Plângere contravenţională

Sentinţă civilă 12769 din 18.10.2012


Dosar nr. …..

R O M Â N I A

Cod operator 2445

JUDECĂTORIA TÂRGU JIU, JUDEŢUL GORJ

SECŢIA CIVILĂ

Sentinţa civilă nr. 12769

Şedinţa publică de la 18 Octombrie 2012

Completul compus din:

PREŞEDINTE: R.Z.N.

Grefier:  E.B.

Pe rol fiind judecarea plângerii contravenţionale, formulată de reclamanta SC I.SRL contradictoriu cu pârâţii A. A. C. şi A. G..

La apelul nominal făcut în şedinţa publică, au lipsit părţile.

Procedura de citare legal îndeplinită.

S-a făcut referatul oral al cauzei de grefierul de şedinţă, s-a constatat depusă la dosar prin Serviciul Registratură al instanţei de către reclamantă, cerere prin care solicită încuviinţarea probei cu înscrisuri, cerere însoţită de înscrisuri, s-a încuviinţat părţilor proba cu înscrisuri în baza art. 167-172 C.p.c., proba fiind concludentă, pertinentă şi utilă cauzei.

Nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat, constatându-se cauza în stare de judecată s-a reţinut spre soluţionare.

INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Tg Jiu sub nr………., reclamanta SC I. SRL a chemat în judecată pe pârâţii A.A.C. şi A.G., solicitând instanţei ca, prin sentinţa ce se va pronunţa, să se dispună obligarea pârâţilor în solidar, la plata următoarelor sume de bani cu actualizarea în raport de rata inflaţiei de la data când hotărârea devine executorie până la data plăţii efective, după cum urmează: 176,18 lei reprezentând contravaloare marfă livrată conform facturilor anexate la prezenta cerere, 570,82 lei reprezentând penalităţi de întârziere, precum şi cheltuieli de judecată în cuantum de 70,76 lei conform documentelor justificative.

În motivarea acţiunii, reclamanta a arătat că în baza raporturilor comerciale  şi-a îndeplinit obligaţia de a livra mărfuri la locul, la termen şi în condiţii de calitate către A.A.C., conform facturilor fiscale anexate la prezenta cerere, principala obligaţie a pârâtei fiind de a achita preţul în termen de 30 de zile de la data facturii, iar neplata acestuia în termenul expres stipulat atrăgând după sine penalităţi de întârziere de 1% pentru fiecare zi de întârziere în primele 30 de zile şi de 3% începând cu a 31 zi de întârziere.

Reclamanta a precizat că penalităţile au fost stabilite să fie necalculate nelimitat chiar dacă cuantumul lor depăşeşte valoarea mărfii pentru care se datorează plata.

În drept reclamanta şi-a întemeiat cererea pe disp. art. 3 Cod Civil raportat la art. 720 C.p.c. şi art. 46 C comercial coroborat cu art. 1516 C civil şi art. 2280 Cod Civil.

În dovedirea cererii, reclamanta a înţeles să se folosească de proba cu înscrisuri.

S-au ataşat cererii de chemare în judecată, în copie: facturi fiscale, contractul de vânzare – cumpărare nr. …../06.02.2012, conciliere directă titular, procesul verbal de nerealizarea concilierii directe, sentinţele civile nr. ……../2011 a Judecătoriei Iaşi, nr. …../2012 a Judecătoriei Constanţa, nr. …../2011 a Judecătoriei Galaţi, nr. ……/2011 a Judecătoriei Hunedoara şi nr. ……/2011 a Judecătoriei Brăila, precum şi  calculul penalităţii de întârziere.

În cauză, pârâţii, legal citaţi, nu au formulat întâmpinare şi nici nu s-au prezentat în faţa instanţei de judecată.

Instanţa a încuviinţat şi administrat pentru părţi proba cu înscrisurile de la dosarul cauzei.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine:

La data de 06.02.2012 între reclamanta S.C. I. S.R.L., în calitate de vânzător, şi pârâta A.A.C., în calitate de cumpărător, s-a încheiat contractul de vânzare-cumpărare nr. ….. având ca obiect vânzarea de produse din gama de produse comercializate  de reclamantă, urmând ca pârâta să achite contravaloarea acestora, conform condiţiilor specificate în contract.

La data de 23.02.2012, reclamanta a livrat produse pârâtei, în valoare totală de 176,16 lei, astfel cum reiese din factura seria INF nr. … şi din atitudinea pârâtei cumpărătoare, care nu contestă suma menţionată în cuprinsul acesteia ori neexecutarea obligaţiei de livrare a reclamantei

Potrivit clauzei contractuale inserată la pct. 5.2 şi 7.4 din contractul nr. 2644/18.08.2011 şi a menţiunii de pe factura nr. ……../23.02.2012 pârâta trebuia să achite contravaloarea produselor la data de 24.03.2012, în caz contrar, la suma datorată adăugându-se, pentru primele 30 de zile de întârziere, penalităţi de 1% /zi, începând cu a 31 a zi de întârziere, pârâta urmând să plătească penalităţi în cuantum de 3% /zi.

