Pensie întreţinere

Sentinţă civilă 13947 din 08.11.2012


Dosar nr. ……

R O M Â N I A

Cod operator 2445

JUDECĂTORIA TÂRGU JIU, JUDEŢUL GORJ

SECŢIA CIVILĂ

Sentinţa civilă nr. 13947

Şedinţa publică de la 08 Noiembrie 2012

Completul compus din:

PREŞEDINTE: R.Z.N.

Grefier: E.B.

Pe rol fiind judecarea acţiunii civile pentru pensie de întreţinere formulată de reclamanta P.C. împotriva pârâtului L. P. şi autoritatea tutelară C. L. Tg Jiu.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică a răspuns reclamanta asistată de avocat C.L., lipsă fiind celelalte părţi.

Procedura de citare este completă.

S-a făcut referatul oral al cauzei de grefierul de şedinţă, după care s-a constatat depuse la dosar prin serviciul Registratură a instanţei, de către reclamantă, două adeverinţe de elev şi s-au depus la dosar de către apărătoarea reclamantei, avocat C.L., două extrase de cont.

Nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat, constatându-se cauza în stare de judecată s-a acordat cuvântul pe fond.

Avocat C.L., pentru reclamantă a solicitat admiterea acţiunii aşa cum a fost formulată, majorarea pensiei la suma de 1000 Euro, în favoarea celor doi minori, cu cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu avocat.

J U D E C A T A

Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Tg-Jiu, la data de 08.05.2012, reclamanta P.C. a solicitat instanţei de judecată, în contradictoriu cu pârâtul L.P. şi autoritatea tutelară C. L. Tg Jiu,  ca prin hotărârea ce o va pronunţa să dispună majorarea pensiei de întreţinere la care acesta a fost obligat prin sentinţa civilă nr. ……./14.11.2003 a Judecătoriei Tg Jiu cât şi prin sentinţa nr. ……/02.05.2011 a aceleiaşi instanţe.

În motivare, reclamanta a arătat că, prin sentinţa civilă nr. ……../14.11.2003 pronunţată de Judecătoria Tg Jiu, pârâtul a fost obligat la plata unei pensii de întreţinere în favoarea minorei L.M., la suma de 500.000 lei Rol, iar printr-o altă sentinţă s-a dispus obligarea acestuia la plata unei pensii de întreţinere în sumă de 600.000 lei Rol în favoarea minorului Limbă Ioan, şi că în prezent veniturile pârâtului au crescut considerabil, crescând totodată şi nevoile minorilor.

În drept, reclamanta şi-a întemeiat acţiunea pe disp. art. 531 Cod Civil.

În dovedirea cererii sale, reclamanta a înţeles să se folosească de proba cu înscrisuri.

S-au ataşat cererii de chemare în judecată: certificat de naştere minor, sentinţa civilă nr. ……/2006 a Judecătoriei Tg Jiu, decizia Tribunalului Gorj – secţia Civilă nr. ………/29.05.2006, adeverinţe de elev şi extrase de cont.

Cererea este scutită de plata taxei de timbru şi timbrului judiciar.

La termenul de judecată din 24.05.2012, reclamanta a depus o cerere precizatoare la dosar, prin care a arătat că pârâtul locuieşte de circa 4-5 ani în Franţa şi că este angajat în muncă şi realizează un venit de 1500 Euro.

La solicitarea instanţei, la data de 10.07.2012, Ambasada Franţei în România, a precizat că venitul minim brut pe economie pentru anul 2012 în Franţa este de 1402,27 euro brut.

La data de 28.08.2012, prin serviciul Registratură a instanţei, pârâtul a formulat întâmpinare, prin care a arătat că venitul său lunar este în sumă de 1327 Euro, din care achită utilităţile, ce constau în chirie, în sumă de 470 Euro lunar, electricitate şi gaze, în sumă de 111,67 Euro lunar, telefon+ internet, în sumă de 42 Euro lunar, asigurări medicale, în sumă de 95 Euro lunar, asigurare imobil, în sumă de 147 Euro anual, apă, în sumă de 138 Euro de /12 an, impozit venit în sumă de 135 Euro anual şi impozit taxe în sumă de 339 Euro anual, precum şi pensiile alimentare pentru minori, în sumă de 140 Euro lunar.

A mai arătat pârâtul că în prezent, actuala soţie, nu este încadrată în muncă şi că mai are un minor în întreţinere.

A anexat întâmpinării, în copie, mai multe facturi fiscale şi un contract de închiriere.

Instanţa a încuviinţat pentru ambele părţi proba cu înscrisuri şi a procedat la administrarea acestora.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Din căsătoria părţilor, încheiată la data de 14.07.2001, a rezultat minora L.M, ns. la data de ………...

