Fond funciar

Sentinţă civilă 9918 din 24.11.2011


Dosar nr. 2530/318/2011

cod operator 2445

R O M Â N I A

 

JUDECATORIA TÂRGU JIU

JUDETUL GORJ

SECTIA CIVILA

SENTINTA CIVILA Nr. 9918/2011

Sedinta publica de la 24 Noiembrie 2011

Completul compus din:

PRESEDINTE EMILIA MIHAELA STOIAN

Grefier SIMINA COJAN

 Pe rol judecarea cauzei civile privind pe petenta B E  - prin procurator  J D  în contradictoriu cu intimatii C  L  B  de Fond Funciar, C J  G  Pentru Reconstituirea Dreptului de Proprietate Asupra Terenurilor si D  S G , având ca obiect fond funciar si a cererii reconventionale formulata de intimat D S G  , privind constarea nulitatii absolute a HCJ nr.5552/12.11.2010.

La apelul nominal facut în sedinta publica a raspuns procurator J D  pentru petenta ,consilier juridic I  Gh pentru C l pentru aplicarea legilor fondului funciar B , lipsa fiind celelalte parti.

Procedura de citare  legal îndeplinita.

S-a facut referatul cauzei de catre grefierul  de sedinta, dupa care :

Nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat, instanta constata cauza în stare de judecata si acorda cuvântul pe fond.

Procurator J  D  având cuvântul pe fond solicita admiterea actiunii asa cum a fost formulata, fara cheltuieli de judecata.

Consilier juridic I Gh  pentru C  l  pentru aplicarea legilor fondului funciar B  solicita admiterea actiunii fata de D S G  si respingerea fata celelalte intimate,  respingerea cererii reconventionale si în consecinta, mentinerea HCJ nr. 5552/12.11.2010. 

Dupa strigarea cauzei în sala s-a prezentat consilier juridic D R pentru pârâta D  S G aratând ca solicita respingerea actiunii si admiterea cererii reconventionale.

INSTANTA

Prin cererea înregistrata pe rolul Judecatoriei Târgu Jiu sub nr. 2530/318/2011, petenta B  E  - prin procurator  J  D , a solicitat instantei ca, în contradictoriu cu intimatii C  L  B  de Fond Funciar, C J G Pentru Reconstituirea Dreptului de Proprietate Asupra Terenurilor si D S G , prin sentinta ce se va pronunta ,sa se dispuna obligarea intimatelor sa înainteze documentatia necesara în vederea emiterii titlului de proprietate privind suprafata se 2,20 ha teren cu vegetatie forestiera, validat conform HCJ nr. 5551/12.11.2010, iar în caz de refuz sa fie obligata la plata de daune cominatorii în cuantum de 50 lei/ zi de întârziere.

În motivarea cererii, petenta a aratat ca prin HCJ 5552/12.11.2010, s-a validat reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 2,20 ha teren cu vegetatie forestiera, conform anexei nr. 37 .

A precizat ca,  intimata C  L  de Fond Funciar B  si O S  T J , refuza sa semneze actele privind  eliberarea  titlului de proprietate si punerea în posesie .

Arata de asemenea ca, O S T J  refuza semnarea actelor de proprietate pe care primaria le-a pus la dispozitie si le-a trimis prin  posta.

Cererea nu este motivata în drept.

În sustinerea cererii formulate, petenta a depus la dosarul cauzei HCJ nr. 5552/12.11.2010 si procura judiciara generala.

În cauza intimata D S G  a formulat cerere reconventionala si întâmpinare prin care a solicitat  constatarea nulitatii absolute a HCJ 5552/12.11.2010 si respingerea actiunii formulata de reclamanta ca netemeinica si nefondata.

În motivare a aratat ca, prin cererea depusa la C L  reclamanta a solicitat reconstituirea unei suprafete cu vegetatie forestiera pe vechiul amplasament , fara a fi facut dovada proprietatii cu acte doveditoare, în sensul ca a detinut acest amplasament cu padure , întrucât în punctul "Imuroasa" prevazut în actul prezentat au fost pruni , iar în prezent în acel punct nu este vegetatie forestiera.

