Încredinţare minor. Condiţii cerute pentru încredinţarea unui minor către o rudă apropiată.

Sentinţă civilă 1274 din 19.05.2009


Prin actiunea înregistrata pe rolul acestei instante sub nr. 556/740/2009 din 19.02.2009 reclamanta P.I. a chemat în judecata pe pârâtul C.L. pentru ca prin hotarârea ce se va pronunta sa se dispuna încredintarea minorei C.A.L., spre crestere si educare, catre reclamanta.

În motivarea actiunii, reclamanta a aratat ca, minora CAL a rezultat din casatoria surorii sale, C.E. cu pârâtul C.L.. Dupa decesul surorii sale, minora a ramas

în grija tatalui ei, însa la scurt timp, acesta a abandonat-o plecând sa lucreze pe santier.

A mai aratat ca minora locuieste si este întretinuta de catre reclamanta si familia sa, urmeaza cursurile unei scoli, însa tatal ei îi încaseaza pensia de urmas si alocatia de stat. De asemenea minora nu poate obtine cartea de identitate pentru ca nu apare în evidente cu domiciliu si, în aceste conditii nu se poate înscrie la liceu.

La data de 18.03.2009 pârâtul C.L. a depus întâmpinare prin care a aratat ca este de acord cu actiunea reclamantei, asa cum a fost formulata. A aratat ca el nu se poate ocupa de întretinerea minorei întrucât nu are venituri desi a încercat sa munceasca pe santier sau în Italia. De asemenea, nici parintii sai, unde minora a locuit o perioada nu au conditii care sa permita întretinerea corespunzatoare a minorei. Recunoaste ca reclamanta se îngrijeste corespunzator de soarta minorei.

La dosarul cauzei s-a depus certificatul de nastere al minorei si referatul de ancheta sociala efectuat de Primaria Comunei B.

Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta a constatat si retinut  urmatoarele:

Minora C.A.L. s-a nascut la data de 25.09.1993 în Bucuresti, Sectorul 3, din casatoria pârâtului C.L. cu C.E.. Mama minorei a decedat în anul 2002, ramânând în grija tatalui ei, pârâtul C.L.

Din referatul de ancheta sociala, ca si din precizarile partilor, rezulta ca pârâtul nu a putut asigura întretinerea minorei, motiv pentru care de cresterea si educarea acesteia, s-a ocupat matusa sa, reclamanta P.I., care este sora mamei minorei. Minora locuieste împreuna cu reclamanta si familia acesteia în comuna B. unde urmeaza cursurile scolii din localitate si este întretinuta si educata corespunzator.

În aceste conditii, având în vedere concluziile anchetei sociale si acordul minorei, tatalui minorei si al matusii acesteia precum si dispozitiile art. 42 alin. 2 din Codul familiei potrivit carora „pentru motive temeinice, copii pot fi încredintati unor rude sau unor alte persoane, cu consimtamântul acestora” , instanta a  apreciat ca interesul minorei este de a fi încredintata reclamantei, P.I.

 În consecinta, a fost admisa actiunea reclamantei si s-a dispus încredintarea  minorei CAL, nascuta la 25.09.1993, spre crestere si educare, catre matusa sa, reclamanta P.I.

În temeiul art. 42 alin. 3 , 86 si 94 din Codul familiei a fost obligat pârâtul sa plateasca în favoarea minorei o pensie de întretinere în cuantum de 116,5 lei lunar cu începere de la data pronuntarii prezentei sentinte pâna la majoratul minorei. La stabilirea cuantumului pensiei de întretinere s-au avut în vedere nevoile minorei si venitul minim pe economie în conditiile în care nu s-a dovedit ca pârâtul este angajat în munca.