Prin sentinţa civilă nr. ……/14.11.2003 a Judecătoriei Tg-Jiu, definitivă prin neapelare la data de 26.01.2004, s-a desfăcut căsătoria părţilor, a fost încredinţată spre creştere şi educare minora L.M., mamei reclamante, şi s-a stabilit o pensie de întreţinere în sarcina pârâtului şi în favoarea minorei, în cuantum de 500.000 Rol, de la 04.10.2003 până la majorat.

Ulterior desfacerii căsătoriei părţilor, din relaţia acestora, la data de 03.02.2004  s-a născut şi minorul L.I. .

Prin sentinţa civilă nr. ……./26.10.2004, pronunţată de Judecătoria Tg-Jiu, definitivă prin nerecurare, pârâtul a fost obligat la plata unei pensii de întreţinere în favoarea minorului L.I., în cuantum de 600.000 Rol, de la data 02.09.2004 până la majorat.

Prin sentinţa civilă nr. ……../02.05.2011, pronunţată de Judecătoria Tg-Jiu, definitivă prin neapelare, s-a dispus majorarea pensiei de întreţinere stabilită, în favoarea minorului Limbă Ioan, prin sentinţa civilă nr. ………/26.10.2004, de la 600.000 lei la 111 lei lunar, de la data de 02.11.2010 până la majorat.

Din sentinţa civilă nr. ……./19.05.2005, pronunţată de Judecătoria Roşiorii de Vede, instanţa reţine că pârâtul mai are un minor în întreţinere, L.A, ns. la data de ……., căruia îi plăteşte o pensie de întreţinere, în cuantum de 800.000 Rol lunar.

Din certificatul de naştere nr. ……./2012A, instanţa reţine că pârâtul mai are un al patrulea minor în întreţinere, L.C., ns. la data de ………., care actualmente locuieşte cu pârâtul.

În temeiul art. 499 alin. (1) Cod civil, „Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregatirea sa profesională”.

În baza art. 516 alin. (1) din acelaşi act normativ, obligaţia de întreţinere există între soţ şi soţie, rudele în linie dreaptă, între fraţi şi surori, precum şi între celelalte persoane anume prevăzute de lege.

Poate fi obligat la întreţinere numai cel care are mijloacele pentru a o plăti sau are posibilitatea de a dobândi aceste mijloace. La stabilirea mijloacelor celui care datorează întreţinerea se ţine seama de veniturile şi bunurile acestuia, precum şi de posibilităţile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute în vedere celelalte obligaţii ale sale. Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti. Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.

Potrivit art. 531 alin(1) C.civ. „Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui ce prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei”.

Din interpretarea textului art. 531 C.civ, rezultă că pentru a dispune majorarea pensiei de întreţinere trebuie să fi intervenit cumulativ schimbări, atât cu privire la mijloacele celui ce prestează întreţinere cât şi cu privire la nevoile celui ce o primeşte.

În ceea ce priveşte mijloacele debitorului pensiei de întreţinere, instanţa reţine că acesta, în prezent, locuieşte în Franţa şi este angajat la ………….din Chatelaillon Plage, în calitate de spălător de vase, şi că realizează, prin raportare la veniturile nete, cu caracter de continuitate, pe ultimele 6 luni, un venit mediu net lunar de 1389 euro. De asemenea, instanţa reţine că pârâtul este căsătorit şi că are în întreţinere 4 minori.

Cu toate acestea, instanţa, la aprecierea mijloacelor acestuia, nu poate reţine susţinerea pârâtului potrivit căreia la pensia ce o va stabili să aibă în vedere că din venitul său plăteşte chirie, impozite, utilităţi şi că soţia acestuia nu are serviciu, întrucât legiuitorul a prestabilit modul în care se calculează pensia de întreţinere datorată pentru minorii aflaţi în întreţinere, respectiv ce venit se ia în calcul la stabilirea acesteia.

În acelaşi sens, şi pentru aceleaşi considerente legale, instanţa nu poate reţine nici susţinerea apărătorului reclamantei, potrivit căreia pensia de întreţinere ar trebui majorata la 1000 de euro lunar, din moment ce pârâtul realizează lunar un venit mediu net de 1389 euro şi mai are în întreţinere încă doi minori.

În ceea ce priveşte nevoile minorilor cu privire la care se solicită majorarea pensiilor de întreţinere, instanţa reţine că aceştia sunt în vărstă de …. şi respectiv …….. ani şi că sunt şcolarizaţi, minorul L.I. fiind elev în clasa a II a la Şcoala Gimnazială „ ……..” din Tg-Jiu, iar minora L.M., elevă în clasa a IV a la aceeaşi şcoală. De asemenea, instanţa reţine că ambii minori se află în întreţinerea mamei reclamante, astfel cum rezultă din hotărârile mai sus analizate.

