suturată, traumatism cranio-cerebral acut, sechele postotice, hipoacuzie de transmisie post traumatism care au necesitat pentru vindecare un număr de 9-10 zile de îngrijiri medicale, conform certificatului medico-legal nr. ... din ....

în fapt s-a reţinut că, la data de ... numitul T.C. a formulat plângere penală împotriva numitului CA., solicitând efectuarea de cercetări penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe, constând în aceea că, la data de ..., acesta 1-a lovit cu o sticlă în zona capului, cauzându-i suferinţe fizice.

Se arată în actul de sesizare a instanţei că au fost audiate părţile cauzei precum şi martorii. Partea vătămată a arătat că în noaptea de ... se afla împreună cu prietena sa E. R.E. în incinta barului SC ... SRL din ... iar la un moment dat, interpelându-1 pe inculpat care se afla într-o stare de agitaţie, a fost lovit de către acesta cu o sticlă de apă minerală de 500 ml, goală, în zona arcadei drepte, cauzându-i leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare 9-10 zile de îngrijiri medicale.

Martora E.R. a arătat că în dimineaţa zilei de ... se afla împreună cu partea vătămată în incinta barului SC ...SRL şi a observat la un moment dat cum inculpatul a lovit partea vătămată cu o sticlă în zona capului, văzând imediat că faţa părţii vătămate se umpluse de sânge.

Martorul O.I. a arătat că în dimineaţa zilei de ..., în jurul orei 03.15, a fost sunat pe telefonul mobil de partea vătămată care i-a precizat că fusese agresat de către inculpat.

Se precizează în rechizitoriul parchetului faptul că inculpatul a recunoscut nuanţat fapta sa, arătând că doar a împins partea vătămată cu o sticlă în zona frunţii însă nu a intenţionat să o lovească. A precizat că imediat după incident partea vătămată a sângerat în zona frunţii.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că în noaptea de ..., partea vătămată T.C. se afla împreună cu prietena sa E.R. în incinta barului SC ... SRL din strada ..., unde au stat până în jurul orei 3.00 dimineaţa, oră la care a intervenit un incident între partea vătămată şi inculpatul C.A.C, pe fondul căreia acesta din urmă a lovit partea vătămată cu partea dură a unui recipient gol, în zona capului, cauzându-i leziuni traumatice obiectivate prin plagă contuză arcadă dreaptă - suturată, traumatism cranio-cerebral acut, sechele postotice, hipoacuzie de transmisie post traumatism, care au necesitat pentru vindecare 9-10 zile de îngrijri medicale, conform certificatului medico-legal nr. 433/A1 din 07.11.2011.

Partea vătămată T.C. nu s-a constituit parte civilă în cursul urmăririi penale. Pentru dovedirea situaţiei de fapt, în cursul urmăririi penale au fost administrate următoarele mijloace de probă: plângerea şi declaraţiile părţii vătămate (f. 4, 6-8 d.u.p.), certificat medico-legal nr. ... din ... (f. 5 d.u.p.), declaraţiile martorului E.R.E.(f. 9-10), declaraţia martorului O.V.I.(f. 11 d.u.p.), declaraţiile inculpatului date în calitate de învinuit (f. 12-20).

2

în faţa instanţei, la termenul de judecată din data de ..., partea vătămată T.C. s-a constituit parte civilă cu suma de 50.000 lei, cu titlu de daune morale şi 1000 lei, cu titlu de daune materiale.

Pe parcursul cercetării judecătoreşti au fost audiaţi partea vătămată (f. 15 dosar), martorii din lucrări E.R.E. (f. 33 dosar) şi O.V.I.(f. 34 dosarul instanţei).

Instanţa a încuviinţat proba cu înscrisuri pe latură civilă, pentru partea civilă, la termenul de judecată din data de ..., precum şi proba testimonială cu doi martori în circumstanţiere pe latură penală, pentru inculpat, la acelaşi termen.

La termenul de judecată din data de ..., instanţa a încuviinţat proba cu doi martori pe latură penală, pentru inculpat şi proba testimonială cu un martor pe latură civilă pentru partea civilă.

