Cerere de a permite accesul la instalaţia de apă

Sentinţă civilă 1548 din 29.04.2013


Asupra cauzei civile de faţă,

Prin cererea înregistrată la data de 17.01.2013 pe rolul Judecătoriei Moineşti sub nr. de dosar ...7260/2013, reclamanta SC COMPANIA REGIONALĂ DE APĂ BACĂU SA a solicitat în contradictoriu cu pârâtul C M, obligarea acestuia la a permite accesul reprezentanţilor unităţii la instalaţia proprie de apă canal în vederea punerii în practică a hotărârii de sistare a serviciilor până la achitare debitelor, precum şi obligarea acestuia la plata sumei de 358,26 lei

A arătat reclamanta că până în luna decembrie 2010 serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare în mun. Moineşti a aparţinut societăţii comerciale Apa Prim SRL, dar prin HCL Moineşti nr. 132/2010 s-a aprobat delegarea serviciului către Compania regională de apă Bacău, furnizarea serviciilor către utilizatori continuând în baza contractelor încheiate de aceştia cu societatea ce furniza anterior apa, în speţă contractul nr. 2348/15.04.2009

Deşi au fost îndeplinite de către prestator obligaţiile menţionate prin contract, pârâtul nu a achitat contravaloarea serviciilor, sens în care a şi fost invitat la conciliere pentru a se soluţiona pe cale amiabilă litigiul, solicitare căreia nu i-a dat curs.

De asemenea, potrivit prevederilor contractuale, în caz de neplată a facturilor la scadenţă, pârâtul datorează penalităţi de întârziere, calculul acestora fiind depus la dosar.

A mai precizat reclamanta că datorită neîndeplinirii obligaţiilor de către pârât, s-a luat decizia debranşării acestuia până la achitarea întregii datorii şi deoarece din punct de vedere tehnic acest lucru nu poate fi făcut decât având acces la locuinţa pârâtului, este necesar ca acestuia să i se pună în vedere de către instanţă să permită accesul reprezentanţilor unităţii.

In drept, cererea a fost întemeiată pe dispoziţiile art. 1350, art. 1516, art. 1528, art. 1719 şi art. 1771 Cod civil şi pe prevederile legilor nr. 51/2006 şi nr. 241/2006.

In susţinere s-au depus înscrisurile ce se află ataşate la dosar.

Cererea a fost legal timbrată potrivit dispoziţiilor în materie.

Pârâtul, deşi legal citat, nu s-a prezentat în instanţă şi nici nu a formulat întâmpinare.

Din actele şi lucrările dosarului, prin prisma probatoriului administrat în cauză, instanţa reţine următoarele:

Prin contractul de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă

şi canalizare nr/15.04.2009, SCşi-a luat angajamentul de furniza

servicii de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare către utilizatorul B V C, pârâtul din prezenta cauză, acesta obligându-se să achite contravaloarea serviciilor la termenele stabilite de părţi.

Prin Hotărârea de Consiliu Local a mun. Moineşti nr. 132/19.11.2010 a fost aprobată delegarea gestiunii serviciului de alimentare cu apă şi canalizare al mun. Moineşti către operatorul regional SC COMPANIA REGIONALĂ DE APĂ BACĂU SA, în speţă reclamanta.

Despre această modificare pârâtul a fost informat prin invitaţia la conciliere adresată de reclamantă, invitaţie căreia nu i-a dat curs şi care a fost însoţită de copia facturilor fiscale neachitate.

Aşa cum rezultă din înscrisurile depuse la dosar, respectiv facturile fiscale necontestate de pârât şi contractul încheiat între pârât şi furnizorul anterior, serviciile la care operatorul s-a obligat au fost efectuate, neexistând însă vreo dovadă că pârâtul ar fi achitat contravaloarea acestora.

Facturile nu au fost acceptate expres de către pârât, dar prin coroborarea facturii cu actul juridic depus la dosar rezultă natura raporturilor juridice încheiate de părţi.

Se reţine că în urma nerespectării dispoziţiilor contractuale de către pârât, reprezentanţii reclamantei s-au deplasat la domiciliul acestuia în vederea debranşării de la reţeaua de apă, pârâtul nepermiţându-le acestora accesul în locuinţă.

Având în vedere că legea 241/2006 prevede, la art. 30 al.5, posibilitatea sistării serviciului furnizat de către reclamantă şi la art. 31 al.2, posibilitatea debranşării de la reţeaua publică, după notificarea debitorului, că pârâtul nu a achitat, în 5 zile de la primirea notificării, debitul către reclamantă, precum şi prevederile contractuale, instanţa constată întemeiată acţiunea şi în temeiul art. 1075 Cod Civil, cu art. 31 al.2 din Lg.241/2006, va admite cererea şi va obliga pârâtul să permită reprezentanţilor reclamantei accesul la instalaţia proprie de apă-canal, în vederea debranşării

Mai rezultă din actele depuse la dosar rezultă faptul că reclamanta a îndeplinit cerinţa convocării pârâtului la conciliere directă, fiind respectate prevederile art.720'C.p.cv.

Pentru toate aceste considerente cererea va fi admisă şi va fi obligat pârâtul la a le permite reprezentanţilor reclamantei accesul la instalaţia proprie de apă canal.

De asemenea va obliga pârâtul să plătească reclamantei suma de 358,26 lei reprezentând 342,45 lei contravaloare facturi fiscale scadente neachitate, şi 15,81 lei penalităţi de întârziere până în data de 06.12.2012 la care se adaugă penalităţi pentru întârzierea la plată, din data de 06.12.2012 până la data plăţii efective.

Deoarece pârâtul va fi partea căzută în pretenţii, va fi obligat şi plata cheltuielilor de judecată efectuate de reclamantă pentru soluţionarea prezentului litigiu, respectiv suma de 46,80 lei.