Precizeaza ca,în aceste conditii comisiile au fraudat legea întrucât au dispus retrocedarea unei suprafete cu padure  în locul unei suprafete agricole cu pomi fructiferi încalcând în acest fel dispozitiile art. III alin.1 lit.a  pct. VI din  Legea nr. 169/1997.

Mentioneaza intimata reconventionala  ca plângerea trebui analizata nu numai sub aspectul îndeplinirii sau neîndeplinirii conditiilor dispuse de legislatia retrocedarii ci si sub aspectul detinerii terenului la data deposedarii de catre regimul comunist asa cum prevederea art. 61 alin.1 Teza finala din regulamentul aprobat prin HCJ 890/2005 precum si sub aspectul prezentarii actelor originale la instanta sub sanctiunea neluarii lor în seama  în conditiile art. 1139 C.pr.civ.

Mai arata ca la comisia locala si judeteana nu s-au îndeplinit prevederile procedurale dispuse prin legislatia retrocedarii prin care sa se constate ca petenta a detinut teren cu vegetatie forestiera sau ca vechiul amplasament s-a împadurit , pe el fiind si în prezent pomi fructiferi si nu padure.

Ca, astfel actiunea reclamantei este netemeinica si nefondata.

Cererea este întemeiata pe disp. art. 115-120 C.p.civ. si se solicita judecarea si în lipsa.

În virtutea rolului activ reglementat de art. 129 C.pr.civ. instanta a dispus emiterea unei adrese catre C L de aplicare a F  F  B , solicitând înaintarea dosarului de fond funciar.

Cu adresa nr. 2296/2.03.2011 P comunei B , a înaintat la dosar documentatia privind emiterea titlului de proprietate pentru suprafata de 2,20 ha teren aratând ca aceasta a fost întocmita si înaintata O.S. Tg-.Jiu cu adresa nr. 629/18.01.2011.

Ca, pâna în prezent documentatia nu a fost semnata de catre O S  Tg-Jiu, iar  O.C.P.I. Gorj va proceda la scrierea titlului de proprietate dor dupa avizarea acesteia.

În concluzie s-a solicitat respingerea actiunii fata de C L B  de Fond Funciar întrucât aceasta si-a îndeplinit obligatiile morale.

La cererea reconventionala formulata în cauza de R-N.P. R  D S G , C L de Fond Funciar B  a formulat întâmpinare, aratând ca procedura privind modul de contestare a hotarârilor comisiilor judetene este strict  prevazuta de H.G. nr. 890/2005 (art. 27)  si întrucât D  S G nu mai este în termenul legal de contestare de 30 de zile a formulat  aceasta actiune în constatarea nulitatii absolute , actiune în esenta imprescriptibila.

Se arata în întâmpinare ca,  suprafata validata prin HCJ nr. 5552/2010 este justificata cu actul dotal din anul 1946, pct.6, iar în urma identificarilor s-a constatat ca fiind de 2.20 ha, ca în anul 1946 (data încheierii actului ) suprafata figureaza ca teren cu pruni în parasire , dar în prezent vechiul amplasament este acoperit cu vegetatie forestiera conform identificarilor realizate de catre specialistii în cadastru si topografie ai C  L B  depuse la dosarul de validare.

Ca, reclamanta pârâta a urmat procedura prevazuta de Legea Fondului Funciar, a formulat cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate nr. 247/2005 la care a anexat actele prevazute de art. 11 din H.G nr. 890/2005.

Se precizeaza ca nu s-a pus problema audierii de martori întrucât reclamanta detine acte.

Pentru faptul ca vechiul amplasament nu este liber, reclamanta B  E a acceptat noul amplasament propus de comisia locala conform declaratiei pe propria raspundere.

La cererea instantei, cu adresa nr. 6328/14.06.2011, Primaria comunei B , a înaintat în copie actele de proprietate eliberate legal altor cetateni, pe vechiul amplasament al terenului ce a apartinut autoarei B Z .