La termenul de judecată din data de ..., au fost audiaţi martorii propuşi de inculpat, respectiv P.C.(f. 48) şi A.G. (f. 47). La acelaşi termen de judecată, partea vătămată, prin apărător ales, a înţeles să renunţe la martorul pe latură civilă, instanţa luând act de renunţare.

în cadrul probei cu înscrisuri pe latură civilă, au fost depuse la dosarul cauzei, de către partea civilă, prin apărător: contract de prestări servicii psihologice nr. .../... (fila 49), bon fiscal nr. ...din data de ..., bon fiscal nr. ... din ..., bon fiscal nr. ... din ..., bon fiscal nr. ...din data de ... (f. 50), adeverinţă de salariat T.C. (f. 51), adeverinţă absolvire maşter T.C, diplomă de licenţă T.C. (f. 53).

La dosar a fost comunicată de către Spitalul ..., la solicitarea instanţei, fişa UPU/CPU întocmită pe numele părţii vătămate (f. 42 dosar).

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele: în noaptea de ..., partea vătămată T.C. se afla împreună cu prietena sa E.R. în incinta barului SC ... SRL din strada .., unde au stat până în jurul orei 3.00 dimineaţa, oră la care a intervenit un incident între partea vătămată şi inculpatul C.A.C., pe fondul căreia acesta din urmă a lovit partea vătămată cu partea dură a unui recipient gol, în zona capului, cauzându-i leziuni traumatice obiectivate prin plagă contuză arcadă dreaptă - suturată, traumatism cranio-cerebral acut, sechele postotice, hipoacuzie de transmisie post traumatism, care au necesitat pentru vindecare 9-10 zile de îngrijiri medicale, conform certificatului medico-legal nr. ... din ....

Declaraţiile părţii vătămate şi ale inculpatului sunt congruente până la un moment dat, în sensul în care partea vătămată a arătat că a fost lovit cu o sticlă în zona arcadei în timp ce inculpatul arată că 1-a împins pe T.C. cu sticla în zona arcadei, fără a avea intenţia să-1 lovească.

Procedând la audierea martorilor, instanţa reţine, sub un prim aspect din declaraţii coroborate ale inculpatului, părţii vătămate şi ale martorilor E.R., A.G. şi P.C., că aceşti martori au fost prezenţi în bar la momentul la care a avut loc incidentul dintre inculpat şi partea vătămată.

Martora E.R. relatează, atât cu ocazia audierii în cursul urmăririi penale cât şi în faţa instanţei de judecată că 1-a văzut pe CA. lovindu-1 în zona frunţii, deasupra ochiului pe partea vătămată T.C. Aceasta a însoţit partea vătămată la spital, în fişa UPU/CPU întocmită pe numele acestuia consemnându-se faptul că „pacientul se prezintă pentru o plagă contuză arcadă dreaptă prin agresiune". Martorul a avut o poziţie constantă în toate declaraţiile date atât în faţa organelor de cercetare penală cât şi în faţa instanţei.

Martorii propuşi pe latură penală de către inculpat, prin apărător, respectiv A.G. şi P.C. au arătat că inculpatul l-ar fi împins pe T.C. cu o sticlă de apă minerală în zona arcadei, în zona ochiului. Ambii martori au apreciat că inculpatul nu ar fi lovit partea vătămată, martorul P.C, arătând însă că părţii vătămate a început să-i curgă sânge după incident.

3

Audiat în faţa instanţei la data de ..., martorul O.V.I. a arătat că nu a fost de faţă la evenimentele petrecute în cafeneaua unde a avut loc incidentul, însă dimineaţa, în jurul orei 3.00, a fost sunat de către T.C., nu a răspuns dar sunându-1 a doua zi, acesta i-a povestit că a fost lovit de către inculpat.

Din menţiunile certificatului medico-legal nr. ... din ... rezultă că partea vătămată a suferit leziuni corporale obiectivate prin plagă contuză arcada dreaptă - suturată, traumatism cranio-cerebral acut, sechele postotice, hipoacuzie de transmisie post traumatism care au necesitat pentru vindecare un număr de 9-10 zile de îngrijiri medicale, conform certificatului medico-legal.

