Grup infracţional organizat

Dosar Nr. 65 (16.03.2007)

Nu constituie grup infractional organizat, grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infractiuni si care nu are continuitate sau o structura determinata ori roluri prestabilite pentru membrii sai în cadrul grupului.

Prin sentinta penala nr. 237 din 28 noiembrie 2006 pronuntata de Tribunalul Olt în dosarul nr. 2931/2005, s-a dispus în baza art. 7 alin.1 din Legea nr. 39/2003, cu aplic. art. 76 lit. a si 76 lit. b cod penal, condamnarea inculpatilor D.C.G. si B.A.C la câte 3 ani închisoare si 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a,b,c cod penal.

În baza art. 12 alin.2 lit. a din Legea nr. 678/2001cu modificarile si completarile ulterioare, cu aplic. art. 74 lit. a si 76 lit. b cod penal, a condamnat pe aceeasi inculpati la câte 2 ani si 6 luni închisoare si 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a,b,c cod penal.

În baza art. 33 lit. a si 34 lit. b cod penal, inculpatii vor executa pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare si 2 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit. a,b,c cod penal.

Prin aceiasi sentinta a fost condamnat si inculpatul B.O.V., pentru comiterea infractiunii prev. de art. 7 alin.1 din Legea nr. 39/2003, cu aplic. art. 37 lit. b cod penal, la pedeapsa de 5 ani închisoare si 3 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a,b,c cod penal.

În baza art. 12 alin.2 lit. a din Legea nr. 678/2001cu modificarile si completarile ulterioare, cu aplic. art. 37 lit. b cod penal, a fost condamnat acelasi inculpat la pedeapsa de 5 ani închisoare si 3 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a,b,c cod penal.

În baza art. 33 lit. a si 34 lit. b cod penal, inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea de 5 ani închisoare si 3 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a,b,c cod penal.

În esenta s-a retinut ca inculpatii D.C.G. si B.A.C, prin întelegere cu B.O.V., îi aduceau acestuia din urma fete care erau apoi obligate sa practice prostitutia la un popas turistic de pe raza judetului Olt.

Împotriva acestei sentinte au formulat apel Parchetul de pe lânga Tribunalul Olt si inculpatii.

Printre motivele invocate de inculpati s-a regasit si acela al gresitei retineri a infractiunii prev. de art. 7 al. 1 din Legea nr. 39/2003, Curtea constatând ca nu sunt întrunite elementele constitutive ale acestei infractiuni si ca, în mod gresit, s-a dispus condamnarea inculpatilor.

Potrivit dispoz. art. 2 lit. a din actul normativ sus mentionat, rezulta ca grupul organizat este un grup structurat, format din 3 sau mai multe persoane, care exista pentru o perioada si actioneaza în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infractiuni grave, pentru a obtine direct sau indirect un beneficiul financiar sau alt beneficiul material.

Potrivit aceluiasi text, nu constituie grup infractional organizat, grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infractiuni si care nu are continuitate sau o structura determinata ori roluri prestabilite pentru membrii sai în cadrul grupului.

Asadar, nu exista „grup organizat” fara sa existe o organizare a grupului, reguli de actionare, ierarhie a membrilor si repartizare a rolurilor.

Pericolul provine din însasi constituirea si fiintarea grupului, al carei scop este comiterea unei sau mai multor infractiuni; asocierea are o existenta independenta, cu o durata de timp si implica o activitatea de organizare a actiunii infractionale.

Actiunile desfasurate de inculpatii D.C.G. si B.A.C, de a aduce, la complexul turistic, în zilele de 4, 12 si 17 martie 2005, patru fete, care erau preluate de inculpatul B.O.V. si obligate sa practice prostitutia, sunt acte de participatie doar la infractiunea de trafic de persoane.

Activitatea inculpatilor s-a desfasurat asadar, pe o scurta perioada de timp, ocazional, atunci când si daca inculpatii D.C.G. si B.A.C gaseau fete, a fost de o mica amploare si fara o ierarhie prestabilita.

Cu privire la atitudinea psihica a inculpatilor este cert ca acestia nu au avut reprezentarea clara a faptului ca formeaza un grup care functioneaza dupa anumite reguli si ierarhii, relevant fiind si incidentul din 17 martie 2005, când B.O.V alias „Ovidiu” a refuzat pe una din fete si nu i-a platit cursa inculpatului D.C.G, pe care l-a lovit peste umar si fata.

Singura întelegere dintre cei trei inculpati era ca inculpatii D.C.G. si B.A.C sa racoleze fete, de care urma sa se ocupe inculpatul B. O.V., iar aceasta simpla întelegere nu poate duce la concluzia ca inculpatii constituisera un „grup infractional organizat” în întelesul prevederilor legale mentionate mai sus.

Asa fiind, se constata ca sub acest aspect apelurile inculpatilor sunt întemeiate, motiv pentru care, se va dispune achitarea inculpatilor pentru aceasta infractiune în baza art. 11 pct. 2 lit. a rap. la art. 10 lit. d cod pr.penala.