Prin încheierea de sedinta din data de 30.06.2011, la cererea D  S G , a fost încuviintata în cauza efectuarea unei expertize tehnice de specialitate topografie ,  iar prin încheierea de sedinta din 7.07.2011, au fost stabilite urmatoarele obiective:

1 ) - identificarea vechiului amplasament al autoarei B  Z  ( cu schita, dimensiuni si vecinatati), înscris la pct.6 din Actul Dotal încheiat la data de 21.01.1946; 2) - sa se stabileasca daca vechiul amplasament al autoarei B Z , identificat la pct.1 din aceste obiective, este acoperit  în prezent de teren cu vegetatie forestiera; 3 ) - sa se precizeze daca amplasamentul identificat la pct.1 a fost reconstituit altor persoane în baza Legii 18/1991 având în vedere  actele de proprietate  pe care  intimata  Comisia Locala pentru aplicarea legilor fondului funciar B  le-a depus la dosar  cu adresa nr. 6328/14.06.2011;  4) - sa se identifice ca amplasament, suprafata, dimensiuni, forma geometrica si vecinatati terenul prevazut în actul de dota depus la dosar de reclamanta, la punctul 6, ca fiind "una bucata pamânt cu pruni în parasire" si sa se precizeze daca terenul respectiv identificat a fost ulterior împadurit si câta suprafata a fost împadurita  în mod natural sau artificial si daca acest teren împadurit ulterior s-a aflat în administrarea D  S G prin O S T J , în caz afirmativ mentionându-se  U.P. - ul, u.a.-ul  si predat catre  Comisia Locala B  pentru punerea în posesie a unor persoane; 5 ) - sa se precizeze daca terenul astfel identificat la punctul nr. 1  a fost predat în proprietate  altor persoane, care sunt persoanele  carora s-a retrocedat  acest teren si sa se mentioneze titlurile de proprietate prin care a fost predat persoanelor respective terenul în cauza. 

Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

Prin HCJ nr. 5552/12.11.2010, pct.1 s-a validat propunerea comisiei locale privind reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 2,20 ha în favoarea numitei B E , mostenitoarea autoarei B  Z , corespunzator tabelului-Anexa 37( fila 12,13).

Suprafata validata este justificata cu actul dotal din anul 1946, punctul 6, unde figureaza suprafata de 5 ha , teren cu pruni în parasire.

Potrivit concluziilor raportului de expertiza efectuat în cauza de expert tehnic Gavrila Marian, vechiul amplasament al terenului autoarei B  Z , identificat în baza actului dotal este situat în comun B , iar din suprafata totala de 5 ha, suprafata de 2,20 ha este acoperita cu vegetatie forestiera.

Pe amplasamentul identificat la pct.1 din raport, respectiv pentru suprafata de 2,20 ha, teren cu vegetatie forestiera, au fost eliberate acte de proprietate altor persoane în baza Legii nr.18/1991, terenul fiind  cuprins în amenajamentul silvic , fiind localizat în UP III, UA 193 C.

Fata de aceasta situatie Comisia locala de fond funciar a procedat la identificarea unei parcele libere, identificare cu care a fost de acord si petenta ( declaratie fila 31), teren identificat prin procesul verbal nr. 18830/29.11.2010, semnat de toate partile inclusiv de reprezentatul detinatorului legal al terenului.

Asa cum rezulta din adresa nr. 629/18.01.2011 (fila 9), înaintata cu confirmare de primire ( fila 8), Primaria comunei B  a înaintat O S T J  procesul verbal de punere în posesie nr. 18830/29.11.2010, în vederea semnarii.

Pe Tabelul nominal ( fila 22) seful OS Tg. Jiu. Ing. I I  a mentionat ca O S T J  nu este de acord cu validarea întrucât în actul prezentat se specifica pamânt cu pruni.

Potrivit art.24 alineat 4 din Legea nr.1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr.18/1991 si ale Legii nr.169/1997 "Unitatile si subunitatile silvice din subordinea Regiei Nationale a Padurilor- Romsilva , precum si ceilalti detinatori actuali ai terenurilor forestiere solicitate de fostii proprietari sau de mostenitorii lor, vor pune la dispozitie comisiilor locale de aplicare a prevederilor prezentei legi suprafetele de teren pentru care cererile de reconstituire a dreptului de proprietate au fost validate, pe categorii de detinatori prevazute în prezenta lege. Trecerea efectiva a terenurilor în proprietatea privata se va face cu ocazia punerii în posesie".

În acelasi sens sunt si dispozitiile art.71 alineat 2 din HG nr.890/2005 pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de constituire, atributiile si functionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, a modelului si modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum si punerea în posesie a proprietarilor conform carora "Detinatorul actual al terenului forestier ce face obiectul retrocedarii pune la dispozitie comisiilor locale sau judetene, dupa caz, terenurile validate, în vederea punerii în posesie a persoanelor îndreptatite, în termen de cel mult 30 zile de la validarea cererilor de catre comisia judeteana".