Inculpatul a recunoscut nuanţat fapta sa, arătând că doar a împins partea vătămată cu o sticlă în zona frunţii însă nu a intenţionat să o lovească.

Inculpatul a declarat, în cursul urmăririi penale, că se afla în stare de ebrietate, că a fost agasat de insistenţele părţii vătămate care i-a cerut „ceva de fumat", înţelegând că acesta ar fi insinuat că se ocupă cu traficul de droguri, deşi i-a comunicat că nu se ocupă de aşa ceva, că s-a enervat şi luând o sticlă de pe masă 1-a împins cu ea în zona frunţii pe T.C.

Martorul P.C., propus de inculpat, a declarat faptul că partea vătămată îi cerea inculpatului etnobotanice, inculpatul i-a cerut lui T.C. să tacă dar partea vătămată nu a vrut şi acest lucru a dus la incident. Martorul A.G., martor propus de inculpat, audiat în faţa instanţei la termenul din data de 19.09.2011, a declarat faptul că nu ştie ce discuţii au fost între inculpat şi partea vătămată, după incident inculpatul povestind că T.C. i-ar fi cerut „ceva de fumat, iarbă, marijuana".

Ipoteza susţinută de inculpat şi de cei doi martori privind faptul că partea vătămată ar fi fost doar împinsă cu sticla în zona frunţii este infirmată de declaraţiile martorului E. R., declaraţia martorului O.V.I. şi de asemenea de concluziile certificatului medico-legal nr. ... din ... eliberat de Serviciul de Medicină Legală ... - Cabinet Medico - Legal ... din care rezultă că leziunile părţii vătămate pot data din data de ... şi s-au putut produce prin lovire cu corpuri contondente.

Situaţia de fapt fiind dovedită, în drept, fapta inculpatului C.A.C. întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de loviri sau alte violenţe prevăzute de dispoziţiile art. 180 alin 2 C.pen..

în ceea ce priveşte infracţiunea de lovire sau alte violenţe prevăzută şi sancţionată de dispoziţiile art. 180 alin. 2 Cod penal, în privinţa laturii obiective, elementul material al infracţiunii s-a realizat prin acţiunea de lovire de către inculpat a părţii vătămate T.C. cu o sticlă, în zona capului. Urmarea imediată constă în leziunile suferite de partea vătămată, leziuni ce au necesitat pentru vindecare 9-10 zile de îngrijiri medicale. Fiind vorba de o infracţiune de rezultat, legătura de cauzalitate dintre fapta ce constituie elementul material si urmarea imediată există şi rezultă din materialitatea faptei.

In privinţa laturii subiective, inculpatul a săvârşit fapta cu intenţie directă în sensul art. 19 pct. 1 lit. a Cod penal, având reprezentarea faptelor sale şi urmărind producerea rezultatului.

Pe cale de consecinţă, apreciind că în cauză sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 345 alin. 2 Cod procedură penală, în sensul că fapta săvârşită de inculpat există, constituie infracţiune şi a fost săvârşite cu forma de vinovăţie prevăzută de lege, instanţa va dispune condamnarea acestuia.

Inculpatul, prin apărător ales, a solicitat schimbarea încadrării juridice a faptei prin reţinerea circumstanţei atenuante prevăzute de art. 73 lit. C) Cod penal, respectiv ca instanţa să reţină că fapta a fost săvârşită sub stăpânirea unei puternice tulburări, determinată de o provocare din partea persoanei vătămate, produsă prin atingerea gravă a demnităţii persoanei.

4

Faptul că inculpatul a lovit partea vătămată în condiţiile în care, potrivit declaraţiei sale date în cursul urmăririi penale, s-ar fi enervat pe fondul insistenţelor părţii vătămate de a-i oferi substanţe etnobotanice nu poate fi reţinută ca o circumstanţă atenuantă, având în vedere că pentru a reţine scuza provocării ca circumstanţă atenuantă ar fi necesar ca victima să dovedească o agresivitate sau o altă comportare care să fie considerată gravă, de natură să cauzeze făptuitorului o puternică tulburare sau emoţie, încât să nu fie în stare să se abţină de la o ripostă prin săvârşirea infracţiunii.