În acest sens, instanţa reţine că la vârsta de 8ani şi 10 ani, un minor şcolarizat are nevoie de rechizite, de haine şi încălţăminte adecvate mediului şcolar, articole care trebuie înnoite în fiecare an, faţă de evoluţia biologică a minorului; de asemenea, minorul trebuie să dispună de hrană adecvată, diversificată şi bogată în substanţe nutritive, pentru o dezvoltare sănătoasă, trebuie să dispună de sumele necesare pentru angrenarea sa în activităţi culturale, sportive, de socializare şi de divertisment, imperios necesare pentru o evoluţie biologică şi psihologică armonioasă. Nu în ultimul rând, minorul trebuie să beneficieze de banii necesari pentru realizarea controalelor medicale regulate, esenţiale pentru monitorizarea dezvoltării copilului, şi pentru tratamente medicale, fiind cunoscut faptul că minorii necesită o supraveghere medicală deosebită şi că se îmbolnăvesc mai uşor decât adulţii, neavând încă un sistem imunitar puternic dezvoltat. În acest sens, este de notorietate că, deşi minorul este asigurat în sistemul de asigurări de sănătate, acest sistem nu poate asigura gratuitate 100% pacienţilor, motiv pentru care părinţii minorilor trebuie să contribuie deopotrivă la plata controalelor şi analizelor medicale la care minorii trebuie supuşi în mod regulat.

Potrivit art. 522 C.civ., pensia de întreţinere se datorează de la data cererii de chemare în judecată.

Pentru toate aceste motive, constatând o mărire a veniturilor debitorului pensiei de întreţinere, faţă de momentul la care acesta a fost obligat la pensie de întreţiner, şi a nevoilor minorilor, aceştia fiind la acest moment şcolarizaţi, şi în consecinţă îndeplinirea cumulativăă a condiţiilor statuate de art. 531 C.civ., instanţa va admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta P.C. în contradictoriu cu pârâtul L.P. şi va majora pensia de întreţinere stabilită, în sarcina pârâtului şi în favoarea minorei L.M., ns. la ……, prin sentinţa civilă nr. 7064/14.11.2003 a Judecătoriei Tg-Jiu, definitivă prin neapelare, de la 50 lei(500.000 lei vechi) la echivalentul a 170 euro lunar,  şi pensia de întreţinere stabilită, în sarcina pârâtului şi în favoarea minorului L.I. ns. la …….., prin sentinţa civilă nr. 3948/02.05.2011 a Judecătoriei Tg-Jiu, definitivă prin neapelare, de la 111 lei la echivalentul a 170 euro lunar, ambele pensii de la data introducerii acţiunii, 08.05.2012, şi până la majoratul minorilor.

Constatând că pârâtul este în culpă procesuală, prin admiterea cererii de chemare în judecată, văzând dispoziţiile art. 274 C.proc.civ., instanţa îl va obliga pe pârât la plata cheltuielilor de judecată, în cuantum de 300 lei, reprezentând onorariu avocat.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE  LEGII

HOTĂRĂŞTE :

Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta P.C., cu domiciliul în …… judeţul Gorj în contradictoriu cu pârâtul L.P. cu domiciliul procedural ales pentru comunicarea actelor de procedură la procurator P. M., din ……. judeţul Gorj şi autoritatea tutelară C.L. Tg Jiu.

Majorează pensia de întreţinere stabilită, în sarcina pârâtului şi în favoarea minorei L.M., ns. la ….. , prin sentinţa civilă nr. ……../14.11.2003 a Judecătoriei Tg-Jiu, definitivă prin neapelare, de la 50 lei(500.000 lei vechi) la echivalentul a 170 euro lunar,  şi pensia de întreţinere stabilită, în sarcina pârâtului şi în favoarea minorului L.I. ns. la …….., prin sentinţa civilă nr. ……./02.05.2011 a Judecătoriei Tg-Jiu, definitivă prin neapelare, de la 111 lei la echivalentul a 170 euro lunar, ambele pensii de la data introducerii acţiunii, 08.05.2012, şi până la majoratul minorilor.

Obligă pârâtul la plata cheltuielilor de judecată, în cuantum de 300 lei, reprezentând onorariu avocat.

Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 08.11.2012.

PREŞEDINTE,GREFIER,

  ,,,,,,,,,,,,,,,, .,,,,,,,,,,