Din economia acestor dispozitii legale si modul de formulare reiese faptul ca legiuitorul a instituit în sarcina detinatorilor de terenuri forestiere obligatia de predare a terenurilor în vederea punerii în posesie  a fostilor proprietari carora li s-a reconstituit dreptul de proprietate, normele respective fiind imperative.

În speta, cu toate ca petentei i s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru un teren cu vegetatie forestiera în suprafata de 2,20 ha, O S T J refuza predarea terenului, solicitând totodata constatarea nulitatii absolute a hotarârii de validare.

Aceasta cerere urmeaza a fi respinsa, motivat de faptul ca petenta a facut dovada dreptului sau de proprietate cu acte, iar terenul în suprafata de 2,20 ha în prezent teren cu vegetatie forestiera a fost restituit în mod legal altor persoane.

Se constata astfel ca vechiul amplasament este ocupat, partile fiind de acord cu reconstituirea pe un alt amplasament, în speta gasindu-si aplicarea dispozitiile art.10 din regulamentul de aplicare a prevederilor legilor fondului funciar. De altfel, reprezentantul Ocolului Silvic a semnat procesul verbal de punere în posesie, însusindu-si amplasamentul identificat în teren.

Fata de actele depuse la dosar de intimata Comisia locala de Fond Funciar B  instanta constata ca aceasta si-a îndeplinit obligatia legala ce-i revenea, în sensul ca în acord cu petenta a identificat un teren liber având aceeasi categorie de folosinta si a întocmit si înaintat documentatia necesara în vederea eliberarii titlului de proprietate, conditii în care se va respinge cererea fata de comisia locala si în consecinta si cererea privind obligarea la daune cominatorii.

Va fi respinsa de asemenea cererea fata de C J G , ca prematur formulata aceasta fiind în imposibilitatea de a proceda la scrierea titlului de proprietate de vreme ce D S G  refuza predarea terenului si contesta hotarârea de validare.

Fata de considerentele de mai sus, instanta apreciaza cererea ca fiind partial întemeiata, motiv pentru care o va admite în parte  si va obliga  D S  G sa puna la dispozitie C L  si C  J  terenul în suprafata de 2,20 ha validat petentei prin HCJ nr. 5552/12.11.2010 si individualizat conform procesului verbal de punere în posesie nr. 18830/29.11.2010 si raportului de expertiza, va respinge cererea fata de Comisia locala B  si Comisia Judeteana G  si cererea privind daunele cominatorii , precum si cererea reconventionala formulata în cauza. Se va lua act ca nu se solicita cheltuieli de judecata.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE

Admite în parte actiunea formulata de petenta B  E,  cu domiciliul în (....)  - prin procurator  J  D , cu domiciliul în  (....),  în contradictoriu cu intimatii C  L B  de Fond Funciar, C  J  G  pentru Reconstituirea Dreptului de Proprietate Asupra Terenurilor si D  S  G , cu sediul în  (....).

Obliga D  S G sa puna la dispozitie C  L  de Fond Funciar B  si C J G  , terenul în suprafata de 2,20 ha, validat petentei prin HCJ nr. 5552/12.11.2010 si individualizat conform procesului verbal de punere în posesie nr. 18830/29.11.2010 si raportului de expertiza, în vederea eliberarii titlului de proprietate.

Respinge cererea fata de C L de aplicare a Legii nr. 18/1991 B .

Respinge cererea privind daunele cominatorii.

Respinge cererea fata de C J de proprietate asupra terenurilor G , ca prematur formulata.

Respinge cererea reconventionala formulata de D  S G cu privire la constatarea nulitatii absolute a HCJ nr. 5552/12.11.2010.

Ia act ca nu se solicita cheltuieli de judecata.

Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare..

Pronuntata în sedinta publica din  24.11.2011, la Judecatoria Tg-Jiu.

Presedinte,

EMILIA MIHAELA STOIAN Grefier,

SIMINA COJAN

Red.E.S.

V.M. 28 Noiembrie 2011

Ex.7

1

Domenii speta