Faptul că partea vătămată i-ar fi cerut „ceva de fumat", lucru susţinut de martorii propuşi de către inculpat, nu este de natură să constituie o circumstanţă atenuantă neputând justifica o puternică tulburare sau emoţie, cauzată de o provocare din partea persoanei vătămate.

Având în vedere cele susmenţionate, instanţa va respinge schimbarea de încadrare juridică solicitată de către inculpat, prin apărător, din infracţiunea de lovire sau alte violenţe prev.de art. 180 alin. 2 Cod penal în infracţiunea de lovire sau alte violenţe prev. de art. 180 alin. 2 Cod penal, cu aplicarea art. 73 lit. b Cod penal.

La aplicarea pedepsei, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare a pedepsei prevăzute de art. 72 Cod penal: dispoziţiile părţii generale a Codului penal (condiţiile răspunderii penale, regimul juridic aplicabil concursului de infracţiuni), limitele de pedeapsă stabilite în partea specială a Codului penal (limitele de 3 luni la 2 ani sau amenda pentru infracţiunea de lovire sau alte violenţe şi limitele de 3 luni la 2 ani sau amendă pentru infracţiunea de port fără drept a cuţitului), dispoziţiile art. 320 indice 1 Cod procedură penală, gradul de pericol social (faptele au dus la vătămarea unei persoane, faptele au fost săvârşite în public), modul de săvârşire (în faţa locuinţa părţii vătămate, unde aceasta ar fi trebuit sa se simtă ocrotită şi liberă sa îşi desfăşoare viaţa privată), circumstanţele personale ale inculpatului (a recunoscut săvârşirea faptei, nu are loc de muncă, se afla în stare de ebrietate).

La individualizarea sancţiunii şi proporţionalizarea pedepsei, instanţa va avea în vedere dispoziţiile art. 72 alin. 1 Cod penal şi art. 52 Cod penal, limitele de pedeapsă stabilite de lege (3 luni la 2 ani închisoare sau amendă), gradul de pericol social al faptei săvârşite (de gravitate nu foarte mare având în vedere modalitatea de săvârşire a faptei, persoana inculpatului - nu este cunoscut cu antecedente penale.

Potrivit dispoziţiilor art. 71 alin 2 C.pen, instanţa va avea în vedere aceste criterii şi la alegerea uneia din pedepsele alternative prevăzute pentru infracţiunea săvârşită.

Având în vedere criteriile expuse anterior, instanţa consideră că aplicarea pedepsei amenzii penale pentru fapta săvârşită de către inculpat este de natură să asigure realizarea scopului de reeducare a pedepsei penale. Având în vedere dispoziţiile art. 63 alin 3 C.pen. instanţa va aplica inculpatului pedeapsa amenzii penale în cuantum de 500 lei, considerând că aplicarea unei amenzi în cuantum minim este suficientă pentru a realiza pe deplin scopul pedepsei ca mijloc de constrângere dar şi un mijloc de reeducare eficient, urmând ca, sub aspectul modalităţii de executare să dispună executarea efectivă a acesteia, în considerarea aceloraşi aspecte.

Instanţa va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art.63 x C.pen., în sensul că neachitarea cu rea-credinţă a amenzii penale aplicate atrage înlocuirea acestei pedepse cu pedeapsa închisorii.

Instanţa retine că potrivit art. 346 C. proc. pen., în caz de condamnare, achitare sau încetare a procesului penal, instanţa se pronunţă prin aceeaşi sentinţă şi asupra acţiunii civile.

In ceea ce priveşte acţiunea civilă exercitată de partea civilă, instanţa reţine că cel care face o propunere înaintea judecăţii este obligat să o probeze, în consecinţă sarcina probei revenind părţii vătămate sub aspectul sumei cu care s-a constituit parte civilă.

