Aprecierea gradului de pericol social în cazul infracţiunii „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge”

Dosar Nr. 1096 (09.04.2010)

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Tribunalul Iasi s-a dispus punerea în miscare a actiunii penale si trimiterea în judecata în stare de libertate a inculpatului TC pentru savârsirea infractiunii „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are o îmbibatie alcoolica de peste 0,80g/l alcool pur în sânge” prev si ped de art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002, retinându-se în sarcina sa ca în ziua de 20.04.2009, a condus autoturismul Opel, cu numar de înmatriculare …pe drumul judetean 244 din judetul Iasi, având în sânge o îmbibatie alcoolica de 1,65 g%0.

Inculpatul a recunoscut comiterea faptei astfel cum a fost retinuta, motivând ca a condus dupa ce a consumat bauturi alcoolice pentru ca l-a anuntat tatal sau ca îi este foarte rau si are nevoie de prezenta sa. Inculpatul a precizat ca este din Brasov, era venit împreuna cu sotia si fiica de 20 de ani, în localitatea Chiscareni, la tatal sau care este foarte bolnav si fusese nu demult supus unei interventii chirurgicale. În acea seara s-a deplasat cu masina la niste rude din satul Bulbucani, aflat la 5 km distanta, unde intentiona sa ramâna peste noapte si de aceea si-a permis sa consume 700 ml de vin.

Inculpatul a depus acte medicale privind starea precara de sanatate a tatalui sau, caracterizare de la fostul loc de munca, copie de pe cartea de munca din care rezulta ca ocupatia inculpatului, de 20 de ani (din 1983), este aceea de sofer profesionist, copia unui contract de credit în valoare de 11 506 lei, platibil pâna în 2019 , adeverinta din care rezulta ca fiica sa este studenta la facultatea de drept, copia adeverintei de venit a sotiei inculpatului.

La cererea inculpatului a fost audiat martorul TG, ce a relatat ca inculpatul este o persoana cu o conduita corecta în societate, ce desfasoara o munca de raspundere, lucrând într-o întreprindere de fabricare a explozibilului.

Fata de traseul scurt parcurs de inculpat, pe drumuri rurale, la o ora târzie la care acestea nu sunt circulate, datele personale ale inculpatului, instanta urmeaza a constata ca în cauza sunt aplicabile disp. art. 181 Cod Penal.

Potrivit art. 181 Cod penal, nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, daca prin atingerea minima adusa uneia din valorile aparate de lege si prin continutul ei concret, fiind lipsita în mod vadit de importanta, nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni.

La stabilirea în concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savârsire a faptei, de scopul urmarit, de împrejurarile în care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi putut produce, precum si de persoana si conduita faptuitorului.

Este incontestabil ca, din punct de vedere strict formal, fapta de a conduce un autovehicul pe drumurile publice, având în sânge o îmbibatie alcoolica peste limita prevazuta de lege, prezinta un pericol social, însa determinarea pericolului social se face în concret, cu referire directa la împrejurarile ce au ocazionat ori pe fondul carora s-a comis fapta, la modul concret de manifestare a autorului si la persoana acestuia.

În speta, inculpatul a condus autovehiculul pe un drum judetean la o ora târzie (00,25) la care acesta era lipsit de trafic de masini sau pietoni, s-a deplasat cu autoturismul, întrucât fusese apelat de tatal sau, caruia i se facuse rau, operat fiind în urma cu jumatate de an de cardiopatie ischemica, reflexele sale erau neafectate, asa cum rezulta din buletinul de examinare clinica, iar fapta nu a creat evenimente rutiere.

Totodata, din probele administrate rezulta ca inculpatul nu are antecedente penale, are un loc de munca stabil, fiind mecanic –conducator auto, din caracterizarea de serviciu depusa la dosar rezultând ca în activitatea desfasurata avea o buna purtare, un comportament exemplar, dând dovezi de foarte bune abilitati si cunostinte în domeniul sau de activitate, respectând în totalitate regulile si programul de la locul de munca. Este apreciat de colegi si de superiori, nu a fost niciodata sanctionat administrativ sau disciplinar si nu a avut abateri de alta natura. Si caracterizarile eliberate de unitatile la care a mai lucrat inculpatul ca sofer demonstreaza conduita morala, civica ireprosabila acestuia.

Inculpatul îsi întretine fiica la facultate, tatal, care este foarte bolnav si are în sarcina acoperirea unui credit considerabil la Raffeisen Bank.

Luând în considerare toate aceste elemente, instanta constata ca fapta inculpatului, desi prevazuta de legea penala, nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni, astfel ca se va dispune achitarea inculpatului TC pentru infractiunea „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are o îmbibatie alcoolica de peste 0,80g/l alcool pur în sânge” prev si ped de art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002, în temeiul disp. art. 11 pct. 2 litera a) raportat la art. 10 litera b ¹) Cod Procedura Penala , art. 18 ¹ Cod Penal.

În temeiul disp. art. 91 Cod Penal se va aplica inculpatului 1 000 lei amenda administrativa.

Desi în doctrina si practica s-a dezvoltat ideea incompatibilitatii aplicarii dispozitiilor art. 181 Cod Penal infractiunilor de pericol, solutia instantei de achitare pe acest temei nu apare izolata, ea regasindu-se în decizia penala 37/20.01.2004 a Curtii de Apel Constanta (BJ 2004, pagina 47), sentinta penala 9/6 .01.2009 a Judecatoriei Bârlad si chiar în practica Înaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia Penala (decizia 1455/2009 - http://www.scj.ro/SP%20rezumate%202009/SP%201455%202009.htm ).