În aceeaşi convenţie, la art. 10.3 se prevede că, în cazul în care cumpărătorul nu îşi îndeplineşte obligaţia de plată, vânzătorul este în drept să urmărească pe fidejusor în scopul executării sale, pentru întreaga creanţă. În prezentul contract, obligaţiile de plată ale pârâtei cumpărătoare au fost garantate de pârâtul A.G., în calitate de fidejusor.

Întrucât la data scadenţei facturii nr. ……./23.02.2012- pârâta cumpărătoare nu a achitat suma la plata căreia s-a obligat prin contract, reclamanta a introdus cererea de chemare în judecată prin care a solicitat obligarea cumpărătoarei şi a fidejusorul, în solidar, la plata debitului principal şi a penalităţilor de întârziere.

În atari condiţii, instanţa va face aplicarea, cu precădere, a art. 1270 alin(1) C.civ.potrivit căruia  „contractul legal încheiatn are  putere de lege între părţile contractante” şi a art. 1516 alin(1) C.civ. potrivit căruia „creditorul are dreptul la îndeplinirea exactă şi la timp a obligaţiei”

Aşadar, în ceea ce priveşte suma 176,18 lei, reprezentând contravaloarea facturii nr. 161609/23.02.2012, instanţa apreciază că cererea reclamantei este întemeiată şi, în vederea executării în natură a obligaţiilor contractuale, îi va obliga pe pârâţi la plata acesteia.

În ceea ce priveşte penalităţile solicitate de reclamantă, ca urmare a neachitării facturii la data scadentă, astfel cum s-a convenit în convenţia părţilor, instanţa urmează a analiza atât temeinicia cât şi întinderea acestora.

În acest sens, instanţa reţine că părţile au prevăzut în contract o clauză penală potrivit căreia în caz de neexecutare a obligaţiei de plată, la data scadentă convenită, cumpărătorul se obligă să plătească vânzătorului pentru primele 30 de zile de la data scadenţei acesteia, penalităţi de 1% pe zi de întârziere, iar începând cu a 31 a zi, penalităţi de 3% pe zi de întârziere.

Clauza penală este definită ca fiind acea convenţie accesorie prin care părţile determină anticipat echivalentul prejudiciului suferit de creditor ca urmare a neexecutării, executării cu întârziere sau necorespunzătoare a obligaţiei de către debitorul său.

Din interpretarea art. 1539 C.civ. rezultă că în caz de neexecutare la timp a obligaţiilor, creditorul poate cere atât executarea obligaţiei principale cât şi penalităţi.

În acelaşi timp, art. 1541 alin(1) lit. b C.civ. prevede că instanţa poate reduce cuantumul penalităţilor atunci când acestea sunt vădit excesive faţă de prejudiciul ce putea fi prevăzut de părţi la încheierea contactului. Totodată, potrivit alin(2) din art. 1541 C.civ., atunci când instanţa dispune reducerea penalităţii, aceasta trebuie să rămână superioră obligaţiei principale.

Aşadar, creditorul având dreptul la dezdăunări în cazul neexecutării la timp a obligaţiilor de plată, instanţa apreciază că o penalitate de 250 lei, care oricum depăşeşte cuantumul debitului principal, este de natură să repare prejudiciul suferit de reclamanta creditoare, motiv pentru care va reduce clauza penală de la 570,28 lei la 250 lei.

Faţă de cele ce preced, constatând neîndeplinită obligaţia de plată a pârâtei debitoare şi valid contractul de fidejusiune încheiat între creditoarea reclamantă şi pârâtul fidejusor, precum şi dreptul reclamantei de a primi o penalitate pentru neexecutarea la timp a obligaţiei de plată, instanţa va admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de de reclamanta SC. I.SR.L. şi îi va obliga pe pârâţii A.A.C. şi A.G. în solidar, la plata sumei de 426,18 lei, din care suma de 176,18 lei reprezentând contravaloarea facturii INF nr. ……, şi suma de 250 lei, reprezentând penalităţi de întârziere.

Totodată, constatând că pârâţii au căzut în pretenţii, fiind în culpă procesuală, potrivit art. 274 C.proc.civ., îi va obliga pe aceştia, în solidar, să plătească reclamantei suma de 70,76 lei, cheltuieli judiciare, reprezentând taxă de timbru şi timbru judiciar.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta SC. I. SR.L., cu sediul în ………… judeţul Prahova în contradictoriu cu pârâţii A.A.C. şi A.G., ambii cu domiciliul în …… judeţul Gorj.

Obligă, în solidar, pârâţii să plătească reclamantei suma de 426,18, din care suma de 176,18 reprezentând contravaloarea facturii INF nr. …. şi facturii INF nr. ……, şi suma de 250 lei, reprezentând penalităţi de întârziere.

Obligă, în solidar, pârâţii să plătească reclamantei suma de 70,76 lei, cheltuieli judiciare, reprezentând taxă de timbru şi timbru judiciar.

Irevocabilă.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 18.10.2012.

PREŞEDINTE,GREFIER,

  ,,,,,,,,,,,,,,,, .,,,,,,,,,,