5

în speţă, partea vătămată s-a constituit parte civilă cu suma de 50.000 lei, cu titlu de daune materiale şi cu suma de 1000 lei, cu titlu de daune materiale, reprezentând cheltuieli de spitalizare, cheltuieli de transport, cheltuieli medicale, cheltuieli avocat, alte cheltuieli.

Instanţa reţine că în speţă sunt întrunite condiţiile răspunderii civile delictuale prev. de art. 1381 şi urm. din noul C.civ., respectiv o faptă ilicită constând într-o faptă prevăzută de legea penală, urmarea imediată, legătura de cauzalitate şi vinovăţia.

In privinţa cuantumului despăgubirilor, instanţa apreciază că parte din suma cerută de către partea civilă, respectiv suma de 500 lei - daune materiale, rezultă din actele dosarului, respectiv din înscrisurile depuse la dosar de către partea vătămată, prin apărător ales: contractul de prestări servicii psihologice nr. .../... (fila 49), bon fiscal nr. ...din data de ..., bon fiscal nr. ... din ..., bon fiscal nr. ... din ..., bon fiscal nr. ... din data de ... (f. 50), reprezentând cheltuieli medicale şi de transport.

In acelaşi timp, instanţa apreciază că suferinţele părţii vătămate determinate de leziunile cauzate de inculpat, reprezintă pentru aceasta un prejudiciu moral, fiind întrunite condiţiile răspunderii civile delictuale: fapta ilicită - infracţiunea săvârşită de inculpat, prejudiciul - rezultatul negativ suferit de partea vătămată ca urmare a încălcării dreptului subiectiv nepatrimonial ocrotit de legea penală - dreptul la integritate corporală, prejudiciul cert şi nereparat încă, legătura de cauzalitate directă dintre fapta ilicită şi prejudiciul produs, vinovăţia inculpatului.

Cu privire la cuantumul daunelor morale instanţa reţine că despăgubirile acordate cu acest titlu urmăresc compensarea echitabilă a prejudiciului moral provocat de internarea părţii vătămate şi schimbarea condiţiilor fireşti de manifestare activă în viaţa privată pe durata necesară refacerii sănătăţii.

Instanţa va avea în vedere la stabilirea cuantumului daunelor morale necesitatea de a asigura un echilibru care să asigure stabilirea unei despăgubiri integrale a acestui prejudiciu, fără a minimiza importanţa suferinţei psihice cauzate părţii vătămate prin stabilirea unui cuantum nesemnificativ dar şi fără a transforma aceste daune într-un mod de îmbogăţire nejustificată a părţii vătămate.

Susţinerile părţii civile, prin apărător, că suma de 50.000 lei - daune morale ar trebui plătită de către inculpat părţii vătămate pentru a înţelege faptele sale şi pentru a nu mai repeta astfel de fapte nu pot fi reţinute de către instanţă ca temei al acordării acestei sume, în condiţiile în care acordarea daunelor morale are la bază necesitatea reparării unui prejudiciu adus subiectului de drept şi nu necesitatea de a sancţiona, pedepsi pe cel vinovat de producerea prejudiciului, această ideea fiind caracteristică în special răspunderii penale.

Instanţa apreciază că, faţă de toate cele menţionate anterior, echilibrul este asigurat prin obligarea inculpatului la plata către partea civilă a sumei de 200 lei cu titlu de daune morale.

Faţă de cele anterior reţinute, instanţa va admite în parte pretenţiile părţii civile T.C. cu privire la cuantumul despăgubirilor, astfel că, în baza art. 14 Şi art. 346 Cod procedură penală şi art. 1381 şi urm. Cod civil, va obliga inculpatul la plata sumei de 500 lei către acesta, cu titlu de daune materiale şi a sumei de 200 lei, cu titlu de daune morale şi va respinge restul pretenţiilor ca neîntemeiate.

In baza art. 193 Cod procedură penală, instanţa va obliga inculpatul la plata către partea civilă T.C. a sumei de 2500 lei, reprezentând cheltuieli judiciare, respectiv onorariu apărător, conform chitanţelor depuse la dosarul cauzei (f. 56-58).

în baza art. 191 alin. 1 Cod proc. pen. instanţa va obliga inculpatul la plata sumei de 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.